Road trip // Route rondreis Kroatië & Slovenië – tips voor accommodaties

Route Rondreis Kroatië & Slovenië Part I

In de zomervan 2016 ben ik ruim twee weken op rondreis geweest in Kroatië en Slovenië. Twee nieuwe landen voor mij. Na mijn rondreis het jaar ervoor in Noorwegen en de reizen in Amerika, vind ik het heerlijk om meerdere plekken te ontdekken in de tijd dat ik vrij ben. Kroatië en Slovenië zijn mij heel goed bevallen en ik wil ze beiden nog een keer bezoeken in de toekomst. Benieuwd naar de route die wij aflegden tijdens onze road trip door Kroatië en Slovenië? En in welke accommodaties wij sliepen?

Dag 1: Zuidlaren – Irschenberg (891 kilometer)

Rond 5.00 uur ging de wekker om de eerste honderden kilometer af te leggen richting Kroatië. Onze eerste stop is Irschenberg in het zuiden van Duitsland. De reis verloopt voorspoedig. Af en toe zijn er werkzaamheden onderweg en we stoppen 4 keer voor een plas pauze. Het is prima weer om te rijden. Heel soms hebben we wat lichte regen onderweg, maar niet noemenswaardig. Rond 16.00 uur bereiken we München, daarna hoeven we nog maar een klein stukje. We hebben een hotel geboekt vlakbij de snelweg; Alpenhotel Irschenberg, waar we rond 17.00 uur aankomen. Een prima hotel, met een mooi uitzicht op de bergen.

Na het uitladen van de spullen zijn we op zoek gegaan naar een restaurant. Aan de hoofdweg vonden we gelukkig al vrij snel een restaurant. En wat anders dan schnitzel eet je in Duitsland. Na het eten besluit ik om nog een klein rondje te rennen in Irschenberg. Omdat ik de weg niet ken, wordt het een route met een aantal keer keren. Heerlijk om nog even de benen te strekken na een lange reis.

Route Rondreis Kroatië & Slovenië Part I

Dag 2: Irschenberg – Rovinj (542 kilometer)

De wekker gaat om kwart voor zeven, zodat we om half 8 kunnen ontbijten. Stipt half 8 gaan we naar boven en we blijken niet eens de eersten te zijn. Ik kies voor twee verse harde bolletjes. Een prima buffer voor een dagje in de auto. Na het inladen gaan we richting de snelweg waar we bij de Shell direct de benodigde vignetten kopen voor Oostenrijk en Slovenië. Helaas begint het tijdens de reis te regenen en duurt deze bui wat langer. In Oostenrijk wordt het gelukkig weer droog en kunnen we de prachtige bergen en wolken aanschouwen. Door een tunnel komen we aan in Slovenië. Nieuw terrein voor mij.

We besluiten dat we tijd genoeg hebben en gaan bij Bled de snelweg af. Tijd om het beroemde Lake Bled te bekijken. We vinden een parkeerplek vlakbij het meer en Bled blijkt echt een leuk dorpje te zijn. Na een uurtje door Bled te hebben gelopen gaan we weer verder; er staat nog 230 kilometer op het programma. Niet lang daarna is de grens tussen Slovenië en Kroatië. Een krakkemikkige vertoning. Aangekomen in Rovinj, moeten we nog een klein stukje verder. We rijden net even iets te ver door, want Appartement Kimi blijkt aan de weg te zitten. We hebben een heerlijk groot appartement en een klein zwembad. Het is bewolkt, maar de temperatuur is goed. Na het eten besluiten we nog even naar de camping te lopen vanwaar we het ‘strand’ en de zee kunnen aanschouwen.

Road trip // Route rondreis Kroatië & Slovenië & tips voor accommodaties

Dag 3: Rovinj

Om 7 uur worden we gewekt door de bouwvakkers die met de weg bezig zijn. Ontbijt hebben we nog niet echt, dus ik ga al hardlopend richting de camping voor een broodje. Onderweg genieten van het uitzicht over de rustige zee en iets langzamer met een broodje weer terug. Na het hardlopen lopen de zweetdruppels van mijn benen, terwijl de temperatuur nog aan het opwarmen is.. Dat belooft wat, want het is op dat moment nog bewolkt.

