Socials

Preekstoel Noorwegen -Hike naar de top van de Preikestolen

Preekstoel Noorwegen

Preekstoel Noorwegen -Hike naar de top van de Preikestolen

De Preikestolen in Noorwegen, een van de bekendste wandelingen naar een van de mooiste uitzichten. Een beklimming die, ondanks de enorme populariteit, toch best een uitdaging kan zijn. Want makkelijk is de beklimming niet. En inmiddels is het op de trail redelijk druk. Toch was het beklimmen van de Preekstoel een prachtige ervaring tijdens onze roadtrip door Noorwegen en Zweden, een kerst op de taart. En een wandeling met een persoonlijke motivatie. Zet het beklimmen van de Preekstoel in Noorwegen op de je bucketlist, want het is een van de mooiste uitzichten die ik ooit heb gezien.

Roadtrip Scandinavië – reizen door Noorwegen en Zweden

In de voorbereiding naar de route voor de roadtrip door Scandinavië, kwam er zoveel moois van Noorwegen naar voren, dat we besloten maar een klein stukje Zweden mee te nemen. Grof gezegd hebben wij rondgereisd via Fredrikshavn naar Goteborg – Fjällbacka – Oslo – Randsverk – Myrkdalen – Tau en dan via Kristiansand weer terug naar Denemarken. Ik kan zeggen dat Noorwegen mij enorm verrast heeft. Wat een prachtige natuur! Ook de steden zijn heerlijk om in te vertoeven en de mensen zijn enorm vriendelijk. Je merkt dat ze een lange winter hebben gehad waar de zon vroeg ondergaat, want zodra het ook maar enigszins kan gaan ze naar buiten. En dat naar buiten gaan doen mensen natuurlijk in de prachtige natuurgebieden die er zijn in Noorwegen. Zo ook het gebied rondom de Preekstoel.
Lees meer: Route Roadtrip Scandinavie

Beklimmen van de Preekstoel in Noorwegen

Beklimming van Preekstoel – handige informatie

Op de dag zelf was het stralend weer, dus wij vertrokken in alle vroegte die kant op. Parkeren kan gemakkelijk vlakbij het begin van de route naar boven. Onderaan vind je ook alle informatie over de route naar boven, inclusief de stijgingen onderweg. Het eerste stuk ging direct stijl omhoog en was daardoor gelijk al een redelijke beproeving. Overigens kan niet iedereen kan de Preekstoel beklimmen, want het grootste deel gaat over rotsen en beekjes, dus de eerste meters zijn gelijk een goede test. Het is aan te raden om de tijd te nemen bij de beklimming. Een goede klimmer is minder dan vier uur kwijt aan de beklimming, maar het is ook goed om op bepaalde punten te genieten van de mooie uitzichten.

Lees meer: Een overzicht van de route vind je hier

de beklimming

Na het eerste zware stuk kun je gelukkig wat rustiger klimmen, hoewel het nog steeds opletten blijft waar je je voeten neerzet. Onderweg kom je ook verschillende soorten wandelaars tegen. En ook mensen die totaal geen moeite hebben met klimmen, ik ben helaas alleen een plat Nederland gewend, wat vaak door mijn gedachten gaat wanneer ik in het buitenland begin aan een klim. Je wordt soms aan alle kanten ingehaald door mensen die naar boven zoeven waarbij ik af en toe mijn adem inhoud wat betreft de risico’s die mensen nemen. Het is om sommige stukken echt druk en daardoor minder geschikt voor de mensen die in recordtempo omhoog willen. Daarnaast zijn de wandelstokken zijn populair, wat niet altijd even praktisch is. En sommige mensen willen graag zij aan zij naar boven, wat de beklimming af en toe tot een frustratie maakt. Het beklimmen van de Preekstoel is en blijft een populaire trekpleister in Noorwegen, dus het kan helaas druk zijn.

Na het tweede zware stuk krijg je een totaal andere wereld te zien. Een soort moeras gebied verschijnt met een houten vlonder in het midden. De route naar boven blijkt heel gevarieerd te zijn. Tijdens de hike stijgt de temperatuur langzaam en ik ben blij dat het geen hoog zomer is. De wandeling wordt hier redelijk pittig. Je bent continu naar beneden aan het kijken waar je je voeten neer kunt zetten, ook komen er zulke smalle stukken voorbij waar je echt achteraan kunt sluiten om naar boven te komen. Precies het leuke aan de beklimming van de Preekstoel, ieder stuk is weer compleet anders.

Op de top van de Preekstoel

Op ongeveer 2,5 kilometer lopen kom je het mooiste stukje tegen op de route. Het zijn eigenlijk alleen maar stenen, maar er zijn ook twee meertjes te vinden. Er hangt een prettig sfeertje op dat stukje, men heeft alle ruimte om even bij te komen en wil je een duik nemen, dan kan dat. Het laatste deel van de beklimming heb je wat meer tijd om ook te genieten van de uitzichten die er inmiddels zijn. Je bent inmiddels op redelijke hoogte en af toe glippen de vergezichten je voorbij. Eenmaal op de top van de Preekstoel aangekomen heb je het gevoel op de top van de wereld te zijn. Wij hadden een bijna strakblauwe lucht, dus de uitzichten waren prachtig. Overigens kan ik mij ook voorstellen dat de Preekstoel met elk weertype een ervaring is. Ook met zonsopkomst of zonsondergang lijkt het mij een hele mooie ervaring om mee te maken. Natuurlijk heb ik mijn hart vastgehouden bij alle toeristen die dicht bij de rand kwamen, iets wat ik zelf niet echt durfde na de inspanning van de klim. Wij zijn niet verder gegaan dan de Preekstoel zelf, maar je kunt ook nog diverse wandelingen vanaf daar doen, waaronder een waarbij je uitzicht hebt op de Preekstoel zelf.

de wandeling naar beneden

De weg naar beneden vond ik eigenlijk nog meer een uitdaging. Naar boven lopen op ongelijke rotsen is nog wel te doen, naar beneden was het iets moeilijker. Je maakt vaak grote stappen waardoor je iedere keer vrij hard land. Ook naar beneden kom je weer de verschillende soorten wandelaars tegen. Ik maakte een kleine uitglijder doordat de stap naar een rots net iets te groot was. Gelukkig kwam ik niet heel hard ten val, maar ik kan mij voorstellen dat er af en toe wel eens mensen harder vallen. De weg naar beneden was vrij pittig en het is lekker als je deze op eigen tempo kan lopen. Eenmaal beneden voelt het voldaan. Een prachtige wandeling, met redelijk wat hoogtemeters en panoramische uitzichten. Een wandeling die iedereen zou maken wanneer je naar Noorwegen afreist.

Preekstoel Noorwegen

Ervaring met het beklimmen van de Preekstoel

Overigens wil ik wel een kleine kanttekening maken. De Preekstoel is inmiddels razend populair. Wil je beetje een unieke ervaring, zorg dat je buiten het hoogseizoen gaat en ga zo vroeg mogelijk op de ochtend. Misschien heb je tussen de regels door gemerkt dat de wandeling af en toe voor frustraties zorgde door andere wandelaars. Sommige mensen zijn op een of andere manier alleen op de wereld. Denk dus aan je medemens, niet iedereen heeft hetzelfde tempo, maar geef mensen wel de ruimte.

Hoewel de hele reis uit diverse hoogtepunten bestond, stond er op de laatste dag nog eentje op het programma. Voor mij was de beklimming een met een speciale betekenis. Het was voor mijn oom, die twee jaar daarvoor overleden is, een wens om deze te beklimmen. Echter door zijn ziekte is dit er nooit meer van gekomen. Een herinnering aan het feit dat je soms dingen niet moet uitstellen en moet genieten van het leven.

Tips voor het beklimmen van de Preekstoel

 • De Preekstoel kan het hele jaar bezocht worden, maar in het winterseizoen is het belangrijk om van te voren te informeren of de wandeling gemaakt kan worden.
 • Zorg voor een goede wandeluitrusting. Hoewel ik zelf nog geen wandelschoenen had destijds, kan ik het wel aanraden om voor goede wandelschoenen te zorgen.
 • Wind- en waterdichte kleding is een must om in ieder geval mee te nemen. Op de top van de Preekstoel kan het fris zijn.
 • Zorg voor voldoende eten en drinken. De hike naar boven kost redelijk wat energie, dus het is belangrijk om je voorraad aan te vullen.
 • Wil je meer wandelingen maken in de omgeving? Tips voor andere hikes in de buurt van de Preekstoel.
 • Handige reisgidsen zijn die van de ANWB over Noorwegen Zuid en die van Insight Guides over Noorwegen.
 • Wil je de Preekstoel vanaf het water zien? Je kunt een cruise boeken die je langs Stavanger, De Preekstoel en nog diverse watervallen en rotsformaties brengt.

Facts de Preekstoel

 • Mocht je fysiek niet de mogelijkheid hebben om naar boven te klimmen, je kunt de Preekstoel ook zien vanaf het water en vanuit de lucht.
 • Ondanks de vele risico’s die mensen boven nemen, is er pas 1 dode gevallen boven op de Preekstoel, een Spanjaard is omgekomen toen hij foto’s aan het maken was.
 • De totale route naar boven is 4 km lang, je kan dit uitbreiden door andere wandelroutes te nemen.
 • De Preekstoel bevind zich 604 m boven Lysefjord.
 • In 2014 waren er 250.000 bezoekers ten opzichte van 78.000 in 2004.
 • Heb je de Preekstoel beklommen en wil je meer? In de buurt van de preekstoel kun je ook de Kjeragbolten beklimmen. Deze is zwaarder dan de Preekstoel en je klimt hier naar een rots die in een spleet vastgeklemd zit. Ook de Trolltunga is een leuke hike om te maken.

Meer lezen over Scandinavië?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on