Socials

Route roadtrip Scandinavië – Zweden en Noorwegen & tips voor accommodaties

Route roadtrip Scandinavië – Zweden en Noorwegen & tips voor accommodaties

Slingerweggetjes door de groene bergen, felblauwe meren, fraaie steden of spontane watervallen. Je komt het allemaal tegen in Noorwegen. Verrast was ik door de adembenemende natuurschoon die voorbij kwam in de 2 ½ weken die ik doorbracht in het land van de trollen. Een rondreis met een combinatie van steden en natuur, beter kan niet. Inmiddels is het al weer een tijdje geleden, maar ik wil jullie graag laten zien welke route je kan rijden tijdens een roadtrip door Scandinavië in ongeveer 2 ½ weken met je eigen auto en tips voor accommodaties.

Route roadtrip in Scandinavië

Vanuit het hoge noorden van Nederland ben je natuurlijk al een eindje op weg naar Denemarken. Er zijn meerdere mogelijkheden om richting Scandinavië te rijden. We besloten om in Denemarken de boot te pakken naar Goteborg en direct daar een eerste stop te maken tijdens de roadtrip.

Kaart route roadtrip Scandinavië

Op onderstaande kaart zie je de route die we tijdens onze roadtrip door Scandinavië aflegden. Een route waarbij we ervoor kozen om in het midden van Noorwegen wat langer te verblijven. Deels om tot rust te komen in de natuur en ook omdat het een regio is waar je langer kunt blijven.

Road trip // Route Roadtrip Scandinavië - Zweden en Noorwegen

Dag 1
Groningen – Fredrikshavn – Goteborg

Op de eerste dag pakten we in Fredrikshavn in Denemarken de boot naar Goteborg. Een leuke en vrij grote stad in het zuiden van Zweden. Op zaterdag reden we weg richting het noorden om uiteindelijk twee nachten hier te blijven. Reserveer van te voren wel de boot die je naar Zweden brengt. Overnachtingsopties zijn er er genoeg in de Zweedse stad. Wij kozen ervoor om vlak bij de ferry te overnachten. Hiervandaan konden we ook makkelijk naar het centrum lopen.

Bezienswaardigheden: Goteborg
Overnachten: Hotel Kusten
Aantal kilometers: 795 km

Dag 2
Goteborg

We zijn een volle dag in Goteborg, op een zondag. Lopend verkennen we Goteborg. Vanaf het hotel is het prima te lopen richting het centrum. We verkennen Goteborg op de dag dat de Gay Pride door de stad gaat. Een drukte van belang is het en dat maakt het centrum gezellig. We wandelen door de binnenstad, lopen door schattige straatjes, bekijken wat winkels en doen verder rustig aan na een lange reisdag.

Bezienswaardigheden: Goteborg
Overnachten: Hotel Kusten
Aantal kilometers: – km

Ook leuk om te doen: Wildkamperen in Zweden. Alles wat je moet weten over wildkamperen in Zweden

Dag 3
Goteborg – Fjällbacka – Oslo

Na twee dagen in Zweden is het tijd om door te rijden naar Noorwegen. Natuurlijk kun je genoeg andere dingen bekijken in Zweden, maar na wat research thuis besloten we om door te rijden en Noorwegen te ontdekken. Toch kan ik Zweden niet verlaten voordat we een stop hadden maken in Fjällbacka, zeker omdat deze plek op de route ligt. Voor de liefhebbers van de Zweedse Thriller een bekende plek. De thrillers van schrijfster Camilla Lackberg spelen zich af in deze plek. En daarnaast is het ook de moeite waard om te stoppen. Je vindt er een enorm schattig haventje en een kloof die je kunt beklimmen.

Overnachten doen we in Oslo in een appartement, zodat we zelf de mogelijkheid hebben om te koken. Aangezien uit eten gaan in Oslo (en Noorwegen) redelijk prijzig is, is het fijn om deze mogelijkheid te hebben. Het ligt in een leuke wijk en we wandelen zo de binnenstad in.

Bezienswaardigheden: Fjällbacka | Oslo
Overnachten: Anker Apartment
Aantal kilometers: 300 km

Dag 4 + 5
Oslo

Twee dagen hebben we om Oslo te bekijken. Hierdoor krijgen we een goede indruk van de Noorse hoofdstad. In de zomer merk je dat de inwoners lange wintermaanden hebben gehad en naar buiten willen. De parken waar we langskomen zitten dan ook vol met mensen. In Oslo heb je genoeg bezienswaardigheden om deze twee dagen te vullen. En mocht je de natuur willen opzoeken, dat kan ook prima rondom te stad. Oslo is een fijne stad, waar een goede sfeer hangt. Zeker wanneer het zonnetje begint te schijnen.
Lees meer over wat te doen in Oslo

Bezienswaardigheden: Oslo
Overnachten: Anker Apartment
Aantal kilometers: – km

Oslo

Dag 6
Oslo – Randverk

Na een aantal dagen in de stad is het tijd om te natuur te verkennen. Wanneer we wegrijden uit Oslo zien we het landschap veranderen. Langzaam komen de bergen in beeld. Wij kiezen voor een huisje in Randsverk, een dorpje waar verder niet zoveel gebeurt en dat geloof ik in de winter zelfs afgesloten is. Ondanks dat het al juni is, ligt er op de toppen van de bergen nog steeds sneeuw. Volgens de locals is het ook nog niet eerder gebeurd dat er nog zoveel sneeuw ligt.

Bezienswaardigheden: Wandelen omgeving Jotunheimen
Overnachten: Jotunheimen
Aantal kilometers: 315 km

Dag 7 t/m 12
Jotunheimen

We verblijven tijdens deze roadtrip bijna een week in het midden van Noorwegen. Niet alleen om tot rust te komen, ook om te genieten van de natuur in de omgeving. En in Randsverk kom je heerlijk tot rust, zijn we achter. We beklimmen een aantal bergen, zien spectaculaire watervallen en wandelen veel, heel veel. Het enige dorpje dat we zien is Lom. Bekend van de staafkerk die je er vindt. Overigens ook het dorpje waar nog een redelijke supermarkt is te vinden. Verder zien we de schoonheid van de natuur in Noorwegen.

Bezienswaardigheden: Wandelen omgeving Jotunheimen | Lom
Overnachten: Jotunheimen
Aantal kilometers: – km

Mocht je het niet erg vinden om wat meer kilometers te rijden, dan is de Geirangerfjord een optie om te bezoeken.

Benieuwd naar de wandelingen die je kunt maken in de natuurgebieden die ik bezocht in Noorwegen?

Dag 13
Randsverk – Myrkdalen

Onderweg naar Myrkdalen rijden we door de sneeuw. Ik word zo enthousiast want het is lang geleden dat we in Nederland sneeuw hebben gezien. Hier ligt in juni nog meer sneeuw dan dat er bij ons het gehele jaar is gevallen. We stoppen ergens aan de kant van de weg en kunnen het niet laten om een foto in de sneeuw te maken. Het levert mij wel een natte schoen op, maar ook een leuke ervaring. We rijden verder over slingerende bergweggetjes. Zien groene landschappen aan ons voorbij zoeven, blauwe meren en nog steeds besneeuwde bergtoppen.

Door de vele tunnels bereiken we Myrkdalen. Alle appartementen zijn nog niet helemaal klaar (2015) voor de zomer en daardoor krijgen wij een kleine upgrade, althans dat denken we. Ik heb werkelijk nog niet eerder zo’n mooi uitzicht gehad vanuit mijn bed. Ik kijk uit over de bergen waar nog een kleine waterval naar beneden dendert. Myrkdalen is een skigebied en ook hier liggen op de toppen van de bergen nog sneeuw. De ligging van het appartement is wel toeristischer dan de vorige, we lopen hier ook niet even het bos in. Maar goed in principe zitten we hier dan ook eigenlijk alleen voor een dagje Bergen die we vanuit hier bezoeken. In Bergen ben je redelijk veel kwijt voor een appartement, vandaar dat we kiezen om hier te overnachten.

Bezienswaardigheden: Bergen | Myrkdalen
Overnachten: Myrkdalen
Aantal kilometers: 395 km

Lees ook over reizen rond de poolcirkel 

Dag 14
Dagje Bergen vanuit Myrkdalen

Vanuit Myrkdalen rijden heen en weer naar Bergen. Bergen is een stuk duurder om te overnachten en dat is de reden waarom we buiten de stad slapen. Het is de stad die bekend staat om de vele regen die er valt. Je hebt geluk als je Bergen kunt bezoeken op een droge dag. En dat geluk hebben we. We gaan met een kabelbaan de berg op, zien de stad vanuit de lucht, struinen door het centrum en eten een visje in de haven. Een fijne stad om te verkennen.

Bezienswaardigheden: Bergen
Overnachten: Myrkdalen
Aantal kilometers: 260 km (heen en terug)

Dag 15
Myrkdalen – Tau

Na een dagje Bergen stappen we in de auto richting Stavanger. We rijden echter maar tot Tau, een plekje net voor Stavanger. Ook hier is het overnachten redelijk aan de prijs, vandaar de keuze om in Tau te stoppen. Het aantal kilometers lijken mee te vallen, toch doen we er echter bijna acht uur over. Rotondes in tunnels, slingerweggetjes door de bergen met een lage maximumsnelheid en watervallen onderweg die de moeite waard zijn om te stoppen, rijden in Noorwegen neemt meer tijd in dan je denkt.

Bezienswaardigheden: –
Overnachten: Tau
Aantal kilometers: 310 km

Dag 16 t/m 18
Tau – Stavanger – Preekstoel

Het plekje Tau is verder niet heel bijzonder en daarom lassen we op de eerste dag een kleine rustdag in. Af en toe ook goed om te doen op reis. De dag erna bezoeken met de boot Stavanger dat aan de overkant van het water ligt. Een leuke stad om doorheen te lopen, schattige straatjes en een gezellige haven. Op de laatste dag, gelukkig de dag met het mooiste weer, beklimmen we de Preekstoel. Een van de hoogtepunten van de reis en een goede afsluiter van een roadtrip door Scandinavië.
Lees meer over het beklimmen van de Preekstoel

Bezienswaardigheden: Stavanger | Preekstoel
Overnachten: Tau
Aantal kilometers: Tau – Stavanger 50 km | Tau – Preekstoel 40 km
Update – inmiddels hoef je niet meer met de boot tussen Tau en Stavanger, je kunt nu via een tunnel

Dag 19
Tau – Kristiansand – Vra (Denemarken)

Op de laatste dag in Noorwegen vertrekken we vroeg en komen dan ook ruim op tijd aan bij de boot. Om de tijd te doden lopen we nog door Kristansand, wat best een leuke en levendige plek blijkt te zijn. We rijden nog een klein stukje in Denemarken en stoppen in Vra. Het is net te ver om in een keer naar huis te rijden.

In Vra overnachten we in het enige hotel in het dorpje. Er is verder niet veel te beleven in Vra, dus ik probeer de sportschool van het hotel.

Bezienswaardigheden: Kristiansand
Overnachten: Vra
Aantal kilometers: 290 km

Dag 20
Vra – Groningen

De laatste dag van de reis rijden we terug naar Nederland. Een reis waarin we natuur en steden afwisselden. Waarin de Preekstoel het letterlijke hoogtepunt was. Een kennismaking met twee landen waar ik zeker nog een keer naar terug wil.

Bezienswaardigheden:-
Overnachten: Vra
Aantal kilometers: 775 km

Terugblik roadtrip Scandinavië 

Nu ik weer terug denk aan de roadtrip die we maakten door Scandinavië krijg ik weer het fijne gevoel van toen. En zeker na het kijken van alle schitterende foto’s! Het land was prachtig en ik had nooit gedacht dat het zo mooi zou zijn. Op de een of andere manier had ik eerder toch een voorkeur voor Zweden, maar sinds dit bezoek heeft Noorwegen ook mijn hart gestolen. Het landschap wisselt zich veel meer af en je rijdt van het ene fotogenieke beeld in de andere. Achteraf was ik blij met de week in Jotunheimen. Ook wanneer je rondreist is het af en toe goed om tot rust te komen, om even niet hele dagen onderweg te zijn en dat kan prima in Jotunheimen. Je kunt er zelfs nog wel langer verblijven en meer van de natuur ontdekken.

Handige tips & links voor je roadtrip door Scandinavië

Hoe lang verblijven: Ligt eraan hoeveel tijd je over wilt nemen, maar 2-3 weken is zeker aan te raden.
Hoe kom je er: Met de boot is het handigst wanneer je gaat rondreizen in beide landen. Hier kun je de ferry van Fredrikshaven – Göteborg reserveren en klik hier voor de ferry van Kristiansand – Hirthals (Denemarken)
Tips:
– Je kunt ook naar Noorwegen met Voigt Travel. Zij bieden diverse rondreizen met routes aan voor Noorwegen.
– Verkijk je niet op de afstanden. Het lijkt soms kort, maar door de snelheidslimiet en vele bochten doe je er langer over.


Boekentips voor je roadtrip

Mocht je ooit een reis door Noorwegen willen maken, dan is dit boek een aanrader. Niet alleen om inspiratie op te doen voor bezienswaardigheden en een route, maar ook om alvast bij weg te dromen. De foto’s nodigen je direct uit om een roadtrip naar Noorwegen te plannen. Naast een uitgebreid verslag van alle stops onderweg geven ze ook tips voor leuke adressen, kampeerplekken en activiteiten. Ook handige kampeertips komen aan bod. Ik krijg direct weer zin om af te reizen naar Noorwegen.

Twee handige reisgidsen

Meer lezen over deze roadtrip door Scandinavië?

In sommige artikelen vind je af en toe affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets op de desbetreffende website bestelt, ontvang ik een klein percentage daarvoor. Je betaalt daar niks extra’s voor.

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on