Socials

Bonner hütte Dolomieten- wandeling naar de cinema van de Dolomieten

Bonner Hütte

Bonner hütte Dolomieten- wandeling naar de cinema van de Dolomieten

De Dolomieten kennen een aantal wandelingen die bekend zijn bij het grote publiek. Denk aan Lago di Braies of de Drei Zinnen wandelingen. Een minder bekende wandeling is de wandeling naar de Bonner Hütte. Stiekem net zo mooi als de eerder genoemde wandelingen, hij heet namelijk niet voor niets de cinema van de Dolomieten. Benieuwd waarom? Lees dan alles over mijn hike naar de Bonner Hütte.

Waar ligt de Bonner Hütte?

De Bonner Hütte is een berghut aan de noordkant van het dorpje Toblach / Dobbiaco (Duitse en Italiaanse naam). Toblach bevindt zich in de Dolomieten in de regio Süd Tirol in het noorden van Italië. De berghut ligt op de Silversteralm aan de zonnige kant van de berg. Loop je verder naar het noorden op de berg, dan loop je Oostenrijk in. 

Bonner Hütte

Hoe kom je bij de Bonner Hütte?

De enige mogelijkheid om tot de Bonner Hütte te geraken is wandelen (er loopt een weg, maar die is voor de mensen van de hut). Dat maakt het een unieke plek om te komen. En zoals wel vaker, er leiden meerdere wandelroutes naar de hut. Wij vertrokken met de auto vanuit Toblach en starten de wandeling bij Agristurismo Seiterhof. Er zijn andere plekken waar je de wandeling kunt starten, deze liggen in de Val Caseis Vallei. Hieronder vind je de beschrijving van mijn route naar de Bonner Hütte. 

Bonner Hütte

Bonner Hütte wandeling vanuit Toblach

De start voor onze wandeling, die ik met gids loop, is bij Agristurismo Seiterhof. We hadden ervoor kunnen kiezen om in Toblach zelf te starten, maar dit stukje bergop is alvast meegenomen. Daarnaast kun je de wandeling nog uitbreiden door vanaf de Bonner Hütte te wandelen naar Pfanntorl of de Hochhor.


Bonner Hütte

Bonner Hütte Dolomieten

We starten de wandeling en volgen trail 25 omhoog. En omhoog is geen woord van gelogen. Ons startpunt ligt op ongeveer 1500 meter en de hut op ruim 2300 meter. Het pad is goed beloopbaar en na een tijdje lopen hebben we de keuze; de scenic en pittige route of de korte en minder mooie route. We kiezen er voor om trail 25a te volgen; de scenic route. We komen bij een klein boerderijtje waarvan de koeien buiten op de bergen grazen. Hier houden we een kleine pauze en vullen onze fles bij. Onderweg komen we een groep wandelaars tegen, verder niemand. Het geluid van een marmot vergezeld ons een tijdje. Nadat we boven op de Bergalm zijn, nemen we trail 25b naar de Bonner Hütte. Hierbij dalen we langzaam. We houden een lunchpauze bij de hut en daar wordt duidelijk waarom dit de cinema of de Dolomieten is; de Drei Zinnen zijn hier in volle glorie te aanschouwen. Het eerste stuk op de weg naar beneden nemen we eerst de scenic slingerroute via Kandellen en later wandelen we via de auto-grindweg terug naar Toblach. 

 • Lengte: 16,5 km
 • Tijd: 5 uur wandelen
 • Hoogtestijging: 750 meter
 • Zwaarte: Gemiddeld / Zwaar
 • Trail: 25 – 25a -25b

Overnachten in de buurt van Bonner Hütte

Je kunt in de Bonner Hütte overnachten. Er is plek voor 25 personen, waarvan er 11 plekken in een dorm zitten. Zelf overnachtte ik in een hotel in Toblach met fijne faciliteiten. Vanuit hier verkende ik Lago di Braies, Drei Zinnen en fietste ik richting Sexten. Toblach biedt prima mogelijkheden om de omgeving te verkennen en heeft voldoende faciliteiten. 

Bonner Hütte

Beste periode om te wandelen naar de Bonner Hütte

De zomermaanden zijn de beste periode voor deze wandeling. In ieder geval is het fijn als er op 2300 meter hoogte geen sneeuw meer ligt tijdens je wandeling. Mocht je de mogelijkheid hebben, kijk naar een heldere dag. Dan kun je de Drei Zinnen het beste zien vanaf de hut.

Mijn ervaringen met de wandeling naar de Bonner Hütte

De Bonner Hütte stond op mijn laatste dag in de Dolomieten op het programma, de dagen ervoor had ik al diverse wandelingen gemaakt in de omgeving. De wandeling deed ik samen met een gids, die een stuk beter gewend was aan wandelen in de bergen dan ik. Hoewel de trail niet per se moeilijk is, is het vooral het klimmen wat ik het zwaarste vond. Mijn Nederlandse kuiten waren nog niet gewend aan continu stijgen. Gelukkig ging het met een aantal pauze momenten goed en was ik blij dat we de scenic route hadden genomen, hier waren de uitzichten en landschappen toch net even wat mooier. 

En dat de Bonner Hütte de cinema of de Dolomieten wordt genoemd is terecht. De Drei Zinnen piekten tijdens onze lunch door de wolken en je ziet het bergmassief af en toe verdwijnen. Er gebeurt letterlijk wat voor je ogen waarbij je heerlijk kun wegdromen. Precies de reden waarom ik de bergen prachtig vind, het uitzicht is nooit hetzelfde. 

Tips voor het wandelen

 • Draag laagjes; ik merkte dat ik tijdens het bergop wandelen begon te zweten. Dan is het fijn om even wat uit te doen
 • Neem een extra shirt mee om bij de hut te wisselen. Helaas had ik die niet, gelukkig bood mijn donsjas en fleece vest de mogelijkheid om mijn natte rug te beschermen.
 • Neem eten en drinken mee
 • Je loopt delen in de bergen zonder schaduw, een pet kan handig zijn
 • Voor het dalen zijn wandelstokken fijn om mee te nemen

Hiking Essentials

 • Donsjas en regenjas – je loopt in de bergen waardoor het weer relatief snel kan omslaan en waardoor het op hoogtes best fris kan zijn. Mijn tip voor een donsjas – Fjällräven Expedition X-Lätt Jacket die je klein kunt opvouwen op momenten dat het warm is.
 • Wandelbroek – dat kan een hardlooplegging zijn of een echte wandelbroek. Zelf draag ik vaak een legging en als het weer slechter is, kies ik voor de Fjallraven Trousers.
 • Goede schoenen en sokken – ga je wandelen, dan raden mensen al snel echte hoge wandelschoenen aan. Zelf loop ik op trailschoenen van La Sportiva. Niet waterdicht, maar als je meerdere dagen achter elkaar loopt, drogen ze beter. Qua sokken kies ik ervoor om sokken van merino wol te dragen, deze zitten goed en stinken minder snel.
 • Qua bovenkleding kan ik je laagjes aanbevelen. Wanneer je bergop moet is het fijn om af en toe even wat uit te trekken en daarna weer aan te doen. Mijn favoriete shirt is het merino wollen shirt van Patagonia met lange mouwen. Ook op warme dagen is het fijn om bescherming te hebben voor de zon. Daarover draag ik vaak een fleece.
 • Een dagrugzak kan niet ontbreken tijdens de wandeling. Mijn favoriete merk is Osprey, zij hebben een goede draagkwaliteit die past bij mijn lichaam. Meestal neem ik de Osprey Sirrus 24 mee en soms de Osprey Tempest 30.
 • Een goede waterfles is handig om mee te nemen tijdens het wandelen. Zelf heb ik de 1l variant van Camelbak, voor sommige tripjes redelijk groot, maar om te wandelen perfect.
 • Op warme dagen kan een pet uitkomst bieden

Lees meer over de Dolomieten

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on