Na een uurtje trekken de wolken langzaam weg en besluiten wij richting Rovinj te gaan voor de boodschappen en om het dorpje te verkennen. Ondanks dat we maar een uurtje in Rovinj lopen krijgen we een goede indruk. We besluiten weer terug te gaan om te lunchen. Aangezien de lucht nog strak blauw is, ga ik een boekje lezen bij het zwembad. Wanneer ik even later gerommel hoor, blijkt in het binnenland een enorm donkere lucht te zitten. De bliksemflitsen schieten voorbij, maar ik lig nog heerlijk in de zon. Een bizarre gewaarwording. Na een tijdje verdwijnt de zon bij ons en ga ik even een powernap binnen doen. Wanneer ik wakker word is de lucht weer blauw. Vreemd. Ik ga nog even verder met het genieten van de zon. Na het eten gaan we nogmaals even kijken in Rovinj.

Route Rondreis Kroatië & Slovenië Part I

Dag 4: Pula (36.2 kilometer)

Vandaag staat de historische stad Pula op het programma. We gaan op tijd op pad om de drukte voor te zijn. Dankzij de eigenaar van het appartement vinden we een parkeerplek vlakbij het Amfitheater. Wat een prachtige ambiance is daar nog te vinden. Het theater straalt geschiedenis uit. In de zomer worden er nog diverse concerten gehouden en vind er het jaarlijkse filmfestival plaats. Het is nog niet druk, dus we kunnen op ons gemak de sfeer ervaren. Beneden in het theater is nog een kleine tentoonstelling waar je nog informatie kunt vinden.

Na een bezoekje aan het Amfitheater lopen we richting het centrum. We komen langs de boog van Sergi en lopen daar het straatje in. Typische souvenir winkels komen we tegen voordat we op het plein uitkomen. Wanneer het tijd is om te lunchen lopen we iets terug. Vlakbij de boog van Sergi hebben we een restaurantje gezien. We bestellen, in tegenstelling tot de Kroaten, geen volledige warme maaltijd. Ik kies voor een salade en deel de pannenkoeken. Na de lunch lopen we richting het marktje. Bedrijvigheid alom. Je vindt er heel veel verschillende soorten olijfolie en wijn. We nemen dan ook een flesje olijfolie mee voor thuis. Hierna bezoeken we nog de Floor mosaic The Punishment of Dirce, wat overigens niet erg makkelijk te vinden is. Langs de vele candy bars en souvenirs shops lopen we weer terug naar de parkeerplek. Via Fazana rijden we weer terug. Precies op tijd. Onderweg begint het te regenen. In de avond lopen we nog even naar de zee. Inmiddels is het bewolkt, maar nog niet afgekoeld.

Road trip // Route rondreis Kroatië & Slovenië & tips voor accommodatiesDag 5: Pazin & Motovun (totaal 105 kilometer)

Na het verkennen van een tweetal kustdorpjes, is het tijd voor de bergdorpen. We starten met Pazin. Het blijkt een niet erg levendig dorpje te zijn, we bekijken het kasteel, eten een broodje en gaan weer verder. Op naar Motovun. Vanaf een afstandje hebben we uitzicht op het dorpje dat hoog op een berg ligt. De wolken spelen met de zon en af en toe valt de schaduw over het dorp. We rijden nog een klein stukje verder om de auto te parkeren en beginnen aan de tocht omhoog. Onderweg krijgen we al prachtige uitzichten over het dal te zien.

Boven aangekomen nemen we een ijsje en kijken we uit over de wijnvelden rondom Motovun. We lopen verder het dorpje in en bezoeken een aantal winkeltjes. Zo nemen we een pot honing mee en krijgen we in een truffel winkeltje uitleg over de truffel. De geur is enorm sterk kan ik je vertellen. Het is op dit moment het seizoen van de zwarte truffel en die lust niet iedereen geloof ik. Ik probeer wat truffelolie en moet zeggen dat het nog niet echt mijn favoriet is. Daarna probeer ik witte truffel met kaas. Deze smaak is minder sterk en dat bevalt mij iets beter. We verlaten de winkel met de traditionele pasta Fuzi. Het dorp straalt enorm veel gezelligheid uit. We lopen nog een art galerie in en ik neem een Venetiaans masker mee. Je zou denken dat het leuker is om dat in Venetië te kopen, maar van oorsprong zijn er veel Venetiaanse invloeden terug te vinden in Istrie. Rond 3 uur lopen we weer naar beneden en rijden terug richting Rovinj waar ik nog even gebruik maak van het zwembad en geniet van de zon.

