Wat te doen in Venetië – 10 tips voor bezienswaardigheden

Venetië

Wat te doen in Venetië – 10 tips voor bezienswaardigheden

De stad van talloze steegjes, ontelbare bruggen en oneindig veel eilanden, Venetië. De plek waar Google Maps het lastig heeft, zo dicht liggen de straten op elkaar, maar waar verdwalen eigenlijk niet kan, je komt altijd wel bij een bekend punt uit. Venetië heeft twee kanten, het drukke en toeristische centrum waar je soms over de mensen loopt en de minder ontdekte wijken en eilanden waar je nog kunt genieten van de charmante stegen en straten. Benieuwd wat te doen in Venetië? Tien tips voor bezienswaardigheden in Venetië.

Wat te doen in Venetië – Bezienswaardigheden in Venetië

San Marco plein & Basiliek

Natuurlijk het meest bekende plein van de hele stad en daarmee ook direct een van de meest toeristische plekken van Venetië. En dat is met een reden, om het plein bevinden zich enkele van de belangrijkste gebouwen om te bezoeken. Denk aan het Dogepaleis, de basiliek en de Campanile. Rondom het plein bevinden zich enkele cafe’s waar je wel de hoofdprijs betaald voor een drankje. Wanneer de Acqua Alta voorkomt in Venetië, loopt het plein vol water.

De Basilica di San Marco is de belangrijkste kerk van Venetië. Op ieder moment van de dag is de kerk erg fotogeniek door zijn vijf bolvormige Byzantijnse koepels uit de 13e eeuw. De bouw van de kerk startte iets van 1000. Je kunt de kerk ook bezoeken. Bij binnenkomst zie je direct een grote hoeveelheid aan mozaïeken. Op het hoofdaltaar rust het stoffelijk overschot van H. Marcus. De mozaïeken vertellen verhalen uit het Nieuwe Testament. Een bezoek aan de Basilica di San Marco laat je een prachtige kerk zien voor ongeveer 3 euro (2021).
Wil je meer te weten komen over onder andere het San Marco plein? Dan kan ik je aanraden om mee te gaan met een stadswandeling.

Campanile

Na mijn bezoek aan de Basilica di San Marco besloot ik de Campanile te bezoeken, ook aan het San Marco plein. De toren is het symbool van Venetië. Hij werd gebouwd tussen 1511 en 1514. Op een hoogte van 96 meter kijk ik uit over heel Venetië. Je hebt werkelijk een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Pas dan besef je hoe Venetië eigenlijk eruit ziet. Wanneer je door de stad wandelt wordt het zicht vaak beperkt door de smalle steegjes, op de Campanile kon ik de contouren zien van Venetië.

Scala Contarini del Bovolo

Een ander uitzichtpunt in de stad is de Scala Contarini del Bovolo. Aan een rustige binnenplaats tovert ineens een toren gebouwd in Renaissance stijl op in je zicht, een die je door de smalle straten al snel over het hoofd ziet. Een lange wenteltrap laat je kennis maken met een ander uitzicht over de stad. Na 113 traptreden kijk je uit over de daken van Venetië, een balkon over Venetië.

Banksy street art

Lange tijd was het de vraag is het een echte Banksy of niet? Uiteindelijke bevestigde Banksy zelf dat de mural van hem was. Gespot in de studentenwijk Dorsodura vind je een muurschildering van een kind met een felroze gloed. Wanneer het water stijgt, komt de mural steeds meer onder water te staan. Je vindt de mural op Campo San Pantalon.

Canal Grande

De ader van de stad is de Canal Grande, de snelweg van Venetië want wegen zijn er niet of nauwelijks. Het Canal Grande slingert in een omgekeerde S door de stad. Op het Canal Grande is het altijd een drukte van belang. In de ochtend wordt het vuilnis opgehaald en de goederen geleverd aan restaurants en gedurende de dag is het de plek om je te verplaatsen van de vaporetto. Het kanaal is 3,8 kilometer lang, tussen de 30-70 meter breed en heeft een gemiddelde diepte van 5,5 meter. Een leuke manier om Canal Grande te verkennen is per vaporetto. Onderweg vaar je onder talloze bruggen door en ziet prachtige paleizen aan het water.

Venetië

Ponte di Rialto

Een andere manier om de Canal Grande te zien is vanaf Ponte di Rialto. Het is een van de weinige plekken waar je het kanaal over kunt steken zonder gebruik te maken van de vaporetto. Een druk ‘kruispunt’ voor zowel locals als toeristen. Gedurende de dag een plek om de hectiek van de stad te aanschouwen door de vele boten die over de Canal Grande varen.

De huidige brug is de zesde versie die in 1591 in gebruik werd genomen. Onder de twaalf symmetrisch geplaatste arcaden zitten winkels. Wil je de brug voor jezelf? Kom dan vroeg in de ochtend, het licht is op dit moment ook prachtig.

De wijk Cannaregio en het joodse Ghetto

In het noorden van de stad lift de wijk Cannaregio, een wijk dat gekenmerkt wordt door brede straten en die nog relatief onbekend is. De kanalen in de wijk zijn in grotendeels rechte lijnen aangelegd. Je vindt hier minder kerken en musea, maar toch een authentieke sfeer omdat het bol staat van romantiek en geschiedenis. Geen gondels in de wijk, maar motorboten die gebruikt worden door de inwoners.

In deze wijk ligt ook het Joodse Ghetto, Il Ghetto. Een totaal andere sfeer voel je bij het betreden van de wijk, de voorloper van vele ghetto’s in Europa in de Tweede Wereldoorlog. Sommige winkels hebben nog steeds een Herbreeuws uithangbord en op het plein vind je naast een Joods Museum een herdenkingsmonument voor de Joden.

In de 15e eeuw werden de Joden opgedragen om te verhuizen naar Il Ghetto. De buurt werd ’s avonds afgesloten en er waren strenge controles. Twee Joodse gemeenschappen, een gemeenschap uit Duitsland en Oost-Europa en een gemeenschap uit Spanje en Portugal, woonden in het afgesloten gebied gescheiden van elkaar. In de 17e eeuw woonden er meer dan 5000 joden. Door het ruimtegebrek, gingen de gebouwen de lucht in, vandaar dat de wijk er anders uitziet als andere wijken in Venetië. In 1866, het aantal Joden in de wijk was inmiddels teruggelopen, kregen de Joden dezelfde rechten als andere Italianen. In 1943 werden de Joden gedeporteerd naar de kampen, slechts acht keerden terug. Tegenwoordig wonen er nog ongeveer dertig Joden in het oude ghetto, in Venetië zelf zo’n vijfhonderd. Het woord Ghetto komt dus oorspronkelijk uit Venetië.

Vaporetti

De vaporetti is een leuke manier om kennis te maken met Venetië. Het is een vervoersmiddels voor de inwoners van de stad, maar ook toeristen maken veelal gebruik om naar hun bestemming te gaan. Opeengepakte vaporetti’s komen dan ook regelmatig voor. Wil je meer van de stad zien op een rustige manier? Pak dan vroeg de vaporetti. Het is ook de manier om de andere eilanden van Venetië te zien. Je kunt een dagkaart kopen voor ongeveer 20 euro (2021).

De nabijgelegen eilanden

Venetië is de stad van de vele eilanden, niet alleen in het centrum zelf, maar ook daarom heen. De stad bestaat uit 118 eilanden, die overigens niet allemaal te bezoeken zijn. Naast het hoofdeiland zijn er nog andere eilanden die aan te raden zijn om naar toe te gaan. Het kleurrijke Burano is daar een van. Wanneer je in alle vroegte bent, heb je de straten nog voor jezelf. Echt bezienswaardigheden zijn er niet, maar dwalen door de straten geeft je iedere keer weer een ander kleurrijk plaatje. Ook het eiland Murano, dat iets dichtbij ligt, wordt veelvuldig bezocht. Het eiland dat bekend staat om de glasproductie. Het leven speelt zich vooral af langs het water in Murano met vele winkels, café’s en glasblaas-shops.

Alle eilanden in een dagtrip bekijken? Boek dan een excursie die je naar Burano, Murano en Torcello brengt.

Boekenwinkel Libreria Acqua Alta

Ze noemen zichzelf de mooiste boekenwinkel ter wereld. Of dat helemaal klopt weet ik niet, maar uniek is deze boekenwinkel zeker wel. Een aantal overvolle kamers gevuld met boeken, tijdschriften en kaarten, waar continu rekening gehouden moet worden met de overstromingen van Venetië. De stapels boeken zijn echter allemaal in badkuipen, waterdichte bakken en een grote gondel geplaatst. Wanneer het water omhoog komt, zijn de boeken veilig. Achter in de winkel vind je de ‘brandtrap’, een rechtstreekse weg naar het kanaal. En om de toch al Instagram achtige winkel nog net even een extra dimensie te geven, is er ook nog een zwerfkat die Libreria Acqua Alta helemaal af maakt.

A: 5173 Calle Lunga

Bonustip! Een bezoek aan Venetië is voor velen niet compleet zonder gondeltocht. Je kunt al een gondeltocht over Canal Grande boeken vanaf 29 euro.

Venetië

Lees meer over Italië

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on