Socials

Wat te doen in Leeuwarden?

Wat te doen in Leeuwarden

Wat te doen in Leeuwarden?

De stad waar ik mijn studentenjaren doorbracht, althans ik ging op en neer vanuit Groningen naar de Friese hoofdstad. Destijds had ik weinig oog voor Leeuwarden. Dat ik een aantal jaren later eigenlijk per toeval weer eens in de stad kwam en ik de stad zo leuk vond, resulteerde in een overnachting in Leeuwarden. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Leeuwarden? En welke leuke hotspots je niet mag missen? Wat te doen in Leeuwarden?

Informatie over Leeuwarden

Leeuwarden is een van de oudste steden van Noord- Nederland. Het is de hoofdstad van Friesland en heet op zijn Fries Ljouwert. De stad is onderdeel van een van de Friese elf steden waar langs geschaatst wordt bij een Elfstedentocht. In 1435 kreeg Leeuwarden stadsrechten.

In de stad vind je vele musea en andere culturele instellingen. In 2018 was Leeuwarden samen met de Maltese hoofdstad Valletta de Culturele hoofdstad van Europa. Gedurende het hele jaar waren er tal van culturele activiteiten in de stad. Een van de hoogtepunten dat jaar waren de Reuzen die in augustus door Leeuwarden liepen.

Wereldbekende personen kwamen ter wereld in Friesland. Zo werd kunstenaar M.C. Escher geboren in Leeuwarden. Ook Mata Hari kwam in 1876 ter wereld in Leeuwarden. En de partner van Rembrandt van Rijn, Saskia van Uylenburgh werd geboren in Leeuwarden in 1612.

Wat te doen in Leeuwarden

Wat te doen in Leeuwarden?

Leeuwarden is een leuke stad voor een stedentrip in eigen land. Leuke hotspots om uit eten te gaan gecombineerd met bezienswaardigheden en leuke winkels. Ideaal voor een dagje Leeuwarden. Of nog beter, een weekendje Leeuwarden.

Bezoek de verschillende musea in Leeuwarden

Leeuwarden kent tal van goede musea. Het bekendste museum is het Fries Museum. Hier maak je kennis met Leeuwarden en Friesland. Ontdek alles over de elf steden, het platteland en de haat-liefdesverhouding met het water in Friesland. Daarnaast hebben ze tal van leuke tentoonstellingen het jaar door.
Fries Museum
A: Wilhelminaplein 92

Een ander, iets minder bekend museum is het Fries Verzetsmuseum. Deze bevindt zich in het Fries Museum. Twee vliegen in een klap. In het Fries Verzetsmuseum ontmoet je de inwoners van Friesland die tussen 1940 en 1945 i n de provincie woonden. Er staan veel unieke voorwerpen in het museum. Ook kom je meer te weten over de Overal op het Huis van Bewaring in Leeuwarden op 8 december 1944. Daarnaast staat er een gedenkteken voor de 616 vermoorde Friese Joden en 291 in het Fries verzet omgekomen slachtoffers.
Verzetsmuseum
A: Wilhelminaplein 92

Wat te doen in Leeuwarden

Beklim de scheve toren van Leeuwarden: de Oldehove

Ook wel de Pisa van Leeuwarden, de toren de Oldehove wordt gekenmerkt vanwege zijn scheve bouw. Waar het bij de start van de bouw in 1529 nog de bedoeling was om er een kerk van te maken, is de toren eigenlijk nooit afgemaakt. Tijdens de bouw zakte de toren scheef en dat was helaas niet meer te repareren. Hierdoor werd in 1533 de bouw stop gezet in de huidige staat van de Oldehove. Een toren zonder weinig belangrijke functies, behalve een symbool voor de stad en zijn inwoners. Je kunt de toren beklimmen en hebt met mooi weer zelfs uitzicht over Ameland en Schiermonnikoog.
De Oldehove
A: Groeneweg 1

Bekijk Leeuwarden vanuit de lucht: de Achmeatoren

Ben je toevallig op zaterdag in Leeuwarden? Een goede dag om Leeuwarden vanuit de lucht te bekijken. Want op zaterdag heb je de mogelijkheid om vanaf de Achmeatoren Leeuwarden te bekijken. Bovenin de toren heb je uitzicht over de stad en met een beetje geluk zie je de eilanden liggen. Reserveer tijdig je kaartje bij de VVV Leeuwarden.
Achmeatoren
A: Sophialaan 4

Spot street art in Leeuwarden

Dat Leeuwarden zoveel leuke plekken met Street art heeft, wist ik voor mijn bezoek niet. Je hebt diverse plekken in de stad waar je street art kunt spotten. Zo kun je onder andere het portret van Saskia van Uylenburgh bekijken in de prinsentuin. M.C. Escher is vereeuwigd op een elektriciteitskastje. Wil je meer kunstwerken bekijken? Ga dan mee met een speciale street art tour door Leeuwarden.
Street art tour Leeuwarden

Wat te doen in Leeuwarden

Bezoek de oude gevangenis – Blokhuispoort

Wil je een Orange is the New Black gevoel? Dan ben je bij de Blokhuispoort aan het juiste adres. Hier kun je namelijk door een oude gevangenis lopen. En het leuke is, is dat er volop bedrijvigheid te vinden is. Er zit een hostel in, een bibliotheek, twee restaurants, kleine winkels en er worden vele evenementen georganiseerd.
Blokhuispoort
A: Blokhuisplein 40

Hofjes in Leeuwarden

Hofjes maken een stad speciaal, het zijn verborgen plekken, vaak midden in de stad, waar je even helemaal het gevoel hebt buiten de stad te zijn. Het zijn rustige plekken, vaak met pittoreske huizen. De hofjes bij het Boshuisen Gasthuis uit 1652 waren destijds bestemd voor alleenstaande dames. De huizen worden nog steeds door vrouwen bewoond. Overigens mogen mannen wel een kijkje nemen bij de hofjes.
A: Jacobijnekerkhof 7

Wat te doen in Leeuwarden

Shoppen in Leeuwarden

Leeuwarden heeft een leuke binnenstad met veel winkels op loopafstand van elkaar. De hoofdwinkelstraat is de Nieuwestad, een straat omringd door de gracht. Er is een overdekt winkelcentrum: Het Zaailand, maar mocht je op zoek zijn naar unieke winkels in Leeuwarden. Ga dan shoppen in de Kleine Kerkstraat. Deze is al vaak uitgeroepen tot winkelstraat van het jaar.

Ga eten bij de leukste hotspots van Leeuwarden

Een van de leukste hotspots waar we terecht kwamen is Lazy Lemon. Een restaurant dat puur eten serveert in een hele fijn setting. Lazy Lemon bevindt zich in een pand met een industriële sfeer waar je heerlijk kunt genieten van een goede menukaart. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch en diner.
Lazy Lemon
A: Ruiterskwartier 135a

Het Laatste Tafeltje

Net iets buiten de grachten vind je Stek. Een populaire plek voor een lunch. Niet gek wanneer je de menukaart van Stek bekijkt. Een kaart met gerechten als American Pancakes, wraps in diverse soorten of zelfs een pokebowl. Neem daarbij een vers gemaakt sapje en je lunch is compleet. Stek zit in een redelijk klein pand, dus wil je lunchen, zorg dat je op tijd bent.
Stek
A: Harlingersingel 2

Overnachten in Leeuwarden

Natuurlijk kun je prima een dagje naar Leeuwarden. Nog leuker is het om er een nachtje te blijven. Overnachten kan in het Fletcher Hotel. Niet echt bijzonder zul je denken, maar het Fletcher Hotel in Leeuwarden is gevestigd in een voormalig paleis uit de 15e eeuw. Het hotel ligt hartje centrum en heeft een eigen restaurant mocht je de deur niet meer uit willen.
Fletcher Hotel

Meer lezen over Nederlandse steden?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on