Route Rondreis Kroatië & Slovenië Part I

Dag 6: Grotten & Porec (totaal 94,1 kilometer)

Bij het wakker worden, blijkt de bewolking de overhand te hebben, We besluiten naar de Baredine Jama-Grotta vlakbij Porec te gaan. Om het half uur start er een tour naar beneden. Zonder gids kun je de grotten niet in, want het is nodig om in de kleine ondergrondse ruimte toezicht te houden op de bezoekers. We mogen dan ook geen flitser gebruiken en de gesteentes beneden niet aanraken.

We gaan 60 meter de grond in waar het op dat moment 14 graden is. Ik loop nog in mijn korte broek met daarboven een shirt en een trui, kan prima. Het is smal in de grotten en er gaan op dat moment ook groepen naar boven. De rondleider vertelt in het Duits, wat helaas niet altijd verstaanbaar is en zeker lastig is om de verschillende termen te begrijpen. Na 270 trappen naar beneden gelopen te hebben, komen we bij een ‘meertje’ uit. Hier leeft de grotten olm. Een klein soort salamander die alleen in grotten leeft. Ze eten maar 1 keer per maand en leven in het water en tussen de spleten van de grotten.

Na een half uur is het weer tijd om naar boven te gaan. Eenmaal boven, blijkt het nog steeds lichtjes te regenen, maar we rijden toch naar Porec. Daar aangekomen, schijnt de zon gelukkig weer. Porec is toch een hele andere ervaring dan Rovinj, ruimer opgezet, minder oud en een pleintje voor het oude centrum. We lopen een rondje langs het water om het centrum heen. Na een uurtje rijden we via de toeristische route naar Rovinj. Zo komen we langs het Limksi kanaal. Een mooie route om te rijden, waarbij je een goed uitzicht hebt over het 10 kilometer lange kanaal. De omgeving doet een beetje Scandinavisch aan, met een fjord en vele bomen aan beide kanten.

Road trip // Route rondreis Kroatië & Slovenië & tips voor accommodaties

Dag 7: Rovinj

De zon schijnt en we besluiten in de ochtend rustig aan te doen. Ik lig al op tijd bij het zwembad te genieten van de zon en een goed boek. Bij ons appartement hebben we voor na de lunch, fietsen gehuurd om naar Rovinj te gaan. Er zijn in Istrie diverse fietsroutes die je kunt nemen. We namen een redelijk simpele route en waren in 5 kilometer in het centrum. In de haven boekten we een boot toer rondom de eilandjes van Rovinj in de boot Nemo. Een uurtje op het water dobberen en een fantastisch uitzicht over de oude stad van Rovinj. Hierna lopen we door de winkelstraat richting het oude gedeelte. Ondanks dat we al eerder in Rovinj geweest zijn, heb ik de kerktoren nog niet beklommen. Tijd dus om Rovinj vanuit de hoogte te bekijken. De trap naar boven is smal. Heel smal. Ik snap ook waarom er geen grote hordes toeristen naar boven gaan. Eenmaal boven heb ik dan ook de toren voor mij alleen. Ik neem de omgeving in mij op en maak foto’s van de mooie rode daken. De weg naar beneden is nog lastiger, de treden zijn zo smal dat ik mij met 2 handen vast houdt.

Tijd om te eten bij de beste pizzeria van Rovinj; Da Sergio. Het is nog lekker rustig en het duurt ook niet lang voordat ik kan beginnen aan een pizza Hawaii. In het eerste opzicht lijkt de pizza niet bijzonder, bijvoorbeeld door de grote plakken ham die er op liggen, maar de smaak is heerlijk. We zijn net op tijd klaar met de pizza voor de EK wedstrijd tussen Tsjechie en Kroatie. We bekijken dit tussen de Kroaten op het terras. Helaas voor Kroatie wordt het 2-2 na een 0-2 voorsprong. Na de wedstrijd fietsen we weer terug naar het appartement. We nemen de toeristische route langs de kust. Met af en toe een steile heuvel is het continu genieten van het uitzicht. Net ansichtkaarten. Uiteindelijk doen we er nu 10 kilometer over.

Route Rondreis Kroatië & Slovenië Part I

Dag 8: Rovinj & Kazun’s

Het belooft vandaag de mooiste dag van de week te worden qua weer. Dit is te merken wanneer ik ’s ochtends bij het zwembad lig. Het is al vroeg warm en vrij weinig wind. Ik blijf dan ook heerlijk in de buurt van zwembad eerst. Later doen we nog wat boodschappen voor de lunch en het avondeten. ’s Middags lopen we via de camping naar de zee. We gaan liggen op het kiezelstrand en bedenken dat waterschoenen wel handig waren.. Ik loop een eindje op slippers, maar dat is niet te doen. Ik ben toch een beetje verwend in Nederland. Na de zee sluiten we af bij het zwembad.

Het wordt een echt vakantiedagje en ik val dan ook heerlijk in de zon in slaap. In de avond gaan we richting Vodjnan. Daar staan Kazun’s. We zagen al diverse souvenirs voorbij komen met een hutje erop. Nadat ik gevraagd had bleken dit Kazun’s te zijn. Het zijn huisjes helemaal gebouwd uit stenen die gewoon opgestapeld zijn. Ze werden vroeger gebruikt om te schuilen voor het slechte weer als de landarbeiders of de veehouders op pad waren. Ze konden vroeger niet even zes kilometer terug lopen met slecht weer. Erg leuk om even te bekijken.

Road trip // Route rondreis Kroatië & Slovenië & tips voor accommodaties

Dag 9: Rovinj – Rijeka – Sinac (265 kilometer)

Na een week in Istrië te zijn geweest, gaan we vandaag verder. We reizen via Rijeka en de kustroute naar Sinac. Een klein plaatsje vlakbij de Plitvice meren. Voordat we vertrekken krijgen we grappa mee van de eigenaar met een ruta plant erin. Ik ben benieuwd wat het precies is. Onze eerste stop is Rijeka. Het is niet heel ver naar Sinac, dus vandaar dat we deze plaats nog mee pakken. Ondanks dat het zondagochtend is, zitten veel mensen op het terras. Het straalt gezelligheid uit. We lopen door de straat Korzo en zien bij de haven een markt waar het gezellig druk is. We slenteren over de markt en halen allerlei fruit. Voor de lunch zien we een bord buiten staan met heerlijke pannenkoeken, dus de keuze is snel gemaakt. We bestellen normale pannenkoeken en American Pancakes met pure chocolade en strawberries. Heerlijk, maar zo vullend! Daarna vertrekken we om richting Sinac te gaan. We stoppen nog 1 keer langs de kust om de schilderachtige baaien te zien en rijden dan de binnenlanden in. Via slingerwegen over de bergen bereiken we uiteindelijk Sinac. Een heel klein plaatsje, waar we een huisje hebben gehuurd. Het huisje is iets minder modern dan het vorige appartement, maar verder prima.

Mocht je meer tijd hebben, dan kun je nog richting Zadar rijden. Zadar is een leuke stad met veel bezienswaardigheden.

Rondreis Kroatie en Slovenie Part II

Road trip // Route rondreis Kroatië & Slovenië & tips voor accommodaties

Dag 10: Sinac en omgeving (50 kilometer)

We hebben gekozen voor twee volle dagen in de omgeving van de Plitvice meren. Eigenlijk is het niet per se nodig, maar nu wel fijn. Het regent vandaag en morgen wordt het weer beter. Gelukkig hebben we dus nu een keuze. En achteraf is het ook best leuk om hier wat van de omgeving te zien. Sinac ligt tussen de bergen en er hangt veel lage bewolking rondom de bergen, een mooi gezicht. Na een mail wisseling met de gastdame van House Bulog geeft ze ons het advies om naar Kuterevo te gaan. Hier is een opvanghuis voor beren. We doen eerst wat boodschappen waarna we via de bergweg die kant op gaan. Het is klein, maar een goed georganiseerd opvanghuis dat geleid wordt door vrijwilligers. Er zitten in totaal negen beren. Daarna rijden we via de Gacka rivier weer terug naar Sinac. Aan deze rivier zijn diverse kleine watervallen door verschillende sluizen. Het weer is inmiddels opgeklaard. Ik breng een deel van de avond door in de hangmat met het lezen van een boekje.

DSC_0458

Road trip // Route rondreis Kroatië & Slovenië & tips voor accommodaties

Dag 11: Sinac – Plitvice – Sinac (110 kilometer)

Gelukkig is het vandaag beter weer dan gister. Een goede keuze om hier dus twee dagen te zijn. We gaan op tijd die kant op en zijn rond 10 uur bij het Plitvice National Park. We kopen een entree kaart en besluiten route H te gaan lopen. Hiervoor nemen we het eerste stuk het treintje naar boven. Van daaruit lopen we naar beneden totdat we bij de bootjes uitkomen. Hier nemen we de boot over het meer. We komen uit bij een grote plek waar je mogelijkheid hebt tot eten, een toiletbezoek en een souvenirshop. We lopen door naar de grote watervallen die je tegenkomt wanneer je zoekt op Plitvice meren. De korte route gaat ervoor langs, maar route H gaat omhoog. We kijken vanaf de hoogte uit om de grote watervallen. Het laatste stukje lopen we nog totdat we bij de plek uitkomen waar de bus weer vertrekt naar het beginpunt. We hebben zo’n 7,5 kilometer gelopen (excl. boot en treintje). De zon schijnt inmiddels goed en de laatste klim naar boven is best pittig. Bij het eindpunt lopen we nog een stukje van route E/F naar de boten. Hier relaxen we op het gras met uitzicht over het meer en besluiten we te eten. Het menu is niet heel bijzonder, maar de hamburger smaakte prima. Na het eten lopen we richting de auto. Ik wil nog graag even in Otocac kijken. Er blijkt in deze omgeving veel gevochten te zijn tijdens de oorlog. We zien dan ook vele huizen met kogelgraten erin. Dit zet je toch wel even aan het denken.

Dag 12: Sinac- Rastoke – Zagreb (192 kilometer)

Vandaag staat al weer een reisdag op de planning. We rijden richting Zagreb. Voordat we vertrekken loop ik nog een rondje in Sinac, nou ja rondje. Heen en weer op dezelfde weg, omdat het dorp niet zoveel voorstelt. Helaas in de mist, dus niet echt een enerverende route. Wel zie ik bij de school en diverse andere huizen nog de kogelgaten in de muren zitten.. Daar ga je dan toch wel even over nadenken. Vanuit Sinac rijden we weer dezelfde route als naar de Plitvice meren richting het dorpje Rastoke. In dit schattige plaatsje komen twee rivieren bij elkaar waardoor er verschillende watervallen zijn. De temperatuur is inmiddels al flink opgelopen. Er is een bepaald gedeelte in het dorp waar je alles kunt zien, je betaalt hiervoor 20 kuna. Maar je kunt er ook gezellig eten of een kopje koffie drinken. Na een korte stop rijden we door naar Zagreb. In Zagreb hebben we een appartement in het centrum. Het lijkt een klein beetje op een airbnb appartement, de wasmand is nog vol, boeken in de kast etc. Het comfort kan iets beter, maar de locatie is top. We lopen dan ook direct even richting het centrum. Een korte indruk krijgen van de stad, maar het is warm. Eigenlijk te warm om rond te lopen. We besluiten te eten bij Zero Zero Pizza en lopen dan weer terug naar het appartement.

Dag 13: Zagreb

Een nieuwe dag in de stad. Omdat het over de 30 graden wordt vandaag, gaan we op tijd op pad. We lopen een rondje uit de National Geographic gids, maar de steegjes zijn smal en we lopen daarom al snel verkeerd. We komen uiteindelijk wel langs de Stone Gate, de Lotrščak toren van Zagreb. Ik beklim de toren en bekijk het uitzicht over Zagreb. Vlakbij de toren zit een verrassend museum: The Museum of the Broken Relationships. In dit museum vind je voorwerpen die herinneren aan relaties die vastgelopen zijn. Een grappig en ontroerend museum. Daarachter staat de Sint Marcus kerk waar we langs lopen alvorens we richting Bar Street waar het levendig is. Via de markt, waar we fruit in slaan, en de Basiliek van Zagreb lopen we weer terug naar het appartement. Tijd voor een siesta :). Rond een uurtje of drie gaan we weer op pad. Richting de grote winkelstraat om daar een kijkje te nemen. Vanuit deze straat zien we ook de kabelbaan omhoog, die juiste deze dagen gesloten is helaas. Na een aantal winkels besluiten we om in de Bar Street wat te eten bij de burger tent die ik ’s middags al heb gezien; Rocket Burger. Ik had een heerlijke burger, maar de frites waren nog lekkerder. Frites met pesto en parmezaan. Eigenlijk heel simpel, maar heerlijk. Daarna namen we de tram richting de Arena Centar waar een grote shopping mall is. Ik had tot vandaag eigenlijk alleen maar souvenirs gekocht, dus tijd om ook wat kleding te kopen.

Road trip // Route rondreis Kroatië & Slovenië & tips voor accommodaties

Rondreis Kroatie en Slovenie Part II

Dag 14: Zagreb

Nadat ik gisteravond op de Free Walking Tour stuitte op Tripadvisor, besluiten we om hier aan mee te doen. Ik heb nog nooit aan zoiets mee gedaan, maar het lijkt mij een leuke manier om de stad te leren kennen. Om 11 uur vertrekt de tour vanaf het Jelačićplein midden in de stad. Er blijkt een grote groep mee te gaan. De tourguide Luka doet het erg leuk en we lopen eigenlijk maar een klein rondje van 3 kilometer in de twee uur dat we door de stad gaan. Hij vertelt van alles over Zagreb en doet dat erg enthousiast. Een aanrader tijdens een bezoek aan Zagreb. Ook vandaag is het warm en houden we siesta tussen de middag, even afkoelen. Na een korte break lopen we het andere deel van de route uit de gids, langs het gedeelte wat ze ook wel de hoefijzer van Zagreb noemen. We komen weer in het centrum uit en lopen naar the Cookie Factory om een taartje te eten met een smoothie. De drie stukken taart en drie smoothies kosten nog geen 15 euro! In het oude gedeelte worden iedere avond de lantaarns nog aangestoken, dus tijd om die kant op te lopen. We gaan bij het Museum of the Broken Relationships op het terras zitten om ze voorbij zien te komen. Helaas laten ze nogal op zich wachten en na een uurtje willen we toch wel de zon zien ondergaan op de Observatory Toren 360. Hier zien we de zon achter de bergen zakken rondom Zagreb.

Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Zagreb? 

Road trip // Route rondreis Kroatië & Slovenië & tips voor accommodaties

Dag 15: Zagreb – Ljubljana (145 kilometer)

Vandaag verlaten we na twee weken Kroatië. We gaan naar de hoofdstad van Slovenië; Ljubljana. Voordat we gaan ren ik om 7.00 uur nog 1 keer langs alle highlights van Zagreb, heerlijk een appartement in het centrum. Op de route stoppen we nog bij een kasteel in Otocec om even te lunchen. Het is echter zo warm en vochtig dat buiten zitten niet eens lekker is. We rijden dan ook snel weer verder. Rond een uurtje of twee zijn we in Ljubljana. Het appartement in Ljubljana ligt iets buiten het centrum, maar is super mooi. Het is net helemaal opgeknapt en dat is te zien. We hebben een terras dat naast de McDrive zit, best apart maar we hebben er geen last van. Na het eten lopen we richting het centrum, even de sfeer proeven. We zitten helaas net te ver van het centrum af en de donkere wolken en onweer zorgen ervoor dat besluiten terug te lopen.

