Socials

Blog

Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen

Roadtrip // Route rondreis Scandinavië – Zweden en Noorwegen & tips voor accommodaties

Slingerweggetjes door de groene bergen, felblauwe meren, fraaie steden of spontane watervallen. Je komt het allemaal tegen in Noorwegen. Verrast was ik door de adembenemende natuurschoon die voorbij kwam in de 2 ½ weken die ik doorbracht in het land van de trollen. Een rondreis met een combinatie van steden en natuur, beter kan niet. Inmiddels is het al weer een tijdje geleden, maar ik wil jullie graag laten zien welke route je kan rijden tijdens een road trip door Noorwegen en Zweden in ongeveer 2 ½ weken met je eigen auto en tips voor accommodaties.

Route 2,5 week rondreizen in Zweden en Noorwegen met eigen auto

Vanuit het hoge noorden van Nederland ben je natuurlijk al een eindje op weg naar Denemarken. We besloten om in Denemarken de boot te pakken naar Goteborg, onze eerste stop tijdens de roadtrip.

Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen

Kaart route roadtrip Scandinavië

Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen

Dag 1
Groningen – Fredrikshavn – Goteborg

Op de eerste dag kun je in Fredrikshavn de boot pakken naar Goteborg. Een leuke en vrij grote stad in het zuiden van Zweden. We kwamen hierdoor aan op zondag, maar zelfs toen was er nog genoeg te doen. Reserveer van te voren wel de boot die je naar Zweden brengt. Overnachten kan al vlakbij de ferry. Vanaf je hotel heb je dan uitzichten over het water en de haven van Goteborg. Ook het centrum is lopend te doen.

Hotel Kusten in Goteborg

Een prima uitvalsbasis wanneer je met de ferry aankomt vanuit Denemarken. Prima hotelkamers en je bent zo in het centrum van Goteborg.
Bekijk hier Hotel Kusten in Goteborg.

Bezienswaardigheden: Goteborg
Overnachten: Hotel Kusten
Aantal kilometers: 795 km

Dag 2
Goteborg

Lopend verkennen we Goteborg. Vanaf het hotel is het prima te lopen richting het centrum. We verkennen Goteborg op de dag dat de Gay Pride door de stad gaat. Een drukte van belang is het en dat maakt het centrum gezellig. We wandelen door de binnenstad, lopen door schattige straatjes, bekijken wat winkels en doen verder rustig aan na een lange reisdag.

Bezienswaardigheden: Goteborg
Overnachten: Hotel Kusten
Aantal kilometers: – km

Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen

Ook leuk om te doen: Wildkamperen in Zweden. Alles wat je moet weten over wildkamperen in Zweden

Dag 3
Goteborg – Fjallbacka – Oslo

Na twee dagen in Zweden is het tijd om door te rijden naar Noorwegen. Natuurlijk kun je genoeg andere dingen bekijken in Zweden, maar na het verdiepen in beide landen, werd ik aangenaam verrast door de natuur in Noorwegen dat we besloten daar naar toe te rijden. Maar we besloten niet eerder Zweden te verlaten voordat we een stop hadden gemaakt in Fjallbacka. Voor de liefhebbers van de Zweedse Thriller een bekende plek. De thrillers van Camilla Lackberg spelen zich af in deze plek. En daarnaast is het ook de moeite waard om te stoppen. Je vindt er een enorm schattig haventje en een kloof die je kunt beklimmen.

Overnachten doen we in Oslo in een appartement, zodat je zelf de mogelijkheid hebt om te koken. Aangezien uit eten gaan in Oslo (en Noorwegen) redelijk prijzig is, is het fijn om deze mogelijkheid te hebben. Het ligt in een leuke wijk en we wandelen zo de binnenstad in.

Anker Apartment Oslo

Aangezien Noorwegen duur is om uit eten te gaan, kun je ook kiezen voor een appartement in de stad. Hierdoor kun je zelf koken tijdens je verblijf in Oslo. Anker Appartementen bevinden zich op een prima plek in Oslo.
Boek of bekijk hier Anker Apartment in Oslo

Bezienswaardigheden: Oslo
Overnachten: Anker Apartment
Aantal kilometers: 300 km

Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen

Dag 4 + 5
Oslo

In Oslo heb je hierdoor alle tijd om de stad te bekijken. In de zomer merk je dat de inwoners lange wintermaanden hebben gehad en naar buiten willen. De parken zitten dan ook vol met mensen. In Oslo heb je genoeg bezienswaardigheden om drie dagen te vullen. En mocht je de natuur willen opzoeken, dat kan ook prima rondom te stad.
Lees meer over wat te doen in Oslo

Bezienswaardigheden: Oslo
Overnachten: Anker Apartment
Aantal kilometers: – km

Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen

Dag 6
Oslo – Randverk

Na een aantal dagen in de stad is het tijd om te natuur te verkennen. Wanneer we wegrijden uit Oslo zien we het landschap veranderen. Langzaam komen de bergen in beeld. Wij kozen voor een huisje in Randsverk, een dorpje waar verder niet zoveel gebeurt en dat geloof ik in de winter zelfs afgesloten is. Ondanks dat het al juni is, ligt er op de toppen van de bergen nog steeds sneeuw. Volgens de locals is het ook nog niet eerder gebeurd dat er nog zoveel sneeuw ligt.

