Socials

Wandelen naar Morskie Oko in het Tatra Gebergte in Zuid Polen

Morskie Oko

Wandelen naar Morskie Oko in het Tatra Gebergte in Zuid Polen

Een deja vu bekruipt mij. Een prachtig meer omringd door bergen doemt op aan het einde van de wandeling. Een wandeling die doet denken aan mijn tijd in de Canadese natuur. Toch zijn de condities totaal anders. In Canada liep ik in temperaturen rond het vriespunt, hier is het ruim dertig graden warmer. Een van de highlights tijdens mijn roadtrip door midden Europa; Morskie Oko in het Tatra Gebergte van Polen. Een wandeling die je direct op je bucketlist kunt zetten. Wandelen naar Morskie Oko in het Tatra Gebergte in Zuid Polen, een van de highlights in Zuid Polen.

Op tijd beginnen met wandelen

Vanwege de temperaturen gaat de wekker vroeg. Midden op de dag lopen in meer dan dertig graden is geen pretje op wandelpaden waar soms amper schaduw te vinden is. Een andere reden is het voorzijn van de toeristen die inmiddels ook het Tatra Gebergte in het zuiden van Polen weten te vinden. Rond half 8 rijden we vanaf Zakopane naar de parkeerplaats voor Morskie Oko dat op de grens ligt met Slowakije. Een enorme parkeerplaats is er beschikbaar voor de dagjesmensen die de wandeling naar het Oog van de Zee willen maken.

Wandelen naar het bergmeer Morskie Oko

Hoewel het vroeg op de dag is, is het al warm wanneer we starten. De wandeling bedraagt negen kilometer naar het meer. Mensen die iets minder goed ter been zijn of voor wie de wandeling te lang is, daarvoor is er de mogelijkheid om met paard en wagen naar boven te gaan. We delen de route op in stukken om af en toe te eten en vooral te drinken. Het eerste stuk van de route is redelijk gemakkelijk. Je legt dezelfde route af als het paard en wagen en wandelt dus over een grote weg. Het enige uitdagende zijn de hoogte stijgingen. Eenmaal verder onderweg kun je een aantal short-cuts nemen zodat je afsnijdt van de verharde weg. Deze zijn iets uitdagender, omdat je in kortere afstand dezelfde afstand klimt.

Onderweg kom je genoeg punten tegen om even uit te rusten. En ook al heb je een prima conditie, sommige stops zijn gewoon de moeite waard vanwege het uitzicht. Hoewel je onderweg redelijk wat andere wandelaars tegenkomt, heb je af en toe stukken van het wandelpad voor jezelf. En dat is genieten want het Tatra Gebergte is prachtig. Net voor het laatste deel van het wandelpad, maken de hoefkarren een ronde, het laatste deel dient iedereen lopend af te leggen. Op dat punt vind je een horeca gelegenheid en toiletten. Dan is het nog een kleine anderhalve kilometer lopen naar het eindpunt: Morskie Oko.

Morskie Oko – The Eye of The Sea

Morskie Oko, het grootste bergmeer van het Tatra Gebergte is een van de trekpleister in Zuid Polen. De naam van het meer is afgeleid vanuit een oude legende dat het meer via een ondergrondse doorgang verbonden is met de zee. Het meer ligt op meer dan 1400 meter boven zeeniveau. Rondom het meer bevinden zich hoge bergtoppen van wel meer dan 1000 meter. Hier krijg ik de deja vu met de prachtige meren in het westen van Canada. Vanaf de picknicktafels bekijken we het uitzicht en genieten we van een lunch. Daarna daal ik af richting het meer om een klein stukje rond te dwalen. Her en der ligt nog sneeuw. Het maakt van het uitzicht een schilderij, zo mooi. Na het bezoek aan een van de oudste chalets in het Tatra Gebergte, wat eigenlijk voor een plek is voor een snack, sanitaire stop of het kopen van een souvenir, besluiten we te beginnen aan de afdaling.

