Socials

Overnachten op Terschelling – welke plek kies je om te overnachten?

Overnachten Terschelling

Overnachten op Terschelling – welke plek kies je om te overnachten?

Terschelling, het langgerekte eiland en de middelste van de Nederlandse bewoonde Waddeneilanden. Bekend vanwege evenementen als Oeral en de Berenloop, maar ook een walhalla voor natuurliefhebbers. Op het eiland vind je tal van dorpen, de een wat groter dan de ander. Maar wat is precies de handigste plek om te overnachten op Terschelling, welke plek kies je? Tips voor overnachten op Terschelling.

De dorpen op Terschelling

Op Terschelling vind je zestiental dorpen in verschillende groottes. De grootste en bekendste dorpen op Terschelling zijn West- Terschelling en Midsland. Hier vind je ook de meeste accommodaties, restaurants, faciliteiten en winkels. Andere dorpen die wat groter zijn, zijn Oosterend, Formerum, Lies en Hoorn. Daarnaast heb je op Terschelling nog de volgende dorpen/ gehuchten: Hee, West aan Zee, Horp, Kaard, Kinnum, Baaiduinen, Striep, Midsland aan Zee, Midsland Noord, Landerum, Formerum Noord en Formerum aan Zee.

Overnachten in West Terschelling

Hoewel het niet midden op Terschelling ligt, zou je West Terschelling wel het centrum van het eiland kunnen noemen. Hier komen de boten vanuit Harlingen aan. Je vindt er tal van winkels en horecagelegenheden, de boten voor zee-excursies vertrekken hier en het is de plek waar de vuurtoren de Brandaris staat. Het dorp West Terschelling wordt omringd door natuur, zoals het Groene Strand aan de ene kant en de bossen van West Terschelling aan de andere kant. Voor het Noordzeestrand wandel je via het Groene Strand naar het dorp West aan Zee waar je strandtenten vindt. De Waddenzee is ligt aan de zuidwest kant van het dorp, een gebied dat overloopt in de Dellewal waar je veel vogels vindt. In West Terschelling vind je ook een aantal musea zoals Bunker Museum, het Natuurmuseum en Zee-Aquarium en Museum ’t Behouden Huys Terschelling.

Redenen om te kiezen voor West Terschelling

 • Gezelligheid
 • Activiteiten, winkels & restaurants
 • Centraal

Accommodaties in West Terschelling

Overnachten in West aan Zee

De dorp West aan Zee kun je eigenlijk zien als de uitvalsbasis aan de Noordzeekust voor West Terschelling. Wandel vanaf het Groene strand naar het oosten en West aan Zee is het eerste dorp wat je tegenkomt aan het strand. West aan Zee bestaat vooral uit vakantiehuisjes en hotels en ligt midden in het duingebied. Voor winkels moet je naar Midsland of West Terschelling. Aan het strand vind je Paviljoen West aan Zee.

Redenen om te kiezen voor West aan Zee

 • Rust en natuur
 • Toch redelijk centraal
 • Op loopafstand van de Noordzee en de duinen

Accommodaties in West aan Zee

Overnachten Terschelling

Overnachten in Midsland & Midsland aan Zee

De tweede grote plek na West Terschelling is Midsland, ongeveer in het midden op het eiland. Het is ook het dorp waar jongeren genieten van hun vakantie door de uitgaansmogelijkheden in het dorp (jongerencamping Terpstra zit aan de rand van het dorp). In de hoofdstraat van Midsland vind je leuke winkels, restaurants en een supermarkt. Vanuit Midsland loop een weg naar het dorp Midsland aan Zee. Deze is iets groter dan West aan Zee met wat mogelijkheden tot fietsverhuur, restaurants en tal van huisjes.

Redenen om te kiezen voor Midsland & Midsland aan Zee

 • In het midden van het eiland
 • Voldoende faciliteiten
 • Bereikbaarheid van andere plekken op het eiland
 • In de natuur (Midsland aan zee)

Accommodaties in Midsland en Midsland aan Zee

Overnachten Terschelling

Overnachten in Formerum, Lies of Hoorn

Wanneer je vanuit Midsland verder oostwaarts gaat op Terschelling kom je Formerum, Lies en Hoorn tegen. Drie plekken die relatief klein zijn, maar waar je nog wel diverse faciliteiten hebt. Denk aan supermarkten in Formerum en Lies, het Wrakkenmuseum, de Cranberry winkel en de Boekenboer in Formerum. Ook zijn er diverse horecagelegenheden waar je uit eten kan.

Redenen om te kiezen voor Formerum, Lies of Hoorn

 • Wel faciliteiten, maar toch rustiger
 • Natuurgebieden in de buurt

Accommodaties in Formerum, Lies of Hoorn

Overnachten in Oosterend

Oosterend is het laatste dorpje op het eiland als je vanaf de boot komt, een fietstocht van ongeveer veertien kilometer. Na Oosterend heb je alleen nog Dark Sky gebied de Boschplaat. Ondanks dat het relatief afgelegen is, vind je er een aantal accommodaties om te overnachten. Er zijn een paar horeca gelegenheden zoals Heartbreak Hotel (aan het strand), De Heeren van der Schelling en Eilandbistro de Boschplaat. Ook de biologische schapenboerderij De Zeekraal is nog een optie om te bezoeken. Voor activiteiten zit je bij Puur Terschelling aan het goede adres, zij hebben diverse activiteiten op het programma staan. Er zit geen grote supermarkt in Oosterend, alleen een klein buurtwinkeltje voor een aantal kleine boodschappen.

Redenen om te kiezen voor Oosterend

 • Einde van de wereld gevoel
 • Rust en ruimte
 • Weidsheid
 • Natuur om de hoek

Accommodaties in Oosterend

Andere leuke accommodaties op Terschelling

Lees meer over Terschelling

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on