Wat te doen in Ljubljana – tips voor bezienswaardigheden

6 redenen om Ljubljana te bezoeken

Ljubljana de hoofdstad van Slovenië, een nog relatief onbekende stad die je niet vaak op de city trip lijstjes terug vindt. Zonde, want de stad heeft veel te bieden om er een weekendje naar toe te gaan. Of combineer het met de rest van Slovenië of zelfs met een reis naar Kroatië. De stad is in de zomer een gezellige plek om heerlijk rond te dwalen, street art te kijken, de sfeer te proeven of op een terrasje te zitten langs de oevers van de Ljubjanica. Tips voor bezienswaardigheden in Ljubljana die je niet mag missen.

Bezoek het Ljubljanski Grad

Het kasteel die je al vanuit de verte ziet op de top van een berg. Waar je met een kabelbaan omhoog kunt om het kasteel te bekijken. En niet te vergeten, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over Ljubljana. Je ziet vanaf daar pas hoe groen Ljubljana is. Overigens kun je ook naar boven lopen, iets dat ik de volgende keer graag nog wil proberen.
Ljubljanski Grad
A: Grajska planota 1

6 redenen om Ljubljana te bezoeken

Tips voor Ljubljana met de kinderen

6 redenen om Ljubljana te bezoeken

Struin over de Centrale Markt van Ljubjlana

Volgens vele is een markt het hart van de stad. Hier zie je de locals die hun boodschappen doen, maar ook zelf kun je hier je fruit kopen. Proef de sfeer van de stad op de markt. Ook in Ljubljana kun je prima de sfeer van de stad ervaren op de lokale markt. Locals doen hier hun boodschappen en ook jijzelf kunt hier natuurlijk terecht voor fruit of lokale producten.

6 redenen om Ljubljana te bezoeken

Wandel over de vele bruggen van Ljubjlana

Over de rivier de Ljubljanica vind je diverse bruggen. Zo vind je de belangrijkste brug in de geschiedenis van Ljubljana terug bij het Preserenplein: de Tromstovje. Ooit was het 1 brug, maar om knelpunten te voorkomen liet architect Plecnik (die overigens veel invloed heeft gehad op de stad) er twee bij bouwen. Pas in 2008 is deze brug autovrij geworden, wat je je nu niet meer voor kunt stellen. Niet alleen in Parijs heb je een liefdesbrug, ook in Ljubljana: de Schoenmakersbrug. Bezegel je liefde door met je geliefde een slotje te hangen aan deze brug. Rondom de bruggen aan de Ljubljanica vind je diverse draken terug. De Drakenbrug heeft de meeste draken, maar in totaal zijn er 20 te vinden in de stad. Ze zijn het symbool van Ljubljana.

6 redenen om Ljubljana te bezoeken
6 redenen om Ljubljana te bezoeken

Kom bij op een van de terrassen aan de rivier Ljubljanica

De sfeer in de stad is geweldig. Je kunt in de zomer heerlijk zitten bij een van de terrassen aan de rivier die dwars door de stad loopt. Je merkt dat Ljubljana een studentenstad is, waardoor de terrassen gezellig vol zitten. Studenten kunnen namelijk gratis studeren in Ljubljana.

6 redenen om Ljubljana te bezoeken
6 redenen om Ljubljana te bezoeken

Bekijk street art inMetelkova

De wijk Metelkova is er een met allemaal street art en gezelligheid. Vooral backpackers zitten hier in een van de hostels en gaan ’s avonds naar de feestjes die gegeven worden in de ‘wijk’. Maar het is ook leuk om even door de buurt heen te fietsen om de street art en andere kunstwerken te bekijken. Een kleurrijk stukje Ljubljana dat zeker niet mag ontbreken op je lijstje.
Lees meer over street art in Metelkova

6 redenen om Ljubljana te bezoeken
6 redenen om Ljubljana te bezoeken

Bekijk het roze Franciscanenklooster / Preserenplein

Op het Preserenplein vind je een roze klooster. Dit plein is het centrale punt van de stad en neemt ook een belangrijke plek in de geschiedenis. Zo staat er een standbeeld op het plein met een topless vrouw, wat natuurlijk niet heel gewoon is in de buurt van een klooster. Je ziet daarom ook een boom tussen het klooster en het standbeeld staan zodat het niet zichtbaar is vanuit de kerk.

6 redenen om Ljubljana te bezoeken

Ljubljana heeft mij verrast, het was een totaal andere stad als Zagreb waar ik net daarvoor was geweest. Het oogt nieuwer, doet een beetje aan Oostenrijk denken en wat mij vooral opviel was al het groen in de stad. En daarnaast ook buiten de stad. We zijn kort in Slovenië geweest en ik had nog graag meer willen zien van het land. Want volgens mij heeft dat naast Ljubljana nog veel meer moois te bieden.
Lees meer over het meer van Bled.

Lekker eten bij de leukste hotspots

Doordat Ljubljana een studentenstad is, leeft de stad. Er zijn veel leuke eetgelegenheden waar je heerlijk kunt eten. Van creme snitta tot de beste ijsjes van Ljubljana bij Zvezda. Of heerlijk op een van de terrasjes plaatsnemen aan de rivier waar veel gezelligheid heerst. Ljubljana heeft leuke hotspots waar je voor een prima prijs kunt eten.

Ljubljana

Overnachten in Ljubljana

Overnachten deden wij net buiten de stad in een fijn appartement. Fietsen waren hier namelijk te huur en hierdoor konden we makkelijk naar de binnenstad. White House Bela Hisa is dan ook zeker een aanrader.

6 Redenen om Ljubljana te bezoeken
Meer lezen over Kroatië of Slovenië?
Welke highlights je niet mag missen in Kroatië en Slovenië?
Route voor een roadtrip door Kroatië en Slovenië
Cityguide van Zagreb met alle bezienswaardigheden en hotspots
– 11 opvallende dingen in Kroatië en Slovenië
Bezoek de Plitvice Meren in Kroatië
Wat je allemaal kunt doen in Istrië
– 6 Redenen om Ljubljana te bezoeken
– Lake Bled bezoeken in Slovenië

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

6 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *