Socials

Wat te doen op Terschelling – tips voor een weekend Terschelling

Wat te doen op Terschelling

Wat te doen op Terschelling – tips voor een weekend Terschelling

Dat ik fan ben van de Waddeneilanden is geen geheim. Ik vind het de ultieme bestemmingen dicht bij huis om er even uit te zijn. Want het vakantiegevoel begint eigenlijk al op de boot. Even twee uurtjes niets moeten. Alle eilanden hebben hun eigen charme. Het kleine Schiermonnikoog en Vlieland en het wat grotere Texel en Ameland. Dat ik meer fan ben van de eerste twee is is niet raar want beiden lijken op elkaar. Terschelling ligt er eigenlijk tussen in. Er is meer verkeer dan op Schiermonnikoog en Vlieland, maar toch houd je het eilandgevoel. Het eiland is perfect voor een weekend of zelfs langer. Er valt genoeg te ontdekken op Terschelling. Benieuw wat je kunt doen op Terschelling? Tips voor een weekend op Terschelling.

Wat te doen op Terschelling – Tips voor een weekend Terschelling

Drenkelingenhuisje bezoeken

Bijna aan het einde van het eiland, het eiland is nog zo’n vier kilometer langer, vind je het Drenkelingenhuisje. Net als op buureiland Vlieland, staat het drenkelinghuisjes in the middle of nowhere. Vanaf de laatste strandtent in Oosterend (Heartbreak Hotel), is het nog ruim zes kilometer lopen of fietsen. Hoewel ik op Vlieland meer het gevoel had om alleen op de wereld te zijn dat op Terschelling, is een bezoek aan het huisje de moeite waard. Omgeven door duinen en strand, blijft het een prachtig fotogeniek huisje. Je hebt meerdere mogelijkheden om het drenkelingenhuisje te bezoeken. Je kunt mee met de huifkar, zelf fietsen naar Oosterend en vanaf daar wandelen of per fatbike over het strand fietsen.

Terschelling per fatbike verkennen

Een leuke manier om Terschelling te verkennen is per fatbike. De enige fiets die geschikt is om te fietsen over het strand. Met 30 kilometer aan strand is dat een prima manier om met mooi weer te ontspannen. Natuurlijk hoef je niet alleen over het strand te fietsen, je kunt ook door de duinen en dorpen op de fiets. Erg snel ga je alleen niet door de dikke banden.

Lees meer: Fatbike Terschelling

Een oude eendenkooi bezoeken

Sinds enkele jaren weet ik van het bestaan van een eendenkooi. Voor het eerst bezocht ik er een eendenkooi op Schiermonnikoog tijdens een excursie. Hier vind je namelijk een eendenkooi die nog in gebruik is, zei het nu voor het ringen van vogels. Ook op Terschelling heb je ook een oude eendenkooi die je kunt bezoeken en waarbij je kennis kunt maken met het beroep van eendenkooiker. Vlakbij Hoorn ligt de Hoornerkooi, een eendenkooi die stamt uit 1655. Deze is niet meer in werking, maar je ziet de contouren van de 4 vangpijpen nog goed.

Wegdromen over het eiland – de uitkijkpunten van Terschelling

Terwijl we over het Noordzeestrand wandelen valt mij op hoe hoog de duinen hier zijn. Ik ben de duinen van Schiermonnikoog gewend en deze zijn vele malen hoger. Majestueus steken ze boven het strand en de duinen uit. Vlak bij West Terschelling vind je de hoogste duin van het eiland met een hoogte van meer dan 30 meter. Ook wanneer je langs de verschillende dorpjes fietst kom je een aantal hoge duinen tegen. Een aantal ervan kun je beklimmen via trappen.

Enkele uitkijkpunten op en over Terschelling

  • Seinpaalduin
  • Kaapsduin – hoogste duin
  • De Bunkers – Bij Bunkermuseum Tiger Stelle
  • Arjensduin – prachtige duin met een Lonely Tree
  • Koreaduin – Midsland
  • Kaapsdune – Bij Oosterend

Bunkers op het eiland

In de oorlog was Terschelling onderdeel van de Atlantik Wall. Een enorme rij bunkers herinnert aan dit verleden. De meeste bunkers vind je bij de Tiger Stelling net buiten West Terschelling. In het verleden waren er meer dan 100 bunkers op het eiland, bijna niet te geloven hoeveel dat er waren voor zo’n relatief klein eiland. Je kunt de Tiger Stelling nog bezoeken om meer te weten te komen over de bunkers en Terschelling in de Tweede Wereldoorlog. Via een klein wandelpad loop je langs alle bunkers en er is een museum waar je meer informatie kunt vinden.

