Wat te doen op Texel – 15 Tips voor bezienswaardigheden op Texel

Wandelen Texel

Wat te doen op Texel – 15 Tips voor bezienswaardigheden op Texel

Benieuwd wat te doen op Texel? Het eiland leent zich perfect voor een weekend weg of misschien nog wel langer. Een weekendje naar een Waddeneiland is eigenlijk altijd een goed idee, in welk seizoen dan ook. In de winter lekker uitwaaien en in de zomer genieten van de zon tijdens een strandwandeling. Texel is relatief groot in vergelijking met de andere Waddeneilanden en is daardoor ook geschikt voor een langer verblijf. Wat te doen op Texel? Tips voor bezienswaardigheden op Texel.

Wat te doen op Texel – 15 Tips voor bezienswaardigheden op Texel

Inmiddels ben ik een aantal keren op Texel geweest en heb ik kunnen zien wat voor moois het eiland te bieden heeft. Het voordeel van een iets groter eiland, dan de overige eilanden, is de hoeveelheid mogelijkheden aan activiteiten. Voor iedereen is er wel iets te doen. Ontdek Texel aan de hand van onderstaande tips voor bezienswaardigheden op Texel:

1. Wandelen in natuurgebieden op Texel

Zeker op een Waddeneiland heb je genoeg mogelijkheden om de natuur op te zoeken. Zo ook op Texel. In een lang weekend heb je de mogelijkheid om verschillende wandelingen te volgen, zowel lange als korte afstanden zijn mogelijk op Texel. Wij hadden de beschikking over een auto en daardoor konden we op diverse plekken een wandeling starten.

Lees meer: Wandelen op Texel

2. De dorpjes van Texel bezoeken

Op Texel vind je verschillende dorpjes die allemaal hun eigen karakter hebben en daardoor leuk zijn om te bezoeken. Zo is De Koog het meest toeristische van allemaal en vind je hier toeristische winkels en vele overnachtingsmogelijkheden. Het eerste plekje vanaf de boot is Den Hoorn wat ik persoonlijk een erg leuk plekje vond om doorheen te lopen. Hier hangt meer een authentieke sfeer met schattige huisjes. Overigens was ik verbaasd over de hoeveelheid winkels in dit dorp. Texel heeft veel meer mogelijkheden dan de andere Waddeneilanden. Het havenplekje Oudeschild voelt daarentegen weer heel anders aan. Er liggen allemaal vissersboten in de haven en daar draait het dorpje om. Voor een visje kun je dus het beste naar Oudeschild.  Het andere dorp dat we bezochten was De Cocksdorp helemaal aan het einde van het eiland. De Cocksdorp wordt omringd door vakantieparken. In de zomer en tijdens weekenden zijn er vaak leuke evenementen in het dorp. En vergeet niet dat de vuurtoren van Texel hier staat.

Lees meer: Waar overnachten op Texel

3. Een Strandwandeling maken op Texel

Texel heeft fijne witte stranden met een totale lengte van 30 kilometer. Een ideale mogelijkheid om een lange strandwandeling te maken en uiteindelijk bij een van de vele strandtenten neer te ploffen. Naast een strandwandeling is het natuurlijk ook erg leuk om te hardlopen over het strand. En in de zomer zijn er bij bepaalde plekken op het strand allerlei activiteiten die je kunt ondernemen. Onderweg heb je verschillende strandtenten waar je terecht kunt voor een break.
De leukste strandtenten op Texel:

  • Kaap Noord
  • Paal 17
  • Paal 12

4. Fietsen over Texel

Een Waddeneiland leent zich perfect om te ontdekken per fiets. Zo ook op Texel. Er zijn genoeg fietsroutes om te volgen, er is zelfs een fietsroutenetwerk. In totaal is er 140 kilometer aan fietspaden op Texel. Je kunt natuurlijk zelf je fiets meenemen, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden tot huren van een fiets. Wanneer je een fiets gaat huren, is een elektrische fiets geen overbodige luxe. Het waait vaak en Texel heeft redelijk wat open stukken,

Er zijn diverse routes die je kunt fietsen op het eiland, zoals een lammetjesroute of een bunkerroute. Natuurlijk kun je ook zelf een route maken over het eiland. Wij kozen er voor om via Den Burg naar Den Hoorn te fietsen en via de Koog naar de Slufter.

