Socials

Wroclaw – de stad die in vele handen is geweest

Wroclaw

Wroclaw – de stad die in vele handen is geweest

Na een lange reis rijden we de Poolse stad Wroclaw in. Voor ons een leuke tussenstop op weg naar het zuiden van Polen, het Tatra Gebergte. Het blijkt een sfeervolle en gezellige stad te zijn, zeker op de zonnige dagen die wij hebben in Wroclaw. Een ideaal moment om de stad te verkennen, een korte stedentrip Wroclaw voor we de natuur in duiken. Wat je kunt doen in Wroclaw? Ik laat je een aantal leuke bezienswaardigheden in Wroclaw zien.

De leukste bezienswaardigheden in Wroclaw

St. Elizabeth Kerk

Een van de blikvangers van de stad is de St. Elizabeth Kerk. Deze werd gebouwd begin 14 eeuw en kwam in al die jaren een zware storm, zware hagels, de Tweede Wereldoorlog en drie branden tegen. Ik bezocht de kerk en besluit om de 300 treden van de kerk te beklimmen om van het uitzicht te genieten. Het uitzicht vanaf het viewpoint op de kerk is een van de meest toeristische plekken in Wroclaw. En dat snap ik helemaal, het uitzicht laat je veel zien van Wroclaw. Vooral fraai is het om te zien hoe de gekleurde huizen aan het Rynek plein er vanuit de lucht uit zien. 

Kabelbaan in Wroclaw

Een relatief onbekende activiteit in Wroclaw is een ritje met de kabelbaan. In 2013 werd een 380 meter lange kabelbaan tussen de campus van de universiteit en de campus Na Grobli aan de andere kant van de Oder. Een tochtje over de rivier duurt een kleine drie minuten. Hoewel het in eerste instantie als vervoersmiddel gebouwd werd, maken steeds meer toeristen er ook gebruik van. Een leuke ervaring om Wroclaw vanuit de kabelbaan te zien.

Wroclaw

Domeiland

Een wandeling over Domeiland is goed te doen vanuit het centrum. Steek de brug met liefdesslotjes over en bekijk de kathedraal van Johannes de Doper of zie in de avond hoe de straatlantaarns met de hand worden aangestoken.

Kabouters spotten

Het is nog vroeg wanneer ik op zondagochtend door de stad dwaal. Ik kom stappend en lallend publiek tegen. Een paar toeristen die met koffers door de stad lopen, hardlopende mensen en locals die zich klaar maken voor een bezoek aan de kerk. Ik ben eigenlijk van plan om het Rynek plein te fotograferen zonder al te veel mensen. Schoonmakers en uitgaand publiek vormen nog enigszins het decor. Ondertussen zie ik overal kleine kabouters voorbij komen in Wroclaw. Ik word afgeleid en zie ze ineens overal voorbij komen. De getuigen van wat er dag en nacht gebeurt in deze Poolse stad Ik raak geïntrigeerd, wat betekenen deze dwergen en waar kun je ze vinden in Wroclaw? Ik ga op onderzoek uit.

Betekenis kabouters

De eerste kabouter werd geplaatst in Wroclaw in 2001; Papa dwerg op Swidnicka Street. Het was de eerste dwerg waarna er nog velen volgden in de stad. Elke representeren een deel van het dagelijkse leven in de stad of de geschiedenis er van. De kabouters waren het symbool van de in de jaren ’80 actieve Orange Alternative, de anticommunistische ondergrondse beweging. Ter ere van deze beweging werden de eerste beeldjes in de stad geplaats. In de loop van de jaren zijn er vele bijgekomen. Zij zijn geplaatst door bedrijven en kantoren. Inmiddels is de kabouter het symbool van de stad geworden en zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Rynek marktplein

Het marktplein van Polen, het Rynek plein is het centrum van de stad. Het plein werd gedurende de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar is gelukkig prachtig hersteld. Om het plein vind je de kleurrijke panden waar veel Poolse steden om bekend staan. Het Ratusz, raadhuis, ligt aan het plein en in de zomermaanden heerst er op het plein een gezellige drukte.

Parken in Wroclaw

Wat mij opvalt wanneer we door Wroclaw lopen is de gezelligheid die er in de stad hangt. Rondom de Oder zijn vele terrassen en ook de parken liggen vol met mensen. Je kunt in de stad de Groene Gordel wandelen, een traject dat de stadsgracht volgt. Deze stadsgracht is de langste van Europa met 3860 meter.

Free tour door Wroclaw

Een free tour door Wroclaw is een leuke manier om meer te weten te komen over de stad. Ik koos voor de free tour waarbij de Tweede Wereldoorlog het thema was. Zo leerde ik dat Wroclaw voor de oorlog een 100% Duitse stad was, na de oorlog werd het een volledig Poolse stad. De Joden uit Wroclaw werd naar Theresienstadt, Kaunas en Auschwitz gedeporteerd, velen kwamen helaas nooit meer terug.

Wil je meer te weten komen over Wroclaw zelf en niet specifiek de Tweede Wereldoorlog? Boek dan deze tour door Wroclaw!

Wroclaw

Wroclaw de stad die in vele handen is geweest – klein stukje achtergrond

De stad Wroclaw werd in al die eeuwen overheerst door de Polen, Duitsers en Tsjechen waardoor het een rijke stad is geworden qua invloeden. In de negende eeuw wordt er voor het eerst gesproken over Wroclaw, onder de naam Wratislawa. In de eeuwen erna komt de stad onder Boheems bestuur te staan en werd de stad Breslau genoemd. Europese hoofdstad 2016. Pas na de Tweede Wereldoorlog wordt Breslau Pools en krijgt het de naam Wroclaw. Ostrow Tumski (Domeiland) is het oudste deel van de stad. Vroeger was het een eiland in de Oder, je vindt er nog diverse kostbare middeleeuwse monumenten.

Wroclaw

Enkele leuke restaurants in Wroclaw

  • Pizza Pany  
  • FC Caffé
  • Tacos Locos
  • Central Café
  • Terrassen op de Odra – Raj

Overnachten in Wroclaw

Voor deze twee dagen in Wroclaw kozen we ervoor om in een appartement te overnachten. Deze lag hartje centrum en vanaf het appartement was alles lopend te bereiken. De auto konden we aan de achterkant parkeren, ideaal voor als je op doorreis bent. Bekijk hier het appartement waar wij hebben overnacht.

Handige reisgids Zuid -Polen

Lees meer over Polen

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on