Socials

De leukste bezienswaardigheden voor een weekend Keulen

De leukste bezienswaardigheden voor een weekend Keulen

De leukste bezienswaardigheden voor een weekend Keulen

Een tweetal dagen Keulen kwamen bij mij eigenlijk spontaan. Door verandering van andere reisplannen besloot ik toch nog even weg te gaan. Kort ervoor was ik nog in Bremen geweest en ik had eigenlijk wel zin om een andere Duitse stad te verkennen. Per toeval werd dat dus Keulen, want Duitsland heeft nog genoeg andere steden om te ontdekken. En dat Keulen een goede keus was bleek al toen ik het station binnen kwam rollen. Direct zie je de trots van de stad: De Dom van Keulen. En net zoals Bremen heeft Keulen een eigen sfeer, een fijne. En daarnaast ook nog eens genoeg leuke bezienswaardigheden om je een weekend te vermaken in Keulen. De leukste bezienswaardigheden voor een weekend Keulen

Hoe kom je in Keulen? En wat moet je weten over Keulen?

Keulen ligt op relatief korte afstand van Nederland, daarom is de stad ideaal voor een weekendje weg. Vanaf Utrecht is het ongeveer 225 kilometer rijden met de auto. Zelf reisde ik met de trein door Duitsland. Vanaf Groningen reisde ik naar Leer om vervolgens de rechtstreekse trein naar Keulen te pakken. Mijn reis duurde tussen de vier en vijf uur. Vanaf Utrecht ben je er iets sneller, in ongeveer twee tot drie uur. De trein is een ideale manier om naar Keulen af te reizen.

Keulen is een redelijk grote stad, maar eigenlijk prima te belopen. Je kunt voor de grotere stukken de tram pakken, maar als je het een beetje handig plant, vallen de kilometers mee. Zelf heb ik alles lopend gedaan, zelfs de wijk Ehrenfeld deed ik lopend vanuit het centrum. Ik vond juist dat ik lopend de meeste sfeer proefde.

De leukste bezienswaardigheden voor een weekend Keulen

De leukste bezienswaardigheden voor een weekend Keulen

De Dom van Keulen

Mijn eerste kennismaking met Keulen want zodra je uit de trein stapt is het eerste wat je ziet de Dom van Keulen. Ik kreeg direct een soort deja-vu met de Dom van Milaan die er wel enigszins op lijkt. De Dom is niet alleen het symbool van Keulen, ook het middelpunt van de stad. Het is gebouwd in gotische stijl en staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De bouw heeft vele jaren geduurd, mede door te weinig geld maar ook door desinteresse. Pas in 1880 werd de Dom voltooid, wel volgens de originele bouwtekeningen uit de Middeleeuwen.

Bij binnenkomst, de kerk zelf is gratis te bezoeken, zie je direct dat het een enorme kerk is met veel historie. De glas in lood ramen zijn prachtig en met mooi lichtinval zelfs schitterend. Ik liep een rondje door de kerk, maar besloot niet naar de schatkamer te gaan. Liever de top van de Dom bekijken en daarbij het uitzicht over Keulen. Het beklimmen van de Dom gaat per trap. De totale hoogte van de toren is 157 meter. Om daar te komen moeten er 533 treden beklommen worden. Best een pittige workout. Het uitzicht boven is panoramisch. Je kunt de stad aan alle kanten bekijken. Wat mij opvalt dat het een paar wolkenkrabbers heeft, maar eigenlijk voornamelijk ‘laagbouw’.

De Dom van Keulen
A: Domkloster 4

Fischmarkt Keulen

Waarschijnlijk herken je het plaatje wel als je voor de gekleurde huizen staat op de Fischmarkt. Hier vind je nog een aantal authentieke Stapelhäuser, oude pakhuizen. De term van de markt komt vanuit de tijd dat er nog handel werd gedreven op deze plek.Dit plein is een knooppunt waar diverse smalle steegjes op uit komen. In de Middeleeuwen werd vanuit deze Stapelhäuser vis klaargemaakt voor de handel. Nu vind je er diverse wijnlokalen en brouwerij cafes en hangt er op zomerse dagen een gezellige sfeer.

Farina Haus

Eau de cologne. Voordat ik naar Keulen afreisde had ik dit nooit geassocieerd met Keulen. In 1709 werd dir beroemde Keulse water gecreëerd door de Italiaan Johann Maria Farina. Hij noemde het geurtje naar de stad waar hij zijn creatie maakte. Deze geur, bestaande uit citroen, sinaasappel, bergamot, mandarijn, limoen, ceder en pompelmoes, wordt nog steeds gemaakt. In Keulen vind je nog steeds een vestiging van het Farina bedrijf. binnen is een museum, waar je meer te weten kunt komen over het beroemde geurtje uit Keulen.

Farina Haus
A: Obenmarspforten 21

De leukste bezienswaardigheden voor een weekend Keulen

EL DE Museum

In een weekend Keulen is het handig om keuzes te maken qua musea. Er zijn namelijk een aantal populaire musea die je kunt bezoeken. Ik zelf koos voor een kleinschaliger museum dat in het teken staat van van de het Nationaal Socialisme door de jaren heen in Keulen. Voor een liefhebber van alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft; het museum in Keulen. Het museum bevindt zich in het oude Gestapo kantoor. Op de eerste verdieping is een permanente tentoonstelling te vinden over het Socialisme door de jaren heen. Zowel de start, de oorlog en het einde van de oorlog kom je tegen op de route door het museum. Veel interessante feitjes, behalve dat je het als niet Duits sprekend/lezende gast moet doen met een summiere beschrijving in het Engels.

EL De Museum
A: Appellhofplatz 23-25

De wijk Belgisches Viertel

Op de eerste dag struinde ik na mijn museumbezoek door de wijk het Belgisches Viertel. Officieel geen echte wijk, maar meer een benaming voor de straten (die ook Belgische namen hebben) aan het Brussseler Platz. In de wijk vind je vele leuke boetiekjes concept stores en hotspots om te eten. Het is een populaire wijk om te gaan eten of gewoon door heen te struinen.

Street art spotten in de wijk Ehrenfeld

Een andere leuk wijk buiten het centrum is Ehrenfeld. Na mijn ontbijt bij The Great Berry in het Belgisches Viertel besloot ik redelijk spontaan nog even door te lopen. De wijk Ehrenfeld ligt namelijk nog iets verder van het centrum af. Waarom deze wijk het bezoeken waar is? Je vindt hier nog een beetje de rauwe kant van de stad. Veel street art, hippe restaurants en leuke winkeltjes. Aangezien ik net ontbeten had kwam ik vooral voor dat eerste. De beste plekken om street art te spotten zijn rondom het station Köln Ehrengeld en de Glasstrasse. Je kunt het beste via de drukke Venloer Strasse die kant op.

De slotjesbrug van Keulen – Hohenzollern Bridge

Nu heb ik tijdens mijn stedentrips al redelijk wat slotjesbruggen gezien, maar op een of andere manier is die van Keulen toch net even anders. Misschien komt het door de Dom die je op de achtergrond kunt spotten of gewoon de enorme hoeveelheid slotjes die je ziet. Ben je met je geliefde in Keulen, dan kan een slotje natuurlijk niet ontbreken.

Struinen langs de Rijn

Langs beide kanten van de Rijn heb je de mogelijkheid om gezellig te zitten. Op zomerse dagen een fijne plek om even bij te komen, een drankje te doen en te kijken naar alle enorme boten die voorbij komen. Ga je aan de overkant van het centrum zitten, dan heb je zelfs een prachtig uitzicht over de stad en de Dom.

Overige bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in Keulen

Een weekend Keulen is misschien eigenlijk wel te kort. Zelfs had ik niet de tijd om andere musea nog te bezoeken. Zo is het Schokoladenmuseum een enorm populair museum. Het is een uniek museum waar je alles ontdekt over de geschiedenis, productie en handel van chocolade. Even verderop vind je het Sport & Olympia Museum waar je alles te weten komt over allerlei facetten van sport en de Olympische Spelen.

Wil je Keulen nog op een andere manier vanuit de lucht bekijken? Dan is de Köln Triangle een leuke optie. Op 100 meter hoogte kijk je vanaf het panorama platform uit over Keulen.

De leukste bezienswaardigheden voor een weekend Keulen

Overnachten in Keulen

Tijdens mijn stedentrip overnachtte ik in Boutique 009 in het centrum van Keulen en op loopafstand van de Dom en het station. De kamers zijn prima en lekker ruim. En mocht je willen, dan kun je ook gebruik maken van het ontbijt.

Meer lezen over Duitsland?
Het Adelaarnest in Berchtesgaden
Rugen
Het Duitse Waddeneiland Borkum
Geierlay hangbrug in de Eifel
Hamburg
Dresden
Berlijn

Bremen

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on