5. Texel verkennen met een E-Chopper

Op de Waddeneilanden waait het vaak en soms kan het best lastig zijn wanneer je van plan bent het hele eiland over te fietsen. Zeker wanneer je van Den Burg naar de Cocksdorp wilt. Een leuke en ook nog eens milieuvriendelijke oplossing is een E-chopper. Cruisen over het eiland op een E-Cruiser met het uiterlijk van een Harley Davidson. De E-Choppers rijden zonder lawaai en uitstoot en zijn dus ideaal om het eiland mee te verkennen. Oh en de afstand tussen Den Burg en de Cocksdorp is ineens een peuleschil.

Meer informatie over de E-Chopper

Vakantie op Texel boeken

6. Zeehonden bekijken bij Ecomare

Ik vind het altijd erg leuk om zeehonden te spotten op het strand. Nu gebeurt je dat op de Nederlandse Waddeneilanden eigenlijk zelden. Het Duitse Borkum is overigens wel een goede plek. Op Texel kun je Ecomare bezoeken om zeehonden te spotten. In de zeehondenopvang  worden zeehonden opgevangen die het op eigen kracht niet redden, dit kunnen jonge zeehonden zijn, maar ook zieke zeehonden. Naast de zeehonden vind je in Ecomare ook bruinvissen. Iedere dag is er een voedingsschema zodat bezoekers kunnen toekijken. Daarnaast is er een museum in Ecomare waarin je alles leert over het ontstaan van het eiland en zijn er diverse activiteiten door het jaar heen.
Ecomare
A: Ruijslaan 96 De Koog

7. Bezoek het Luchtvaart- en oorlogsmuseum

Bij het vliegveld vind je het Luchtvaart- en oorlogsmuseum met daarin een overzicht van de vlieghistorie van het eiland en de verhalen van Texel in de oorlog. Texel was namelijk het laatste slagveld van Europa en werd pas op 20 mei 1945 mei bevrijd. Het museum geeft een goede indruk van alle gebeurtenissen op het eiland en is een leuke activiteit voor jong en oud.
Luchtvaart- en oorlogsmuseum
A: Postweg 126 Cocksdorp

8. Parachutespringen op Texel

Een van de activiteiten waar Texel om bekend staat is het parachutespringen.  Iets dat bij velen op de bucketlist staat. Bij Paracentrum Texel heb je de mogelijkheid om een cursus te volgen. Het is een goede gelegenheid voor een eerste sprong om zo vanuit de lucht het hele eiland te overzien. En mocht je niet durven, dan is het ook leuk om bij het vliegveld op het terras te zitten, genoeg bedrijvigheid om je heen.

9. Oesters rapen

Wist je dat je oesters gewoon kunt rapen op Texel? Aan de Waddenzeekant bij het dorpje Oost, het voormalige oesterdorpje, ligt een strook met oesters. Je kunt zelf op pad om oesters te rapen voor je maaltijd of met een gids. Via Op Oost worden excursies aangeboden. Een leuke manier om kennis te maken met de oesters en het oester rapen. Je krijgt alle ins en outs te horen en de juiste manier om een oester open te maken. Natuurlijk kun je ook onbeperkt oesters eten. Onder het genot van een glas vuurzee geniet van niet alleen van het oesters rapen, maar ook van de stilte van de Waddenzee.

10. De Vuurtoren van Texel beklimmen

Zelf ben ik de vuurtoren van Schiermonnikoog gewend en helaas is die niet toegankelijk voor bezoekers. Toen ik hoorde dat het mogelijk was om de vuurtoren van Texel te beklimmen, besloot ik de 153 treden te beklimmen. Op 45 meter boven zeeniveau heb je een panoramisch uitzicht over het eiland en met een beetje geluk zie je Vlieland nog liggen in de verte.  Wanneer je de vuurtoren gaat beklimmen zie je in bepaalde delen van de muren nog de kogelgaten zitten van de Tweede Wereldoorlog toen hier flink gevochten is.
Koop hier je tickets voor de beklimming van de vuurtoren
A: Vuurtorenweg 184 de Cocksdorp

11. Uitkijkpunt Fonteinsnol

Een leuke manier om over het eiland uit te kijken is op de toren die op de Fonteinsnol staat. Het is een van de bekendste uitkijkpunten van Texel. Vanaf de houten toren heb je uitzicht over het omringde bos en het eiland. De toren staat op een nol – wat een ander woord voor duin is. Je kunt via een wandelpad de toren bereiken.

12. Wandel dooor Natuurgebied de Slufter

Een van de mooiste natuurgebieden op Texel is de Slufter, een gebied dat je zeker niet mag overslaan. Het is het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd naar binnen kan stromen. Er groeien planten die het zoute water kunnen overleven zoals de lamsoor en zeeaster. In de zomer staan deze in bloei en daardoor kleurt de Slufter roze, lila en paars. In het najaar kleurt de Slufter rood door de zeekraal. Je kunt verschillende wandelingen maken in het gebied en aansluitend doorlopen naar natuurgebied De Muy.

13. Texels bier drinken

Op Texel kun je speciaal bier drinken dat op het eiland gebrouwen is. De meeste bekende brouwer op het eiland is de Texelse Bierbrouwer. Niet alleen kun je overal op het eiland het bier drinken, ook kun je bij de brouwer een proeverij doen en rondleiding volgen. Een andere bekende bierbrouwer is de Tesselaar. Ook hier kun je een rondleiding volgen en natuurlijk het bier proeven.

Texelse Bierbrouwerij: Schildersweg 214b Oudeschild
Tesselaar Familiebrouwerij: Spinbaan 11 Den Burg

14. Zeehonden spotten met een excursie

Natuurlijk kun je bij Ecomare zeehonden spotten, maar het leuke is eigenlijk om ze in hun eigen habitat te spotten. Op Texel heb je genoeg opties om mee te gaan op excursie. Wij gingen mee met de Waddenveer De Vriendschap. Met de boot vaarden we richting het gebied rond de Eierlandse Gat, een zandbank tussen de kust van Texel en Vlieland. Vaak heb je hier de mogelijkheid om zeehonden te spotten en ja wel hoor, na een half uurtje varen horen we de eerste kreten dat de zeehonden gespot zijn. Gewapend met een camera gaan we naar buiten.

In de verte zien we een zandbank met wel vijftig zeehonden liggen. Ons geluk kan niet op wanneer ze nieuwsgierig dichterbij komen. Soms zelfs op een paar meter van de boot. In dit gebied leven de gewone zeehonden en de grijze zeehonden naast elkaar. Ik heb geen idee welke we uiteindelijk spotten voor de boot, maar leuk is het wel om die nieuwsgierige kopjes boven water zien te komen.
Waddenveer de Vriendschap
Tip: Je kunt hier ook een (dag)tocht maken naar het naastgelegen Vlieland. Benieuwd wat je kunt doen op Vlieland?

15. Bezoek de Georgische begraafplaats

Rond het einde van de oorlog werd er geschiedenis geschreven op Texel. De Georgische opstand in 1945 wordt ook wel het laatste slagveld van Europa genoemd. In februari 1945 werd een Georgisch Bataljon krijgsgevangen toegevoegd aan de Duitse bezetters op het eiland.

In april 1945 kwamen de Georgische soldaten in opstand tegen de Duitsers. Aangezien zij bang waren om als landverraders terug te keren naar de Sovjet Unie, besloten zij in opstand te komen. Op 6 april begonnen de Georgiërs met het vermoorden van de Duitsers. In de vroege ochtend waren er al 450 Duitsers vermoord. Helaas was het moeilijker voor de Georgiërs op de Noord- en Zuidbatterij om de Duitsers te overmeesteren. De Duitsers stuurden versterking en uiteindelijk wisten de Duitsers na vijf weken te winnen van de Georgiërs.

In de strijd kwamen 565 Georgiërs om het leven, 120 Texelaars en ongeveer 800 Duitsers. Op de Georgische begraafplaats vind je een herinnering aan de gesneuvelde en gefusilleerde Georgiërs. De 228 overlevende Georgiërs keerden terug naar hun vaderland.

Wat te doen op Texel als het regent?

In Nederland ben je helaas niet gegarandeerd van mooi weer tijdens je vakantie. Toch kun je Texel in alle jaargetijden bezoeken zoals ik ondertussen ook heb gedaan. Heb je tijdens je verblijf veel regen? Ook dan zijn er genoeg activiteiten om te ondernemen. Denk aan musea als het luchtvaartmuseum, de zeehonden van ecomare of ga biertjes proeven bij een brouwerij. Wil je toch naar buiten om te wandelen? Kies dan voor een bosrijk gebied om lekker actief te zijn.

Hoe kom je op Texel?

Vanaf Den Helder kun je de boot nemen naar Texel. In een kleine twintig minuten sta je op het Waddeneiland. Je hoeft bij het kopen van je kaartje geen datum en tijd te reserveren. Ga je met de auto? Voer dan je kenteken in, dan kun je via kentekenherkenning sneller doorrijden. Je ticket voor de heenreis, is in principe een retourticket, op de terugweg wordt niet gescand. Grof gezegd gaat de boot doordeweeks ieder uur naar Texel, in het weekend ieder half uur.

De TESO steiger kun je prima met het openbaar vervoer bereiken. Vanaf Den Helder station gaat ieder uur om 12 over een bus naar de boot. Dit sluit direct aan op de boten naar Texel.
Kaarten voor je boot kun je hier bestellen

Vervoer op Texel

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland en dat merk je wanneer je op de wal aankomt. Er gaan vier banen de boot af. Een auto kan een makkelijk vervoersmiddel zijn op het eiland. Wanneer de weersvoorspellingen slechter zijn, je bijvoorbeeld in de Cocksdorp overnacht, je in een tent of caravan overnacht of lang op Texel verblijft, dan kan de auto handig zijn. Andere mogelijkheden om het eiland te verkennen zijn natuurlijk per (elektrische) fiets, E-Chopper en wandelend. De afstand tussen de boot en het hoogstgelegen dorp De Cocksdorp is bijvoorbeeld bijna twintig kilometer, goed om in je achterhoofd te houden wanneer je moet kiezen of je de auto meeneemt.

Tips voor Overnachten op Texel

Inmiddels ben ik niet alleen meerdere keren op Texel geweest, maar heb ik er ook een aantal keren overnacht. Er zijn veel opties op het eiland, dus het kan lastig zijn om een keus te maken. Zo overnachtte ik in een chalet op het vakantiepark de Krim bij de Cocksdorp in de buurt. Een prima locatie om de natuur te verkennen. Voor het verkennen van Texel moet je wel wat meer afstand overbruggen omdat je bij de Cocksdorp aan het einde van het eiland zit.

Wil je wat centraler overnachten op Texel? Kies er dan voor om in De Koog te overnachten. Tijdens een andere trip op Texel sliep ik in een huisje van Landal, een fijne locatie en een heel fijn huisje van alle gemakken voorzien. Slaap je liever in een hotel? Hotel Fletcher de Cooghen ligt op een paar honderd meter van het strand. Zin in op een bijzondere manier te overnachten op Texel? Kies dan voor een van de kamers van Op Oost. Het ligt in een dorpje aan de Waddenzeedijk. De ultieme manier om tot rust te komen en te genieten van de natuur.

En heb je geen idee welk dorpje je moet kiezen om te overnachten? Check dan dit artikel: overnachten op Texel.

Vakantie op Texel boeken

Meer lezen over Texel

Meer lezen over de andere waddeneilanden:

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on