Socials

De baai van Kotor – het mooiste stukje van Montenegro

Baai van Kotor

De baai van Kotor – het mooiste stukje van Montenegro

Een hele week heb ik de tijd om Kotor en omgeving te ontdekken. En wat een fijne keuze blijkt achteraf. Kotor is een heerlijke dorpje, niet te groot, sfeervol en met genoeg leuke dingen om te doen. Ik maak uitstapjes naar Lovcen National Park, een boottocht en ontdek verschillende dorpen aan de baai. Ik voel mij thuis in Kotor en weet zeker dat ik ooit terug ga keren om de Baai van Kotor nog verder te ontdekken. Na een reis van bijna drie weken weet ik dan ook dat dit misschien wel het mooiste stukje is van Montenegro. Tips voor de Baai van Kotor. 

De baai van Kotor in Montenegro

De baai van Kotor, of zoals de locals noemen Boka Bay, is een van de mooiste stukjes van Montenegro. De baai ligt zo’n 28 kilometer landinwaarts en bestaat uit vier verschillende baaien: De Golf van Herceg Novi, Golf van Tivat, Golf van Risan en Golf van Kotor. Met het Orjengebergte in het westen en Lovcen in het oosten is het jarenlang decor geweest van allerlei landen en bezetters. De baai van Kotor is onder invloed geweest van de Romeinen, Venetianen en Oostenrijkers die allemaal hun sporen hebben achtergelaten.

Baai van Kotor

Baai van Kotor bezienswaardigheden – sfeervolle dorpen in de baai

Je kunt de baai van Kotor rondrijden met de auto, een weg van ongeveer 70 kilometer slingert langs het water. Je kunt ter hoogte van Tivat een stuk afsnijden door gebruik te maken van de ferry die meerdere keren per dag vaart. Maar eigenlijk raad ik je aan het hele rondje te rijden. Het uitzicht verandert bij iedere bocht en je ziet de prachtige sfeervolle dorpen voorbij komen waar de locals genieten van de zee, een idyllische route.

Kotor

Een van de highlights in de baai is Kotor. Een dorpje met zoals zovelen in Montenegro een oud gedeelte. Bijna vier eeuwen viel Kotor onder het gezag van de Venetianen en dat is duidelijk terug te zien in het oude gedeelte qua architectuur, maar ook qua keuken zie je hier nog invloeden van terug. Kotor is populair bij cruiseschepen. Gedurende de week zie ik regelmatig enorme schepen in de baai liggen (desondanks nooit last gehad van de vele bezoekers van de cruiseschepen). Het is voor velen een uitgangsbasis om de omgeving te ontdekken. Maar ook Kotor zelf heeft een aantal leuke dingen om te doen.

Baai van Kotor

Wat te doen in Kotor – Highlights Kotor

Sveti Jovan

Als je goed kijkt vanaf de baai zie je boven het oude gedeelte de Ladder of Cattaro in de bergen staan. Het is een redelijke uitdaging om alle trappen te beklimmen om zo bij het fort uit te komen, maar een die zeker de moeite waard is. De klim is ruim 1200 meter en je komt zo’n 1300 traptreden tegen. De weg naar boven loopt het beste via de trap, maar helaas is deze aan de smalle kant. Onderweg heb je genoeg mogelijkheden om uit te kijken over de baai van Kotor. Om Sveti Jovan te bereiken moet je entree betalen. Neem voldoende drinken mee en kies indien mogelijk voor een tijdstip waarop het minder warm is.

Baai van Kotor

Ladder of Cattaro 

Een goedkope manier om de baai van Kotor te bekijken is via de Ladder of Cattaro. Via een zig-zag route die net buiten het dorp start kom je aan de zijkant van het fort uit. Hier heb je net zo goed een fenomenaal uitzicht over de baai. En wil je nog hoger? Volg dan het wandelpad nog verder omhoog. Neem voldoende drinken mee en kies indien mogelijk voor een tijdstip waarop het minder warm is.

 Baai van Kotor

Farmers Markt

Vrijwel iedere dag is er vlakbij de stadspoort een markt waar je lokale dingen kunt kopen zoals fruit, groenten en lokale specialiteiten zoals kaas en vlees. Er heerst een levendige bedrijvigheid en het is de plek om lokale dingen te proeven. 

Baai van Kotor

Old Town

Natuurlijk is Old Town het gedeelte waar de meeste toeristen naar toe trekken. Helemaal logisch want het is een prachtig en sfeervol stuk van Kotor. De straten en steegjes lopen kriskras door elkaar waardoor een plattegrond soms handig is. Onderweg kom je langs historische kerken en sfeervolle pleinen met terrassen. Een van de hoogtepunten in het oude gedeelte is de 12e – eeuwse kathedraal van St. Tryphon. Het interieur en het altaar zijn indrukwekkend en de reden om even binnen te lopen. En voor kattenliefhebbers, neem de tijd. Overal in het oude gedeelte vind je katten rondlopen.

Kotor Beach

Kotor heeft een eigen stukje ‘strand’. Goed om te weten is dat het gaat om een kiezelstrand waardoor waterschoenen geen overbodige luxe zijn. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de baai en de bergen terwijl er af en toe enorme cruiseschepen voorbij varen. Naast Kotor Beach vind je trouwens een leuk restaurant Little Bay, waar je heerlijk kunt eten met uitzicht over de baai. 

Baai van Kotor

Kotor- Lovcen Road 

Misschien heb je wel een de drone foto’s van deze weg voorbij zien komen, een weg met haarspeldbochten om de top van de berg of de baai van Kotor te bereiken. Het is een slingerachtige weg waarbij af en toe auto’s elkaar niet kunnen passeren. Onderweg heb je diverse uitkijkpunten om te genieten van het uitzicht over de baai van Kotor en met mooi weer zie de baai van Tivat en de Atlantische kust in de verte. Aangezien ik zelf geen auto tot mijn beschikking had, boekte ik een excursie om direct ook Lovcen National Park te bekijken en een stukje van de binnenlanden. Een lange, maar prachtige dag.

Boottrip Baai van Kotor

Een van de leukste en mooiste manieren om een indruk te krijgen van de baai, is per boot. Met een speedboat vanuit Kotor kun je onderweg de contouren van de baai goed zien. De leukste tocht en meest complete tocht brengt je langs Lady of the Rock, De Base for Submarine, Mamula en de Blue Cave. Onderweg vertelt de gids verschillende informatie over het gebied. 

De Base for Submarine kun je alleen via het water bezoeken. Het zijn oude tunnels die onder andere in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden voor het ‘verstoppen’ van torpedojagers. Later werden de tunnels nog gebruikt door Tito.

The Blue Cave ligt net buiten de baai, tussen de baai van Kotor en Budva. Het helderblauwe water nodigt direct uit tot een duik in het water en vanaf de boot kun je naar de grotten zwemmen om daar diverse vleermuizen te spotten. 

Perast

Op slechts veertien kilometer vanaf Kotor ligt het dorpje Perast. Waar het vroeger nog een grote en belangrijke plek was, telt het nu slechts 300 inwoners. Het is een van de mooiste barokke steden van de Adriatische kust. Perast heeft een kleine hoofdstraat en ondanks de relatief kleine omvang zijn er zestien kerken en zeventien voormalige paleizen. 

Baai van Kotor

Lady of the Rocks – Gospa od Skrpjela

Voor de kust van Perast ligt een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de baai van Kotor. Het eiland Lady of the Rocks is de plek waar in 1452 een beeld van Madonna gevonden werd. In 1630 werd op het eiland een kerk gebouwd met vele Venetiaanse schilderijen. Tegenwoordig kun je het eiland bezoeken vanuit Perast met een boottour om de afbeelding van Madonna te bekijken en het kleine museum te bezoeken. Met de speedboat tours vanuit Kotor is het ook mogelijk om het eiland te bezoeken.

Sveti Djordje

Naast Lady of the Rocks ligt nog een klein eilandje genaamd Sveti Djordje. Het is de kleinste van de twee eilanden en is niet toegankelijk voor bezoekers. Je vindt er een Benedict Monastery en een begraafplaats met de nickname Island of the Dead.

Baai van Kotor

Herceg Novi 

Een van de laatste plekken op de route van Kotor naar Dubrovnik is Herceg Novi. Je kunt Herceg Novi bereiken per ferry of de gehele kust afrijden. Beide opties zijn een leuke activiteit aangezien je onderweg verschillende mooie plekken tegenkomt. Herceg Novi is een schattig stadje dat iets rustiger aanvoelt dan Kotor. Het wordt dan ook minder bezocht dan Kotor. Herceg Novi ligt op een steile helling en staat bekend als de stad met de 100.000 trappen. Aan de kust loopt een zeven kilometer lange boulevard waar je verschillende kiezelstranden vindt. Herceg Novi trekt vele kunstenaars aan.

Uitkijkpunten in de baai van Kotor

Eigenlijk is de gehele route door de baai voorzien van vele uitkijkpunten, iedere bocht geeft weer een ander uitzicht over de baai. Rijdt de baai dus rond voor mooie uitzichten, maar ook vanaf de boot heb je mooie uitzichten. Wil je de baai van bovenaf zien? Dan is de weg naar Lovcen een van de beste opties. Hier vind je onderweg vele uitkijkpunten vanwaar je de gehele baai kunt zien. Deze kun je het beste rijden met de auto of een excursie boeken naar bijvoorbeeld Lovcen National Park. Heb je geen auto en wil je de baai vanaf een hoogte zien? Loop dan de Ladder van Kotor of de Ladder of Cattaro. Het is even klimmen, maar de uitzichten zijn de moeite waard.  

Baai van Kotor

Tivat

Tivat is als enige plek in de baai per vliegtuig bereikbaar, het stadje heeft zijn eigen internationale vliegveld. De stad staat tegenwoordig bekend om Porto Montenegro, het gedeelte waar de rijken aanmeren om hier inkopen te doen. In 2006 werd een vervallen werf opgekocht door een rijke Canadees die er beloofde de beste jachthaven van Europa van te maken. En tegenwoordig liggen er enorme jachten in de haven, ook de huizen in de buurt van de haven zijn enorm duur geworden. Met meer dan 11.500 inwoners is het ook de grootste plek in de Baai van Kotor. 

Baai van Kotor

Overnachten in de Baai van Kotor

Zelf koos ik ervoor om vanuit Kotor de Baai van Kotor te ontdekken. Een fijne plek dat ook nog een sfeervol is en de perfecte uitvalsbasis om, in mijn geval, excursies te boeken of de bus te pakken. Ik boekte een appartement buiten het oude gedeelte. Net even wat rustiger dan in het oude gedeelte en vanaf mijn appartement had ik een prachtig uitzicht over de baai die omgeven wordt door bergen (zie foto hieronder). Het was vanaf mijn appartement ongeveer 10-15 minuten lopen naar het oude gedeelte.

Baai van Kotor

Hoe kom je bij de Baai van Kotor?

Vanuit Nederland met het vliegtuig is de beste aanvliegroute Dubrovnik in Kroatië. Op Podgorica en Tivat wordt weinig gevlogen vanuit Nederland en dat is voor Dubrovnik anders. Met een bus ben je in ongeveer 2,5 uur in Kotor, hier betaal je rond de 20 euro voor. Je kunt ook een auto huren om de regio te gaan verkennen, let wel op dat je de optie boekt om de grens over te rijden. Een andere manier om richting Montenegro te reizen is per auto. Je bent wel bijna 2000 kilometer onderweg vanaf Utrecht, maar mocht je de tijd hebben voor een mooie rondreis is dit een optie.

Beste periode om de Baai van Kotor te bezoeken

In de zomermaanden is het druk en warm in de Baai van Kotor. Kies daarom voor mei en juni of het najaar. Een ideale periode om mooi weer te treffen, maar waarbij het niet te warm is om dingen te ondernemen.

Meer lezen over Montenegro?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on