Socials

Istrië –  de streek met de vele Italiaanse invloeden

Istrië

Istrië –  de streek met de vele Italiaanse invloeden

Glooiende groene landschappen met her en der een kerkje of een schilderachtig uitzicht over de zee. Rijdend tussen de olijfbomen en wijnstruiken, de geur van lavendel, dan ben je in Istrië. Een gebied waar je gemakkelijk twee weken kunt verblijven. Istrië is een van de streken die je mee kunt nemen wanneer je een rondreis gaat maken door Kroatië. Je kunt hier als ‘foodie’ je hart ophalen. Het gebied heeft vele invloeden vanuit Italië, maar ook de streek zelf kent vele goede producten. Je kunt er truffels eten, traditionele en zelfgemaakt wijn of olijfolie proeven of de traditionele pasta Fuzi eten. Maar ook valt er genoeg te doen in de leuke dorpjes die je in Istrië vindt. Genoeg redenen om een bezoek te brengen aan deze streek.

Wat te doen in Istrië – De mooiste plekken om te bezoeken in Istrië

Dwalen door de straten van Rovinj

Rovinj is een van de best bewaarde plekken aan de Adriatische Kust. Zo noemde een local Rovinj en Motovun de mooiste plaatsen in Istrië. Rovinj omdat het een authentieke plaats aan de kust is en Motovun vanwege de historie. De stad Rovinj is een fotogenieke plek vanwege de kronkelende straatjes waarbij je af en toe verrast wordt wanneer je een steegje in kijkt. De kleurrijke daken, met de waslijnen tussen de huizen en de gezelligheid in de haven. Het is een stad die je zeker moet bezoeken wanneer je in Istrië bent.

De Eufemiakerk is het middelpunt van het gebied wat vroeger een eiland was, inmiddels is het verbonden met het vaste land. Maar het gebied rondom de kerk, is het mooiste stukje om rond te dwalen en de sfeer van de stad op te nemen. Je kunt de kerk beklimmen om zo een prachtig uitzicht te hebben over Rovinj. Wanneer je terugloopt naar de haven, kom je door de poort van Balbi uit op het Trg Marsala Tita plein. Hier wordt ’s ochtends de vis doorverkocht. Voor leuke souvenirs kun je ook terecht in Rovinj. De winkelstraat in het nieuwe gedeelte is Karera. In het oude gedeelte kun je de meeste shops vinden op Grisia. Hier vindt je ook de beste pizzeria van Rovinj Da Sergio. Het oude gedeelte straalt creativiteit uit. Allerlei soorten kunst kun je aanschaffen: schilderijen, sieraden etc, je kunt het allemaal kopen in de oude stad. Bezoek deze stad zeker wanneer je in Istrië bent en ga rondwalen in de oude stad. Of zie de zon zakken in de zee.

De baai en grotten van Porec 

Porec is een andere ervaring als Rovinj. Ook hier is een oud deel te vinden, maar minder mooie steegjes en authentiek. Het is ruimer opgezet, maar geeft zeker nog wel sfeer. Maak een rondje rondom het centrum en kijk uit over de baai van Porec.  Je kunt de Eufrasiusbasiliek bezoeken of een terrasjes nemen op een van de pleintjes. wandel rondom het oude deel en geniet van het uitzicht over de zee

Vlakbij Porec vindt je de Baredina Jama grotten. Ideaal voor als het een dag minder mooi weer is. Lopend onder de wijnranken, ga je zo’n 60 meter de grond in om de grotten te bewonderen. Je gaat mee met een rondleiding van ongeveer 40 minuten (ze vertrekken om de 30 minuten).  Eenmaal beneden zie je de grotten olm, een salamander die in het water en tussen de spleten van de grotten leeft.

Fjord in Istrië: Het Limski kanaal

Vanuit Porec kun je een toeristische route nemen naar Rovinj. Zeker doen! Je rijdt dan langs het Limski kanaal, een soort fjord  die 10 kilometer het land in loopt. Je kunt hier ook diverse boottochten naar toe boeken. Via deze weg heb je een aantal punten waar je kunt stoppen om de diepte in te kijken.

Het bergdorpje Motovun

Af en toe heb je van die plekjes waar je hart sneller van gaat kloppen. Motovun is zo’n plekje. Je ziet vanaf de weg het dorpje in het dal opdoemen. Het bergdorpje is al van afstand te zien en het loont om even te stoppen langs de weg om even de omgeving in je op te nemen.  Wanneer je Motovun in rijdt, is er direct een parkeerplaats waar je moet parkeren om daarna met de lopend naar boven te gaan. Eventueel kun je ook met de shuttle. Motovun straalt gezelligheid uit. Je kunt er alle traditionele specialiteiten eten of natuurlijk kopen om mee naar huis te nemen. Truffels, olijfolie of wijn, je kunt het allemaal proeven. De mensen die wij gesproken hebben in de winkels waren heel vriendelijk en wilden ons alles uitleggen over de specialiteiten. Wanneer je een winkeltje binnenloopt komt de geur van het eten je tegemoet. Zo gingen wij Natura Tartufi in waar een geur hing van de zwarte truffel en ik kan je vertellen, deze is enorm sterk. Juni is het seizoen van de zwarte truffel die door getrainde honden gevonden wordt in de bossen rondom Motovun. Zelf heb ik het geprobeerd en eerlijk gezegd is het niet mijn ding. De witte truffel met kaas vond ik iets lekkerder. Uiteindelijk namen we een zak met traditionele pasta Fuzi mee naar huis. Loop een rondje op de vestigingsstad en geniet van de verschillende uitzichten. De wolken die spelen met de schaduw in het dal en het landschap veranderen. Je vindt ook veel Venetiaanse invloeden in Motovun. Ik zag een typisch Venetiaans masker liggen en vroeg de eigenaar van een art galerie daarnaar. Hij legde mij uit dat de hele streek natuurlijk onder invloed is geweest van Venetië. Deze maskers worden in Istrië vaak nog met de hand gemaakt, terwijl in Venetië de meesten in grote producties gemaakt worden in China.

