Socials

Reisgids voor een vakantie in de Dolomieten

Vakantie Dolomieten

Reisgids voor een vakantie in de Dolomieten

De Dolomieten in Italië, als je het mij vraagt één van de mooiste natuurgebieden in Europa. Prachtige bergketens, helderblauwe meren en kilometers aan wandelpaden. De reden voor outdoorliefhebbers om die kant op te reizen. Toch kun je je al snel verkijken op het gebied in het noorden van Italië, het is namelijk 15.942 km² groot. Daarom een reisgids met alle tips voor een vakantie in de Dolomieten.

Ontstaan van de Dolomieten

De Dolomieten is een bergketen in het noorden van Italië. Door een botsing met de Adriatische en Euroaziatische plaat, ongeveer 250 miljoen jaar geleden, werd er langzaam een nieuw bergketen gecreëerd: De Dolomieten.  Het gesteente dat de Dolomieten vormt is zo’n 60 miljoen jaar geleden gevormd door riffen van koraal uit de prehistorische zee Tethys. Kenmerkend voor de dolomieten is het lichtgekleurde dolomietgesteente. Door de botsing van de platen zijn er verschillende bergen ontstaan. De rotsformaties van de Dolomieten hebben door de botsing verschillende vormen aangenomen. Zo vind je het Schlern en Sellamassief met daartussen de hoogtevlakten van de Seiser Alm. De Drei Zinnen daarentegen zijn weer massieve rotswanden.

Waar liggen de Dolomieten – natuurparken in de Dolomieten

In het noordoosten van Italië vind je de Dolomieten, op de grens met Oostenrijk. Tot 1918 liep de Oostenrijks-Italiaanse staatsgrens dwars door de Dolomieten. Hierdoor spreken vele inwoners nog Duits en Italiaans. Af en toe hoor nog een vreemde taal; Ladnisch. Een Reto-Romaanse taal die jaren geleden gesproken werd in de regio. Kijk dus niet raar op wanneer je plaatsnamen of gerechten dubbel voorbij ziet komen.

Wanneer je voor het eerst over de Dolomieten hoort heb je waarschijnlijk nog niet direct een beeld bij waar je precies moet zijn. Dat kan kloppen. De Dolomieten bestaan namelijk uit acht verschillende natuurparken en één nationaal park:

 1. Dolomiti Bellusini National Park
 2. Parco naturale regionale delle Dolomiti d’Ampezzo
 3. Naturpark Fanes-Sennes-Prags
 4. Parco Naturale Paneveggio
 5. Naturpark Schlern Rosengarten
 6. Naturpark Sextener Dolomiten
 7. Naturpark Puez Geisler
 8. Parco naturale provinciale dell’ Adamello Brenta
 9. Parco natural regionale delle Dolomiti Friulane

De gehele Dolomieten vallen onder drie verschillende regio’s; Veneto, Trentino-Alto Adige /Südtirol en Friuli Venezia Giulia. In de Dolomieten is de Marmolada met 3343 meter de hoogste berg. Een stuk of 15 andere bergen bereiken de grens van 3000 meter. De beroemde Drei Zinnen zijn net iets lager met 2999 meter. Via verschillende bergpassen rijd je door de Dolomieten met waanzinnige uitzichten onderweg. Rijdt bijvoorbeeld de Pordoi Pass tussen Valle di Fassa en Valle del Cordevole.

Vakantie Dolomieten

Reisgids voor een vakantie naar de Dolomieten

Dorpen in de Dolomieten

Eén van de bekendste dorpen in het gebied is Cortina d’Ampezzo, stiekem ook wel de parel van de Dolomieten genoemd. Cortina d’Ampezzo is een dorpje dat zowel in de zomer- als wintermaanden enorm populair is en een goede uitvalsbasis om de Dolomieten te verkennen. Een andere leuke stad en de hoofdstad van de provincie Zuid-Tirol is Bolzano/Bozen. Net als de oudste stad van Zuid Tirol; Bressanone/Brixen een aanrader om te bezoeken.

Eten en drinken in de Dolomieten

Hoewel je denkt in Italië te zijn, kan de menukaart verrassende opties bieden die uiteindelijk meer lijken op een Duitse kaart. De regio staat bekend om appels, wijn en spek, vooral boeren-streekgerechten. Natuurlijk vind je ook veel Italiaanse invloeden op de kaart, maar klassiekers uit de Zuid Tiroolse keuken als spinazieknoedels en apfelstrudel mogen ook niet ontbreken. Regelmatig worden ook planken met kaas en vlees tevoorschijn getoverd in combinatie met schüttelbrot.

Twee typische producten in de regio zijn appels en spek. De South Tyrolean Apples kun je herkennen aan de sticker PGI en worden gebruikt voor vele recepten zoals de apfelstrudel. De Tiroolse spek vind je vaak terug op de planken met vlees en kaas. Het spek wordt gerookt in de openlucht. Typische gerechten zijn onder andere Cheese Dumplings, Schlutzkrapfen ravioli en Apfelschmarren.

Vakantie Dolomieten
Spinazieknoedels

Vervoer in de Dolomieten

De makkelijkste manier om rond te reizen in de Dolomieten is natuurlijk per auto, je kunt gaan en staan waar je wil. Maar wil je deze eens laten staan of reis je zonder auto? Ook dan kun je de Dolomieten perfect verkennen. Er rijden diverse bussen en treinen tussen de dorpen. En ook natuurgebieden zijn prima te bezoeken met de bus of trein. Soms rijdt er een shuttle naar bekende bezienswaardigheden. En misschien is het wel fijner om af en toe een bus of shuttle te pakken. Je hoeft niet supervroeg in een natuurgebied te zijn om een parkeerplek te scoren. De bus en shuttle mogen altijd doorrijden.

Er rijden regionale bussen tussen de dorpen waarvan de je tijden op de busstations kunt vinden of in de app (soms werkt Google Maps hier ook gewoon voor). Daarnaast is de Cortina Express een optie tussen plekken als Cortina, Dobbiaco, San Candido, Corvara, Colfosco, Trevisio en Venetië. En duur is het openbaar vervoer totaal niet. Voor een paar euro word je bij het begin van de wandelroutes afgezet.

De trein rijdt vooral in het noorden van de regio en vanaf daar zuidwaarts. Dorpen als Brixen/Bressanone en Bozen/Bolzano kun je per trein bereiken. Ook Toblach/Dobbiacco is per trein te bereiken vanwaar je de bus naar bijvoorbeeld Cortina d’Ampezzo kunt nemen.

Overnachten in de Dolomieten

Een grote verscheidenheid aan accommodaties kom je tegen in de Dolomieten. Van campings tot luxe hotels, er is voor iedereen wel iets te vinden. In de dorpen heb je wat meer keuze en ben je centraler uit, maar mocht je helemaal de natuur in willen dan kun je ook back to basic overnachten. Er zijn diverse berghutten waar je kunt overnachten en daardoor kunt genieten van de natuur wanneer de dag wandelaars weer terug zijn.

Twee tips voor accommodaties:

Cortina d’Ampezzo: Hotel Olimpa
Toblach /Dobbiaco: Hotel Sole – Sonne
Meer accommodaties en berghutten

Wandelen in de Dolomieten

Eén van de activiteiten waarom velen afreizen richting de Dolomieten is wandelen. Er zijn vele wandelpaden dat je dagen kunt wandelen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dag wandelingen te doen, maar ook wandelingen van meerdere dagen (huttentochten). Er is meer dan 16000 kilometer aan wandelpaden door de regio met vele lange afstandsroutes. Voor de minder fanatieke wandelaars heb je soms een kabelbaan om je een stukje bergop te helpen.

Enkele aanraders:

Natuurlijk moet je goed bedenken welke wandeling voor jou geschikt is. Vaak zijn de wandelingen die aangemerkt worden als ‘moderate’ al best een uitdaging. En dat kan liggen aan stukken klimmen, smalle paden langs hoogtes of vele hoogtemeters overbruggen.

Fietsen in de Dolomieten

Fietsen in de regio kun je ruim opvatten. Zo komen liefhebbers van wielrennen, mountainbiken en ‘gewone’ fietsers allemaal aan hun trekken. Voor wielrenners zijn er uitdagende bergpassen die ze kunnen bestijgen. Mountainbikers hebben genoeg uitdagende routes door de bergen en ook voor de gewone fietsers zijn er paden waarbij je af en toe moet stijgen en dalen. Bekende fietsroutes zijn: Claudia Augusta, Drauradweg en de weg tussen Toblach en Cortina. Je kunt op sommige routes een combinatie maken tussen fietsen en terug met de trein met een bikemobil card.

Wil je een fiets huren? Dat kan onder andere bij Papin Sports in Toblach.

De mooiste meren in de Dolomieten

De regio staat inmiddels niet alleen bekend om de vele prachtige bergtoppen, ook de helderblauwe meren zijn een trekpleister voor toeristen. Sommige meren zijn makkelijk toegankelijk met de auto /bus en hoef je niet voor te wandelen. Anderen liggen wat meer in de natuur en dien je eerst een wandeling voor te maken. Ook verschilt het aantal bezoekers enorm. Lago di Sorapis en Lago di Braies zijn de twee bekendste en trekken vele toeristen, je moet het meer delen met anderen.

 • Lago di Braies
 • Lago di Dobbiaco
 • Lago di Misurina
 • Lago di Carezza
 • Lago di Federa
 • Lago di Sorapis – moderate wandeling
 • Lago di Di Landro

Lees meer over Italië

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on