Actief in Gauja National Park Letland

Actief in Gauja National Park Letland

Actief in Gauja National Park Letland

Het Gauja National Park in Letland is het groene hart van het land. De rivier Gauja staat centraal in dit natuurgebied. Hierom heen vind je diverse bosrijke gebieden. Een perfecte plek om tot rust te komen en toch actief te zijn. In het gebied vind je een paar kleine dorpen, genoeg om af en toe even de bewoonde wereld te zien en te klein om er dagen door te brengen. Maar wat kun je precies doen in het Gauja National Park? Ik laat het je zien.

Actief in Gauja National Park Letland

Wandelen

Wandelliefhebbers van grote afstanden kunnen hier hun hart ophalen. Het park biedt een enorm aanbod aan wandelroutes. Het enige nadeel van veel van deze routes, is dat het routes zijn die van A naar B gaan en dus geen mogelijkheid tot het maken van rondje bieden. Wanneer je de auto ergens parkeert is het altijd wel fijn om daar weer te eindigen. Voor mensen die serieuze afstanden willen wandelen en het Gauja National Park wandelend willen verkennen, is het een pluspunt.

Actief in Gauja National Park Letland Actief in Gauja National Park Letland Actief in Gauja National Park Letland

Wij liepen een aantal kleinere routes. Kaarten voor deze routes konden wij bij ons verblijf vinden, maar kan je ook bij het bezoekerscentrum halen in Sigulda. Vanaf hier vertrekken er diverse routes de natuur in. Zelf liepen wij hier een korte route van 6 kilometer, een rondje bij Cesis van 4 kilometer en een klein stukje van de route van de Black Rock. De routekaarten zijn hartstikke duidelijk, maar helaas presteerden wij het toch om bij Sigulda een verkeerde afslag te nemen. Op richtingsgevoel zijn wij uiteindelijk uitgekomen bij Trakai en konden we vanaf daar verder. Overigens lijken het relatief kleine afstanden, maar vergeet niet dat delen van het park heuvelachtig zijn. De Letten hebben het goed voor elkaar doordat grote delen van de routes trappen bevatten.

Actief in Gauja National Park Letland Actief in Gauja National Park Letland

Fietsen

Ook fietsend is het mogelijk om Gauja National Park te verkennen. In Sigulda, Cesis en Valmiere heb je de mogelijkheid om fietsen te huren. Je kunt dan gelijk beginnen op een van de routes die vanuit de drie dorpen vertrekken. Qua kilometers is er weer veel diversiteit, je kunt routes van 15 kilometer fietsen, maar ook van 71 kilometer. Over het algemeen zijn de meeste routes gemiddeld qua moeilijkheid.

Actief op het water

Niet alleen de Gauja stroomt door het park, ook de rivieren Brasla en Amata lopen door het park. Over alle drie de rivieren kan gevaren worden. Over de Gauja zou je zelfs een tocht van meerdere dagen kunnen maken. Onderweg kom je verschillende highlights tegen zoals de Black Rock wanneer je over de Amata gaat varen, maar ook andere natuurschoonheden. Voor een ieder die wat anders wil dan wandelen en fietsen, is het varen in het Gauja National Park een aanrader.

Actief in Gauja National Park Letland Actief in Gauja National Park Letland Actief in Gauja National Park Letland

Tips voor een bezoek aan het Gauja National Park

  • Natuurlijk zijn er nog vele andere mogelijkheden voor activiteiten in het Gauja, denk aan waterskiën, golven, adventure parks, BMX-en of paardrijden. Kijk voor de mogelijkheden bij het bezoekerscentrum.
  • Het bezoekerscentrum vind je in Sigulda.
  • In de winter biedt het Gauja National Park een mogelijkheid tot skiën en bobsleeën.
  • Wij verbleven in de buurt van Cesis in het Karlamuiza Country Hotel, centraal in het park en je kunt alle kanten uit. Natuurlijk zijn er ook andere overnachtingsmogelijkheden.
  • Meer informatie over het Gauja National Park vind je hier.

Actief in Gauja National Park Letland

Meer lezen over Litouwen en Letland?
Budget voor 2 weken rondreizen
Cityguide Vilnius
Trakai Kasteel
Wat te doen in Riga
Route rondreis 2 weken Litouwen en Letland
Widlife in Gauja National Park
Overnachten in het Gauja National Park
Skrunda
Koerse Schoorwal

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on