Kroatië – Dalmatië // Alle tips voor je bezoek aan de Plitvice meren en omgeving

Plitvice Meren

Kroatië – Dalmatië // Alle tips voor je bezoek aan de Plitvice meren en omgeving

Dalmatië. De streek die mij geraakt heeft. Armoede wil ik het niet noemen, maar de oorlog heeft duidelijk zijn sporen achter gelaten. Vele huizen tonen nog de gebeurtenissen van zo’n 25 jaar geleden. Het landschap doet af en toe Scandinavisch aan met de groene vlaktes om ons heen. We slingeren door de bergen richting de verschillende plaatsen. De wolken spelen met de schaduw op de bergen. Toch is Dalmatië een prachtige streek waarin de toeristisch trekpleister van Kroatië te vinden is: Het Plitvice National Park. Tips voor je bezoek aan de beroemde Plitvice Meren en omgeving Dalmatië.

Plitvice Meren National Park in Kroatië – wat is er te zien

De grootste trekpleister van Kroatië is misschien wel Plitvice National Park met 4000 bezoekers per dag. In 1979 werd het park toegevoegd aan het UNESCO werelderfgoed. Het park bestaat uit zestien grote meren die in elkaar overlopen door middel van watervallen. Over zo’n acht kilometer daalt het water zo’n 130 meter.  Een bezienswaardigheid die niet kan ontbreken op je lijstje wanneer je naar Kroatië gaat. In het park kun je verschillende routes lopen, zo kan iedereen zijn eigen niveau kiezen. De langste route is achttien kilometer, maar er zijn ook een aantal kleinere wandelingen.

Plitvice Meren

Bereikbaarheid Plitvice meren

De meeste bezoekers die naar de Plitvice Meren afreizen komen vanuit Zagreb. Vanuit hier gaan dagtours richting het park. Over het algemeen zijn de meren vanuit heel Kroatië prima te bereiken. Rijeka is het dichtstbijzijnde vliegveld, maar ook vanaf Dubrovnik, Pula, Split, Zadar en Zagreb rijden er bussen naar het nationale park. Wij kozen voor een accommodatie in de omgeving en verkenden zo nog meer van Dalmatië.

De Plitvice Meren bezoeken – openingstijden, de beste periode en tickets

Alle handige en praktische tips voor een bezoek aan de Plitvice meren vanuit Kroatië wanneer je zelf die kant op gaat. Ben je in Zagreb en ga je niet rondreizen? Boek dan een handige tour vanuit Zagreb.

Openingstijden Plitvice Meren

Het Plitvice National Park is 365 dagen per jaar geopend. Wel verschillen de openingstijden per seizoen. In de zomermaanden kun je tussen 7.00-20.00 uur het park bezoeken, in de winter tussen 8.00-16.00 uur.
Kijk hier voor je meest recente openingstijden

Beste periode om de Plitvice Meren te bezoeken

In de zomermaanden is het druk in het park. Hoewel de meren en watervallen dan ook op hun mooist zijn, raad ik het af om rond die periode de Plitvice meren te bezoeken. Heb je de mogelijkheid om in het voor- of najaar te gaan? Doen! Het weer is vaak nog goed en het is een stuk minder druk. In het voorjaar is alles prachtig groen en stromen de watervallen goed, in het najaar kleuren de bomen prachtig rood/oranje. Beiden goede periodes om het park te bezoeken.

Tickets voor de Plitvice Meren

Tijdens mijn bezoek was het nog niet nodig om vooraf tickets te bestellen, maar sinds 2019 ben je dat verplicht. Het spontane gaat er helaas af, maar het is wel minder druk in het park. Bestel je tickets minimaal twee dagen van te voren en ga je in het hoogseizoen? Bestel dan zo snel mogelijk. In deze periode zijn de entree prijzen ook een stuk hoger. Je betaalt namelijk 300 HRK voor een dagje in het park (40 euro), van november t/m maart betaal je maar 80 HRK (10,50 euro).

Bekijk hier het overzicht van de prijzen of Bestel je tickets

Wandelen rond de Plitvice Meren

In het park zijn verschillende wandelroutes die je kunt lopen. De afstanden variëren tussen de 3,5 en 18 kilometer. Bij veel wandelingen zit ook een boottochtje of een ritje met het treintje bij inbegrepen (in het hoogseizoen). Deze starten overigens pas na een tot anderhalf uur na opening van het park. Het Plitvice National Park heeft twee verschillende ingangen, ingang 1 is in het lager gelegen gedeelte van het park. In totaal zijn er zeven verschillende wandelroutes, die gecombineerd worden tussen verschillende ingangen.

  • Route A: totaal 3,5 km / 2-3 uur
  • Route B: totaal 4 km / 3-4 uur – incl. boot
  • Route C: totaal 8 km / 4-6 uur – incl. boot en trein
  • Route E: totaal 5,1 km / 2-3 uur – incl. trein en boot
  • Route F: totaal 4,6 km / 3-4 uur – incl. boot en trein
  • Route H: totaal 8,9 km / 4-6 uur – incl. boot en trein
  • Route K: totaal 18,3 km / 6-8 uur

Mijn ervaring met wandelen bij de Plitvice Meren

Wij kozen voor route H, een route van 8900 meter waar je zo’n vijf a zes uur over zou doen. Het eerste deel gaan we met een treintje omhoog en beginnen we met bekijken van het hogere gedeelte, volg je route K dan loop je dit deel. Boven start de wandeling langs de vele watervallen. Het water heeft een prachtige groene kleur en fotografen kunnen hun hart ophalen hier met alle verschillende watervallen. Na het eerste deel komen we uit bij de bootjes. Hier komen ook verschillende routes bij elkaar. We gaan verder met route H die ons naar de andere kant van het meer brengt. Hier komen we uit bij de lager gelegen watervallen. Ook de grote en meest bekende waterval vind je hier. Met route H zie je deze alleen vanuit de hoogte, dus mocht je dichterbij willen komen, sla dan even een stukje af en neem dan de route weer verder. Vanuit de hoogte is deze waterval ook prachtig om te aanschouwen. We komen uit bij het punt waar we met het treintje weer naar het beginpunt gebracht worden. In totaal hebben wij er zeven kilometer op zitten. Aangekomen bij het beginpunt, nemen we nog kort een stukje van route E/F naar de bootjes om daar even te relaxen en te genieten van het mooie uitzicht. We besluiten ook om nog even een hapje te eten voordat we terug rijden naar Sinac. Je hebt op drie verschillende plekken in het park een mogelijkheid om wat te eten.

Facts en tips voor de Plitvice Meren

1. Het Plitvice Nationale Park bestaat uit 16 verschillende meren.
2. In en om het park vliegen zo’n 120 verschillende vogels.
3. Je vindt er naast vogels ook ander wildlife: beren, wolven, herten, wildcat en lynxen.
4. Zwemmen is ten strengste verboden in de meren.
5. De grootste waterval is 20 meter hoog (Milandovacki Slapovi).
6. Vergeet dus niet om direct je tickets online te bestellen.
7. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.
8. Kamperen kan niet in het park, maar er zijn kampeergelegenheden rondom het park
9. Het is niet toegestaan om buiten de gemarkeerde paden te wandelen.

Wil je meer mooie plekken zien in de Balkan?

de regio Dalmatië – wat is er verder nog te zien?

Naast de grote trekpleister van de regio, is er nog meer te zien wat de moeite waard is. In de regio werd tijdens de oorlog veel gevochten en dat kun je nog steeds terugzien. Verder zijn er goede initiatieven voor een berenopvang en zie je de Plitvice Meren in het klein.

De watervallen van Rastoke (Slunj)

Een knus dorpje net iets voorbij de Plitvice meren op weg naar Zagreb, is Rastoke. Er komen midden in het dorp twee verschillende rivieren bij elkaar wat er voor zorgt dat er diverse watervallen te zien zijn. Een leuke plek voor een tussenstop op de weg naar Zagreb. Je ziet dat het dorp zich aangepast heeft op het water. En je bent even terug in de tijd, want het dorp is grotendeels nog gebleven zoals het was. In de buurt van de watervallen vind je een aantal restaurants waar je kunt lunchen. Je bent vrij om in het dorp rond te lopen, maar wanneer je dicht bij de watervallen wilt komen, dien je een klein bedrag neer te leggen. Hierdoor leer je meer over de geschiedenis van Rastoke en de watervallen.

Het dorpje Otocac

Een plaats waar veel gevochten is in de oorlog. We zien een mix tussen oud en nieuw. Sommige huizen worden niet meer opgeknapt, andere vullen de gaten en gaan verder. In het dorp valt niet zo veel te beleven, maar de herinneringen aan de oorlog zetten je aan het denken. 

De berenopvang van Kuterevo

Op zo’n 25 kilometer van Otocac ligt een klein bergdorpje Kuterevo. Een dorp waar een kleine stroom toeristen komt om het weeshuis voor beren te bezoeken. Ooit begonnen omdat een verdwaald weesje in het dorp terecht kwam. In het opvanghuis leven negen beren. Ze beschikken over twee verschillende verblijven waar de jonge beren gescheiden leven van de oudere beren. Op dit moment zijn er drie kleine beren in de leeftijd van vier t/m zes jaar. Beren die hier leven worden ouder dan in het wild. Daar worden ze tussen de 15 en 20 jaar, in het opvanghuis 30 tot 40 jaar. Doordat ze opgroeien in het weeshuis kunnen ze niet meer de natuur in, ze hebben leven in het wild natuurlijk niet meegekregen. Het mooie aan dit opvanghuis is dat het helemaal op vrijwilligers draait. Mensen uit de hele wereld komen hier voor een periode van zes maanden. Ze ontvangen geen subsidie van de regering en zijn afhankelijk van giften. Er is een kleine giftshop waar je lokale producten kunt kopen. Wij namen thee, een sleutelhanger en een kaartje mee.
Kuterevo A: 53220

Overnachten in Dalmatie – Plitvice National Park

Zelf verbleven we in Sinac, een klein dorpje waar niet veel te beleven valt. Mijn hardlooprondje bestond bijvoorbeeld uit keren op dezelfde weg. Toch krijg je hier een indruk van het lokale Dalmatië, een streek waar genoeg is gebeurd niet lang geleden. Het leuke aan overnachten in Sinac vond ik dat je je even tussen de locals bevond, want de verzorgen van de schapen ging gewoon over de straat voor het huisje langs. Het is vanaf hier ongeveer 50 kilometer rijden naar de Plitvice Meren, op zich prima te doen voor een dagtrip. Er zijn ook genoeg hotels bij de Plitvice meren waar je prima kunt overnachten. 

Video Plitvice National Park

Meer lezen over Kroatië of Slovenië?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on