Verken Pazin

Voordat wij naar Motovun gingen wij via Pazin. Ook een dorpje in het binnenland, maar naar mijn mening minder mooi helaas. De eigenaar van de art galerie vertelde dat Pazin tussen Tweede en Derde Wereldoorlog snel werd opgebouwd in tegenstelling tot Motovun.  Motovun liep zelfs leeg en lange tijd gebeurde er eigenlijk niets. Langzaam kwamen de mensen weer terug in het bergdorpje en tegenwoordig moet je toestemming vragen om te bouwen. Gelukkig! In Pazin kun je een kasteel bezoeken of als je van wat adrenaline houdt kun je met een zipline boven het dal razen. Verder maakte Pazin een verlaten indruk.

Waan je in Romeinse sferen in Pula

In het zuiden van Istrië vind je Pula. Pula ademt historie uit. Je vindt er veel overblijfselen uit de Romeinse tijd terug. Het Amfitheater lijkt bijvoorbeeld op het Coloseum in Rome en is een van de highlights in de stad die je moet bezoeken. Wij konden vlakbij het Amfitheater parkeren en waren voor de drukte aan. Dus zorg dat je op tijd bent in de stad om de bussen met toeristen voor te zijn. De arena wordt nog steeds gebruikt voor concerten en in juli vindt er het jaarlijkse filmfestival plaats. Een unieke manier om te genieten van deze culturele ervaring. Dwalend door Pula kom je veel van de oudheid tegen. Zo kun je onder de oude stadspoort de Triomfboog van Sergius wandelen en vindt je twee andere poorten: de Tweelingpoort en de Herculespoort. Ook mooi om te zien is de Romeinse mozaïekvloer, die verstopt zit op een binnenplaats. Hier zie je de bestraffing van Dirce door de zonen van Antiope op de vloer die waarschijnlijk deel uitmaakte van een Romeinse vila. Wanneer er markt is in Pula, neem dan even een kijkje, even de geuren opsnuiven van de lokale producten en struinen tussen de locals.

Meer lezen over welke bezienswaardigheden er nog meer zijn in Pula?

Bekijk een ouderwetse Kazun

Op de toeristische weg vanuit Rovinj naar Pula kom je het plaatsje Vodjnan  tegen. Rondom dit plekje vindt je kleine stenen huisjes genaamd Kazun. Deze huisjes zijn enkel en alleen van stenen gemaakt en dienden vroeger voor herders en boeren om siësta te houden en om te schuilen voor slecht weer. Rijd je via deze weg, kijk dan goed om heen of je deze huisjes ziet staan en stop vooral ook even om te kijken.

Struin door Rijeka

Zondagochtend. Rijeka ontwaakt en geniet van de zon op de verschillende terrassen. We struinen over een marktje waar de lokale bevolking hun groenten en fruit haalt. Voor de komende dagen halen we zelf ook fruit. Aangezien we rond lunchtijd in Rijeka zijn lunchen we bij club Boa, waar ze aan de buitenkant een kraam hebben met verschillende pannenkoeken. We delen de American pancakes en de gewone pannenkoeken met aardbeien en pure chocolade.

Na de lunch rijden we verder richting de binnenlanden. Al rijdend zien we redelijke verschillen. Nog vele oude huizen die nog sporen hebben van de oorlog afwisselend met nieuwe gebouwen. In Rijeka hangt een ander sfeertje als in de eerder bezochte steden. Hier staan geen schreeuwerige reclameborden met lelijke foto’s van eten bij de restaurants, maar zit men gezellig op de terrassen. Een korte, maar zeer aangename stop.

Overnachten in Istrië

Istrië  heeft mij erg verrast en ik vond het jammer om de kust te verlaten. Overnachten deden we in de buurt van Rovinj, een appartement met zwembad en op loopafstand van het strand. Om naar Rovinj te gaan pakten we de auto of huurden we een fiets. Ons appartement Kimi was super luxe en schoon en de omgeving prachtig. Bij het vertrek kregen wij nog een grappa mee met daarin een Ruta plant.

Istrië combineren met een roadtrip Kroatië of zelfs nog Slovenië

Wij begonnen onze reis in Istrië en reisden vanuit hier door naar de Plitvice meren in Dalmatië. Na een korte stop in de natuur kozen we voor stedentrips in Zagreb en Ljubljana. Zo kun je relaxen aan de kust van Istrië en het bezoeken van de schattige dorpen Istrië combineren met natuur een stedentrips. Ideaal, maar een volgende keer zou ik de route andersom doen. Dan kom je helemaal tot rust in Istrië.

Meer lezen over Kroatië of Slovenië?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on