9x bezienswaardigheden in San Francisco

san francisco bezienswaardigheden

9x bezienswaardigheden in San Francisco

Hoewel het een tijdje geleden is dat ik in San Francisco was, is de stad mij altijd bijgebleven. Het was mijn eerste kennismaking met West USA. Het ‘echte’ Amerika, want na een bezoek aan New York kwam ik wel tot de conclusie dat ik niet echt kennis had gemaakt met de ‘echte’ Amerikaan. New York was vooral een verzameling van verschillende culturen, San Francisco voelde voor mij meer als Amerika. San Francisco is een goede optie om te starten met je roadtrip door West Amerika. Voor je stedentrip San Francisco een lijstje met bezienswaardigheden die je niet mag missen!

Wat moet je weten over San Francisco?

Het is voor velen het vertrekpunt of een tussenstop tijdens een roadtrip door de westelijke staten van Amerika. Het is een fijne stad met een leuk stadscentrum. De ligging aan de kust zorgt voor een wisselvallig klimaat. In 1906 werd San Francisco hevig getroffen door een aardbeving waardoor vele branden ontstonden. De stad werd hard getroffen, maar gelukkig grotendeels weer herbouwd. Na de oorlog werd San Francisco de plek voor de hippiecultuur, veel software startups en zorgden de opvattingen over homoseksualiteit ervoor dat het een plek werd voor de LGBT cultuur. San Francisco heeft enorm veel heuvels en dat maakt het niet altijd makkelijk om wandelend of fietsend de stad te verkennen. Pijnlijke kuiten zijn aanwezig na een paar dagen San Francisco.

Het weer in San Francisco

Mocht je in de zomermaanden een roadtrip gaan maken door West USA dan heb je kans op hoge temperaturen. Helaas kan dat van San Francisco niet altijd gezegd worden. Door de ligging van de stad tussen de Grote Oceaan en de valleien landinwaarts zijn er weinig verschillen tussen de temperaturen in de zomer en in de winter. Het is er in de winter zelden echt koud en in de zomer zelden echt warm. Een strandvakantie is zeker geen optie want het zeewater is koud in de zomermaanden, namelijk ongeveer 15 graden.

Een typisch verschijnsel voor de stad is de mist. Deze komt vooral in de ochtend voor en in de zomermaanden. Het kan daarom, ook in de zomermaanden, koud zijn in de ochtend. Ga je naar San Francisco, zorg dan voor warme kleren / laagjes. Neem goede schoenen mee en stop toch wat warms in je koffer.

San Francisco voelt aan als een Europese stad

Vaak wordt San Francisco een van de meest Europese steden van Amerika genoemd. Sommige buurten in de stad ogen namelijk Europees, maar natuurlijk zijn er ook de typische Amerikaanse huizenblokken te vinden. San Francisco is een stad met historie, een goed klimaat en vele bezienswaardigheden. Het centrum van de stad is ruim opgezet en de ligging aan de kust is een enorm pluspunt. De Cable Cars in de stad geven mij het gevoel alsof we nog in het oosten van Europa zijn beland, waar zulke tramlijnen nog daadwerkelijk gebruikt worden voor het openbaar vervoer. Kortom, San Francisco is een stad waar je nog niet direct overweldigd wordt als je vanuit Nederland die kant op gaat. Daarom is het een goede stad om te beginnen wanneer je een roadtrip gaat maken.

9x San Francisco bezienswaardigheden voor je stedentrip

Fietsen door San Francisco

Als Nederlander is fietsen een leuke activiteit om te doen op reis. Ook in San Francisco is het een aanrader om te doen. Je ziet meer van de stad op een relatief makkelijke manier. Relatief omdat de stad bestaat uit enorm veel heuvels, iets wat wij in Nederland niet helemaal gewend zijn. Rijdt langs de baai naar de Golden Gaten en ga hier met de fiets over heen. Een erg gave ervaring om langs de razende auto’s te fietsen met prachtige uitzichten. Overigens kan het hard waaien het op de brug, dus fietsen en foto’s maken wilde niet altijd. Wij zijn de Golden Gate over gefietst en daarna richting het Golden Gate Park gefietst. In een middag hebben we relatief veel gezien van de stad en we hadden enorm geluk met het weer in februari. Verkijk je niet op de afstanden, soms zijn de straten enorm heuvelachtig en ben je genoodzaakt om lopend naar boven te komen.

Lombard Street – de steile straten van San Francisco

Dat San Francisco op een heuvels ligt waren we na de fietstocht wel achter. Je vindt er enorm steile straten, waarbij je voor een kruising nog half scheef staat. Dit soort straten maakt San Francisco wel uniek. Vooral Lombard Street is de meest gefotografeerde straat in San Francisco. Persoonlijk zou ik met de auto hier niet naar beneden durven..

Spot zeehonden bij Pier 39 op Fishermans Wharf

Zeehonden in een stad? Dat zie je niet vaak. En al helemaal niet ‘en publiek’. Bij Pier 39 vind je een zeehondenkolonie die op de vlonders ligt te rusten. Je hoort ze al van verre als je die kant op loopt. Ik word zelf altijd blij van dieren die ik in hun natuurlijke omgeving tegenkom, dus ook van deze zeehonden. Pier 39 is inderdaad vrij toeristisch geworden, dus probeer een moment te zoeken dat er weinige andere toeristen zijn. Overigens liggen ze niet altijd meer bij Pier 39 heb ik begrepen, in juni en juli trekken ze naar de warmere wateren van Zuid Californië om voort te planten.

Golden Gate Bridge

Een van de mooiste bruggen ter wereld die je op vele ansichtkaarten van San Francisco tegenkomt. In vier jaar tijd werd de brug geopend en officieel geopend in 1937. Op onze eerste ochtend lag de Golden Gate Bridge nog in de mist, een herkenbaar iets voor de brug en de stad. Maar later op de dag brak de zon door en wat was het prachtig om steeds dichterbij te komen en er uiteindelijk over heen te fietsen. Neem de tijd hiervoor en je bent een ervaring rijker.

Alcatraz bezoeken in San Francisco

Voor mij een van de bezienswaardigheden op mijn lijstje tijdens ons bezoek aan San Francisco. Voor vertrek keken we nog een keer de film en we boekten op tijd tickets voor ons bezoek. Alcatraz is een van de bekendste gevangenissen ter wereld. Op een eiland voor de kust van San Francisco ligt deze gevangenis waar onder andere Al Capone gevangen werd. Het is een stukje geschiedenis dat bij Alcatraz hoort.

Kaartjes dien je ruim van te voren thuis al te bestellen, een last minute spontaan bezoek is vaak niet mogelijk. Je kunt vanaf 90 dagen voor je bezoek kaarten kopen. Voor een bezoek aan Alcatraz ben je ongeveer drie uur kwijt.
Lees meer of een bezoek aan Alcatraz de moeite waard is

Maak een ritje met de Cable Car

Het leuke aan San Francisco is dat er nog ouderwetse Cable Cars rijden voor de stad. Waar deze vroeger gebruikt werden voor transport, zijn ze nu grotendeels voor toeristen. Er zijn nog drie Cable Cars over waar je een ritje mee kunt maken. Hiervoor kun je cash afrekenen bij de bestuurder.

Painted Ladies

Op Alamo Square vind je het bekendste voorbeeld van huizen die geverfd zijn in de stijl van Painted Ladies. Hierbij zijn huizen in Victoriaanse stijl in drie of meer kleuren geverfd. In San Francisco staan deze huizen op Steiner Street bij Alamo Square. Deze huizen ken je misschien wel uit vele series en films waaronder de televisie serie Full House misschien wel de bekendste is.

Bezoek het Golden Gate Park

Het is altijd fijn om een park in te duiken in een stad. In San Francisco moet je daarvoor bij het Golden Gate Park zijn. Een enorm park dat zelfs groter is dan Central Park in New York. Combineer het met een fietstocht over de Golden Gate Bridge en rust even uit in het groene hart van San Francisco.

Overnachten in San Francisco

Wij kozen ervoor om in San Francisco te overnachten bij Travelodge. Een bekende keten in Amerika die eigenlijk altijd prima. Het hotel zit op Lombard Street op enkele kilometers van Fisherman’s Wharf en dichtbij de oude kabeltrams van San Francisco. Ideaal ook als je met de auto naar San Francisco reist.

Je reis na San Francisco

Maak je reis compleet aan de west kust van Amerika door er een roadtrip van te maken. Vervolg je weg over Highway 1 richting het zuiden, afhankelijk van wat er op je lijst staat qua wensen. De een wil meer natuur in zijn rondreis, de ander een afwisseling van steden en natuur en sommigen vinden de steden het leukst. Zelf reden wij twee weken rond, relatief kort inderdaad, in het westen van Amerika. We reden een klein stuk van Highway 1, bezochten Yosemite, Death Valley, Las Vegas, de Grand Canyon, Palm Springs en eindigden in Los Angeles.
Lees meer over de route die wij reden

Wil jij naar San Francisco?
– Boek hier de goedkoopste vliegtickets voor je trip
– Een auto huren kun je doen bij Sunny Cars
– De leukste reisgidsen voor San Francisco

Meer lezen over West Amerika?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on