Socials

Overnachten op Texel – Tips voor hotels en vakantiehuisjes op Texel

Overnachten texel

Overnachten op Texel – Tips voor hotels en vakantiehuisjes op Texel

Overnachten op Texel kan op vele verschillende plekken op het eiland. Er is ruime keuze in hotels en vakantiehuisjes. Verspreid over het eiland liggen zeven dorpen met ieder een eigen karakter. Het grootste dorp is Den Burg met iets meer dan 7000 inwoners, hier vind je ook de grootste winkelketens terug. De Koog staat juist bekend als het toeristische plekje op het eiland. Gelegen aan het strand is het dan ook een ideale uitvalsbasis voor een verblijf op Texel. Benieuwd wat de meest handige plek is om te overnachten op Texel? Een aantal tips voor locaties op Texel!

Overnachten op Texel – Welke plek kies je om te overnachten?

Overnachten in Den Burg

Den Burg wordt ook wel gezien als het centrum van Texel. Het is de grootste plek op het eiland en je vindt er dan ook de meeste winkels. Ruim de helft van de eilanders op Texel, zo’n 7500, wonen in dit dorp. Den Burg staat bekend om de vele winkels, restaurants en vooral ook om de schattige straten.

Wanneer overnachten in Den Burg

 • Gezelligheid
 • Vele winkels
 • Leuke cafés en restaurants

Nadelen: Ver van het strand en een redelijk stukje van natuurgebieden

Accommodaties in Den Burg

Overnachten in De Koog

Sinds 1900 staat het dorp de Koog op Texel bekend om het toerisme. Vele jaren later is dat nog steeds het geval. Het is de plek waar de meeste festivals, hotels en vermaak te vinden is.

Wanneer overnachten in de Koog

 • Dicht aan het strand
 • Vele faciliteiten in de buurt
 • Dicht bij de Slufter
 • Centraal op het eiland

Nadelen:  erg toeristisch, zeker in het hoogseizoen een drukke plek

Geteste accommodaties in De Koog

Andere leuke opties in de Koog

Overnachten in Oost & Oosterend

Oost is een kleine gemeente op Texel. Het is niet een officieel dorp op het eiland. Het ligt op zo’n twee kilometer van het pittoreske Oosterend. Oosterend is van oorsprong een vissersdorp en heeft nog een Middeleeuwse dorpskern. De straten van Oosterend zijn pittoresk en dat maakt het leuk om even door het dorp te wandelen.

Wanneer overnachten in Oost / oosterend

 • Rust en ruimte
 • Natuurliefhebber

Nadelen: Weinig faciliteiten in de omgeving

Getest in Oost

 • Op Oost; prachtige accommodatie op loopafstand van de Waddenzee, ideaal om tot rust te komen.

Andere opties in Oost / Oosterend

Overnachten in Cocksdorp

Het meest noordelijke puntje van het eiland. Vooral bekend om de rode vuurtoren die er staat. Ook is het de plek waar zeehondenexcursies vertrekken en vanwaar je met de boot naar Vlieland kunt. Mede door een aantal vakantieparken is ook Cocksdorp een toeristische plek geworden op het eiland.

Wanneer overnachten bij de Cocksdorp

 • Vlakbij de Slufter
 • Midden in de natuur
 • Dicht aan het strand
 • Kans om zeehonden te spotten aan de wadkant met laag water

Nadelen: Ver van alle andere plekken op Texel, je bent al snel 20 minuten onderweg vanaf de boot

Getest in Cocksdorp

Andere opties om te overnachten

Overnachten in Oudeschild op Texel

Tegenwoordig is Oudeschild de belangrijkste havenplek op Texel. Gelegen aan de Waddenzee is het vaak een komen en gaan van vissersboten in de haven. Met ongeveer 1200 inwoners is Oudeschild een levendig dorp waar vooral op vrijdag veel leven te bekennen is. In Oudeschild vind je het Museum Kaap Skil dat je alles verteld over de geschiedenis van de visserij op Texel.

Wanneer overnachten in Oudeschild

 • Gezelligheid van de haven
 • Direct aan de Waddenzee

Nadelen: Het leven in Oudeschild speelt zich voornamelijk af rond de haven

Opties om te overnachten in Oudeschild

Overnachten in Den Hoorn op Texel

Sla je vanaf de boot direct linksaf in plaats van de stroom naar Den Burg en De Koog te volgen, dan kom je in Den Hoorn. Het is het enige dorp in het zuidelijk deel van Texel. Het dorp is vooral bekend vanwege de mooie kerk die midden in het dorp staat. Verder vind je er veel loodshuizen. Bij de boerderijen in de omgeving kun je veel streekproducten vinden.

Wanneer overnachten in Den Hoorn

 • Rust
 • Vlakbij natuurgebied de Hors
 • Boerderijen met streekproducten

Nadelen: Redelijk ver van de bezienswaardigheden en horeca op het eiland

Opties om te overnachten in Den Hoorn

Overnachten in De Waal

Het kleinste dorp van Texel is De Waal met ongeveer 250 inwoners. Het is een idyllisch dorp met veel boerderijen op vele plekken in De Waal heb je een weids uitzicht. Vanwege de bescherming tegen de zee ligt het iets hoger, aanvankelijk was het namelijk een vissersdorp. In het dorpje heb je een aantal mogelijkheden om te overnachten

Wanneer overnachten in De Waal

 • Rust
 • Dicht bij Den Burg
 • Centraal op het eiland

Nadelen: weinig faciliteiten

Opties om te overnachten in de Waal

Overnachten Texel

Meer lezen over Texel?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on