Jotunheimen Randsverk

Wil je een verblijf in the middle of nowhere? Midden in de natuur? Dan is Jotunheimen in Randsverk de perfecte plek. Je bent in no time in de natuur!
Boek of bekijk hier Jotumheimen in Randsverk

Bezienswaardigheden: Wandelen omgeving Jotunheimen
Overnachten: Jotunheimen
Aantal kilometers: 315 km

Dag 7 t/m 12
Jotunheimen

In Randsverk kom je heerlijk tot rust. We beklimmen een aantal bergen, zien spectaculaire watervallen en wandelen veel, heel veel. Het enige dorpje dat we zien is Lom. Bekend van de staafkerk die je er vindt. Overigens ook het dorpje waar nog een redelijke supermarkt is te vinden. Verder zien we de schoonheid van de natuur in Noorwegen.

Bezienswaardigheden: Wandelen omgeving Jotunheimen | Lom
Overnachten: Jotunheimen
Aantal kilometers: – km

Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen
Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen
Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen

Benieuwd naar de wandelingen die je kunt maken in de natuurgebieden die ik bezocht in Noorwegen?

Dag 13
Randsverk – Myrkdalen

Onderweg naar Myrkdalen rijden we door de sneeuw. Ik word zo enthousiast als een klein kind. Hier ligt in juni nog meer sneeuw dan dat er bij ons het gehele jaar is gevallen. We stoppen ergens aan de kant van de weg en kunnen het niet laten om een foto in de sneeuw te maken. Het levert mij wel een natte schoen op, maar ook een leuke ervaring. We rijden verder over slingerende bergweggetjes. Zien groene landschappen aan ons voorbij zoeven, blauwe meren en nog steeds besneeuwde bergtoppen.

Door de vele tunnels bereiken we Myrkdalen. Alle appartementen zijn nog niet helemaal klaar (2015) voor de zomer en daardoor krijgen wij een kleine upgrade, althans dat denken we. Ik heb werkelijk nog niet eerder zo’n mooi uitzicht gehad vanuit mijn bed. Ik kijk uit over de bergen waar nog een kleine waterval naar beneden dendert. Myrkdalen is een skigebied en ook hier liggen op de toppen van de bergen nog sneeuw. De ligging van het appartement is wel toeristischer dan de vorige, we lopen hier ook niet even het bos in. Maar goed in principe zitten we hier dan ook eigenlijk alleen voor een dagje Bergen die we vanuit hier bezoeken. In Bergen ben je redelijk veel kwijt voor een appartement, vandaar de keuze om hier te overnachten.

Myrkdalen Resort Hotel

Omdat we Bergen te duur vonden als uitvalsbasis kozen we voor Myrkdalen. Een goede keuze, want ik had een perfect uitzicht vanuit mijn bed over een waterval aan de overkant. Genieten! Overigens ook een prima uitvalsbasis in het skiseizoen.
Boek of bekijk hier Myrkdalen Resort Hotel.

Bezienswaardigheden: Bergen | Myrkdalen
Overnachten: Myrkdalen
Aantal kilometers: 395 km

Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen
Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen

Lees ook over reizen rond de poolcirkel 

Dag 14
Dagje Bergen vanuit Myrkdalen

Bergen is een stuk duurder om te overnachten. De stad die bekend staat om de vele regen die er valt. Je hebt geluk als je Bergen kunt bezoeken op een droge dag. En dat geluk hebben we. We gaan met een kabelbaan de berg op, zien de stad vanuit de lucht, struinen door het centrum en eten een visje in de haven. Een fijne stad om te verkennen.

Bezienswaardigheden: Bergen
Overnachten: Myrkdalen
Aantal kilometers: 260 km (heen en terug)

Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen
Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen

Dag 15
Myrkdalen – Tau
(ongeveer 310 kilometer)

Na een dagje Bergen stappen we in de auto richting Stavanger. We rijden echter maar tot Tau, een plekje net voor Stavanger. Ook hier is het overnachten redelijk aan de prijs, vandaar de keuze om in Tau te overnachten. Het aantal kilometers lijken mee te vallen, toch doen we er echter bijna acht uur over. Rotondes in tunnels, slingerweggetjes door de bergen en watervallen onderweg die de moeite waard zijn om te stoppen, rijden in Noorwegen neemt meer tijd in dan je denkt.

Lilland Appartementen Tau

We kozen ervoor om in Tau te overnachten als uitvalsbasis voor de Preekstoel en het bezoeken van Stavanger. In het dorp zelf valt niet veel te beleven, maar wel een goedkope optie om als uitvalsbasis te kiezen.
Boek of bekijk hier Lilland appartementen.

Bezienswaardigheden: –
Overnachten: Tau
Aantal kilometers: 310 km

Dag 16 t/m 18
Tau – Stavanger – Preekstoel

Het plekje Tau is verder niet heel bijzonder en lassen we op de eerste dag een rustdag in. Af en toe ook goed om te doen op reis. De dag erna bezoeken met de boot Stavanger dat aan de overkant van het water ligt. Een leuke stad om doorheen te lopen, schattige straatjes en een gezellige haven. Op de laatste dag, gelukkig de dag met het mooiste weer, beklimmen we de Preekstoel. Een van de hoogtepunten van de reis.
Lees meer over het beklimmen van de Preekstoel

Bezienswaardigheden: Stavanger | Preekstoel
Overnachten: Tau
Aantal kilometers: Tau – Stavanger 50 km | Tau – Preekstoel 40 km
Update – inmiddels hoef je niet meer met de boot tussen Tau en Stavanger, je kunt via een tunnel

Dag 19
Tau – Kristiansand – Vra (Denemarken)

Op de laatste dag in Noorwegen vertrekken we vroeg en komen dan ook ruim op tijd aan bij de boot. Om de tijd te doden lopen we nog door Kristansand, wat best een leuke en levendige plek is. We rijden nog een klein stukje in Denemarken en stoppen in Vra. Het is net te ver om in een keer naar huis te rijden.

In Vra overnachten we in het enige hotel in het dorpje. Er is verder niet veel te beleven in Vra, dus ik probeer de sportschool van het hotel.

Sleepwell Vra Denemarken

Op de reis terug naar Nederland maakten we boven in Denemarken een stop in Vra, een hotel vlak langs de snelweg met prima faciliteiten.
Boek of bekijk hier Sleepwell in Vra

Bezienswaardigheden: Kristiansand
Overnachten: Vra
Aantal kilometers: 290 km

Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen

Dag 20
Vra – Groningen

De laatste dag van de reis rijden we terug naar Nederland. Een reis waarin we natuur en steden afwisselden. Waarin de Preekstoel het letterlijke hoogtepunt was. Een kennismaking met twee landen waar ik zeker nog een keer naar terug wil.

Bezienswaardigheden:-
Overnachten: Vra
Aantal kilometers: 775 km

Terugblik roadtrip Scandinavië 

Nu ik weer terug denk aan de roadtrip die we maakten door Scandinavië krijg ik weer het fijne gevoel van toen. En zeker na het kijken van alle schitterende foto’s! Het land was prachtig en ik had nooit gedacht dat het zo mooi zou zijn. Op de een of andere manier had ik eerder toch een voorkeur voor Zweden, maar sinds dit bezoek heeft Noorwegen ook mijn hart gestolen. Het landschap wisselt zich veel meer af en je rijdt van het ene fotogenieke beeld in de andere. Achteraf was ik blij met de week in Jotunheimen. Ook wanneer je rondreist is het af en toe goed om tot rust te komen, om even niet hele dagen onderweg te zijn en dat kan prima in Jotunheimen. Je kunt er zelfs nog wel langer verblijven en meer van de natuur ontdekken.

Handige tips & links voor je roadtrip door Scandinavië

Hoe lang verblijven: Ligt eraan hoeveel tijd je over wilt nemen, maar 2-3 weken is zeker aan te raden.
Hoe kom je er: Met de boot is het handigst wanneer je gaat rondreizen in beide landen. Hier kun je de ferry van Fredrikshaven – Göteborg reserveren en klik hier voor de ferry van Kristiansand – Hirthals (Denemarken)
Tips:
– Je kunt ook naar Noorwegen met Voigt Travel. Zij bieden diverse rondreizen met routes aan voor Noorwegen.
– Verkijk je niet op de afstanden. Het lijkt soms kort, maar door de snelheidslimiet en vele bochten doe je er langer over.
– Handige reisgidsen zijn die van Insight Guides over Noorwegen en die van de ANWB over Noorwegen Zuid

Meer lezen over Scandinavië?
Zweden:
Greasy Spoon Stockholm
Solo Stockholm
Budget Solotrip Stockholm
Cityguide Stedentrip Stockholm
– Hotspots in Stockholm

Roadtrip in Scandinavië:
Rondreis Zweden en Noorwegen
Rondreis Zuid Denemarken
Magische rondreis rond de poolcirkel
– Accommodaties in Denemarken

Noorwegen
Preekstoel Noorwegen
Wat te doen in Oslo
– Natuurgebieden in Noorwegen
Wat te doen in Bergen

Denemarken
Odense Denemarken
Aarhus Denemarken
Romo Denemarken
Hygge in Denemarken
Mons Klint
Stevns Klint
Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen
Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen

In sommige artikelen vind je af en toe affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets op de desbetreffende website bestelt, ontvang ik een klein percentage daarvoor. Je betaalt daar niks extra’s voor.

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Een digitale reisgids vol met tips voor je citytrips, roadtrips, nature escapes en solo reizen in Amerika en Europa

Follow us on