Stedentrip Bratislava – Bezienswaardigheden in Bratislava

Bratislava

Stedentrip Bratislava – Bezienswaardigheden in Bratislava

Een relatief onbekende hoofdstad voor mij; Bratislava in Slowakije. Desondanks een leuke hoofdstad om te verkennen. Vanuit Oostenrijk verkenden wij Bratislava in een dag. Je kunt namelijk de hoofdstad van Slowakije met die van Oostenrijk combineren. De steden liggen op relatief korte afstand van elkaar. Bratislava is een prima stad om in een dag te verkennen. Er zijn genoeg bezienswaardigheden in Bratislava die de moeite waard zijn om te bezoeken. Benieuwd wat te doen in Bratislava? Tips voor een stedentrip Bratislava!

Tips stedentrip Bratislava 

Slavin Monument

Op de top van een heuvel vind je het Slavin Monument, een van de grootste militaire monumenten in Centraal Europa. Vanaf veel plekken in de stad is het 52 meter hoge monument te zien. Er liggen meer dan 6000 Sovjet soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen bij de bevrijding van Bratislava. Vanaf het monument heb je een weids uitzicht over Bratislava.
A: Pažického

bratislava

Sint Elizabeth’s Church

Een blauwe kerk zie je niet vaak in een stad. In Bratislava staat er een, de St. Elizabeth Church. Een aparte gewaarwording om een kerk compleet in het blauw te bekijken. De kerk is gebouwd in Art Nouveau stijl in begin 20e eeuw. Op de buitenkant zie je details in mozaïek terug. In Bratislava is de kerk populair voor trouwerijen en Baptisme.
A: Alžbety, Bezručova 2

Cumil – en andere standbeelden

De binnenstad van Bratislava staat bekend om de standbeelden. Cumil is de bekendste hiervan. Overigens is dit niet een gewoon staand standbeeld, Cumil (Men at Work) komt tevoorschijn uit een putdeksel. De betekenis van Cumil, ook wel The Watcher, is tweeledig. Hij wordt gezien als een typische arbeider in Communistische tijd die geen zin heeft aan het werk dat hij moet doen. De twee betekenis die aan Cumil gegeven wordt, is dat hij onder de rokken van vrouwen kijkt. Andere bekende standbeelden in de stad zijn Paparazzi (in het UFO restaurant), Schone Naci (enige standbeeld naar een echt persoon Ignac Lamar), Napoleon Soldier (Napoleon en soldaten waren in 1805 in Bratislava).
A: Panská 251/1 ( Men at Work)

UFO Observation Deck

Van verre zie je het rare object al boven de skyline van Bratislava uitkomen. Het gebouw heeft inderdaad veel weg van een UFO. Je kunt observatiedek en het restaurant in de UFO bezoeken. De UFO bevindt zich op 95 meter boven de grond en vanaf hier kun je met goed zicht wel 100 km ver kijken. Ik vind het zelf altijd leuk om een stad vanuit de lucht te bekijken en het UFO observatiedek leent zich daar perfect voor. Je ziet de highlights van een stad en hebt een indruk van de omvang van de stad. Overigens kun je hier ook goed eten in het bijbehorende restaurant.
Boek hier je tickets voor het UFO observation deck
A: Most SNP 1

Hotspot – Urban Bistro

Dat Bratislava hippe hotspots heeft was voor mij een verrassing. Urban Bistro is zo’n leuke plek waar je heerlijk kunt eten. Wij zaten heerlijk op het terras op Stare Mesto te eten en ondertussen te kijken naar de mensen die voorbij kwamen. Het eten was heerlijk, er stonden veel vegetarische opties op de kaart. Het interieur is hip, industrieel met overal zithoekjes en daardoor is Urban Bistro een fijne plek om te lunchen.
Urban Bistro
A: Michalská 5

Bratislava Castle

De highlights van Bratislava zijn eigenlijk goed terug te zien in de skyline van de stad. Net als het Slavin Monument als de UFO toren is ook het Kasteel van Bratislava goed te zien. Van origine was dit een koninklijk verblijf, tegenwoordig het symbool van Bratislava. In het kasteel vind je onder andere het Museum of History en daarbij kun je nog de 47 meter hoge toren bezoeken. Zelf bezochten wij helaas het kasteel niet (helaas past niet alles in een dag).
Het Bratislava Castle bezoeken inclusief een rondtour door de stad?
A: Zámocká 2

Michael’s Gate

Wanneer we vanaf het Slavin Memorial richting het centrum lopen, komen we langs de Michael’s Gate. Het is de enige oorspronkelijke poort nog uit de 14e eeuw. Boven op de poort vind je een toren van 51 meter hoog vanwaaruit je een uitzicht hebt over het kasteel van Bratislava en het oude gedeelte van de stad. In de toren bevindt zich het Museum of Arms.
A: Michalská ulica 22

Struinen door het oude gedeelte van Bratislava

In steden vind ik het heerlijk om zonder plan doorheen te struinen. Vooral oude gedeeltes van de stad zijn vaak prachtig om te zien en fotogeniek. Ook Bratislava heeft een oud gedeelte van de stad. Een van de oudere straten die erg fotogeniek is, is de Kapitulska straat. Ga je liever op pad met een tour om zo ook nog meer te weten te komen over de stad? Dat kan! Bekijk hier de optie voor een wandeltour door Bratislava.

Hotspot – Urban House

Wij besloten onze stedentrip Bratislava te eindigen bij Urban House. Nog zo’n fijn plekje in de stad. Het idee is vergelijkbaar met Urban Bistro, maar dan iets groter. Ook hier weer een fijne menukaart met veel opties. Een leuk en hip restaurant, met over zitjes voor verschillende gezelschappen. Kortom weer een goede hotspot om te bezoeken in Bratislava.
Urban House
A: Laurinská 213/14

Hoeveel dagen in Bratislava?

Wij brachten een dag door in Bratislava en konden grotendeels de bezienswaardigheden die we wilden zien bekijken. We zijn in weinig bezienswaardigheden geweest, dus wil je dat doen, dan raad ik aan om twee volle dagen in de stad te blijven! Je kunt Bratislava ook combineren met een stedentrip Wenen of duik de natuur in boven Bratislava waar je het Slowaaks Tatra Gebergte en Slowaaks Paradijs vindt.

Waar vind je de bezienswaardigheden in Bratislava?

Meer lezen over deze roadtrip waar Bratislava onderdeel van was?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on