Socials

Lake Sorapis – Lago Sorapis, wandel naar het bloedmooie turquoise meer in de Dolomieten

Lake Sorapis

Lake Sorapis – Lago Sorapis, wandel naar het bloedmooie turquoise meer in de Dolomieten

De turquoise meren waar de Dolomieten in Italië om bekend staat, een daarvan is het bloedmooie Lake Sorapis. Op 2000 meter hoogte en ingesloten door bergtoppen is Lake Sorapis misschien wel een van de mooiste meren in de Dolomieten. Tijdens mijn reis door de Dolomieten maakte ik een prachtige hike naar Lake Sorapis. Mijn tips voor deze wandeling die ik iedereen kan aanraden. 

Waar ligt Lake Sorapis?

Je vindt Lake Sorapis in de regio Veneto in het noorden van Italië. Het meer maakt onderdeel uit van de Dolomieten. De dichst bijzijnde grotere stad is Cortina D’Ampezzo, deze ligt op ongeveer tien kilometer. 

Lake Sorapis is een van de turquoise meren in de Dolomieten, een andere bekende in het gebied is Lago di Braies. Hoe krijgt Lake Sorapis deze prachtige kleur? In de wintermaanden valt er veel sneeuw op de omringende bergen, wanneer het in het voorjaar smelt, komt er gruis mee. Dit gruis komt op de bodem van het meer en door de combinatie van lichtinval wordt de kleur van het meer turquoise. 

Lake Sorapis

Hoe kom je bij Lake Sorapis?

De meesten maken een roadtrip per auto in de Dolomieten. Je kunt de auto parkeren bij het oude hotel. Helaas is de wandeling naar Lake Sorapis in de zomermaanden populair en moet je er vroeg bij zijn om een parkeerplaats te vinden, zeker in de weekenden.

Een andere optie is het nemen van de bus vanuit Cortina D’Ampezzo. Vanaf het busstation rijdt lijn 30/31 naar de Drei Zinnen en stopt onderweg bij Passo tre Croci, het startpunt van de wandeling. In de periode dat ik in de Dolomieten verbleef, reed de eerste bus om 8.55 uur. Terug is het schema niet helemaal praktisch met een bus om 15.10 uur en de volgende om 17.20 uur. Uiteindelijk ben ik voor de grote meute aan teruggelopen en kon ik om 15.10 uur de bus nemen. 

Wandeling naar Lake Sorapis

De wandeling naar Lake Sorapis start bij Passo tre Croci op zo’n 10 kilometer van Cortina D’Ampezzo. Dat je richting Lake Sorapis loopt staat onderweg vrij weinig aangegeven, je dient de bordjes van trail 215 te volgen naar Refigio Vandelli. Zelf kon ik vanuit de bus het startpunt naar de trail makkelijk vinden. 

Naast trail 215 loopt er nog een route naar Lake Sorapis, trail 217. Deze is een stuk uitdagender dan 215 en wordt minder gelopen dan de populaire 215. Zelf koos ik voor de 215 naar Lake Sorapis.


Lake Sorapis

Trail 215 – Refugio Vandelli

Trail 215 – Refugio Vandelli

Het begin van de wandeling loop ik redelijk alleen richting Lake Sorapis. Het pad door het bos is vlak en in het begin makkelijk om te doen. De eerste uitdaging komt wanneer ik een restant sneeuw moet passeren. Zonder spikes en hulp van anderen moet ik er over. Gelukkig kan ik anderen volgen en krijg ik een helpende hand van een andere wandelaar. Daarna verlaten we het bos en duiken de eerste vergezichten op. Vergapen aan de mooie uitzichten tijdens een korte pauze/fotostop. Het pad wordt langzaam wat uitdagender met wat klimmen op rotsen en via ijzeren kabels een stuk passeren. Ik merk dat ik de hoogte nog niet echt gewend ben en kom af en toe op adem. De route staat nog steeds duidelijk aangegeven en na TIJD kom ik aan bij Lake Sorapis. De weg naar Refugio Vandelli sla ik over, ik picknick bij het meer. Omdat het steeds drukker wordt en ik de klimmetjes naar beneden niet in de rij wil doen, besluit ik voor de drukte weer terug te lopen. Een prachtige, uitdagende wandeling met een fantastisch hoogtepunt aan het einde.

 • Lengte: 12 kilometer
 • Tijd: in totaal 5 uur
 • Trail: 215
 • Zwaarte: Gemiddeld

Overnachten in de buurt van Lake Sorapis

Wil je echt in de buurt van Lake Sorapis overnachten? Dan kun je in Refugio Vandelli overnachten, nadat alle dagjes mensen naar huis zijn heb je de omgeving voor jezelf. De meesten overnachten echter in de omringende plaatsen. Zelf had ik een hotel in Cortina D’Ampezzo. Voor mij de perfecte uitvalsbasis om de bus naar diverse hikes te nemen. Daarnaast is Cortina D’Ampezzo een leuk, klein bergdorpje waar een gezellige sfeer hangt. 

Beste periode om te wandelen

De zomermaanden zijn de beste periode om de wandeling naar Lake Sorapis te maken. In de periode ervoor kan er nog veel sneeuw op de trail liggen. Zelf liep ik in de eerste week van september en trof dus op een stukje nog sneeuw. Ondanks dat het weer bij mijn wandeling heerlijk was, raad ik altijd aan om de weersvoorspelling te checken. De bergen blijven verraderlijk wat dat betreft.

Mijn ervaringen met de wandeling naar Lake Sorapis

Tijdens mijn verblijf in Cortina D’Ampezzo had ik twee volle dagen om te wandelen. Op de eerste dag koos ik voor de wandeling naar Cinque Torri. Voor de twee dag twijfelde ik omdat de wandeling naar Lake Sorapis aangegeven wordt als gemiddeld qua zwaarte. Nu ligt deze categorisering aan verschillende factoren, maar daardoor besefte ik wel dat het een uitdagende hike is. 

Toch besloot ik er voor te gaan en achteraf geen moment spijt gehad. De uitdagendere stukken waren buiten mijn comfort zone, maar wel op een manier wat voor mij fijn voelde. Sommige delen deed ik letterlijk met handen en voeten. Onderweg kwam ik een diversiteit aan gezelschappen tegen, de een wat beter voorbereid dan de andere helaas. Desalniettemin vond ik het een prachtige wandeling en leerde ik mijn grenzen op te rekken, je kunt toch meer dan je denkt zolang je maar voorbereid op reis gaat. 

Lake Sorapis

Tips voor het wandelen

 • Je mag niet zwemmen in Lake Sorapis
 • Ook kamperen mag niet bij het meer
 • Wil je in de natuur overnachten, kies dan voor de Rifugio Vandelli
 • Je loopt heen en terug dezelfde route, er is geen loop
 • De trail is best druk, begin zo vroeg mogelijk
 • Neem voldoende eten en drinken mee, je kunt eventueel pauzeren bij Rifugio Vandelli
 • Hier bevindt zich ook een wc
 • Wandelstokken kunnen fijn zijn bij de wandeling

Paklijst voor de wandeling

 • Donsjas en regenjas – je loopt in de bergen waardoor het weer relatief snel kan omslaan en waardoor het op hoogtes best fris kan zijn. Mijn tip voor een donsjas – Fjällräven Expedition X-Lätt Jacket die je klein kunt opvouwen op momenten dat het warm is.
 • Wandelbroek – dat kan een hardlooplegging zijn of een echte wandelbroek. Zelf draag ik vaak een legging en als het weer slechter is, kies ik voor de Fjallraven Trousers.
 • Goede schoenen en sokken – ga je wandelen, dan raden mensen al snel echte hoge wandelschoenen aan. Zelf loop ik op trailschoenen van La Sportiva. Niet waterdicht, maar als je meerdere dagen achter elkaar loopt, drogen ze beter. Qua sokken kies ik ervoor om sokken van merino wol te dragen, deze zitten goed en stinken minder snel.
 • Qua bovenkleding kan ik je laagjes aanbevelen. Wanneer je bergop moet is het fijn om af en toe even wat uit te trekken en daarna weer aan te doen. Mijn favoriete shirt is het merino wollen shirt van Patagonia met lange mouwen. Ook op warme dagen is het fijn om bescherming te hebben voor de zon. Daarover draag ik vaak een fleece.
 • Een dagrugzak kan niet ontbreken tijdens de wandeling. Mijn favoriete merk is Osprey, zij hebben een goede draagkwaliteit die past bij mijn lichaam. Meestal neem ik de Osprey Sirrus 24 mee en soms de Osprey Tempest 30.
 • Een goede waterfles is handig om mee te nemen tijdens het wandelen. Zelf heb ik de 1l variant van Camelbak, voor sommige tripjes redelijk groot, maar om te wandelen perfect.
 • Op warme dagen kan een pet uitkomst bieden

Lees meer over de Dolomieten in Italië

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on