Dagtrip vanuit Vilnius naar het Trakai Kasteel in Litouwen

Dagtrip vanuit Vilnius naar het Trakai Kasteel in Litouwen

Dagtrip vanuit Vilnius naar het Trakai Kasteel in Litouwen

Tijdens een citytrip naar Vilnius in Litouwen kan ik je zeker aanraden. De stad vond ik een fijne stad waar je prachtige dingen zag en genoeg kunt doen. Ben je wat langer in de stad, dan is een uitstapje naar het Trakai Kasteel, net even buiten Vilnius, een goede optie. Op een klein half uurtje rijden vind je namelijk een prachtig kasteel op een schiereiland. Trakai is een van de belangrijkste highlights van het land, dus combineer Vilnius met een dagtrip naar Trakai in Litouwen.

Dagtrip vanuit Vilnius naar het Trakai Kasteel in Litouwen

Trakai Kasteel

Het kasteel werd gebouwd in de Middeleeuwen en in eerste instantie gebruikt voor militaire doeleinden. Later werd het een zomerverblijf van de koningin van Litouwen en heeft het nog een tijdje gefungeerd als gevangenis. In de 17e eeuw raakte het beschadigd door een oorlog met Moskou en raakte het in verval. In de twintigste eeuw werd het kasteel weer gerestaureerd naar de oorspronkelijke stijl.

Trakai is een van de oudste hoofdsteden van Litouwen, want in de geschiedenis zijn dat er nogal wat geweest. Het ligt in het Trakai Historical National Park, waar zich ongeveer 200 meren bevinden. Het dorpje zelf is een schattig plekje met diverse oude huizen. Zo staat er bijvoorbeeld nog een oud Russisch postkantoor.

Wat te doen?

Met zijn opvallende rode daken en rode kleur is het Trakai kasteel een van de hoogtepunten in Litouwen en wordt dan ook vaak bezocht door toeristen. Het kasteel ligt midden in het Galve meer en daardoor kun je het kasteel van meerdere kanten goed zien. Het dorpje Trakai is redelijk klein en wordt dus in de zomer overspoeld met toeristen. Via een brug is het kasteel te bezoeken en daar kun je een rondje om het kasteel wandelen of het museum bezoeken. Wij bezochten het museum niet en wandelden een rondje rondom het kasteel van waar je een schilderachtig uitzicht hebt over het meer.

Dagtrip vanuit Vilnius naar het Trakai Kasteel in Litouwen

Je kunt naar het kasteel toelopen om het te bezichtigen, maar de beste optie is misschien wel vanaf het water. Het kasteel in combinatie met het meer geeft namelijk wel een idyllische setting. Er zijn rondom het meer genoeg mogelijkheden tot het huren van bootjes, kajaks of waterfietsen. Een boottrip kost je ongeveer tien euro per persoon. In het dorpje bevinden zich ook genoeg restaurants om te eten en misschien wel de specialiteit te proeven: Kybyn. Ik probeerde het deeggerecht met rund- of lamsvlees en kon nog niet echt zeggen dat ik fan ben.

Dagtrip vanuit Vilnius naar het Trakai Kasteel in Litouwen

De moeite waard?

Zoals je misschien al wel uit mijn verhaal kon opmerken, is het een erg toeristisch plekje geworden. Natuurlijk staat toerisme nog anders op de kaart in Litouwen dan een stad als Amsterdam, maar toch werd het dorpje in juni overspoeld met bussen vol toeristen. Overigens viel het op het eiland zelf mee qua drukte, maar de weg ernaar toe stond vol met verkopers die toeristen van alles probeerden te verkopen. Dat het een populaire bezienswaardigheid is, is ook te merken aan het aantal fotoshoots dat er gehouden werd. De setting is natuurlijk ideaal voor een trouwshoot, dus daar konden we ook niet om heen. We bezochten het museum niet omdat we niet heel veel toegevoegde waarde zagen en wij zelf op doorreis waren vanuit Palagna naar Vilnius, maar het rondje rondom gaf een goede indruk. Ik vond het zeker een idyllisch plekje, maar wel erg toeristisch. En misschien hoort dat gewoon bij een van de highlights van het land.

Dagtrip vanuit Vilnius naar het Trakai Kasteel in Litouwen Dagtrip vanuit Vilnius naar het Trakai Kasteel in Litouwen

Dagtrip vanuit Vilnius naar het Trakai Kasteel in Litouwen Dagtrip vanuit Vilnius naar het Trakai Kasteel in Litouwen Dagtrip vanuit Vilnius naar het Trakai Kasteel in Litouwen

Hoe er te komen wanneer je een dagtrip vanuit Vilnius maakt?

Met de auto is het ongeveer een half uurtje rijden en dit is dan ook de makkelijkste manier om er te komen. Je kunt de 28 kilometer ook met de bus overbruggen. Een enkeltje kost bijna niets en de bussen rijden vrij frequent. Een kaartje kun je bij de chauffeur kopen en online. Er gaat ook een touringcar richting Trakai. De Kautra bus is een snelle touringcar die er ongeveer 35 minuten over doet en maar een par keer stopt.

Praktische informatie

Trakai Castle
Prijs museum: 6 euro
Kaart Trakai

Dagtrip vanuit Vilnius naar het Trakai Kasteel in LitouwenDagtrip vanuit Vilnius naar het Trakai Kasteel in Litouwen

Meer lezen over Litouwen en Letland?
Budget voor 2 weken rondreizen
Cityguide Vilnius
Route rondreis Litouwen en Letland
Wat te doen in Riga
Actief in Gauja National Park
Widlife in Gauja National Park
Overnachten in het Gauja National Park
Skrunda
Koerse Schoorwal

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on