Socials

Inspiratie voor een roadtrip door Polen, Slowakije en Oostenrijk in 2 weken

Inspiratie voor een rondreis door Polen, Slowakije en Oostenrijk in 2 weken

Inspiratie voor een roadtrip door Polen, Slowakije en Oostenrijk in 2 weken

Afgelopen jaren probeer ik een rondreis te maken met een combinatie tussen natuur en stad. Of dat in Europa is of Amerika, maakt mij niet uit. Tijd om tot rust te komen in de natuur en af en toe nieuwe inspiratie op doen in steden. Nieuwe plekken ontdekken en mooie herinneringen maken. Ook het doel van deze rondreis. Een reis door voor mij twee onbekende landen, maar waar ik goede herinneringen aan heb overgehouden. Inspiratie voor een rondreis door midden Europa met stops in Polen, Slowakije, Oostenrijk en Duitsland in twee weken.

Route voor een roadtrip door Polen, Slowakije & Oostenrijk

Dag 1
Zuidlaren – Wroclaw (Polen)

Vroeg in de ochtend starten we vanuit Zuidlaren. Ruim 800 kilometer staat er op de teller. Onderweg hebben we weinig problemen en rond half vier rijden we het Poolse Wroclaw binnen. We verblijven redelijk in het centrum, dus het wordt een stukje drukker op de wegen. Het appartement vinden we gelukkig in een keer en ook het parkeren is niet problematisch. We blijken op de bovenste verdieping te slapen, lees 100 trappen omhoog. Het is een prachtig appartement en we zien het oude gedeelte en de Odra vanuit de kamer. Na het uitpakken lopen we de binnenstad in. Even een rondje door de stad en een drankje op het terras. Het weer is prima en dat maakt Wroclaw een gezellige stad om door heen te lopen. We sluiten af bij een pizzeria en duiken vroeg ons bed in.

Bezienswaardigheden: Wroclaw
OvernachtenWroclaw Apartament River View
Aantal kilometers: 871 km

Wroclaw

Dag 2
Wroclaw 

De temperaturen zijn goed, dus met een raam open slapen is wel gewenst. We verblijven echter op een drukke kruising, dus hoeveel trams ik voorbij heb horen rammelen weet ik niet. Ook het stappende publiek heb ik vannacht wel meegekregen. Toch sta ik om 7.00 uur buiten. Ik wil het Rynek plein fotograferen zonder al te veel mensen. Onderweg probeer ik de vele kabouters te fotograferen die ik tegenkom. Na het ontbijt struinen we door de stad, we lunchen op een fijn plekje, zien de gezelligheid van Wroclaw en sluit ik nog aan bij de Free Tour. Ik beklim nog de Elizabeth Tower en we sluiten af op een van de terrassen op de Odra. Een prima dag en kennismaking met Wroclaw.

Bezienswaardigheden: Wroclaw – Rynek Plein | Free Tour | Elizabeth Tower | Terrassen Odra
OvernachtenWroclaw Apartament River View
Aantal kilometers: – km
Vanuit Wroclaw kun je de regio Neder Silezië ontdekken

Wroclaw

Dag 3
Wroclaw – Zakopane

Hoewel het in Nederland Tweede Pinksterdag is, doen de Polen daar geloof ik niet aan. Het is al druk buiten wanneer ik om 7.00 uur naar buiten stap voor een rondje rennen. Rond 9.00 uur stappen we in de auto en rijden we Wroclaw uit. Op naar de bergen van Zuid Polen. Het blijkt een lange reis te worden. Op de Poolse snelwegen kom je tolpoorten tegen en doordat deze soms dicht bij een afrit liggen, staat het verkeer ver van te voren al vast. We stonden onder Katowice bijna een uur stil. Hierdoor en door het warme weer, waren we redelijk kapot toen we om half vijf in Zakopane binnenreden. Snel haal ik bij de Tourist Information een wandelkaart en uiteindelijk besluiten we in Zakopane een hapje te eten bij een Italiaan. Na het eten rijden we door naar het huisje dat zo’n vijf kilometer buiten Zakopane ligt. Een fijn huisje met uitzicht over het Tatra gebergte vanuit je bed, wat wil een mens nog meer?

Bezienswaardigheden: Zakopane
OvernachtenKarczogrod in Koscielisko
Aantal kilometers: 369 km

Dag 4
Zakopane

We besluiten om met de kabelbaan omhoog te gaan en vanaf daar weer naar beneden te wandelen. De echte kabelbaan die we zochten hebben we helaas niet gevonden. Vlakbij de skischans van Zakopane zijn we te voet omhoog en zagen we een stukje Zakopane vanuit de lucht. Helaas bleef de skischans ook continu in beeld, dus het was niet een super mooi uitzicht om te fotograferen. Daarna reden we naar Gubałówka om daar de heuvel op te gaan met de funicular. Dat Zakopane een toeristisch plek was, waren we al achter. Hier was het helaas duidelijk te zien. Allemaal souvenir kraampjes voor de start van de kabelbaan en eenmaal boven nog meer. Hoe zonde van zo’n mooi uitzichtpunt..  Na de lunch relaxten we even om niet op het heetst van de dag actief te zijn en aan het eind van de middag besloten we nog een kleine wandeling te maken in de buurt.

Bezienswaardigheden: Zakopane – Skischans | Gubałówka | Tatra National Park
OvernachtenKarczogrod in Koscielisko
Aantal kilometers: – km

Dag 5
Zakopane – Morskie Oko

We staan vroeg op om twee redenen. Ten eerste wordt het weer een warme dag en ten tweede omdat de wandeling die we vandaag willen doen naar Morskie Oko een toeristische trekpleister is. Rond half 8 rijden we weg uit Zakopane. Het is een wandeling naar een van de mooiste meren in het Poolse Tatra gebergte en is ongeveer acht kilometer lopen. Niet iets wat je op het heetst van de dag wil doen. Voor de mensen die wat slechter ter been zijn of geen zin hebben om te wandelen gaat er een paard en wagen omhoog. Na ongeveer twee uur komen we aan bij Morskie Oko, het meer op 1400 meter hoogte tussen de bergen. Het lijkt een klein beetje op de meren die ik in Canada heb bezocht. We wandelen na een dik half uur weer naar beneden en relaxen de rest van de dag bij het huisje.

Bezienswaardigheden: Zakopane – Morskie Oko | Tatra National Park
OvernachtenKarczogrod in Koscielisko
Aantal kilometers: 50 km

Morskie Oko

Dag 6
Zakopane (Polen) – Hrabusice (Slowakije)

Vandaag hoeven we maar een klein stukje te rijden. In 90 kilometer rijden we van Zuid Polen naar Noord Slowakije. Een nieuw land voor mij. We stoppen onderweg nog een keer en tegen half een rijden we het kleine Slowaakse plaatsje binnen. Een ideale plek voor bezoeken aan het Slowaakse Tatra gebergte en het Slowaakse Paradijs. Het is nog steeds erg warm en meer dan boodschappen doen we die middag niet meer. Wederom een fijn huisje met uitzicht op zowel het Tatra Gebergte en het Slowaaks Paradijs. 

Bezienswaardigheden: Hrabusice
OvernachtenChata s výhľadom na Tatry in Hrabusice
Aantal kilometers: 85 km

Slowaaks Paradijs

Dag 7
Hrabusice – Slowaakse Tatra

We starten rustig op en rijden richting Strbske Pleso, een meer op ongeveer 40 minuten rijden van het huisje. Het is een prachtig ritje ernaartoe. De hoge pieken zien we vanuit de verte. Vlakbij het meer parkeren we de auto en besluiten een rondje om het meer te lopen. Weer krijg ik een Canada deja vu. Een mooi blauw meer met hoge bergtoppen op de achtergrond. Na het rondje om het meer nemen we de skilift naar de top van de Skrajne Solisko op 1800 meter hoogte. Van hieruit kijken we over het noordelijke deel van Slowakije. Zien we prachtige bergtoppen voorbij komen. Nadat we weer terug zijn in Hrabusice relaxen we even en bekijken we de entree van het Slowaaks Paradijs. De volgende dag willen we hier een wandeling maken, welke is nog even de vraag. 

Bezienswaardigheden: Slowaaks Tatra
OvernachtenChata s výhľadom na Tatry in Hrabusice
Aantal kilometers: 100 km

Tatra Gebergte

Dag 8
Hrabusice – Slowaaks Paradijs

Tijd om de andere natuurschoonheid in de omgeving te bekijken: Slowaaks Paradijs. Op een kleine drie kilometer vind je de ingang voor een aantal wandelingen aan de noordkant van het park. De Tourist Information is pas vanaf volgende maand open, maar gelukkig krijgen we informatie over de wandelingen bij de receptie. De highlight van de regio Sucha Bella slaan we toch even over vanwege de touwladders. Wandelen in het Slowaaks Paradijs is iets avontuurlijker dan we gewend zijn in Nederland. We besluiten om een klein stukje rode trail – gele trail te nemen naar Klastorisko. Daar doen we het rustig aan en lunchen we in een leuk boshuisje. Warm is het zeker, dus even een pauze is fijn. Daarna nemen we de groene trail weer terug naar Podlesok. Het is geen vlakke trail naar beneden en ook nu is het af en toe klimmen en klauteren. In totaal wandelen we ongeveer negen kilometer voor we weer in Podlesok aankomen. We relaxen in de ligstoel in de schaduw en besluiten ’s avonds te gaan eten in Hrabusice, bij het enige restaurant in het dorpje: U Hudaka. Voor nog geen negentien euro eten we en drinken we met zijn drieën, geen geld. 

Bezienswaardigheden: Slovaaks Paradijs
OvernachtenChata s výhľadom na Tatry in Hrabusice
Aantal kilometers: – km

Slowaaks Paradijs

Dag 9
Hrabusice (Slowakije) – Marchegg (Oostenrijk)

Vandaag verlaten we Slowakije, hoewel we uiteindelijk nog een dag terugkomen om Bratislava te bezoeken. We kiezen voor Marchegg, een dorpje tussen Wenen en Bratislava vanwaar je met de trein naar beide steden kunt. Een ideale uitvalsbasis. De reis ernaar toe verloopt spoedig en rond half drie zijn we op de plek van bestemming. Deze keer geen blokhut huisje, maar een gewoon huis met enorm veel ruimte. We wandelen nog een klein rondje door het dorp die avond. 

Bezienswaardigheden: –
OvernachtenFerienhaus Breitensee in Marchegg
Aantal kilometers: 376 km

Dag 10
Marchegg – Bratislava

Vanuit Marchegg hebben we de mogelijkheid tot het bezoeken van Bratislava en Wenen. Op de eerste dag brengen we een bezoek aan Bratislava. Met de trein rijden we in twintig minuten naar Bratislava. Het is vanaf het station nog wel een stukje lopen naar de oude binnenstad en ook vandaag is het weer erg warm. We klimmen naar het Slavin Monument, lunchen in de oude stad, dwalen rond en ik beklim nog het UFO uitkijkpunt. Na een diner besluiten we terug te gaan met de trein. Prima vervoersmiddel om naar Bratislava te reizen, geen gedoe met parkeren of de weg zoeken.

Bezienswaardigheden: Bratislava
OvernachtenFerienhaus Breitensee in Marchegg
Aantal kilometers: trein

bratislava

Dag 11
Marchegg

Aangezien we nog een dagje Wenen willen vanuit Marchegg, besluiten we vandaag in de buurt te blijven. We doen wat boodschappen, wandelen in het natuurgebied boven Marchegg en wandelen nog langs de Donau. De wandelingen zijn niet erg plezierig door alle vliegen die om ons heen bleven hangen. Het gebied boven Marchegg heeft een grote populatie ooievaars, erg leuk om zoveel ooievaars op een plek te zien.

Bezienswaardigheden: Marchegg
OvernachtenFerienhaus Breitensee in Marchegg
Aantal kilometers: – km

Dag 12
Marchegg – Wenen

Vanuit Marchegg nemen we de trein naar Wenen. Deze keer duurt de rit iets langer, namelijk zo’n 55 minuten. We rijden al snel door de voorsteden van Wenen en dan blijkt hoe groot deze stad wel niet is. We stappen uit op het hoofdstation en lopen richting het centrum. Onderweg nemen we in een café een apfelstrudel, deze specialiteit kunnen we toch niet overslaan. We wandelen door de binnenstad, ik beklim de 343 treden van de Stephensdom en besluiten ergens te pauzeren voor een warme lunch. Natuurlijk lunchen we met een Wiener Schnitzel op een terras. Na die tijd verkennen we het centrum van Wenen en rond half 7 stappen we weer op de trein terug. 

Bezienswaardigheden: Wenen
OvernachtenFerienhaus Breitensee in Marchegg
Aantal kilometers: trein

Dag 13
Marchegg – Hermagor

Een ritje van ongeveer 400 kilometer brengt ons weer terug in de bergen. Deze keer in Karinthië, het zuiden van Oostenrijk. Direct merk ik dat ik de bergen toch leuker vindt om tussen te verblijven. Het uitzicht verveelt nooit. Ook nu hebben we een huisje met uitzicht op de bergen. We verblijven vlakbij de Pressegger See en zijn eigenlijk omringd door de bergen. Na het uitpakken besluiten we voor het eten nog een rondje rondom het meer te lopen, rond de zes kilometer lopen we uiteindelijk met prachtige uitzichten over het meer en de bergen op de achtergrond. Na het eten hebben we onze eerste bui deze reis.

Bezienswaardigheden: Pressegger See
OvernachtenBugalow Grabner Hermagor
Aantal kilometers: 454 km
Lees meer:Ontdek de regio Karinthië

Karinthië

Dag 14
Hermagor

Het weer blijft lastig te voorspellen de komende dagen. In de ochtend besluiten we te gaan voor een wandeling in de Canyon van Oostenrijk: Garnitzenklamm. Een uitdagende wandeling die je tot verschillende etappes kunt lopen. We lopen uiteindelijk tot het eerste deel, tot de derde brug. Voor mij het mooiste deel van het stuk. Het is af en toe klimmen en klauteren, maar zeker de moeite waard. Na de wandeling doen we wat boodschappen en lunchen we in het huisje. Het begint wat te sputteren en die middag besluiten we vakantie te houden. Na het avondeten lopen we nog richting het meer en zien we prachtige plaatjes voorbij komen. 

Bezienswaardigheden: Garnitzenklamm | Hermagor
OvernachtenBugalow Grabner Hermagor
Aantal kilometers: – km
Lees meer: Ontdek de regio Karinthië

Garnitzenklamm

Dag 15
Hermagor – Villach

Vandaag is de enige dag waarop regen voorspelt is, dus we passen de plannen aan en besluiten naar Villach te gaan. De zevende stad in Oostenrijk en de tweede in Karinthië. Het is nog droog als we Villach verkennen. Een grote hoofdstraat omringd door wat winkels met aan het einde een prachtige kerk. We besluiten koffie te drinken op het terras en gelukkig onder een parasol, want even later komt het met bakken uit de lucht. Het ziet er niet naar uit dat het droog wordt binnen een half uur en het centrum valt ons wat tegen qua vermaak. Een van de redenen daarvoor is het grote winkelcentrum in de stad. En wat te doen met regen? Dan ga je naar een winkelcentrum. Wij dus ook. Na het shoppen rijden we weer richting Hermagor en het wordt ondertussen al wat droger. Na het eten wandelen we nog een stukje in de buurt.

Bezienswaardigheden: Villach | Pressegger See
OvernachtenBugalow Grabner Hermagor
Aantal kilometers: 90 km
Lees meer: Ontdek de regio Karinthië

Dag 16
Hermagor – Weissensee

De laatste ‘echte’ vakantiedag van de reis. Uiteindelijk besluiten we om deze te besteden aan de Weissensee, op zo’n veertig minuten rijden van Hermagor. Een slingerweg door de bergen leidt ons naar de ‘rechterkant’ van het meer. Koffie drinken doen we op een terras  met uitzicht over het blauwgroene water van de Weissensee. Wat een pracht. We wandelen naar het gedeelte van de camping, maar besluiten toch op het terras te gaan eten op de plek waar we ook koffie hebben gedronken. Het terras is redelijk vol en de reden daarvoor is de boottocht die je kunt doen over het meer, een soort hop on hop off tour. Na het eten wandelen we langs het meer. Het zonnetje wisselt deze dag met enkele wolken, een prima laatste dag. 