Wandelen en fietsen op Terschelling

Waar ik tegenwoordig vaak de eilanden wandelend verken, merkte ik al snel dat Terschelling daarvoor te groot was. Het huren van een fiets is dan ook geen overbodige luxe. En je kunt wandelen en fietsen afwisselen op deze manier. Fietsen is de beste manier om het hele eiland te verkennen, want om van West Terschelling in Oosterend te komen ben je al snel 20 kilometer verder. Met de fiets heb je de mogelijkheid om naar een natuurgebied of strand te fietsen en daar een wandeling te starten. Wandelen kan op een van de 200 kilometer aan wandelpaden. Er zijn verschillende routes die je kunt volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om te wandelen via knooppunten.

Cranberries plukken & proeven

Net als Vlieland staat ook Terschelling bekend om de cranberries die er groeien. In totaal zijn er verspreid over het eiland achttien cranberry velden. Vanaf mei/juni heb je al kans om cranberries tegen te komen in de natuur. De beste periode om te plukken is in september. Officieel zijn de rechten op Terschelling voor het plukken van cranberries voor een speciale groep. Geen zin om Cranberries te plukken maar wel om te proeven? Dan is de Cranberryschuur iets voor jou! In Halfweg, op de weg richting West aan Zee vind je een grote schuur met terras. Op de menukaart allemaal cranberry taartjes en natuurlijk kun je allemaal andere cranberry producten nog aanschaffen.

Vogels spotten

Sowieso zijn de Waddeneilanden de perfecte plek om vogels te spotten. Ook op Terschelling vind je een aantal prachtexemplaren. Wanneer het laag water is, is de wadkant van het eiland een goede plek om Lepelaars en steltlopers te spotten. Ook in het gebied Het Groene Strand vind je vele vogels. En mocht je in Oosterend zitten, dan kan een bezoek aan de Boschplaat niet ontbreken. Zelf spotte ik meerdere vogels tijdens mijn ochtendwandeling door de polder naar de waddenkust.

De dorpjes bezoeken

Terschelling kent eigenlijk zes grotere dorpen en een paar kleine gehuchten. De aankomst met de veerboot gebeurt in het grootste dorp van het eiland West- Terschelling. Hier vind je dan ook vele faciliteiten als winkels, restaurants en hotels. Ook de vuurtoren de Brandaris staat in West-Terschelling, bijna midden in het dorp. Van links naar rechts over het eiland kom je de volgende dorpen tegen: West aan Zee, Midsland, Formerum, Hoorn en Oosterend. Het laatste dorp ligt helemaal oostelijk op het eiland en is vanaf West- Terschelling zo’n 15 kilometer fietsen. Midsland en West- Terschelling zijn de grootste dorpen van het eiland en dat zijn ook de plekken waar je uit kunt gaan.

Dan zijn er ook nog een aantal kleine gehuchten op het eiland. Lies, Baaiduinen, Landerum, Hee, Kinnum, Striep en Kaard zijn plekken waar je enkele huizen tegenkomt en bijna tot geen faciliteiten. De laatste vier hebben minder dan 50 inwoners.

Lekker eten en drinken op het eiland

Op Terschelling vind je genoeg leuke restaurants om te lunchen, borrelen en dineren. De grootste concentratie van restaurants en cafes vind je in West- Terschelling en Midsland. Bij verschillende strandopgangen aan het Noordzeestrand vind je strandtenten die allemaal hun eigen sfeer hebben.

Leuke restaurants / strandtenten op Terschelling

  • Strandtent Heartbreak Hotel in Oosterend
  • Pura Vida in West- Terschelling & Midsland
  • ’t Lokaal West – Terschelling
  • Paviljoen West aan Zee

Overnachten op Terschelling

Op Terschelling heb je talloze mogelijkheden om te overnachten. Van vakantiehuizen, glamping, hotels, chalets tot bed and breakfasts. Hotels vind je vooral in de dorpen, er tussen in liggen vaak vakantieparken waar je vakantiehuisjes, tenten en chalets vind. Zelf overnachten we op Eldorado, een vakantiepark in Halweg (tussen Midsland en West-Terschelling). Zij hebben naast vele stacaravans ook een vakantiehuis dat in tweeën is opgedeeld. Hier kun je met vier personen overnachten.

Bekijk hier de opties om te overnachten:

Lees meer: Overnachten op Terschelling

Hoe kom je op Terschelling?

De boot naar Terschelling vertrekt vanaf Harlingen. Meerdere keren per dag kun je een boot pakken richting het eiland. Naar Terschelling heb je twee opties: de snelboot of de gewone ferry. De eerste doet er ongeveer 50 minuten over, de andere bijna twee uur. Auto’s mogen mee aan boord van de gewone ferry, maar daarvoor dien je wel op tijd te reserveren. Reserveren moet je sowieso doen wanneer je de boot pakt naar Terschelling. Reserveren kun je bij Rederij Doeksen doen.

Meer lezen over de Waddeneilanden?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on