Socials

De leukste dingen om te doen in Bergen Noorwegen

Bergen

De leukste dingen om te doen in Bergen Noorwegen

Een leuke stad om toe te voegen aan je roadtrip door Noorwegen is de stad Bergen. Een levendige stad met een mix van charmante huizen en winkels. Maar wel een stad waarbij je vaak pech hebt met het weer. Het regent gemiddeld vaker dan in Nederland en inmiddels staat Bergen daar om bekend. Toch is de stad een aanrader om te bezoeken. Top 8 dingen om te doen in Bergen Noorwegen.

Wat te doen in Bergen Noorwegen

Bryggen

Bryggen staat synoniem voor Bergen. In de oude werf vind je nog meer dan 60 oude houten huizen. De oude houten koopmanshuizen zijn in Noord Duitse stijl gebouwd met typische puntgevels. Het oudste huis komt ui 1700 en staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst. In de huizen vind je verschillende restaurants, een VVV en hotels. Er hangt altijd een gezellig sfeertje in Bryggen.
Wil je meer weten over Bryggen? Dan kun je het Bryggen Museum bezoeken.

Marktplein van Bergen – Fisketorget

Het oude marktplein (Fisketorget) is de plek waar voornamelijk vis verkocht wordt. Er heerst altijd een gezellige drukte. Het was vroeger te trots van de stad, inmiddels is het een plek waar vooral toeristen komen om vis te proeven of te eten. Hierdoor kun je tegenwoordig ook andere producten op de Fisketorget kopen.

De smalle straatjes van Skansen

Achter Bryggen vind je tig smalle straatjes waar je rustig kunt verdwalen. Hoewel de meeste huizen inmiddels gerestaureerd zijn, is het nog steeds prachtig om hier rond te dwalen. Er wonen vooral kunstenaars, journalisten en hippies in Skansen.

Musea bekijken in Bergen

Mocht je nou zo’n regenachtige dag treffen, geen nood. In Bergen zijn diverse musea om te bezoeken. Het eerder genoemde Bryggen Museum is daar een van, maar ook het Hanzemuseum laat je kennis maken met Bergen. Ook voor kunstliefhebbers is er genoeg te bekijken. In het Kunstmuseum Bergen hangen verschillende kunstwerken van Noorse kunstenaars.

Bergen vanaf bovenaf – Kabelbaan naar de Fløyfjellet

Een leuke activiteit voor mensen die geen hoogtevrees hebben is een ritje in de kabelbaan omhoog naar de top van de Fløyfjellet. Vanuit de kabelbaan heb je al een prachtig uitzicht, maar eenmaal boven is het panoramisch te noemen. Je ziet niet alleen de stad, maar ook de fjorden rondom Bergen. Boven kun je eventueel ook een drankje doen in het restaurant. De kabelbaan naar beneden is meer een uitdaging voor de mensen die hoogtevrees hebben, je kijkt letterlijk het dal in. Mocht je daar geen behoefte aan hebben, dan kun je ook wandelend naar beneden.

Vesting Bergenshus

De plek waar je je waant in de Middeleeuws Bergen. De vesting werd gebouwd in de 13e eeuw toen Bergen nog de hoofdstad van Noorwegen was. Daarmee was het ook het centrum van de Noorse politiek. Binnenin vind je de Håkonshallen. In die tijd een belangrijk gebouw voor de Noorse Koninklijke familie. De hal is is het grootste-niet religieuze bouwwerk uit de Middeleeuwen in Noorwegen.

Een leuke manier om meer te weten te komen over Bergen is door mee te gaan met een stadswandeling. In 2 uur hoor je alles over Bergen. Bekijk hier de opties!

Shoppen in Bergen

Hoewel Noorwegen vaak duur is om in te reizen, valt het over het algemeen mee met winkelen wanneer je kijkt naar dezelfde soort winkels die we in Nederland ook hebben. Ook sneakers zijn niet veel duurder dan in Nederland. De stad heeft autovrije straten en een winkelcentrum. De grote winkelstraat is de Skostredet, maar ben je op zoek naar de leukere en authentieke winkels, duik dan de zijstraten in.

Bekijk Bergen en de Fjorden vanaf het water

Heb je nog tijd over tijdens je bezoek in Bergen? Boek dan een boottocht door de fjorden rondom Bergen. Er zijn verschillende opties die je kunt boeken afhankelijk van je budget en de tijd die je hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een cruise nemen die je naar de Nærøyfjord en de Sognefjord brengt en die laatste is de langste fjord van Noorwegen.
Bekijk de verschillende opties voor een fjord cruise

Ook leuk de mooiste treinroute naar Oslo

Een van de mooiste treinroutes in Europa is die van Bergen naar Oslo, of vice versa. De spoorverbinding is meer dan 450 kilometer lang en onderweg zie je prachtige meren, fjorden en doorkruis je diverse bergen. Hierdoor kun je Bergen en Oslo combineren tijdens een stedentrip.
Kijk hier voor treinkaartjes

Overnachten in Bergen

Tijdens onze roadtrip besloten we niet in Bergen te overnachten. De accommodaties waren in die periode vrij duur. Misschien ben je in een andere periode en is het een stuk goedkoper om er te overnachten, dit zijn in ieder geval de opties in Bergen. Zelf overnachtten wij in Myrkdalen, een plekje 130 kilometer verderop. Niet de dichtstbijzijnde plek, maar wel een met een prachtig uitzicht vanuit mijn bed!

Meer lezen over Scandinavië?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on