Alcatraz in San Francisco bezoeken – go or no go?

Is Alcatraz San Francisco het bezoeken waard tijdens je citytrip?

Een van de highlights in San Francisco is toch wel Alcatraz. Althans dat is mijn mening, want vaak hoor ik ook dat mensen de gevangenis overslaan. Is Alcatraz in San Francisco ook daadwerkelijk het bezoeken waard?

Geschiedenis Alcatraz San Francisco

Het eiland is natuurlijk bekend vanwege de gelijknamige gevangenis en de film die daarover verscheen. Sinds 1934 werd het eiland gebruikt om gevaarlijke gevangenen te herbergen in de zwaar bewaakte gevangenis. In de 29 jaar dat Alcatraz gebruikt werd als gevangenis zaten er veel bekende criminelen opgesloten waarbij Al Capone toch wel de bekendste is. In al die jaren zijn vele ontsnappingspogingen gedaan. Van de veertien pogingen lukte het niemand om op de vaste wal te komen.

Is Alcatraz San Francisco het bezoeken waard tijdens je citytrip?

De bekendste ontsnappingspoging gebeurde in 1962 toen Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin ontsnapten. Met een zelfgemaakt vlot probeerden de drie de zee over te steken om op het vaste land te komen. De stromingen rondom San Francisco zijn enorm sterk en niemand weet dan ook of de drie het uiteindelijk overleefd hebben. Spullen zijn gevonden op Angel Island, maar men vermoed dat ze bij de Golden Gate Bridge aan land zijn gegaan. Amper een jaar na de ontsnapping werd Alcatraz officieel gesloten.

Is Alcatraz San Francisco het bezoeken waard tijdens je citytrip?

Sinds 1972 valt Alcatraz onder het beheer van de Nationale Parken Service en daardoor is het sinds 1973 mogelijk om het eiland en de gevangenis te bezoeken. Toen wij in 2014 richting het westen van Amerika gingen wilde ik dan ook graag een bezoek brengen aan Alcatraz. In Nederland keken we nog snel de film Escape from Alcatraz om alvast in de stemming te komen.

Lees ook zes redenen om San Francisco niet over te slaan.

Alcatraz bezoeken – de moeite waard?

Op onze eerste dag stond direct de boottocht richting Alcatraz op de planning. We namen redelijk vroeg de ferry die ons naar het eiland bracht. Het weer was nog niet optimaal, waardoor Alcatraz nog in de welbekende mist van San Francisco lag verscholen. Op eiland besloten we de audio tour te volgen. Gewapend met een koptelefoon liepen we de route door de gevangenis. Het is mooi om te zien hoe goed het gebouw (in 2014) er nog uit ziet. Een waar paradijs voor fotografie liefhebbers die wel een beetje van abandoned houden. Het is daarnaast erg interessant om de verhalen te horen die je via de audio guide te horen krijgt. Wat mij betreft vind ik Alcatraz echt een go! Natuurlijk is het toeristisch, maar het is ook een stukje geschiedenis dat niet alleen bij de stad San Francisco hoort maar ook bij Amerika als land.

Is Alcatraz San Francisco het bezoeken waard tijdens je citytrip?

Is Alcatraz San Francisco het bezoeken waard tijdens je citytrip?

Is Alcatraz San Francisco het bezoeken waard tijdens je citytrip?

Praktische tips voor een bezoek aan Alcatraz

  • Op het eiland mag je niet eten, flesjes drinken zijn wel toegestaan om mee te nemen.
  • Boek je tickets van te voren, dit kan vanaf 60 dagen van te voren. Neem op de dag zelf wel je legitimatie mee.  In het hoogseizoen is reserveren aan te raden.
  • Grote tassen zijn niet toegestaan.
  • Het eiland ligt vaak in de mist en daardoor kan het een paar graden kouder zijn.

Is Alcatraz San Francisco het bezoeken waard tijdens je citytrip?

Meer lezen over Amerika? Op zoek naar andere activiteiten die je kunt doen in San Francisco? Of naar een accommodatie om te overnachten?

Is Alcatraz San Francisco het bezoeken waard tijdens je citytrip?

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

6 comments

  1. Gaaf! Lijkt me heel fascinerend en ik zou het zeker willen bezoeken als ik ooit in de buurt ben. Drie jaar geleden ben ik naar de Eastern State Penitentiary in Philadelphia geweest en dat vond ik ook erg bijzonder om te zien.

    1. Oeh die ga ik mijn lijstje zetten! Ik ga in september richting de oostkust, misschien kan ik daar nog een bezoekje aan brengen.

  2. Ik vond Alcatraz echt te gek om te bezoeken! Zo bijzonder om er rond te lopen. En het uitzicht op de Golden Gate vond ik ook geweldig!

  3. Alcatraz was echt een van de gaafste plekken die ik bezocht tijdens mijn reis door het zuidwesten. Wij hadden ook nog de avondtour geboekt, waardoor we als laatste op het eiland waren. Lekker rustig en we mochten ook nog een paar extra ruimtes in. Vooral met de (Engelstalige) audiotour leefde je helemaal mee met de verhalen van de gevangen en de cipiers, heel gaaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *