Alcatraz bezoeken in San Francisco

Alcatraz bezoeken

Alcatraz bezoeken in San Francisco

San Francisco wordt vaak gezien als een Europees lijkende stad in Amerika. Het heeft tal van leuke bezienswaardigheden. Een van de highlights in San Francisco is toch wel Alcatraz. Althans dat is mijn mening, want vaak hoor ik ook dat mensen de gevangenis overslaan. Is Alcatraz in San Francisco ook daadwerkelijk het bezoeken waard? Tips voor een bezoek aan Alcatraz in San Francisco.

Geschiedenis Alcatraz San Francisco

Het eiland is natuurlijk bekend vanwege de gelijknamige gevangenis en de film die daarover verscheen. Sinds 1934 werd het eiland gebruikt om gevaarlijke gevangenen te herbergen in de zwaar bewaakte gevangenis. In de 29 jaar dat Alcatraz gebruikt werd als gevangenis zaten er veel bekende criminelen opgesloten waarbij Al Capone toch wel de bekendste is. In al die jaren zijn vele ontsnappingspogingen gedaan. Van de veertien pogingen lukte het niemand om op de vaste wal te komen.

De bekendste ontsnappingspoging gebeurde in 1962 toen Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin ontsnapten. Met een zelfgemaakt vlot probeerden de drie de zee over te steken om op het vaste land te komen. De stromingen rondom San Francisco zijn enorm sterk en niemand weet dan ook of de drie het uiteindelijk overleefd hebben. Spullen zijn gevonden op Angel Island, maar men vermoed dat ze bij de Golden Gate Bridge aan land zijn gegaan. Amper een jaar na de ontsnapping werd Alcatraz officieel gesloten.

Sinds 1972 valt Alcatraz onder het beheer van de Nationale Parken Service en daardoor is het sinds 1973 mogelijk om het eiland en de gevangenis te bezoeken. Toen wij in 2014 richting het westen van Amerika gingen wilde ik dan ook graag een bezoek brengen aan Alcatraz. In Nederland keken we nog snel de film Escape from Alcatraz om alvast in de stemming te komen.

Alcatraz bezoeken in San Francisco- de moeite waard?

Op onze eerste dag stond direct de boottocht richting Alcatraz op de planning. We namen redelijk vroeg de ferry die ons naar het eiland bracht. Het weer was nog niet optimaal, waardoor Alcatraz nog in de welbekende mist van San Francisco lag verscholen. Op eiland besloten we de audio tour te volgen. Gewapend met een koptelefoon liepen we de route door de gevangenis. Het is mooi om te zien hoe goed het gebouw er nog uit ziet. Een waar paradijs voor fotografie liefhebbers die wel een beetje van abandoned houden. Het is daarnaast erg interessant om de verhalen te horen die je via de audio guide te horen krijgt. Wat mij betreft vind ik Alcatraz echt een aanrader! Natuurlijk is het toeristisch, maar het is ook een stukje geschiedenis dat niet alleen bij de stad San Francisco hoort maar ook bij Amerika als land.

Lees meer: Bezienswaardigheden in San Francisco

Praktische tips voor een bezoek aan Alcatraz

  • Op het eiland mag je niet eten, flesjes drinken zijn wel toegestaan om mee te nemen.
  • Boek je tickets van te voren, dit kan vanaf 60 dagen van te voren. Neem op de dag zelf wel je legitimatie mee.  In het hoogseizoen is reserveren aan te raden.
  • Grote tassen zijn niet toegestaan.
  • Het eiland ligt vaak in de mist en daardoor kan het een paar graden kouder zijn.

MEER LEZEN OVER WEST AMERIKA?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on