Het Tatra gebergte in Slowakije – Strbske Pleso en omgeving

Tatra Gebergte

Het Tatra gebergte in Slowakije – Strbske Pleso en omgeving

Wat een geluk blijken wij te hebben in Hrabusice waar we overnachten. We zien de pieken van het Tatra gebergte in de verte. En aan de andere kant het groen van het Slowaaks Paradijs. Een perfecte plek om beiden te verkennen. Eerst tijd om de Slowaakse kant van het Tatra gebergte te verkennen. Nadat we de Poolse kant al verkenden, is Strbske Pleso voor ons de plek om kennis te maken met de bergen van het Tatra gebergte aan de andere kant van de grens. 

Het Tatra Gebergte in Slowakije

Al slingerend rijden we vanaf Poprad door de bergwegen van Tatra, het ene uitzicht nog mooier dan het andere. Je weet al snel dat je de bergen in rijdt. Waar we eerst nog een piepklein meer zien, Nove Strbske Pleso, rijden we al snel het dorpje zelf in. De uitvalsbasis om het Strbske meer te ontdekken en vele wandelingen in de bergen. De reden waarom wij ervoor kiezen als uitgangspunt om het Tatra Gebergte te verkennen.

Het Tatra Gebergte ligt op de grens van Slowakije en Polen en omvat dus beide landen. Je kunt dus tijdens een trip zowel het Slowaakse als Poolse Tatra Gebergte bezoeken. In de winter kun je perfect skiën in de regio, in de zomer is het een populaire wandelbestemming. De hoogste berg van de Tatra’s is de Gerlachovsky Stit met 2655 meter. Het nog relatief onbekende gebied werd door Lonely Planet in 2019 getipt als Best in Europe.

Het is het oudste beschermde gebied in Slowakije. Sinds 1949 wordt dit deel van Slowakije beschermd.

Strbske Pleso in het hoge Tatra -blauwe wateren omringd door bergtoppen

Dat Strbske Pleso een populaire plek is in de regio blijkt al snel. Niet dat het enorm druk is, maar de meeste horecagelegenheden en winkels lijken voor toeristen gemaakt. We bezoeken het informatiecentrum en besluiten een wandeling te maken om het meer. Het voelt een beetje Canada, zoals ik wel vaker een deja vu krijg tijdens deze reis. Blauwe meren omringd met bergtoppen en groene natuur. De gehele wandeling is iets meer dan twee kilometer. Onderweg besluiten we nog te lunchen en zien we het ene na het andere fotogenieke plaatje voorbij komen.

Tussen de bergtoppen van het Tatra Gebergte

Omringd door hoge toppen, leent Strbske Pleso zich perfect voor wandelen en andere activiteiten. Zo ook voor een bezoek in de bergen. We besluiten om een stoeltjeslift de hoogte in te nemen. Een ideale activiteit in de zomer, want de liften staan anders toch stil. We nemen de stoeltjeslift Mostiky. Voor mij even wennen, want een echte skilift is al een tijdje geleden. De andere keren dat ik omhoog ging ik vaak met een kabelbaan. Wanneer we goed en wel zitten, beseffen we hoe stil het eigenlijk is. Dat gevoel ervaarden we nog niet op de grond. En wat een prachtige uitzichten onderweg. Het ritje is het geld meer dan waard. Boven op de top zien we wandelaars rusten. Je kunt de top ook beklimmen, maar vanwege het warme weer kozen we voor de makkelijke weg. Vanaf het eindpunt van de kabelbaan kun je nog verder omhoog klimmen. Bij het uitstappen bevinden zich twee horeca gelegenheden waar je kunt pauzeren. Op de top van de Solisko is het een en al genieten. Vergezichten alle kanten op, panoramische uitzichten over de bergen. Ook de rit weer terug naar beneden is weer een woord, genieten. 

Outdooractiviteiten Strbske Pleso

Strbske Pleso ademt de natuur. In en rondom Strbske Pleso liggen kilometers hiking trails. Ideaal om te wandelen en eventueel een beer te spotten. Want ook dat kan aan de Slowaakse kant van de Tatra’s. Wildlife genoeg om tegen te komen tijdens je wandeling. Wandelingen voor ieder gezelschap of conditie zijn er te vinden rondom het meer of de bergen in. Daarnaast kun je idyllisch bootje varen op het meer of fietsen in de omgeving. 

Tatra Gebergte

Overige bezienswaardigheden Tatra Gebergte Slowakije

Naast Strbske Pleso zijn er nog diverse bezienswaardigheden in de omgeving:

  • Liptov: het grootste waterreservoir in Slowakije. Je kunt een rondje maken om het meer.
  • Kabelbaan Tatranska Lombica: De kabelbaan brengt je naar ene hoogte van 1750 meter.
  • Treetop Walkway Bachbledka: Op grote hoogte wandelen tussen de boomtoppen.
  • Wandelen en fietsen: er zijn vele wandelpaden voor iedere soort wandelaar.
  • Belianska jaskyňa: Enige grot open voor bezoekers
  • Slowaaks Paradijs: Een ander prachtig natuurgebied in Slowakije.

Overnachten – uitvalsbasis voor het verkennen van Slowaaks Tatra

Hrabusice is de uitvalsbasis voor onze stop in Slowakije. Van hieruit kun je het Slowaakse deel van het Tatra gebergte bezoeken en ook het Slowaaks Paradijs. Een fijn houten huisje met uitzicht op de bergen, beter kan niet. Je kunt ook in Strbske Pleso overnachten, hier zit je midden tussen de bergen.

Tips voor je bezoek aan het Slowaakse Tatra Gebergte

  • Je kunt wandelen tussen 16 juni en 31 oktober in de hoger gelegen delen van de TANAP (National Park of Tatras)
  • De beste plekken om toegang te krijgen tot TANAP zijn Poprad, Stary Smokovec, Tatranska Lomnica, Strbske Pleso.
  • Er zijn veel mogelijkheden tot wandelen in de regio, laat je informeren bij een visitor center.
  • Je bent in de bergen waar het weer snel kan omslaan, houdt rekening met plotseling veranderend weer qua kleding.

Meer lezen over de roadtrip door Polen, Slowakije en Oostenrijk?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on