Socials

De Golden Circle IJsland – route en bezienswaardigheden

Roadtrip IJsland

De Golden Circle IJsland – route en bezienswaardigheden

Het wordt langzaam donker in IJsland. Sneeuw ligt op de wegen. Na het geiser geweld besluiten we toch nog even naar een van de populairste attracties van IJsland te rijden. De Gulfoss waterval. Dat de zon al onder is, merken we op de foto’s. Gelukkig slapen we in de buurt en kunnen we later nog een keer terug komen. De Golden Circle in IJsland in de winter bezoeken vraagt om enige aanpassingen, maar zorgt er ook voor dat het landschap waar we in lopen helder wit is. Mooie contrasten met de geisers, bergen en watervallen. Tips voor de route en bezienswaardigheden bij de Golden Circle in IJsland.

De Golden Circle vanuit Reykjavik

Vanuit Reykjavik worden diverse tours aangeboden richting de Golden Circle. Het is natuurlijk veel leuker om zelf deze route te verkennen en er de tijd voor te nemen. Hoewel de meesten starten vanuit Reykjavik om de Golden Circle rechtsom te rijden, reden wij vanuit het zuiden deze kant op. De laatste paar dagen van onze roadtrip brachten wij door bij de bezienswaardigheden van de Golden Circle.
Lees hier de route die wij reden in IJsland

Bezienswaardigheden en route voor de Golden Circle IJsland

Doordat wij vanuit het zuiden de route reden, hebben wij hem niet helemaal als rondje in een keer gereden. Het stuk waar je rechtsaf richting de Golden Circle slaat bij Selfoss tot aan Reykjavik hadden wij natuurlijk al eerder gereden die week. Je kunt de Golden Circle zowel linksom als rechtsom rijden, wanneer je de rechterroute neemt kom je onderstaande highlights tegen:

Kerrid Crater

Diverse dingen had ik gelezen over de Kerid Crater voordat we naar IJsland reisden. De een was positief, de ander wat minder enthousiast. Aangezien onze route vanaf de Gulfoss letterlijk langs de krater kwam, konden wij dit natuurlijk niet overslaan. De sneeuw die we de afgelopen dagen nog zagen, was gesmolten. Het is een natuurverschijnsel wat ik de moeite waard vond om te bezoeken. De rode kleuren in verhouding tot het blauwe water zorgen voor een mooie verschijning. Het water ligt op een redelijke diepte wanneer je rondom de krater loopt. Je kunt het water ook van dichtbij aanschouwen. Heel onwerkelijk als je beneden in de krater staat. Je betaalt een kleine toeslag om te kijken.

Roadtrip IJsland

Skalholt Kerk

Niet echt een natuurverschijnsel zoals de rest op de route, maar wel een mooie kerk om te bekijken. Vroeger was deze plek een belangrijk sociaal en religieus centrum. De eerste school van IJsland stond er, belangrijke gebeurtenissen in de religie vonden er plaats, aardbevingen die het dorp verwoesten. Kortom een plek met historie. De 30 meter hoge kerk staat sinds 1963 op deze plek. In combinatie met de witte sneeuw is het prachtig om te aanschouwen.

De Golden Circle IJsland

Strokkur Geysir

In een zeer actief gebied Haukadular liggen meerdere geisers en warmwaterbronnen bij elkaar. Het was de eerste keer dat ik een geiser zag spuiten. Wat een fantastisch natuurfenomeen. Zo mooi, dat ik meerdere keren heb staan kijken. Om de vier tot acht minuten komt de Strokkur tot leven. Ook de borrelende warmwaterbronnen zijn al prachtig om te aanschouwen. Hiervoor moet je echt even de tijd nemen om dit in je op te nemen. En mocht je geluk hebben met een blauwe lucht, dan zou ik zeker even wachten tot zonsondergang.

Roadtrip IJsland

Gulfoss

Nog zo’n fantastisch natuurverschijnsel op zo’n korte afstand van de geisers. Een van de populairste watervallen van IJsland en een die er in de verschillende jaargetijden weer iedere keer anders uit ziet. Het water buldert met enorm veel geluid naar beneden. In twee verschillende trappen valt het water zo’n 32 meter naar beneden. In de winter ben je redelijk gelimiteerd tot de vaste paden, die zelfs onder sneeuw liggen. Ik had ijzers onder mijn schoenen gebonden, waar ik best blij mee was. Glibberend naar beneden liepen we naar de rand om de waterval te bekijken.

Thingvellir National Park

Over de besneeuwde wegen rijden wij naar het Thingvellir National Park. Het regent lichtjes, maar de sneeuw blijft nog liggen. Het park neemt een belangrijke plek in de IJslandse geschiedenis. Daarnaast vind je hier de scheidingslijn tussen het Noord-Amerikaanse en Euraziatische continent. Op het moment dat wij aankomen, komen ook net de bussen met toeristen uit Reykjavik aan. Een voordeel, deze hebben een strak programma en kunnen dus niet alles bekijken. We maken een wandeling naar de Oxarafoss waterval. De toeristenstroom wordt al snel minder. De wegen des te glibberiger.. Onderweg kom je nog langs Logberg, de plek waar vroeger belangrijke besluiten werden genomen. We nemen met de auto nog een kijkje bij het kleine kerkje en de kloof Sifra. Hier worden zelfs in de winter duiktochten georganiseerd. Fascinerend om te zien.

Hoeveel tijd heb je nodig voor de Golden Circle IJsland?

Hoeveel tijd je nodig hebt ligt natuurlijk wel aan in welk seizoen ja afreist naar IJsland. In principe kun je alles in een dag bezoeken zoals die tijdens een dagtour aangeboden worden. Toch is het leuker om er iets meer de tijd voor te nemen. Je merkt dat de bezienswaardigheden rustiger zijn op het moment dat de touringcars weer vertrokken zijn. Overnachten in de buurt van de Gulfoss is mogelijk, dus een nacht daar is een goede optie. Je hebt zo iets meer tijd om alles rustig te bekijken. Mijn advies is om twee dagen uit te trekken voor je bezoek aan de Golden Circle.

Hoe is de Golden Circle in IJsland in de winter?

De Golden Circle is een van de meest makkelijke natuurgebieden om te bezoeken vanuit Reykjavik. Er gaan diverse tours die kant op. In de zomer, met de lange dagen, een prima dagtrip. In de winter is het niet te doen om dit op een dag te bezoeken. Zeker niet als je ook rustig de tijd wil nemen voor de bezienswaardigheden. Kies daarom voor een overnachting in de buurt. De weersomstandigheden kunnen ook een stuk slechter zijn in de winter. Met die extra dag heb je nog een escape om iets nog een keer te gaan bekijken. Ik bezocht IJsland in december en dit was destijds het enige gebied met sneeuw. Ook dit kan je planning in de war schoppen. Hoewel de sneeuw de Golden Circle ook wel weer iets magisch geeft. Geen overbodige luxe voor als je wandelingen gaat maken, spikes. Ideaal tegen glibberen onderweg.

Overnachten bij de Golden Circle IJsland

Vanwege het korte daglicht besluiten wij te overnachten in het Gulfoss Hotel. Tussen de geisers en de Gulfoss vind je dit hotel dat een prima uitvalsbasis is voor twee dagen Golden Circle. Het hotel was destijds vrij nieuw en had de mogelijkheid voor een diner en ontbijt.

Meer lezen over mijn rondreis door IJsland?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on