Socials

Tatra Gebergte Polen Travel Guide – tips voor bezienswaardigheden en activiteiten

Tatra Gebergte Polen

Tatra Gebergte Polen Travel Guide – tips voor bezienswaardigheden en activiteiten

Dat het Tatra gebergte inmiddels populair is bij Poolse toeristen kan ik niet ontkennen. Vele andere nationaliteiten komen we niet tegen tijdens ons bezoek. Voor de Nederlander is dit gebied toch minder bekend. Eigenlijk zonde, want de natuur is hier op haar best, zowel in de winter als in de zomer zijn er genoeg activiteiten die je kunt ondernemen. In deze Travel Guide vind je alle tips voor bezienswaardigheden en activiteiten in het Tatra National Park in Polen.

De regio Hoog Tatra in het zuiden van Polen

De meest bekende plek in de regio is toch wel Krakau. De stad die vaak gecombineerd wordt met een bezoek aan voormalig concentratiekamp Auschwitz. Een stedentrip Krakau wordt dan ook vaak gedaan vanuit Nederland. Ten zuiden van Krakau vind je het Hoge Tatra, een gebied dat minder bekend is in Nederland. In het Hoge Tatra vind je steile bergtoppen gecombineerd met alpenweiden, kortom een gebied voor outdoorliefhebbers.

Het Tatra Gebergte bevat de hoogste bergen in Polen. Het totale gebied is 800 km2 groot en is daarom opgedeeld in drie delen: Bielskie Tatras, High Tatras en West Tatras. Het Tatra Gebergte loopt door tot in Slowakije, je kunt dus in principe van Polen naar Slowakije wandelen. Het totale aantal kilometers aan trails is 275 km. Zowel in de winter als in de zomer kun je terecht in de regio.

Zakopane – het hart van de regio

Zakopane is de plek van waaruit het gebeurt in Klein Polen, de regio waarin het Tatra gebergte valt. Het dorpje is zowel in de zomer als in de winter een populaire bestemming voor Polen. De meeste Polen kennen de beroemde straat in Zakopane Krupowki Street wel. Hoewel de straat maar 600 meter lang is, is dit het centrum van de stad. Hier bevinden zich vrijwel alle restaurants en winkels. Ook de beroemde huizen in Zakopane stijl zijn hier te bewonderen.

Tips voor activiteiten en bezienswaardigheden in het Tatra National Park

Kabelbanen Tatra Gebergte-zowel in de winter als de zomer de plek voor een uitzicht

Waar de meeste kabelbanen in de winter gebruikt worden voor het skiën, zijn de kabelbanen in de zomer ook een populaire trekpleister in Zakopane. Een van de meest toegankelijke kabelbanen is die naar de top van de Gubalowka Hill gaat. Met een furnicular ga je in ongeveer drie minuten omhoog naar ruim 1100 meter. Vanaf de Gubalowka Hill heb je uitzicht op Zakopane en de Tatra bergen aan de overkant. Het uitzicht is panoramisch en zolang je naar het Tatra gebergte blijft kijken, bekruipt je minder het gevoel dat je in een toeristische attractie beland bent. Want dat is de Gubalowka Hill inmiddels wel geworden. 

Eten en drinken in Zakopane

Voor de leukste restaurants in Zakopane is het handig om de hoofdstraat Krupowki Street te kiezen of een van de zijstraten daarvan. Wij besloten voor Cristina te gaan, een restaurant in een zijstraat. Dit Italiaanse restaurant zit aan een gezellig plein en de sfeer was goed. Net als het eten trouwens.
Cristina
A: Niepodległości 7

Overnachten in het Tatra National Park

Overnachten deden wij net buiten Zakopane in het dorpje Kościelisko. Hier bevinden zich een viertal cottages met uitzicht op de bergen. Ideaal als gericht bent op rust en natuur. Het vakantiehuis is van alle gemakken voorzien met een sauna, een open haard, een terras en ook nog eens een prachtig uitzicht vanuit je bed. Een fijne locatie om te overnachten tijdens een bezoek aan het Tatra Gebergte.
Bekijk hier de accommodatie Karczogrod

Bezienswaardigheden en activiteiten Tatra National Park

De grootste bezienswaardigheid is natuurlijk de natuur van het Tatra Gebergte. Hier vind je talloze wandelroutes en fietsroutes.

In Zakopane vind je een aantal bezienswaardigheden zoals musea en gebouwen in Jugendstil. Hier kun je de gezelligheid opzoeken na een dag in de natuur. Er zijn een aantal wandelingen die je kunt lopen om Zakopane te ontdekken.

Naar de bergen rondom Zakopane gaan diverse kabelbanen omhoog. De kabelbaan naar de Gubalowka Hill is een van de populairste. Je kijkt hier uit over de regio vanaf 1123 meter hoogte. Bovenop de heuvel zijn inmiddels vele mogelijkheden tot vermaak. Met een uitkijkplatform, restaurant, rodelbaan, shops en zelfs het hoogst gelegen strand van Polen is het een ware attractie geworden. Dat merk je beneden al met allerlei kraampjes op de markt.

Een andere kabelbaan om te nemen is de Butorowy Wierch waarbij je omhoog gaat naar 1160 meter. Hierboven vind je wandelroutes en een uitkijkplatform. Ook op deze hoogte vind je Jaworzyna Krynicka, waar ook een gondola naar toe gaat. Op de Jaworzyna Krynicka kun je wandelen, fietsen, dineren en vind je een natuurwandelpad waarbij je leert over de omgeving.

In de omgeving van Zakopane zijn genoeg mogelijkheden tot wandelen en fietsen. Ook downhill routes zijn mogelijk met een mountainbike. Bijna bij alle kabelbanen heb je ook de mogelijkheid om naar boven te lopen.

Wandelen het Tatra National Park

De reden waarom wij afreisden naar Zuid Polen is de prachtige natuur en de mogelijkheid om te wandelen. Een van de routes die ik graag wilde lopen was die naar Morskie Oko, het bergmeer op 1393 meter hoogte. Een wandeling van ruim 9km die ook voor beginners te doen is.
Lees meer over de wandeling naar Morskie Oko

In de regio zijn talloze wandelingen te maken. De makkelijkste manier om uit te zoeken welke wandelingen bij jou passen, is even langs de lokale VVV gaan om een wandelkaart op te halen. Hier haalden wij een kaart en zagen dat vlakbij ons huisje ook een aantal trails starten. Bij alle routes staat duidelijk aangegeven hoe lang je ongeveer bezig bent met wandelen.
Bekijk de wandelroutes in het Tatra National Park

Tatra National Park Polen

.
Op de eerste ochtend beklommen we de route naast de skischans van Zakopane, een route met iets meer uitdaging erin. In de buurt van ons huisje besloten we in de warme namiddag nog een trail te lopen. Wij parkeerden de auto bij Kiry en liepen een vrij eenvoudige trail richting een aantal grotten. Helaas bleef het bij deze drie wandelingen, een paar dagen in deze regio is veel te kort.

Tips voor het bezoeken van het Tatra National Park

  • Er bevinden zich mountain shelters op verschillende routes, kamperen is niet toegestaan.
  • Je loopt in een beschermd gebied; geen bloemen plukken, dieren voeren, lawaai maken, afval achter laten en geen honden.
  • Zwemmen is niet toegestaan in de meren of rivieren, ze dienen namelijk als watervoorraad voor de mountain shelters en dieren.
  • Tussen 1 april en 30 november zijn alle wandelpaden gesloten na zonsondergang.
  • Houd rekening met weersveranderingen. Zelf liepen we in ruim dertig graden naar Morskie Oko, maar daar aangekomen was ik blij dat ik iets extras qua kleding bij mij had. Op deze hoogte was het een stuk kouder.
  • Kies je uitrusting voor de wandeling. Een hike van 9km lopen op slippers, ik heb ze voorbij zien komen. Misschien dat sommigen het kunnen, maar pas je schoenen en kleding aan naar de hike die je gaat lopen.
  • Er wordt een toegang gevraagd van 5PLN per persoon (juni 2019). Ben je langer in het Tatra Gebergte dan kun je ook een 7 dagen ticket kopen van 25 PLN. Ook bij parkeerplaatsen moet je soms betalen.

Meer lezen over de roadtrip die we maakten door Polen, Slowakije en Oostenrijk?

Meer lezen over Polen:

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on