Socials

Tips voor wandelen bij de Drei Zinnen / Tre Cime di Lavaredo

Drei Zinnen

Tips voor wandelen bij de Drei Zinnen / Tre Cime di Lavaredo

Een van de hoogtepunten van Zuid Tirol, letterlijk. De bergtoppen De Drei Zinnen, ook wel Tre Cime Di Lavaredo in het Italiaans. De drie bergtoppen zijn de iconen en de trots van de Dolomieten. Logisch, want wanneer je voor de Drei Zinnen staat zie je pas echt hoe indrukwekkend deze bergketen is. Je kunt de Drei Zinnen van alle kanten aanschouwen door het volgen van het wandelpad erom heen. In dit artikel alle tips voor het wandelen bij de Drei Zinnen.

Wat zijn de Drei Zinnen / Tre Cime di Lavaredo?

Drie indrukwekkende bergtoppen in het de Italiaanse regio Zuid Tirol worden aangeduid als Drei Zinnen, het is een icoon voor de regio en vanaf vele plekken zie je soms stiekem tussen de andere bergtoppen tevoorschijn komen. In deze regio hebben vele plaatsen, meren en bergen een dubbele naam. Zowel in het Italiaans als in Duits worden vele plekken aangeduid. De Dolomieten behoorden tot 1918 nog bij Oostenrijk en ondanks dat ze nu in zijn geheel tot Italië behoren, zijn er nog steeds Duitse namen terug te vinden. Ook het Duits wordt regelmatig gesproken op straat en de keuken heeft nog vele Oostenrijkse invloeden.

De Drei Zinnen bestaan zoals je vast al wel kunt raden uit drie bergtoppen. Het zijn niet de hoogste bergen in de omgeving, maar dat maakt ze niet minder indrukwekkend. De grootste van de drie tikt net niet de 3000 meter aan.

  • De Westliche Zinne (Cima Ovest) middelste qua grootte – 2973 meter
  • De Grosse Zinne (Cima Grande) grootste van de drie – 2999 meter
  • Kleine Zinne (Piccola Cima) in het oosten is de kleinste – 2856 meter

Waar liggen de Drei Zinnen?

De bergketen de Drei Zinnen ligt in Zuid Tirol, tussen de provincies Bozen-Zuid-Tirol en Belluno. De grens van het gebied loopt dwars door het gebied. Misurina is het plekje dat het dichtstbij ligt. Wanneer je kijkt naar iets grotere plekken, dan liggen de Drei Zinnen tussen Cortina D’Ampezzo en Toblach in.

Drei Zinnen

Hoe kom je er?

Je kunt de Drei Zinnen op verschillende manieren bezoeken. Omdat ik reisde zonder auto in deze regio, pakte ik de bus die je tot op de parkeerplaats brengt.

Hiken

Je kunt de Dreizinnenhütte ook wandelend bereiken. Starten doe je bij Hotel Dolomitenhof om vanaf hier te wandelen naar de Talschlusshütte op 1548 meter. Vervolgens pak je pad nr. 102/103 naar de vallei Altensteintal. Wanneer je op een splitsing komt, volg je pad nr. 103 naar de Zsigmundyhütte. Vanaf de berghut loop je naar het westen over de bergkam op het pad nr. 101. De volgende berghut is de Büllelejochhütte, vanwaar je via de Dreischusterspitze naar de Dreizinnenhütte loopt. Het is een gemiddelde wandeling qua moeilijkheid en dat heeft vooral te maken met de afstand, bijna 18 kilometer. Lees meer over deze Hut Tour — Zsigmondy, Büllelejoch and Dreizinnenhütte wandeling.

Bus

Een andere optie om de Drei Zinnen te bereiken is per bus. Deze vertrekt zowel uit Cortina d’Ampezzo als Toblach. Eigenlijk een hele fijne manier om de Drei Zinnen te bereiken, want bij het tolhuisje rijdt de bus een eventuele wachtrij voorbij. Je kunt dus gegarandeerd een bezoek brengen aan de Drei Zinnen. De bus rijdt tijdens het hoogseizoen (juni t/m begin oktober) meerdere keren per dag naar de Drei Zinnen. Voor een ticket vanaf Toblach met de SAD-bus ben je 16 euro kwijt, kijk hier voor tickets .Vanaf Cortina rijdt de Dolomitibus naar de Drei Zinnen.

Auto

Een dagje met de auto naar de Drei Zinnen is geen goedkoop uitstapje. Op ongeveer vijf kilometer voor Rifugio Auronzo, waar de parkeerplaats zich bevindt, staat een tolhuisje waar je een kaartje moet kopen. Dit kaartje is 24 uur geldig en moet je ook weer laten zien bij het uitrijden van het gebied. Voor een auto betaal je 30 euro en voor een camper 45 euro. Vanaf 7.00 uur is het tolhuisje geopend, de grootste drukte vind je tussen 9.00 en 10.00 uur.

Wandelen bij de Drei Zinnen – welke route volg je

De Drei Zinnen kun je gelukkig vanaf alle kanten bekijken, er loopt een wandelpad omheen. Een rondje Drei Zinnen doe je in ongeveer 3-5 uur (afhankelijk van je stops) en is ongeveer tien kilometer lang. Starten doe je vaak bij Rifugio Auronzo (2320 meter hoogte) en het eerste deel is prima te doen via een vlak pad. Een fijne manier om te starten met wandelen. Je volgt het pad 101 naar de volgende berghut Rifugio Lavaredo (2325 meter hoogte). Onderweg zie je de eerste vergezichten al voorbij komen en is het direct genieten geblazen. Vanaf Rifugio Lavaredo verandert de 101 langzaam in haarspeldbochten om de Paternsattel op 2454 meter hoogte te bereiken, het klimmen is begonnen. Je verlaat ook de regio Belluno en komt in Zuid Tirol terecht. Hier kun je ook de eerste klimmers spotten die een poging doen de Drei Zinnen te beklimmen.

De derde berghut op de route is de Rifugio Locatelli, vaak ook wel de Dreizinnenhütte genoemd. Verreweg de beste plek om de Drei Zinnen te aanschouwen, maar direct ook de drukste op de route. Vanaf hier kun je goed zien dat het eigenlijk vijf bergtoppen zijn in plaats van drie. Velen kiezen ervoor om dezelfde route terug te nemen richting Rifugio Auronzo, maar eigenlijk is het zonde om dat te doen. Het tweede deel is wel iets meer klimmen, maar echt de moeite waard.

Vervolg je weg via pad 105 en je merkt al dat het minder druk is. Scherpe bochten, slingerend naar beneden en naar boven begint de klim nu echt. De klim naar de Langenalpe is pittig, maar bij Rifugio Langalm kun je jezelf belonen met een drankje. Hier ligt ook het kleine bergmeertje Zinnenseen, een leuke plek voor een korte picknick met ondertussen weer een ander uitzicht op de Drei Zinnen. Vanaf hier kun je het pad volgen om de Drei Zinnen heen. Nog steeds is het af en toe een steile klim terug naar Rifugio Auronzo. In het dal zie je de contouren van Lago Di Misurina. En wie weet spot je net als ik een marmot op de hellingen rondom het laatste stuk van de wandeling.

Eten en Drinken onderweg

Rondom de Drei Zinnen zijn vier verschillende rifugio’s (berghutten te vinden):

  1. Rifugio Auronzo (2320m)
  2. Rifugio Lavaredo (2325m)
  3. Rifugio Locatelli/Dreizinnenhütte (2438m)
  4. Rifugio Langalm (2296m)

De berghutten zijn voornamelijk in de zomermaanden geopend, waarbij Rifugio Auronzo gedurende het hoogseizoen geopend is. Lavaredo en de Dreizinnenhütte zijn vanaf half/eind juni tot september geopend. De berghutten zijn de plekken om onderweg eten en drinken te kopen wanneer je een wandeling om de Drei Zinnen maakt. Je vindt een menukaart met typische gerechten voor de regio. Een toiletbezoek kan vaak ook bij deze berghutten.

Je kunt ook overnachten in bijvoorbeeld Rifugio Lavaredo. Voor een kamer ben je rond de 70-75 euro kwijt. Je kunt hier niet betalen met een creditcard en dient dus cash mee te nemen.

Drei Zinnen

Beste periode om de Drei Zinnen te bezoeken

De beste periode om de Drei Zinnen te bezoeken zijn de zomermaanden. Door de hoogte kan het zijn dat er in juni nog sneeuw ligt in de vallei, niet ideaal om te wandelen. De maanden juli, augustus en september zijn de beste maanden om het rondje te wandelen rondom de Drei Zinnen. Het zijn dan ook verreweg de drukste maanden. Wil je proberen deze te mijden? Kom dan eind juni of september. In oktober kun je nog geluk hebben met het weer en prachtige herfstkleuren treffen, maar zijn de berghutten gesloten.

Meer lezen over Italië?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on