Lubelskie in Polen – Ontdek de onbekende regio Lubelskie aan de hand van vijf thema’s

Lubelskie Polen

Lubelskie in Polen – Ontdek de onbekende regio Lubelskie aan de hand van vijf thema’s

Een onontdekte regio waarbij je eerst even op de kaart dient te kijken waar het precies ligt. Dat is de Lubelskie regio in Polen. Eigenlijk zonde dat het nog niet bij een groter publiek bekend is, je vindt er een combinatie van leuke steden, je kunt actief zijn in de natuur, cultuursnuiven, de geschiedenis ontdekken en genieten van culinaire hoogtepunten. Benieuwd wat je kunt doen in de Lubelskie regio in Polen? Dit zijn mijn tips voor Lubelskie in Polen.

Waar ligt de regio Lubelskie in Polen?

Langs de oostelijke grens van Polen vind je Lubelskie. Het is de op twee na grootste regio van het land. Een regio met vele Poolse en Russische invloeden die je op verschillende manieren terug ziet komen. Het is een van de provincies in het land waar je weinig mensen treft. Lublin is de meest bekende stad om te bezoeken. Maar ook de natuur is goed vertegenwoordigd met twee nationale parken.

Lubelskie Polen

Welke steden in Lubelskie zijn het bezoeken waard?

Lublin

Lublin is de meest bekende en grootste stad van de regio. Het ligt op zo’n 150 kilometer ten zuidoosten van Warschau. Met meer dan 300.000 inwoners, waaronder vele studenten, is het de achtste stad van Polen. De stad heeft een belangrijke band met Litouwen, tot het einde van de 16e eeuw waren ze met elkaar verbonden in de Unie van Lublin. Je vindt in Lublin ook nog het Lithuanian Square die herinnert aan deze periode.

In Lublin vind je een oud en historisch centrum binnen de poorten van de stad. Wandel door de poort het oude stadscentrum binnen en je waant je direct in het deel met veel restaurants en cafe’s. Start je wandeling door Lublin overigens buiten de poorten, want daar ligt het Lublin Kasteel. Hierin bevindt zich een museum met verschillende tentoonstellingen, een toren en een kapel. Veel van het kasteel is helaas verloren gegaan, alleen de toren en het kapel zijn nog in originele staat. De Holy Trinity Chapel is overigens een aanrader om te bekijken, je vindt er namelijk de orthodoxe en katholieke kerk in één terug in de muurschilderingen.

Wandel na je bezoek aan het kasteel richting de oude binnenstad en je ziet aan je linkerhand een lantaarn branden. Deze lantaarn brandt altijd ter herinnering aan de Joden die destijds in Lublin woonden. Loop je door de gate dan is een beeld van een man met een aap op een koord de volgende blikvanger: The Magician of Lublin, vernoemd naar een belangrijk boek door schrijver Isaac Bashevis Singer. Het Plac Po Farze is het plein midden in het oude gedeelte van de stad waar veel gezelligheid te vinden is door de vele restaurants en cafe’s.

Even buiten het centrum vind je het Lublin Open Air Museum en het Majdanek Museum die het bezoeken waard zijn.

Zamosc

In het plekje Zamość kun je niet om de naam Jan Zamoyski heen. Hij is de stichter van de stad en zijn familie heeft zelfs nu nog invloed op de stad. Zamość was een voorbeeld van een ideale stad; het moet mooi zijn, het moet in de behoeften van de inwoners voorzien, er moet een kerk zijn en een universiteit en het moet voor altijd bestaan. Het is tegenwoordig de enige plek in de regio die tot het UNESCO Werelderfgoed behoort.

In de stad vind je veel invloeden van de Italiaanse Renaissance en Poolse tradities. De Italiaanse architect Bernardo Morando en Jan Zamoyski ontwierpen samen het centrum van de stad. De stad wordt omringd door een 2,5 kilometer lang fort van zeven bastions en drie poorten en vroeger mochten er in dit deel van de stad 3000 mensen wonen. Tegenwoordig is de stad een stuk groter en wonen er rond de 65.000 mensen. Het centrale plein van de stad is de grootste trekpleister. Niet alleen vind je hier veel restaurants en cafe’s, ook het stadhuis en de kleurrijke herenhuizen staan hier. In totaal bevinden zich nog 120 historische gebouwen in het oude deel van de stad.

Kazimierz Dolny

Een andere stad die het bezoeken waard is, is Kazimierz Dolny. Dit kunstenaarsstadje ligt tussen de heuvels aan de Wisla en is enorm fotogeniek. Het is in de zomermaanden een toeristische trekpleister vanwege de combinatie tussen natuur, cultuur en gezelligheid. Je kunt een bezoek aan Kazimierz Dolny het beste starten bij het kasteel. Deze bevindt zich op een bergtop aan de rand van het stadje en vanaf daar heb je direct een prachtig uitzicht over Kazimierz Dolny en de omgeving. Hoewel het kasteel in de 16e eeuw verwoest werd, is het nog steeds een aanrader om te bezoeken. Je hebt er een prachtig uitzicht en de lichtinval is er erg mooi. In de overgebleven muren zie je nog restanten van schelpen terug, 60 miljoen jaar geleden was hier namelijk zee.

Vanaf het kasteel kun je naar de Drie Kruizen lopen. Ook hier kun je weer genieten van een uitzicht over Kazimierz Dolny en omgeving. De Drie Kruizen zijn een herinnering aan de cholera die er in de 17e eeuw heerste. Loop je door naar het centrum, dan vind je daar verschillende kerken die je kunt bezoeken en het beeld van een hond. Natuurlijk moet je zijn neus even aanraken voor toekomstige geluksmomenten. Op dinsdag en vrijdag is er op het plein een markt waar je veel lokale producten kunt kopen en waardoor er een gezellige drukte heerst. De haan is een symbool van de stad en deze kom je tegen op diverse plekken. De legende gaat dat de enige zwarte haan die aan de duivel werd gegeven ervoor zorgde dat de duivel verjaagd werd.

De natuurgebieden in Lubelskie

Wandelen in het Poleski National Park

Eén van de twee nationale parken in de Lubelskie Regio is Poleski National Park. Het ligt op enkele kilometers van Lublin en bestaat vooral uit meren en moerassen. Daardoor is het een enorm vogelrijk gebied geworden. Maar liefst 200 verschillende soorten vogels kun je hier spotten. Eén van de vogels waar het nationale park bekend om staat is de kraanvogel. Wanneer ze op doortrek zijn, kun je hier wel 3000 kraanvogels vinden. Het is dus niet gek dat de kraanvogel terug te vinden is in het wapen van het park. Poleski National Park kun je wandelend verkennen, er zijn meerdere trails in het park. De Czahary Trail is de meest bekende en toegankelijke, ook per rolstoel kun je deze route doen. Het is de enige trail die gratis is, de overige dien je een klein bedrag voor te betalen.

Fietsen in het Roztoczański National Park

Het andere nationale park in Lubelskie is Roztoczański National Park. In tegenstelling tot Poleskie vind je hier vooral bossen. Het park staat bekend om de vele Konikpaarden die er leven. Zien kun je deze paarden sowieso, ze leven er in het wild, maar lopen ook op de weilanden in het park. Roztoczański National Park is te verkennen op verschillende manieren. Starten kun je het beste in Zwierzyniec om vanaf daar te wandelen, fietsen of kajakken. Op de fiets kun je verschillende routes nemen waarvan de Oost-groene en de Roztocze de meest bekende zijn. Onderweg heb je kans om Konikpaarden te zien, maar ook edelherten, reeën, beren, vossen, wolven en otters. In Roztoczański National Park leven meer dan 190 verschillende vogelsoorten.

Kajakken op de Bug River

Een andere manier om kennis te maken met de natuur in Lubelskie is per kajak. De Bug Rivier is daarvoor de perfecte plek. De rivier loopt op de grens tussen Polen en Wit Rusland en is één van de grootste Europese rivieren (772 kilometer lang). Dat het gaat om een grensrivier geeft de tocht net even wat extra dimensie. Aangezien Wit-Rusland niet tot de EU behoort, mag je hier niet zomaar aanmeren. Moet je even stoppen om wat voor reden dan ook? Dat kan dus alleen aan de Poolse kant van de rivier. Je kunt een tocht maken van meerdere dagen, maar ook een relatief kortere tocht van ongeveer 2,5 uur tussen Slawatycze en Jableczna. Het kajakken over de Bug Rivier is een prachtige tocht, aan beide kanten zie je continu natuur voorbij komen.

Cultuursnuiven in Lubelskie

Ortohodoxe kerk van St. Onuphrius in Jableczna

In Lubelskie vind je nog een authentieke orthodoxe kerk die nog wekelijks gebruikt wordt voor het houden van diensten: De St. Onuphrius in Jableczna. De kerk, die op slechts een paar kilometer van de Bug River ligt, stamt uit de 15e eeuw. Hoewel de kerk in de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog ernstig werd beschadigd, is het tegenwoordig nog te bezichtigen. De kleine kerk is bomvol goud en op werkelijk ieder stukje muur kun je weer iets nieuws ontdekken. Tegenwoordig wonen er nog vijf monniken die zelfvoorzienend zijn en is er op zondag nog een dienst voor ongeveer 130 personen.

Guesthouse complex Zaborek – duurzaam overnachten

Eén van de meest idyllische plekken in Lubelskie is het guesthouse complex Zaborek. Je kunt hier een complete beleving krijgen. Opgericht in 1990 is het inmiddels uitgegroeid tot een complex van meer dan 100 hectare. Wat Zaborek zo bijzonder maakt is de beleving die je er op kunt doen. Je vindt er zes grote guesthouses waar je kunt overnachten, dit zijn vaak oude gebouwen die elders in het land hebben gestaan. Deze zijn afgebroken, vervoerd en hier weer opgebouwd. Niet alleen de accommodaties zijn authentiek, ook de kerk, het restaurant en de molen komen elders uit Polen. Zo waan je je eigenlijk in een openluchtmuseum, waar je kunt overnachten, uit eten kunt, mee kunt doen aan workshops of aan één van de activiteiten en kunt genieten van de natuur en omgeving. Zaborek biedt een complete authentieke ervaring aan.

Lublin Open Air Museum

Niet alleen in Zaborek waan je je in het oude Polen, ook in het Lublin Open Air Museum kun je die ervaring op doen. Oude gebouwen die in Polen gevonden zijn, zijn hier opnieuw opgebouwd om zo Polen in de 17e en 18e eeuw te ervaren. Oude woonhuizen, molens, kerken en boerderijen kun je bekijken in het Open Air Museum. Er staan zo’n vijftig gebouwen op 26 hectare, dus je kunt wel even verblijven in het museum. Het is niet voor niets het grootste open air museum van Polen.

Ontdek de geschiedenis in Lubelskie

Vernietigingskamp Sobibor

Dat de oorlog ook zijn sporen heeft nagelaten in de Lubelskie regio blijkt wanneer we horen dat er drie vernietigingskampen in de regio stonden. Majdanek, net naast Lublin, Belzec en de bekendste van de drie, Sobibor, bevinden zich in Lubelskie. Het kamp werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt van april 1942 tot november 1943. In tegenstelling tot Auschwitz bestond Sobibor niet uit verschillende kampen, het doel was hier om zo snel mogelijk mensen te vermoorden, meestal gebeurde dat dezelfde dag nog. Degene die na de eerste dag in leven bleven, werkten vaak in het Sonderkommando. In totaal zijn er meer dan 170.000 mensen naar Sobibor gedeporteerd, waaronder een groep van ruim 30.000 Nederlandse Joden.

In oktober 1942 werd een opstand georganiseerd waarbij het 300 gevangenen lukte om te ontsnappen uit Sobibor. De meesten kwamen daarna om bij de klopjacht die gehouden werd, de Joden die achtergebleven waren werden gedood. Deze ontsnapping is te zien in de film Escape from Sobibor.

Tegenwoordig is er vrij weinig meer te zien van de gebeurtenissen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelden. Op de plek waar Kamp 1 zich bevond staat nu een museum en de weg naar de gaskamers is een herdenkingspad gevormd. Daar bevindt zich ook een een gebied vol stenen en een oude toren van de gaskamer. Deze stenen zijn een symbool voor graven in de Joodse cultuur.

Proef de verschillende keukens in de Lubelskie regio

Dat je in de regio Lubelskie goede restaurants vind is niet zo gek met alle verschillende culturen die je er nog vindt. De Joodse, Armeense of Poolse keuken zijn goed vertegenwoordigt in de regio. En dat maakt uit eten gaan in de regio ook leuk, je kunt verschillende traditionele gerechten proeven tijdens je reis. Denk aan gerechten als Pierogi, placki ziemniaczane, vele soorten kaas en vlees en soep. Enkele restaurants in de regio waar je kunt eten zijn:

  • Mandragora in Lublin – Joodse keuken
  • Karczma Organistówka in Hanna – Pools
  • Guesthouse Zaborek – Pools
  • Sonata in Zwierzyniec – Pools
  • Muzealna Ormianskie Piwnice in Zamosc – Armeens en Pools
  • Kazimierzowka in Kazimierz Dolny – Pools

Overnachten in Lubelskie regio

Naast het Guesthouse Zaborek zijn er nog opties om te overnachten in de regio. Zo kun je een roadtrip maken door de regio die bijna net zo groot is als Nederland. Opties voor accommodaties in Lubelskie:

Lubelskie Polen

Meer lezen over Polen?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on