Bezienswaardigheden: Weissensee
OvernachtenBugalow Grabner Hermagor
Aantal kilometers: 40 km
Lees meer: Ontdek de regio Karinthië

Karinthië

Dag 17
Hermagor – Berchtesgaden

We doen de reis terug in twee keer, niet met een hele logische stop, want de laatste dag moeten we hierdoor nog een redelijke afstand. Maar deze stop is met een reden, want ik wil graag het Adelaarsnest bezoeken in Berchtesgaden. Vanaf het dorp gaat een slingerweg omhoog en we belanden al snel op een toeristische parkeerplaats. Voor het wandelen naar boven zijn we helaas te laat (zo’n vier uur), dus de enige optie is met de bus omhoog. Het kost wat, maar uiteindelijk krijg je er wel wat voor terug. Alle bussen vertrekken tegelijk naar boven, de reden? Het is zo’n smalle weg dat passeren niet mogelijk is. De reis naar boven is werkelijk prachtig. Het ene na het andere mooie uitzicht komt voorbij. Eenmaal boven kijken we rond en genieten we vooral van het uitzicht. Toch een bizar idee dat Hitler hier destijds rondliep. Na het rondkijken gaan we met de bus weer naar beneden. Daar kijken we nog bij het originele huis, dat ze hebben laten ontploffen, en willen we de gangenstelsels bekijken. Helaas zijn deze gesloten, dus rijden we naar het hotel. Een weer met een panoramisch uitzicht over de bergen. We eten een pasta in Berchtesgaden en ik duik nog in het zwembad.

Bezienswaardigheden: Adelaarsnest Berchtesgaden
OvernachtenVilla Bello Berchtesgaden
Aantal kilometers: 180 km

Adelaarsnest Berchtesgaden

Dag 18
Bechtesgaden – Zuidlaren

Een lange rit naar huis. Daarom besluiten we op tijd te vertrekken en rond zonsopkomst rijden we Berchtesgaden al uit. We zijn hierdoor voor de grote spits bij Munchen en kunnen eigenlijk de hele reis wel doorrijden. Rond een uurtje of zes rijden we Zuidlaren weer in waar het op dat moment nog over de 30 graden is. Het eerste wat we doen is een verkoelende douche en wat kleine dingen uitpakken, de rest kan de volgende dag wel.

Bezienswaardigheden: Adelaarsnest Berchtesgaden
Overnachten: –
Aantal kilometers: 980 km

Terugblik roadtrip Polen, Slowakije en Oostenrijk

Sinds ik na mijn rondreis door Kroatië en Slovenië erachter ben gekomen dat je beter eerst steden kunt bezoeken en dan langzaam tot rust kunt komen in de natuur, zodat je uitgeruster thuis komt, evalueer ik de route altijd. Ik vond de natuur in Zuid Polen en Noord Slowakije prachtig en doordat we er twee volle dagen waren, moesten we keuzes maken qua wandelingen. Je zou hier prima een week op beide plekken kunnen blijven mocht je van de natuur houden. Keuzes maken is daarentegen ook niet erg, want ik heb nu op andere plekken weer mooie dingen gezien. Toch had ik graag van beide plekken nog meer willen zien. De huisjes brachten je ook tot rust met uitzicht op de bergen. Heerlijk. Verder maakten we toch redelijk wat kilometers en ook hierbij zou je kunnen zeggen, ik focus mij iets langer op een bepaalde plek. Toch kijk ik terug op een mooie reis, een met fijne wandelingen in de natuur, mooie (hoofd)steden en nieuwe indrukken. Ideaal om ook even je hoofd leeg te maken.

Lees meer: Op zoek naar meer roadtrip inspiratie? Denk eens aan een roadtrip in Zwitserland

Meer lezen over de roadtrip die we maakten door Polen, Slowakije en Oostenrijk?

Meer lezen over Polen:

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on