Wandelen door het Tatra Gebergte in Polen

Waar je vaak denkt dat wandelen berg op zwaarder is, kan soms het dalen juist pittiger zijn. Want negen kilometer dalen zorgt voor een redelijke spanning op je benen. Onderweg genieten we van een hert die in de schaduw aan het eten is. Maken we toch ook nu nog soms fotostops vanwege het uitzicht en stoppen we af en toe om te eten en te drinken. Er dwarrelen kleine stroompjes water de bergen af en met een temperatuur van inmiddels bijna 35 graden, is het heerlijk om in dat water even je handen te koelen. Onderweg worden we ingehaald door de huifkarren die in een redelijke snelheid naar beneden rijden. We komen ook nog genoeg mensen tegen die midden op de dag beginnen aan de wandeling naar boven op het heetst van de dag. Ook op schoeisel waarvan je af en toe denkt, daar red je het niet negen kilometer op. Hoewel het niet een hele zware wandeling is, is het zeker een aanrader om voorbereid naar boven te gaan. Want de wandeling naar Morskie Oko is er een die graag wilt maken, een voor op je bucketlist.

Praktische Informatie wandeling naar Morskie Oko

Wanneer kun je de hike maken naar Morskie Oko?

Bijna het hele jaar door kun je wandelen naar Morskie Oko. In de winter kan het redelijk uitdagend zijn. Ook kan het wandelpad soms afgesloten zijn in verband met kans op lawines.

Hoe moeilijk is de wandeling naar Morskie Oko?

In principe is het wandelpad grotendeels begaanbaar ook voor paard en wagen, de short cuts zijn iets uitdagender, maar die hoef je dus niet per se te nemen. Wat uitdagender is, is natuurlijk het aantal kilometers. In totaal loop je dus ongeveer 19 kilometer. Je hoeft niet super fit te zijn om dit te doen, maar denk wel na over je voorbereiding. Slippers zijn fijn in de zomer, maar niet om 19 kilometer op te wandelen. In de zomer kun je beter vroeg beginnen in verband met de warmte.

Hoe vroeg moet je beginnen met wandelen?

Wij begonnen om 8.00 uur in de ochtend. In eerste instantie vooral vanwege de temperaturen, maar natuurlijk ook met in ons achterhoofd de drukte. Want ook in juni vond ik het op sommige stukken druk. Met name schoolklassen waren op pad. Net als bij de meeste toeristische attracties, geldt ook hier, hoe vroeger hoe minder druk.

Hoe kom je bij Morskie Oko vana Zakopane?

Wij gingen met de auto vanaf Zakopane, wat eigenlijk nog best een stukje rijden bleek. In ongeveer 45 minuten waren bij de parkeerplaats. Hier betaal je 30 Zlotys voor een parkeerplek. Mocht je geen auto hebben, er gaan regelmatig shuttles (10 Zlotys enkele reis) vanuit Zakopane. Op de voorkant van de bus staat Morskie Oko en ze vertrekken vanuit het centrum. Een echt rijschema is er niet, in de zomer rijden ze vaker dan in het voor- en naseizoen.

Wat kost het wandelen naar Morskie Oko?

Wanneer je met de auto komt, ben je dus al 30 Zlotys kwijt voor het parkeren. Voor de entree van het park betaal je 5 Zlotys. Mocht je met paard en wagen gaan, dan betaal voor de heenreis 60 Zlotys en voor de terugreis 30 Zlotys.

Overige handige informatie

Onderweg vind je tot twee keer de mogelijkheid om naar de toilet te gaan. Eten en drinken kun je dus aan het eindpunt van de paard en wagen route en bij het meer.

Overnachten in de buurt van Morskie Oko

Wij sliepen zelf net buiten het meest bekende dorpje Zakopane. Een schattig berghuisje met uitzicht over de bergen in het Tatra gebergte kan ik zeker aanraden. Overnachten deden wij bij Karczogrod in Kościelisko. Een prima uitvalsbasis voor het verkennen van het Tatra Gebergte.

Meer lezen over de roadtrip door Polen, Slowakije en Oostenrijk?

Meer lezen over de roadtrip die we maakten door Polen, Slowakije en Oostenrijk?

Meer lezen over Polen:

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on