Rondreis Kroatie en Slovenie Part II

Dag 16: Ljubljana

Zondag in Ljubljana, ik heb gelezen dat het er niet echt levendig is. Op de fiets gaan we richting het centrum. We besluiten ook hier een Free Walking Tour te doen. Om 11 uur vertrekt deze vanaf het Presernov plein. De groep is zo groot dat er 3 gidsen zijn. We maken een rondje langs de bezienswaardigheden in de stad. Helaas wordt het weer wat minder gunstig. Iedereen loopt nog in zomerkleding, maar het komt met bakken uit de lucht en onweert hard. Nadat het iets is opgedroogd gaan we weer verder. Ook bij deze tour lopen we niet heel ver, maar duurt het wel 2,5 uur. Voordat we met de kabelbaan omhoog gaan naar Ljubljanski grad, het kasteel dat uitkijkt over de stad, eten we nog een broodje. Het is een steile kabelbaan, dus mocht je hoogtevrees hebben dan kun je ook gewoon lopend omhoog. Het bezoekje aan het kasteel kost je 7,50, maar ik hoef eigenlijk alleen maar naar het uitzichtpunt toe. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de stad en zie je hoe groen de stad is. Inmiddels is de zon weer gaan schijnen en splitsen we. Paps gaat op het terras voetbal kijken en mams en ik gaan even een paar winkels in. Na het korte shoppen besluiten we een hapje te eten op het terras; burger time. We zitten heerlijk in het zonnetje langs de Ljubljanica. Een en al gezelligheid. Misschien omdat de zomer er aankomt, maar ik vond de stad op zondag ook zeer levendig en gezellig.

Rondreis Kroatie en Slovenie Part II

Road trip // Route rondreis Kroatië & Slovenië & tips voor accommodaties

Dag 17: Ljubljana

Het weer is voor vandaag iets slechter. We gaan toch op de fiets naar het centrum. Eerst fietsen we langs Metelkova waar een alternatieve scene hangt. Een leuke plek om je te vergapen aan street art. Van daaruit gaan we naar het centrum. We bekijken de roze kerk van binnen en gaan lunchen bij de Italiaan wanneer de eerste druppen vallen. Na de lunch bekijken we wat winkels en moeten we toch echt naar binnen vluchten, het regent wel erg hard. We eten een ijsje bij Lolita en besluiten om terug te fietsen, met dit weer de stad bekijken is niet erg uitnodigend. Thuis relaxen we even en na het eten lopen we nog een klein blokje.

My Travel Diary Slovenie Ljubljana

Road trip // Route rondreis Kroatië & Slovenië & tips voor accommodaties

Dag 18: Ljubjana – Dachau (439 kilometer)

Ook Ljubljana sluit ik hardlopend af. Ik ren een stuk richting het Tivoli park en weer terug. Tot nu toe heb ik op iedere reisdag een stuk hardgelopen. We rijden om 9 uur weg uit Slovenië richting de grens met Oostenrijk. Het eerste deel van de reis terug, helaas. Onderweg genieten we van het mooie landschap van Slovenië. In Oostenrijk stoppen we om te lunchen. De bestemming voor vandaag is Olching, een plaatsje vlakbij Dachau. We willen graag een bezoek brengen aan het voormalige concentratiekamp Dachau. We hebben helaas niet de tijd om alles goed te bezichtigen, maar krijgen een goede indruk van het kamp. Het is heel groot en is goed onderhouden. Goed om even hier stil bij te staan.

Rondreis Kroatie en Slovenie Part II

Dag 19: Dachau – Groningen (840 kilometer)

De reis zit er na vandaag echt op. Het laatste deel van de terugreis staat op de planning. We vertrekken vroeg, want naar Groningen is het toch nog wel 800 kilometer rijden.

Accommodaties in Kroatië en Slovenië

Overnachten in Rovinj

In Istrië kozen we voor een appartement met zwembad. Een ideale uitvalsbasis voor de wat warmere dagen. Die waren er namelijk zeker in juni. Erg fijn om dan even af te koelen in een zwembad. We zaten op loopafstand van de zee, maar om daarin te zwemmen waren schoenen handig vanwege de kiezels. Het appartement was van alle gemakken voorzien en we huurden fietsen om een middagje naar Rovinj te fietsen.
Apartement Kimi

Overnachten in de buurt van de Plitvice Meren

Omdat de accommodaties in de buurt van de Plitvice Meren redelijk prijzig zijn, kozen wij ervoor om iets verder weg te overnachten. Sinac werd onze uitvalsbasis voor de paar dagen die we in Dalmatië verbleven. In een klein, maar schattig huisje met uitzicht op de bergen verbleven we een paar nachten. We verkenden niet alleen de Plitvice Meren, maar ook de omgeving en zagen zo de geschiedenis voorbij komen. De kogelgaten zaten op sommige plekken nog in de muren. 
Holiday Home Bulog

Overnachten dalmatie

Overnachten in Zagreb

In Zagreb overnachtten we midden in de stad. Een ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen. Je merkt echter wel dat het een appartement is van anderen dat verhuurd wordt (naar mijn idee hoort dit op AirBNB). Parkeren gebeurt ergens verderop in een straatje en je merkt dat je een huis is een portiek waar andere mensen wonen. Toch is het een ruim verblijf en zit je hartje centrum, ideaal om Zagreb te verkennen voor niet al te veel geld. 
Apartement Lota

Overnachten Zagreb

Overnachten in Ljubljana

In Ljubljana hadden we de pech dat we op zoek moesten naar een nieuw appartement omdat de eerste geannuleerd werd. We kwamen uit bij White House Bela Hisa net iets buiten het centrum. In een appartementen complex kregen we een ruim appartement. Omdat het iets van het centrum is, hebben ze de mogelijkheid om fietsen te huren. Dat deden we dan ook beide dagen en hierdoor ben je binnen no time in het centrum. Ideaal, je betaald niet te veel, hebt een prima appartement en je bent op de fiets zo in het centrum. 
Appartement White House Bela Hisa

Overnachten Ljubljana

Overnachten in het zuiden van Duitsland – tussenstop in Irschenberg en Dachau

Zowel op de heenreis als terugreis maakten we een tussenstop in Duitsland. Op de heenreis deden we dat in Irschenberg, een hotel aan de snelweg net voor de grens met Oostenrijk. Een fijn hotel waar je ook op tijd in de ochtend kunt ontbijten om weer verder te reizen. Op de terugreis wilden we graag Concentratiekamp Dachau bekijken en vonden we een hotel in de buurt. We hadden een middag de tijd om het kamp te bekijken en aten in het dorpje wat. De volgende ochtend reisden we terug naar Nederland. 
Landhotel Irschenberg
Schiller

Terugblik op de road trip

Ik heb een prachtige reis gehad met prima weer. Ik hoor van diverse kanten dat het weer in Kroatië af en toe best slecht kan zijn. We hebben ook wel buien gehad, maar de enige keer dat het ons heeft belemmerd is in Ljubljana. Hier zijn we terug gegaan naar het appartement. Op dit moment kan ik nog niet zeggen wat ik het mooiste vond tijdens de reis. Ik denk dat alles nog even een plekje moet krijgen. Achteraf gezien zou ik de reis misschien andersom doen. Eerst via de steden, Plitvice en daarna de kust. Daar kom je toch wat meer tot rust dan in de stad, waar ik de drive heb om zoveel mogelijk te zien. Een korte gedachte en misschien een tip voor anderen die deze kant op gaan. Dat wil niet zeggen dat ik het niet naar mijn zin gehad heb hoor!

Road trip // Route rondreis Kroatië & Slovenië & tips voor accommodaties

Meer route inspiratie voor Kroatië?

Meer lezen over Kroatie en Slovenie?

Road trip // Route rondreis Kroatië & Slovenië & tips voor accommodaties

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

5 comments

  1. Leuk om op deze manier met je mee te reizen! Kroatië is onbekend voor ons, maar het ziet er erg mooi uit 😀

    1. Het was inderdaad een prachtige reis! Zou zo weer terug willen 🙂 Voor mij staan Slovenië en het zuiden van Kroatië nog op de wensenlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *