Socials

Rondreizen in Silezië in Polen – dit zijn de aanraders

Silezië

Rondreizen in Silezië in Polen – dit zijn de aanraders

Dat Polen nog steeds plekken heeft waar ik nog nooit van gehoord hebt, blijkt wel weer wanneer ik afreis naar de regio Silezië. Het blijkt een veelzijdige regio met bezienswaardigheden en activiteiten voor een divers gezelschap. We ontdekken de historie van de regio, proeven de lekkerste regionale gerechten en duiken de natuur in tijdens onze reis. En het mooie is dat de regio nog redelijk onontdekt blijkt. Reden genoeg om een rondreis te maken in Silezië in Polen.

Waar ligt de regio Silezië?

De regio Silezië ligt in het zuidwesten van Polen, grotendeels tegen de Tsjechische grens aan. De grootste en bekendste plek van de regio is Katowice, welke je kunt bereiken vanaf Eindhoven Airport. Natuurlijk kun je de regio ook per auto goed bereiken, je bent in iets meer dan elf uur vanaf Utrecht in Katowice. Je hebt overigens een Upper en Lower Silezië in Polen, de regio die wij bezocht hebben is Upper Silezië. 

De regio staat bekend om de grote diversiteit. Je kunt Silezië eigenlijk opdelen in drie verschillende gebieden; de oude kolen- en mijnindustrie rondom Katowice, de kastelen en grotten van de Jura en de bergen van de Beskiden. Hierdoor is er voor verschillende doelgroepen van alles te doen. 

De volledige naam van de regio is Silezië Woiwodschap in het Pools, maar voor nu spreek ik over regio Silezië. De regio behoorde van 1138 tot 1918 tot verschillende landen/koninkrijken en monarchieën, daarna kwam het weer in Poolse handen, met uitzondering van de periode 1939 tot 1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Silezië

Beste reisperiode voor een rondreis 

Natuurlijk kun je de regio het beste verkennen in de zomermaanden, zeker omdat het weer in de Beskiden nog wel eens wil omslaan op een dag. Maar vergeet niet dat je kunt wintersporten in de Beskiden. Er is veertig kilometer aan pistes die allemaal met elkaar verbonden zijn. Voor wintersport zijn januari en februari de beste maanden. De zomeractiviteiten zoals wandelen, fietsen en dorpjes bezoeken kun je het beste doen in juli en augustus naar de Silezië regio, let wel dat dit ook het hoogseizoen is. 

Silezië

Hoeveel dagen heb je nodig voor een roadtrip in Silezië?

Je kunt makkelijk een week verblijven in de regio. Vanuit een tweetal plekken kun je een heleboel zien. Ik zou er voor kiezen om een accommodatie te boeken in het noorden van Silezië en in de buurt van de Beskiden. 

Plaatsen om te bezoeken in Silezië

Katowice

De vrij jonge stad Katowice is de hoofdstad van de regio. Slecht 150 jaar oud is de stad. Katowice was lang het middelpunt van de mijnindustrie. Restanten van deze periode zijn nog steeds te zien in de stad en omgeving. Waar er ooit meer dan 50 mijnen waren in Katowice en omgeving, zijn er nu nog 15-17 werkende mijnen. 

Katowice is een agglomeratie met zestien omringende steden en heeft samen meer dan drie miljoen inwoners. Je kunt dus Katowice combineren met andere steden die allemaal op relatief dichte afstand van de stad liggen. De stad zelf heeft echter ook genoeg te bieden.

Op de plek van een oude mijn staat tegenwoordig het belangrijkste museum van de stad; Silesian Museum. Een museum met moderne kunst, maar ook met de geschiedenis van de regio. Op het terrein zijn nog meer gebouwen te bezoeken, vanaf de kraan kun je de stad overzien.

De wijk Nikiszowiec in Katowice is de plek die speciaal ingericht werd voor mijnwerkers van de nabijgelegen mijn. Huizenblokken die allemaal op elkaar lijken, maar met één verschil. Alle deuren zijn verschillend. Hierdoor konden mensen met een borrel op hun eigen voordeur vinden. De rode kleur in de wijk komt overal terug. Deze kleur werd veel gebruikt in de mijnen en werd mee naar boven genomen om de kozijnen te verven. 
-> Via Katowice Tours kun je onder begeleiding een tour maken door de wijk.

Silezië

Katowice bestaat uit de stad zelf, maar kan bezocht worden in combinatie met een van de omringende steden. Ook daar zijn nog veel mijnen om te bezoeken. Daarnaast ligt Katowice in het middelpunt van drie UNESCO bezienswaardigheden. Auschwitz, de zilvermijn Tarnowskie Góry en de zoutmijn Wieliczka zijn alle drie goed te bezoeken vanuit Katowice. 

Bielsko-Biala

Bielsko-Biala vind je in het zuiden van de regio. Het is een van de grootste steden na Katowice. De Beskiden zijn vanuit de stad goed te bezichtigen. In het centrum staan veel architecturale monumenten, daardoor wordt de stad ook wel ‘Klein Wenen’ genoemd. Vanaf de berg Klimczok zie je de contouren van de stad goed. 

Wat kun je doen in Bielsko-Biala:

 • Street art spotten
 • Wandelen langs de rivier Biala
 • Zoek striphelden Bolek en Lolek op in het centrum
 • Klimczok
 • Sulkowksi Castle
 • Bielska BWA Art Gallery
 • Cathedral of St. Nicolas
Silezië

Szczyrk

Wanneer je Szczyrk binnenrijdt weet je dat je het populair bergdorp is. Zowel in de zomer- als in de wintermaanden stroomt het dorp vol met toeristen. En dat is logisch, want rondom Szczyrk liggen de Beskiden. Een populaire plek in de winter om te skiën en in de zomer om te wandelen. 

In de winter is er meer dan veertig kilometer piste en die zijn allemaal met elkaar verbonden. Je kunt met verschillende kabelbanen de bergen op om vervolgens gebruik te maken van zwarte, rode en blauwe pistes. In de zomer is het de uitvalsbasis voor het verkennen van de bergen wandelend of per fiets. Er zijn verschillende trails die je kunt lopen. Neem in ieder geval een kijkje op de Skrzyczne Mountain, met 1256 meter de hoogste berg in Silesian Beskiden. 

Silezië

Wisla

Wisla ligt in het zuiden van Silezië, de bergtoppen van Tsjechië zijn in de verte te zien. Het plekje wordt omringd door bergen en de meeste bezoekers strijken daarom ook neer in Wisla. Het stadje voelt als een bergdorpje dat zowel in de winter- als in de zomermaanden druk bezocht wordt. Wisla blijkt meer bedden voor toeristen te hebben dan het aantal inwoners, 11.000 inwoners, 12.000 bedden voor toeristen. 

Wat je kunt doen in Wisla:

 • Wandelen
 • Fietsen
 • Browar Wisla bezoeken (eigen brouwerij)
 • Het chocolade standbeeld van Adam Malysz bezoeken
 • Wisla waterval
 • De stenen van sporthelden bekijken
 • Alle belangrijke gebeurtenissen zie je terug in de hoofdstraat in verschillende stenen
 • Vakantiehuis Poolse president
 • Skipiste Malinka im Adama Malysz – met de kabelbaan omhoog om de piste te bekijken

Natuurgebieden in Silezië

Jura

In het noorden van de streek ligt een rij kleine bergketens, de Jura Hooglanden. Verwacht geen enorme bergtoppen, maar vooral rotsformaties waarvan de hoogste iets meer dan 500 meter is. Je vindt in de streek vele plekken om te klimmen, te wandelen en te fietsen. Daarnaast staat de Jura bekend om de vele kastelen die er nog te zien zijn. Een leuke combinatie van natuur en historie.

Silezië
Window rock “Okiennik Wielki”

Beskiden

De Beskiden in Polen behoeven een kleine introductie. De Beskiden lopen officieel vanaf de Tsjechische grens tot aan de grens van Oekraïne. Hierdoor bevinden ze zich ook in de Silezië regio. Dit deel van de Beskiden wordt de Silesian Beskiden genoemd. In het uiterste zuiden van Polen liggen dan nog de Tatra Mountains op de grens met Slowakije. 

In de Beskiden vind je de hoogste bergtoppen van de regio. De Szczyrk Mountain is met 1256 meter de hoogste. Je kunt de berg beklimmen per voet of gebruik maken van de twee kabelbanen om boven te komen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de regio en zie je in de verte de bergtoppen van Tsjechië. Szczyrk Mountain is de perfecte plek om de zon te zien opkomen.  

silezie

Andere toffe dingen om te bezoeken in de regio

Mijnen rondom Katowice

De regio rondom Katowice staat bekend om de mijnindustrie. De eerste mijnen verschenen rond 1750 en op het hoogtepunt waren er meer dan 60 werkende mijnen. Er waren zout, zilver en kolenmijnen. Op dit moment zijn er nog zo’n vijftien werkende kolenmijnen en kun je drie oude mijnen bezoeken. 

We brachten een bezoek aan Guido, vernoemd naar de eigenaar. In 1855 werd begonnen met het winnen van kolen in deze mijn. Lange werkdagen werden er gemaakt door soms hele jonge werknemers. Het leven in de mijn was zwaar. De Guido mijn heeft vier kilometer aan tunnels en een klein stukje kun je overbruggen met een kabelbaan. Het is indrukwekkend om door de oude mijnen te lopen, een stukje historie van de streek. 

Guido is te bezoeken via een tour door de mijnen, maar heeft ook nog andere specialiteiten. Je vindt er namelijk de diepste bar van Europa. Deze kun je los bezoeken van een mijn tour, voor ongeveer tien zloty ga je naar 320 meter naar beneden. Daarnaast hebben ze ruimtes voor concerten en bruiloften. 

Andere mijnen om te bezoeken zijn:

Silezië

Kastelen in de Jura

De Jura in de regio staat nog bomvol (restanten) kastelen. Vanwege de hoge rotsformaties destijds de plek om een kasteel te bouwen om zo het lagere gedeelte te beschermen. Inmiddels zijn de meesten in de regio ruïnes geworden, maar een aantal zijn opgeknapt en te bezoeken. Je vindt in Silezië zo’n 15 tot 20 kastelen. 

Enkele kastelen die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn: 

Voor een bezoek aan een kasteel wordt entree gevraagd van een paar zloty. 

Grotten

In de Jura vind je bijna 1000 verschillende grotten. De een toegankelijker dan de andere en ook gevaarlijker om te bezoeken. Er zijn vijf grotten toegankelijk voor toeristen die vaak onder leiding van een gids afdwalen naar beneden. Opmerkelijk is dat de vele grotten bijna allemaal ontdekt werden door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. 

Wij bezochten de Jaskinia Gleboka en liepen zo’n 200 meter onder de grond. We zagen vleermuizen in verschillende groottes aan het plafond hangen. In de grot zien we stalactieten in verschillende vormen. Met een gids ben je ongeveer een uur in de grot waar je een temperatuur van ongeveer zeven graden vindt. De grotten zijn gesloten van november tot april/mei vanwege het broedseizoen. 

Silezië

Vakantiehuis van de president 

Net buiten Wisla ligt het vakantiehuis van de Poolse president. Het huis is gratis toegankelijk om te bezoeken, maar daarvoor dien je wel een registratieproces te doorlopen. Van de buitenkant lijkt het op een Middeleeuws Kasteel, van binnen vind je veel Bauhaus elementen die al sinds de beginjaren in het huis staan. Tussen 1929 en 1931 werd het vakantiehuis van de president gebouwd die er enkele keren per jaar komt, pas in 2004 werd het opengesteld voor bezoekers.

We zien tijdens de rondleiding de benedenverdieping die open is voor gasten en enkele kamers op de eerste en tweede verdieping. Ruimtes voor vergaderingen, diners, televisiekijken, een kantoor, maar de ruimte die het meest indruk maakt is de badkamer. Een inrichting die je niet verwacht in een badkamer te vinden. Hoe de privé kamers van de huidige president eruit zien, dat blijft een mysterie. Buiten vind je nog een katholieke kerk die al sinds 1909 op het terrein staat. 
Hier kom je meer te weten over een bezoek aan het huis van de president

Culinary Route Slaskie Smaki

In Silezië wordt aandacht besteedt aan de traditionele keuken. Op initiatief van de Tourist Organization van Silezië werd in 2012 de Silesian Tastes Culinary Trail opgericht – Slaskie Smaki. Hieronder vallen restaurants die voldoen aan het keurmerk waarbij gekeken wordt naar traditionele regionale gerechten. Hiervoor kunnen restaurants een certificaat behalen. 

De Silezische keuken is een van de meest bekende regionale keukens. Denk aan Rolada, een typisch Silezisch gerecht dat je alleen in de regionale keukens vindt, maar ook Pierogi of Zur zyniaty. Je herkent de restaurants aan het keurmerk bij de deur en ze hebben een specifiek deel op de menukaart ingericht met echte traditionele gerechten. Er zijn ongeveer 25 restaurants die het keurmerk hebben. 

Tips voor restaurants waar wij gegeten hebben:

Actief in de regio Silezië

Wandelen

In de bergen van de Beskiden zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen. Je kunt verschillende routes aan elkaar knopen. Op Szyndzielnia en Skrzyczne Mountain staan borden met de routes die je kunt lopen. Een makkelijke route is de Skrzyczne loop. Je kunt vanuit Szczyrk de kabelbaan omhoog nemen, tot de helft of helemaal naar boven om daar op de bergtoppen te wandelen naar de volgende kabelbaan om te lunchen en de kabelbaan weer naar beneden te nemen. 

Voor lange afstandswandelaars loopt er door de Jura de 168,7 km Eagelnest Trail. Je wandelt van Częstochowa naar Krakau en komt onderweg langs diverse bezienswaardigheden. 

Fietsen

Met de fiets kun je de Silezië regio op verschillende manier verkennen. Je kunt de 186 kilometer lange Eagles Nest Trail fietsen die van Częstochowa naar Krakau loopt. Onderweg zie je alle hoogtepunten uit de regio voorbij komen. Aangeraden wordt om accommodaties te reserveren, zeker in het hoogseizoen.

Een andere manier om te fietsen in Silezië is iets uitdagender. In de bergen van de Beskiden zijn verschillende Enduro Trails uitgezet. Dit zijn fietsroutes van verschillende afstanden en verschillende levels in de bergen. Je kunt gebruik maken van kabelbanen om te starten op de bergen. Op Szyndzielnia Mountain nabij Bielsko-Biala vind je een aantal routes, maar ook op Skrzyczne Mountain zijn een aantal routes te vinden. 
Je kunt een mountainbike huren bij Szczyrk Mountain Resort.

Suppen

Het Żywieckie meer nabij Bielsko Biala leent zich perfect voor watersporten. Op een windstille zondagochtend staan drie sup boards voor ons klaar. Het is al weer een tijdje geleden dat ik op een supboard heb gestaan, maar na een kwartiertje wennen op mijn knieën durf ik het weer staand te proberen. Even de wiebelige benen onder controle krijgen en dan weet ik weer hoe fijn het is om te ontwaken op het water.  In een uurtje suppen we een klein rondje over het meer. Ook suppen?

Silezië

Klimmen

De Jura staat bekend als een van de beste plekken om te klimmen in Polen. De vele rotsformaties in het gebied zijn voor alle categorieën bergbeklimmers. Er zijn rotsen voor de meer gevorderde klimmers, maar ook beginners kunnen een poging doen.

Voor ons wordt een beginners parcour klaargemaakt bij Zamek Bakowiec, net naast de ruïnes van een oud kasteel. De touwen worden vastgeknoopt en we wagen een poging om naar boven te komen. Met een paar praktische tips van het Mountain Rescue Team blijkt het voor mij lastig om omhoog te komen. Na het inspecteren van de zijwand van de rots, gaan we daar een poging ondernemen. Gelukkig kan ik na een half uur proberen ook langzaam weer afdalen naar beneden. 

Accommodaties om te overnachten

Wij verkenden de regio vanuit twee verschillende accommodaties. De eerste dagen verbleven we in Podlesice om de Jura en de kastelen te ontdekken. Daarna was Bielsko-Biala de uitvalsbasis voor het zuidelijke deel van Silezië.

Hotels:

In de omgeving van de regio Silezië

Je kunt je reis door Polen nog uitbreiden, want in de nabije omgeving van Silezië zijn nog genoeg andere bezienswaardigheden. 

Handig om te weten

 • Valuta: ze betalen in Zloty
 • Internet: je databundel is gewoon geldig
 • Taal: Pools, het is leuk om een paar woorden Pools te spreken wanneer je mensen tegenkomt. 

Lees meer over Polen

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on