Waarom je niet naar IJsland moet gaan in de winter

Waarom je niet naar IJsland moet gaan in de winter

De IJslandse winter is toch net even anders dan de winter die wij in Nederland kennen. De dagen zijn een stuk korter en je kunt alle weersomstandigheden treffen op een dag. Toch zijn er liefhebbers van deze weersomstandigheden op IJsland. Benieuwd wanneer je beter niet naar IJsland moet gaan in de winter?

Kou & regen – het weer in IJsland

Begin december troffen we het niet helemaal met de weersomstandigheden. Het kan redelijk koud zijn, maar het kan ook nog dagen regenen. Vooral als je niet van regen houdt, is het toch even slikken als het met bakken uit de lucht valt en je na vijftien minuten zeiknat bent. Net alsof je onder de waterval stond in plaats van ervoor. Mocht je een enorme koukleum zijn, kies dan inderdaad niet de koudste maanden, maar ga wat eerder of later.

Waarom je niet naar IJsland moet gaan in de winter

Korte dagen in IJsland in de winter

Nog zo’n punt waar je enorm aan moet wennen. Mocht je in Nederland al moeite hebben met de korte dagen? Ga dan vooral niet naar IJsland in de wintermaanden. Rijden in het donker, weinig van je omgeving zien, iets bekijken en voor je het weet is het al weer donker. Foto’s als onderstaande zorgen toch even voor het besef dat de dagen kort zijn en dat je er maar het beste alles uit kunt halen. Een goed motto voor een ieder die de korte dagen aandurft.

Waarom je niet naar IJsland moet gaan in de winter

Rijomstandigheden in IJsland

Mocht je een hekel hebben aan rijden in de sneeuw of in het donker? Dan kun je IJsland beter skippen in de winter. Het gebeurt je dagelijks dat je start en eindigt in het donker en ik kan je vertellen dat het best lastig is om in te schatten hoe ver de lampen links of rechts van je zijn. Je ziet de wegen niet, want buiten de dorpen staan geen lantaarnpalen. Een berg oprijden voel je aan je lichaam in plaats van dat je het ziet. Ook sneeuw op de wegen is geen verrassing. Af en toe een sneeuwbui is gebruikelijk in deze maanden.

Benieuwd naar de route die wij reden tijdens onze roadtrip in IJsland?

Waarom je niet naar IJsland moet gaan in de winter

Ongezelligheid in restaurants

In de grote plekken kan het in de wintermaanden best gezellig zijn. In Reykjavik zaten we in twee verschillende cafe’s gezellig met veel andere mensen te eten. Gelukkig hadden we dat ook bij de pizzeria in Vik. Maar de overige dagen zaten we vrijwel als enige te eten. Je ziet overdag toch redelijk wat toeristen, maar waar die ’s avonds allemaal gebleven zijn, geen idee. Wij hebben vaak met zijn tweeën gegeten. Op zich niets mis mee, maar het maakt het er niet heel gezellig op met zijn tweeën in een enorm restaurant.

Waarom je niet naar IJsland moet gaan in de winter

Toegankelijkheid bezienswaardigheden in de winter

Wil je alles afvinken op je lijstje? Dan is de winter misschien niet de geschikte periode om naar IJsland te gaan. Niet alles is toegankelijk en het kan je ook regelmatig gebeuren dat bepaalde wegen afgesloten zijn. Een 4×4 geeft je al wat meer mogelijkheden, maar ook daar kun je niet tegen wegafsluitingen op. Je kunt ook vastzitten op bepaalde plekken en daardoor je route om moeten gooien, want af en toe komt het voor dat bepaalde wegen afgesloten zijn door weersomstandigheden.

Waarom je niet naar IJsland moet gaan in de winter

Voordelen van IJsland in de winter

Natuurlijk kun je bovenstaande voor lief nemen en gewoon genieten in IJsland in de winter, want voordelen zijn er genoeg. 

– Golden hours

Wanneer de zon schijnt heb je de hele dag een soort van Golden Hours. De zon komt namelijk niet hoog en daardoor is het licht voor het fotograferen ideaal. Het maakt IJsland magisch. 

– Minder toeristen in de winter

Iets wat heel fijn is in de winter, is dat er minder toeristen zijn. Het is een stuk minder druk dan in de zomer bij de toeristische highlights. Natuurlijk heb je nog steeds mensen bij de grote bezienswaardigheden, maar een stuk minder. Wij waren bij de Svartifoss de enige en ik kan je zeggen: dat is fijn. En in rijen dik voor de Geysir staan, lijkt mij ook geen pretje.

Travel Inspiratie: Voor en nadelen van IJsland in de winter
In de winter zijn hier al genoeg toeristen

– Wandelingen in de sneeuw

In Nederland hebben we de laatste jaren niet meer te maken met een echte sneeuwval, hooguit wat natte sneeuw of het is binnen een paar dagen weer verdwenen. Het echte gevoel van het ‘gekraak’ van het lopen in de sneeuw blijft magisch, net als lopen in ongerepte sneeuw.

– Genieten van de warmwaterbronnen

In de winter buiten zwemmen. In Nederland moeten we er niet aan denken, maar IJsland telt zoveel warmwaterbronnen, waar je dus ook in de winter heerlijk kunt badderen. Heerlijk om te ontspannen na een dag actief te zijn geweest in de buitenlucht. 

Travel Inspiratie: Voor en nadelen van IJsland in de winter
Blue Lagoon

– Mooie besneeuwde bergtoppen

Het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen in IJsland is magisch om te zien, zeker in combinatie met de mist die er vaak om heen hangt. Het maakt het land mysterieus, zeker als je alleen maar op de rondweg blijft. Je blijft je afvragen wat er in de binnenlanden afspeelt.

– Noorderlicht

Een van de grootste pluspunten in de winter: de kans op het Noorderlicht! Vanaf september tot en met april heb je kans op dit mooie natuurfenomeen. Natuurlijk zijn de weersomstandigheden vaak wat ‘zwaarder’, maar voor mij was dit toch wel een van de redenen om naar IJsland te gaan in de winter.

– Kerst versieringen

Ik houd van de gezelligheid die een stad in de winter heeft. Overal kerstversieringen, kerstbomen en kerstmarkten. In Reykjavik vind je overal kerstversieringen en dat maakt een stad in het donker net even aantrekkelijker. Nou moet ik wel zeggen; in IJsland versieren ze ook de  grafstenen op het kerkhof. Geen idee wat hier de gedachte achter is.

Travel Inspiratie: Voor en nadelen van IJsland in de winter
Kerstverlichting op het kerkhof

– Winterse excursies

In de winter heb je de mogelijkheid om te schaatsen en je kunt zelfs skiën in IJsland. Ook bepaalde glacier tours zijn alleen mogelijk in de winter. Excursies die in de zomer niet mogelijk zijn en daardoor kan het dus lonen om in de winter die kant op te gaan.

IJsland in de winter

Natuurlijk is IJsland ook in de winter prachtig om te bezoeken. Ieder seizoen heeft zijn charme. Wanneer loop je tegenwoordig nou in Nederland door de sneeuw? Of wanneer zie je de zon amper boven de bergtoppen uitkomen? En vergeet niet de kans op Noorderlicht in de winter. Je moet geluk hebben, maar wat een ervaring is dat om mee te maken. Je kunt je dus ook gewoon aanpassen aan de weersomstandigheden en genieten van al het moois dat IJsland te bieden heeft. Precies zoals ik heb gedaan. En die regen? Die vergeet je na verloop van tijd of je kunt er smakelijk om lachen.

Wil je graag een complete reis boeken? Dat kan naar IJsland met Voigt Travel. Ideaal als je alle highlights in een reis wilt zien. 

 

Meer lezen over mijn rondreis door IJsland?
Route rondreizen in het zuiden van IJsland
Roadtrip Guide; tips voor roadtrippen in IJsland
Vliegtuigwrak bezoeken in IJsland
Blue Lagoon, go or no go?
Gletsjermeer Jokulsarlon
5x Natuur in IJsland
Golden Circle IJsland
– Bezienswaardigheden en hotspots Reykjavik
Ode aan IJsland

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

16 comments

  1. Dat is precies waarom wij in de zomer zijn gegaan… Al moet ik zeggen, dat beeld van alle sneeuw, zo zou ik IJsland ook echt wel een keer mee willen maken! Alleen dan misschien meer als korte trip dan hele rondreis.

  2. Dit zijn inderdaad de redenen waarom ik IJsland bij voorkeur in het voorjaar of de zomer wil bezoeken. De enige reden waarom ik IJsland in de winter zou willen bezoeken, is vanwege het Noordlicht. Ik ben te gehecht aan mooi/droog weer 😉

  3. Ik ga dus gewoon wél naar IJsland in de winter.

    Ik was er eerder in februari, en nu ga ik weer in februari. De dagen zijn dan net ze lang als in Nederland! Vorige keer was het in Nederland kouder dan in IJsland, ik hoop dat dat nu niet zo is.

    1. Februari is inderdaad een betere maand dan eind november. En ook hier was het toen in NL kouder dan in IJsland. Lekker vooruitzicht Jenny!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *