Fjällbacka Zweden – de stad van thrillerschrijfster Camilla Lackberg

Fjällbacka

Fjällbacka Zweden – de stad van thrillerschrijfster Camilla Lackberg

Een lieflijk plekje in Zweden dat bekend staat vanwege moorden. Een rare combinatie denk je misschien. Maar voor velen is Fjällbacka bekend geworden door thrillers van schrijfster Camilla Lackberg. Op de weg van Göteborg naar Oslo besloten we een stop te maken in Fjällbacka, de plek waar ik al zoveel over gelezen had. Tips voor bezienswaardigheden in Fjällbacka Zweden.

intro Fjällbacka

Fjällbacka is een schattig dorpje aan de westkust van Zweden, op ongeveer 1,5 uur van Göteborg. Het is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. Niet alleen werd Fjällbacka bekend van de thrillers van Camilla Lackberg, het was eigenlijk actrice Ingrid Bergman die Fjällbacka op de kaart zette. Het was in de zomermaanden het toevluchtsoord van de actrice. Op een van de eilanden buiten het dorp (Dannholmen), bezat de wereldberoemde actrice een vakantiehuis om Hollywood te ontvluchten.

Lees meer: Route roadtrip Scandinavie

Fjällbacka – beroemd om de moorden

De laatste jaren wordt Fjällbacka bekend bij een groot publiek door de bestsellers van Camilla Lackberg. De schrijfster groeide op in het plekje en verwerkte veel plekken uit haar jeugd in het boek. Zo werd het grafmonument op de begraafplaats uit 1892 de inspiratiebron voor de thriller Oorlogskind. De kloof Kungsklyftan op de berg Vetteberget midden in het dorp was een plaats delict in het boek Predikant.

Tips voor bezienswaardigheden in Fjällbacka Zweden

De kloof Klungsklyftan beklimmen

Een van de grootste publiekstrekkers in Fjällbacka is de kloof Klungsklyftan. Een kloof midden in het dorp zie je niet vaak. De kloof is 250 miljoen jaar geleden ontstaan door een aardbeving. De Vetteberget werd hierdoor in tweeën gesplitst. In de winter is het niet mogelijk om de kloof te beklimmen vanwege de vele sneeuw en ijs. Je vindt de kloof door langs het Ingrid Bergman plein te wandelen, daar zie een stenen poort met Kungsklyftan. Hier kun je beginnen met de klim omhoog. Mensen die vroeger films van Astrid Lindgren hebben gezien herkennen de kloof misschien uit Ronja de Roversdochter.

Fjällbacka

Het uitzicht op de Vetteberget

Wanneer je door de kloof loopt naar boven, kom je uit op de Vetteberget. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over Fjällbacka. Neem de tijd om hier te genieten van het mooie uitzicht.

de Haven van Fjällbacka

Een van de redenen waarom dit plekje zo populair is in de zomermaanden is de haven. In deze maanden stromen de boten binnen in de haven. Er heerst een gezellige sfeer, ook bij een van de visrestaurants in Fjällbacka.

Ingrid Bergmanplein

De inwoners van Fjällbacka zijn trots op de actrice Ingrid Bergman. Sinds 1958 kwam de actrice in Fjällbacka. Na haar dood in 1982 werd haar as uitgestrooid in de zee rondom Dannholmen. In Fjällbacka vind je op het Ingrid Bergmanplein met een fototentoonstelling over de actrice.

Fjällbacka

Fjällbackamoorden wandelroute

Bij de plaatselijke VVV is het mogelijk om een wandelroute te halen met alle plekken die voorkomen in de boeken van Camilla Lackberg. Het zijn plekken die terug komen in de films en boeken. Je komt onder ander langs het kerkhof, Ingrid Bergmans Torg, de kerk, Stora Hotellet, Kungsklyftan en Salvik.

Verken de wateren rondom Fjällbacka

Vanuit Fjällbacka is het mogelijk om te kajakken en de eilanden rondom Fjällbacka te verkennen. Met een beetje geluk spot je nog zeehonden of andere zeedieren.

Meer handige links voor Fjällbacka

Meer lezen over Scandinavië?

Zweden:

Greasy Spoon Stockholm
Solo Stockholm
Budget Solotrip Stockholm
Cityguide Stedentrip Stockholm
– Hotspots in Stockholm

Roadtrip in Scandinavië:

Rondreis Zweden en Noorwegen
Rondreis Zuid Denemarken
Magische rondreis rond de poolcirkel
Accommodaties in Denemarken

Noorwegen

Preekstoel Noorwegen
Wat te doen in Oslo
Wat te doen in Bergen

Denemarken

Odense Denemarken
Aarhus Denemarken
Romo Denemarken
Hygge in Denemarken
Mons Klint
Stevns Klint

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on