Wandelen bij Cinque Torri in de Dolomieten

Cinque Torri

Wandelen bij Cinque Torri in de Dolomieten

Mijn kennismaking met de Dolomieten, de wandeling bij Cinque Torri. De eindeloze vergezichten, de enorme bergtoppen, sneeuw in de verte, de uitdagingen tijdens het hiken, direct een reden om verliefd te worden op dit gebied. Cinque Torri is, net als de Drei Zinnen, een bekende bergtop in de Dolomieten, een prachtige plek om te wandelen en te genieten van de bergen. Lees meer over het wandelen bij Cinque Torri in de Dolomieten.

Wat is Cinque Torri?

Net als de Drei Zinnen, staat ook Cinque Torri bekend om de markante toppen in de Dolomieten. Cinque Torri is een berggroep bestaande uit vijf bergtoppen met daarom heen een aantal kleine rotsen. De Torre Grande is met 2361 meter de hoogste van de vijf.

Cinque Torri speelde een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog. De Dolomieten speelden een belangrijke rol in de oorlog, een conflict tussen Italiaanse en Oostenrijkse-Hongaarse troepen werd hier grotendeels uitgevochten. De Italiaanse troepen vestigden hun artilleriehoofdkwartier hier om de Oostenrijkse aanval te voorkomen. Aan de voet van Cinque Torri werd een verdedigingslinie gemaakt. Door de ligging en de omringende bergen konden alle acties in het gebied in de gaten gehouden worden. Je kunt tegenwoordig nog een museum bezoeken, wandelen door oude loopgraven of een Via Ferrata lopen.

Cinque Torri

Waar ligt Cinque Torri en hoe kom je er?

Cinque Torri ligt in de Dolomieten, vlakbij Cortina d’Ampezzo. De bergketen ligt in het gedeelte dat ze Dolomiti Ampezzane noemen en behoort tot de Nuvolao groep.

Je kunt Cinque Torri op meerdere manier bereiken. De meest gebruikelijke is per auto. Vanaf Cortina neem je de Passo Falzarego, na ongeveer 20 minuten kom je in de buurt van Cinque Torri. Bij Bai de Dones Carpark sla je op, hier kun je parkeren. Vanaf hier heb je de mogelijkheid om de kabelbaan (ongeveer 18 euro) omhoog te nemen of lopend omhoog te gaan. De wandeling is ongeveer vijf kilometer en duurt 2,5 tot 3 uur.

Vanaf Cortina kun je ook met de bus naar Cinque Torri. De Dolomiti Bus naar Passo Falzarego vertrekt vanaf het busstation in Cortina. Hij stopt vlakbij de parkeerplaats Bai de Dones. De tijden variëren echter en hij rijdt niet heel frequent. Zo had ik bijvoorbeeld de mogelijkheid om of rond 13.00 uur terug te gaan of aan het einde van de middag. Aangezien het mooi weer was, koos ik voor het laatste, maar het liefst had ik een bus ertussen in gehad. Een buskaartje kost je ongeveer 4 euro.

Wandelen bij Cinque Torri – welke routes kun je volgen

Je kunt bij aankomst op Bai de Dones direct beginnen met wandelen in plaats van de kabelbaan nemen. Het is een vrij eentonige wandeling waarbij je eigenlijk onder de kabelbaan wandelt. Wil je wat meer uitdaging in je wandelingen? Neem dan de kabelbaan omhoog en start vanaf daar met wandelen. Desondanks is de wandeling omhoog wel een pittige, je klimt namelijk van 1900 meter naar 2250 meter.

Cinque Torri loop Trail

Bij aankomst met de kabelbaan stap je uit bij Rifugio Scoiattoli op ongeveer 2280 meter hoogte. Het uitzicht over de valei en Cinque Torri is vanaf hier al fantastisch – ik heb zelfs een deel van de middag doorgebracht op de stoelen ervoor omdat de bus nog niet ging. De Cinque Torri loop Trail is de meest voor de hand liggende trail als je eenmaal boven bent. De loop gaat om de vijf bergen heen en is ongeveer twee kilometer. In ongeveer 45 minuten tot een uur, met stops meegerekend, is dit een prima hike om kennis te maken met Cinque Torri.

Cinque Torri naar Nuvolau

Na een eerste hike koos ik ervoor om nog iets hoger te gaan. Een leuke uitdaging was de klim naar Rifugio Nuvolau op zo’n 2500 meter hoogte. Je volgt route 439 allereerst naar Rifugio Averau dat op 2400 meter ligt. Het eerste deel gaat slingerend omhoog en is nog voor velen makkelijk te belopen. Na Rifugio Averau besloot ik de klim te wagen naar 2500 meter. Deze route naar boven was een stukje uitdagender met iets meer klimmen en klauteren. Het uitzicht bij Rifugio Nuvolau maakt veel goed, ik denk een van de mooiste lunchtspots die ik gehad heb. Ook de klim naar beneden is wat uitdagender, maar zorgde er wel direct voor dat ik uit mijn comfortzone ging.

Andere hikes rondom Cinque Torri

Je kunt ervoor kiezen om in het dal te beginnen met klimmen. Dit kan vanaf verschillende punten. Zo kun je ook al eerder op de route naar Passo Falzarego stoppen om vanaf daar route 439 te pakken omhoog. Maar ook vanuit Passo Falzarego zelf starten routes omhoog. Routes 440 en 441 kun je nemen richting Rifugio Averau.

Eten en drinken rondom Cinque Torri

Met drie berghutten op relatief korte afstand, is het makkelijk om aan eten en drinken te komen. Het eten is goed in de berghutten, maar net als het drinken relatief aan de prijs.

  • Rifugio Scoiattoli
  • Rifugio Averau
  • Rifugio Nuvolau

Beste periode om Cinque Torri te bezoeken

Gezien de hoogte kan het zijn dat er in het voorjaar nog sneeuw ligt of valt. De beste periode om Cinque Torri te bezoeken is van juni tot en met september /oktober.

Informatie wandeling

  • Ik wandelde vanaf Rifugio Scoiattoli de Cinque Torri loop trail en naar Rifugio Nuvolau en terug
  • In totaal was het ongeveer 6,5 kilometer
  • Vooral de tweede wandeling naar Rifugio Nuvolau had veel stijging in hoogtemeters; zo’n 300
  • In totaal was ik ongeveer 2,5 uur aan het wandelen, met af en toe stops voor foto’s
  • Minder fan van wandelen, maar wel genieten van het uitzicht? Neem dan alleen de kabelbaan omhoog. Ik heb een uurtje of 2 genoten van de zon en het uitzicht omdat  de bus pas aan het einde van de middag weer ging.
Cinque Torri

Meer lezen over de Dolomieten?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on