Socials

Waarom je niet naar IJsland moet gaan in de winter

Waarom je niet naar IJsland moet gaan in de winter

De IJslandse winter is toch net even anders dan de winter die wij in Nederland kennen. De dagen zijn een stuk korter en je kunt alle weersomstandigheden treffen op een dag. Toch zijn er liefhebbers van deze weersomstandigheden op IJsland. Benieuwd wanneer je beter niet naar IJsland kan gaan in de winter?

IJsland in de winter

Kou & regen – het weer in IJsland

Begin december troffen we het niet helemaal met de weersomstandigheden. Het kan redelijk koud zijn, maar het kan ook nog dagen regenen. Vooral als je niet van regen houdt, is het toch even slikken als het met bakken uit de lucht valt en je na vijftien minuten zeiknat bent. Net alsof je onder de waterval stond in plaats van ervoor. Mocht je een enorme koukleum zijn, kies dan inderdaad niet de koudste maanden, maar ga wat eerder of later.

Korte dagen in IJsland in de winter

Nog zo’n punt waar je enorm aan moet wennen. Mocht je in Nederland al moeite hebben met de korte dagen? Ga dan vooral niet naar IJsland in de wintermaanden. Rijden in het donker, weinig van je omgeving zien, iets bekijken en voor je het weet is het al weer donker. Foto’s als onderstaande zorgen toch even voor het besef dat de dagen kort zijn en dat je er maar het beste alles uit kunt halen. Een goed motto voor een ieder die de korte dagen aandurft.

Lees meer: Route roadtrip in IJsland

Rijomstandigheden in IJsland

Mocht je een hekel hebben aan rijden in de sneeuw of in het donker? Dan kun je IJsland beter skippen in de winter. Het gebeurt je dagelijks dat je start en eindigt in het donker en ik kan je vertellen dat het best lastig is om in te schatten hoe ver de lampen links of rechts van je zijn. Je ziet de wegen niet, want buiten de dorpen staan geen lantaarnpalen. Een berg oprijden voel je aan je lichaam in plaats van dat je het ziet. Ook sneeuw op de wegen is geen verrassing. Af en toe een sneeuwbui is gebruikelijk in deze maanden.

Lees meer: Auto huren in IJsland

Ongezellig in restaurants

In de grote plekken kan het in de wintermaanden best gezellig zijn. In Reykjavik zaten we in twee verschillende cafe’s gezellig met veel andere mensen te eten. Gelukkig hadden we dat ook bij de pizzeria in Vik. Maar de overige dagen zaten we vrijwel als enige te eten. Je ziet overdag toch redelijk wat toeristen, maar waar die ’s avonds allemaal gebleven zijn, geen idee. Wij hebben vaak met zijn tweeën gegeten. Op zich niets mis mee, maar het maakt het er niet heel gezellig op met zijn tweeën in een enorm restaurant.

Toegankelijkheid bezienswaardigheden in de winter

Wil je alles afvinken op je lijstje? Dan is de winter misschien niet de geschikte periode om naar IJsland te gaan. Niet alles is toegankelijk en het kan je ook regelmatig gebeuren dat bepaalde wegen afgesloten zijn. Een 4×4 geeft je al wat meer mogelijkheden, maar ook daar kun je niet tegen wegafsluitingen op. Je kunt ook vastzitten op bepaalde plekken en daardoor je route om moeten gooien, want af en toe komt het voor dat bepaalde wegen afgesloten zijn door weersomstandigheden.

Waarom je niet naar IJsland moet gaan in de winter

Tips voor IJsland in de winter

Wat neem je mee onderweg?

Kleding

Belangrijk om in gedachten te houden wanneer je je koffer pakt: regenkleding en warme kleding. Het kan je dus gebeuren dat je de hele week regen hebt en dan is het fijn als je iets droogs bij je hebt of kunt wisselen van regenkleding. Een waterdichte broek, jas en schoenen zijn geen overbodige luxe in IJsland. In ieder seizoen! Ik kocht speciaal voor IJsland wandelschoenen en heb daar geen moment spijt van gehad. En dus ook geen natte voeten ondanks de vele regen. In de winter kan ik je dan ook aanraden om gewoon een normale koffer of tas bij te boeken. Je zit zo op het aantal kilo’s en de kleren nemen nou eenmaal meer ruimte in dan in de zomer. Daarnaast kan het in de winter handig zijn om spikes mee te nemen die je onder je schoenen kunt binden voor als de wegen glad zijn.

Als tip voor kleding kan ik je de collectie van Protest aanraden. Zij hebben fijne winterjassen voor dames en winterjassen voor heren. Ook hun streetwear kleding met hoodies en vesten zitten erg fijn en zijn ideaal voor een winterse reis naar IJsland.

Eten en drinken

Het eten in IJsland is duur. Daar kan ik niets anders van maken. Uit eten gaan en voor twee pizza’s en een drankje 50 euro aftikken, helaas dat is IJsland. Van te voren had ik van huis wat Nked repen, nootjes en chocolade in de koffer gegooid. Toch fijn om daar geen extra geld aan uit te geven en daarnaast fijn om in ieder geval iets te eten bij je te hebben. Onderweg ben je afhankelijk van tankstations of supermarkten en die zitten niet altijd dicht bij elkaar. Dus wanneer je honger hebt en je eerst nog vijftig kilometer moet rijden om iets te kopen, is het handig dat je iets bij je hebt. Zeker in de buurt van Jokulsarlon kon ik niet een gelegenheid vinden om te lunchen. Zorg dus altijd dat je iets te eten bij je hebt. Iets anders dat ik kan aanraden om mee te nemen vanaf huis, is het meenemen van een thermosfles. ’s Ochtends in het hotel vullen met heet water en zo heb je de hele ochtend warme thee.

Tips voor je roadtrip ijsland

In de winter heb je maar de beperkte mogelijkheid om bezienswaardigheden te zien. Iets waar je aan moet denken als je die kant op gaat in de donkere maanden. Wij begonnen altijd in het donker te rijden, zodat we bij het eerste licht bij de bezienswaardigheid waren. Even wennen om hier rekening mee te houden en daarnaast ook te ervaren dat het om half 10 nog pikkedonker is. Ook kun je door het weinige licht niet altijd de weersomstandigheden in de gaten houden, neem dus de tijd voor het rijden naar bezienswaardigheden.

Voordelen van IJsland in de winter

Natuurlijk kun je bovenstaande voor lief nemen en gewoon genieten in IJsland in de winter, want voordelen zijn er genoeg. 

Golden hours

Wanneer de zon schijnt heb je de hele dag een soort van Golden Hours. De zon komt namelijk niet hoog en daardoor is het licht voor het fotograferen ideaal. Het maakt IJsland magisch. 

Minder toeristen in de winter

Iets wat heel fijn is in de winter, is dat er minder toeristen zijn. Het is een stuk minder druk dan in de zomer bij de toeristische highlights. Natuurlijk heb je nog steeds mensen bij de grote bezienswaardigheden, maar een stuk minder. Wij waren bij de Svartifoss de enige en ik kan je zeggen: dat is fantastisch. Helemaal op gaan in de omgeving zonder geluiden van anderen. En in rijen dik voor de Geysir staan, lijkt mij ook geen pretje.

Wandelingen in de sneeuw

In Nederland hebben we de laatste jaren niet meer te maken met een echte sneeuwval, hooguit wat natte sneeuw of het is binnen een paar dagen weer verdwenen. Het echte gevoel van het ‘gekraak’ van het lopen in de sneeuw blijft magisch, net als lopen in ongerepte sneeuw. Besneeuwde bergtoppen blijven magisch om te bekijken.

Genieten van de warmwaterbronnen

In de winter buiten zwemmen. In Nederland moeten we er niet aan denken, maar IJsland telt zoveel warmwaterbronnen, waar je dus ook in de winter heerlijk kunt badderen. Heerlijk om te ontspannen na een dag actief te zijn geweest in de buitenlucht. De bekendste is de Blue Lagoon in IJsland en dat is direct ook de duurste. Toch is een bezoek aan de Blue Lagoon een ervaring op zich.

Lees meer: Blue Lagoon IJsland

Travel must do // Blue Lagoon go or no go?

Mooie besneeuwde bergtoppen

Het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen in IJsland is magisch om te zien, zeker in combinatie met de mist die er vaak om heen hangt. Het maakt het land mysterieus, zeker als je alleen maar op de rondweg blijft. Je blijft je afvragen wat er in de binnenlanden afspeelt.

Noorderlicht

Een van de grootste pluspunten in de winter: de kans op het Noorderlicht! Vanaf september tot en met april heb je kans op dit mooie natuurfenomeen. Natuurlijk zijn de weersomstandigheden vaak wat ‘zwaarder’, maar voor mij was dit toch wel een van de redenen om naar IJsland te gaan in de winter.

Lees meer: Tips voor het fotograferen van het Noorderlicht & Benieuwd waar je het Noorderlicht het beste kunt spotten?

Kerst versieringen

Ik houd van de gezelligheid die een stad in de winter heeft. Overal kerstversieringen, kerstbomen en kerstmarkten. In Reykjavik vind je overal kerstversieringen en dat maakt een stad in het donker net even aantrekkelijker. Nou moet ik wel zeggen; in IJsland versieren ze ook de  grafstenen op het kerkhof. Geen idee wat hier de gedachte achter is.

Winterse excursies

In de winter heb je de mogelijkheid om te schaatsen en je kunt zelfs skiën in IJsland. Ook bepaalde glacier tours zijn alleen mogelijk in de winter. Excursies die in de zomer niet mogelijk zijn en daardoor kan het dus lonen om in de winter die kant op te gaan. Je kunt zelfs in de winter nog duiken op IJsland.

IJsland in de winter

Natuurlijk is IJsland ook in de winter prachtig om te bezoeken. Ieder seizoen heeft zijn charme. Wanneer loop je tegenwoordig nou in Nederland door de sneeuw? Of wanneer zie je de zon amper boven de bergtoppen uitkomen? En vergeet niet de kans op Noorderlicht in de winter. Je moet geluk hebben, maar wat een ervaring is dat om mee te maken. Je kunt je dus ook gewoon aanpassen aan de weersomstandigheden en genieten van al het moois dat IJsland te bieden heeft. Precies zoals ik heb gedaan. En die regen? Die vergeet je na verloop van tijd of je kunt er smakelijk om lachen.

Meer lezen over mijn rondreis door IJsland?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on