Socials

Auto huren in IJsland en tips voor het maken van een roadtrip

auto huren ijsland

Auto huren in IJsland en tips voor het maken van een roadtrip

Een roadtrip maken in IJsland is een must. Hoe lang of hoe kort je ook in IJsland bent, blijf niet alleen in Reykjavik. Er is namelijk zoveel moois te zien. De natuur is prachtig en heeft veel te bieden. Waar IJsland zelf nogal duur is, zijn deze natuurlijke bezienswaardigheden gratis. Natuurlijk zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens een roadtrip in IJsland. Daarom alle tips voor het hebben van de perfecte rondreis, een auto huren in IJsland en tips voor het maken van een roadtrip.

Auto huren in IJsland en tips voor het maken van een roadtrip

Een auto huren in IJsland

IJsland verkennen met een auto is de meest handige manier. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Tijdens een stopover kan ik je misschien aanraden om een tour te doen naar bijvoorbeeld de Golden Circle, maar mocht je de keus hebben, huur dan een auto. Je staat dan niet met hordes mensen bij de bezienswaardigheden, omdat je de tijd zelf in kunt delen.

Voordat je een auto gaat huren, moet je kiezen tussen de vele aanbieders. Een lastige keuze vonden wij. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een 4×4 te huren, waarmee je offroad kan rijden. Wij besloten dat niet te doen en huurden een gewone auto. Via Auto Europe huurden we uiteindelijk bij Budget. Zorg hierbij wel dat de overeenkomst die je tekent bij Auto Europe uiteindelijk overeenkomt op het moment dat je bij de balie staat. Bij ons was wat verwarring over het inleveren van de auto met een volle tank of niet. Toch is een auto huren de handigste optie om veel te zien in korte tijd van het land.

Wil je een auto waar je geen eigen risico hebt? Overweeg dan eens een auto te huren bij SunnyCars

Autorijden in IJsland – hoe zijn de wegen?

Autorijden in IJsland is niet heel moeilijk. Zeker richting het zuiden is er maar een grote weg. De wegen zijn prima onderhouden, maar door de weersomstandigheden willen er nog wel eens wat gaten in het wegdek zitten.

Daarnaast zijn er op bruggen vaak stukken waar je niet naast elkaar kan passeren – one way bridges. Vaak is zo’n brug niet heel problematisch. Op de grote brug in de buurt van Jokulsarlon was het toch iets lastiger inschatten. In het donker kan het rijden door de geringe verlichting buiten de steden iets lastiger in te schatten zijn. Je ziet de auto’s wel aankomen, maar je hebt geen idee hoe lang de weg nog is. Zeker iets om in gedachten te houden.

Stoppen aan de zijkant van de weg is in de meeste gevallen levensgevaarlijk. Stiekem wil je iedere keer stoppen om foto’s te maken, maar dat is helaas niet mogelijk. Soms is er een klein stukje naast de weg waar gestopt kan worden, maar kijk daar uit dat je daar niet vast komt te zitten in de modder. En stoppen op de weg lijkt mij een No-Go. Je zorgt hiervoor gevaarlijke situaties. Houdt tijdens het rijden rekening met de weersvoorspellingen. In IJsland is het niet raar als je vier seizoenen in een dag treft. Daarnaast heeft de wind vrij spel door de weinige bomen in IJsland.

Heb je een 4×4 auto nodig in IJsland?

Naar mijn idee niet, bij onze roadtrip was het niet per se nodig. Je mag met een normale auto niet echt off road rijden. Niet alleen beschadig je de auto, je hebt kans dat de auto vast komt te staan. De verzekering dekt ook geen schade aan je personenauto wanneer je off road gaat. Bedenk dus vooraf wat voor soort roadtrip je gaat maken, rijd je alleen over de ring en ga je er af en toe bij dorpen en bezienswaardigheden af? Dan kun je met een personenwagen een prima rondreis maken.

auto huren ijsland

Autorijden in IJsland – onze tips

Verkeersregels in IJsland

  • Net als het grote deel van Europa rijd je in IJsland ook rechts. Veel dingen zijn hetzelfde als in Nederland. Een van de grootste verschillen tussen beide landen is dat je in IJsland verplicht bent om zowel overdag als ’s nachts je lichten aan te hebben.
  • De maximale snelheid staat overal goed aangegeven; in Reykjavik 40 km per uur / 50km per uur, op de ring 90 km per uur. Houd je hier vooral aan, want boetes zijn niet te betalen (soms wel 1000 euro). Flitspalen zijn er voornamelijk in het zuiden.
  • De meeste bergwegen zijn tot eind juni gesloten.
  • Parkeren kan trouwens bij heel veel dingen gewoon gratis, soms moet je een klein bedrag betalen.
  • Het dragen van een gordel is trouwens verplicht.
  • Op de enkele rotondes die er zijn gelden andere regels dan in Nederland. Wanneer je op de buitenste strook rijdt, moet je voorrang geven aan de bestuurder op de binnenste strook.
  • Dieren kunnen zomaar ineens oversteken, rijd rustig wanneer je schapen langs de weg ziet lopen.
  • In de wintermaanden kunnen wegen ineens afgesloten zijn. Goed om in gedachten te houden. Een handige pagina hiervoor is road.is.

Leeftijd om een auto te huren in IJsland

In IJsland moet je twintig jaar of ouder zijn wil je een auto huren. Je mag dit gewoon doen met een Nederlands rijbewijs en deze moet je minimaal 1 jaar hebben.

Navigatie in je huurauto

Bij het huren van een auto heb je tegenwoordig de mogelijkheid om een GPS te huren. Een van de dingen die ik eigenlijk nooit als extra optie mee huur.  Gelukkig kan je in IJsland prima rijden zonder een GPS te huren. En tegenwoordig kun je met internet je routes prima via je telefoon vinden doordat je overal in Europa internet hebt. Soms is het handig om de route van te voren even te downloaden, mocht je in een gebied komen met iets minder bereik.

Weersomstandigheden in IJsland

Verwacht een weersomslag, ook al ga je de stad uit in de stralende zon, dit kan binnen een paar minuten veranderen. Wanneer je gaat hiken in IJsland, zorg altijd voor warme kleren, altijd! Wees hier op voorbereid wanneer je inpakt voor een bezoek aan IJsland. Een van de belangrijkste tips voordat je IJsland gaat bezoeken.
Houdt het weer online in de gaten.

Veiligheid in IJsland

Een belangrijk punt waar je ook ter wereld naar toe gaat. Daarnaast kan het een bestemming maken of breken. In IJsland heb ik mij geen minuut onveilig gevoeld. Ook het auto rijden voelde veilig. Je krijgt een auto mee met een soort spikes eronder die toch iets meer grip hebben op de weg tijdens een sneeuwbui. Het is nooit heel druk op de wegen in IJsland. Stoppen langs de kant van de weg is verboden, niet alleen beschadig je de natuur, het is ook gevaarlijk. Overigens krijg je ook een boete wanneer je dit doet. Het enige moment waarop ik het niet zo fijn vond tijdens het autorijden waren de one way bridges in het donker. Je kan hierbij toch lastiger inschatten hoe lang de brug is en of je door kunt rijden of niet.

Tanken in IJsland

Tanken is iets waar je zeker rekening mee moet houden tijdens een rondreis door het land. In de steden vind je nog wel genoeg tankstations, maar daarbuiten moet je zorgen dat je voldoende benzine hebt. Tussen Vik en Jokulsarlon vond ik dat er weinig tankstations waren. Zorg dus dat je in de gaten houdt hoeveel benzine je nog hebt. Vaak heb je bij de tankstations wel de gelegenheid voor kleine snacks en koffie.

auto huren ijsland

Wat neem je mee onderweg?

Kleding

Belangrijk om in gedachten te houden wanneer je je koffer pakt: regenkleding. Het kan je dus gebeuren dat je de hele week regen hebt en zelfs dan is het fijn als je iets droogs bij je hebt of kunt wisselen van regenkleding. Een waterdichte broek, jas en schoenen zijn geen overbodige luxe in IJsland. In ieder seizoen! Ik kocht speciaal voor IJsland wandelschoenen en heb daar geen moment spijt van gehad. En dus ook geen natte voeten ondanks de vele regen. In de winter kan ik je dan ook aanraden om gewoon een normale koffer of tas bij te boeken. Je zit zo op het aantal kilo’s en de kleren nemen nou eenmaal meer ruimte in dan in de zomer. Daarnaast kan het in de winter handig zijn om spikes mee te nemen die je onder je schoenen kunt binden voor als de wegen glad zijn.

Tips voor een paklijst voor IJsland vind je hier.

Eten en drinken

Het eten in IJsland is duur. Daar kan ik niets anders van maken. Uit eten gaan en voor twee pizza’s en een drankje 50 euro aftikken, helaas dat is IJsland. Van te voren had ik van huis wat Nked repen, nootjes en chocolade in de koffer gegooid. Toch fijn om daar geen extra geld aan uit te geven en daarnaast fijn om in ieder geval iets te eten bij je te hebben. Onderweg ben je afhankelijk van tankstations of supermarkten en die zitten niet altijd dicht bij elkaar. Dus wanneer je honger hebt en je eerst nog vijftig kilometer moet rijden om iets te kopen, is het handig dat je iets bij je hebt. Zeker in de buurt van Jokulsarlon kon ik niet een gelegenheid vinden om te lunchen. Zorg dus altijd dat je iets te eten bij je hebt. Iets anders dat ik kan aanraden om mee te nemen vanaf huis, is het meenemen van een thermosfles. ’s Ochtends in het hotel vullen met heet water en zo heb je de hele ochtend warme thee.

Route voor een road trip in IJsland

Je kunt verschillende routes rijden in IJsland. In ongeveer tien dagen kan je zelfs het hele eiland rond mocht je dat willen. Je hebt dan helaas niet al te veel tijd om te stoppen bij bezienswaardigheden of wandelingen te maken onderweg. De meesten trekken er twee weken voor uit. Houdt hierbij ook rekening met de seizoenen, in de winter kun je op een dag een stuk minder zien dan in de zomer. Zelf reed ik in een week naar het zuiden van IJsland. Onze verste stop was het gletsjermeer Jokulsarlon. Vanaf daar reden we weer terug om uiteindelijk via de Golden Circle weer terug te gaan richting het vliegveld. Een andere leuke stop nog voor het vliegveld is de Blue Lagoon.In de winter is deze route lang genoeg voor een week, je hebt beperkt daglicht, dus heel veel meer kun je helaas ook niet zien op een dag.
Lees meer: Route roadtrip IJsland

Tips voor het maken van een roadtrip in IJsland in de winter

In de winter heb je maar de beperkte mogelijkheid om bezienswaardigheden te zien. Iets waar je aan moet denken als je die kant op gaat in de donkere maanden. Wij begonnen altijd in het donker te rijden, zodat we bij het eerste licht bij de bezienswaardigheid waren. Even wennen om hier rekening mee te houden en daarnaast ook te ervaren dat het om half 10 nog pikkedonker is.

Meer lezen over mijn rondreis door IJsland?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on