Bezienswaardigheden en hotspots in Reykjavik IJsland die je niet mag missen

12 uur in Reykjavik

De meest noordelijke hoofdstad ter wereld; Reykjavik. De stad met kleurrijke huisjes, street art en waar genoeg te doen is. Hoewel de meeste toeristen IJsland bezoeken voor de mooie natuur, kan een stop in Reykjavik niet ontbreken. Waarom? Omdat ongeveer de helft van de 330.000 inwoners van IJsland in Reykjavik woont. Wil je naast de natuur, iets van de IJslandse cultuur meekrijgen, dan is Reykjavik het bezoeken waard. Benieuwd welke bezienswaardigheden je niet mag missen in Reykjavik? Tips voor bezienswaardigheden en restaurants in Reykjavik IJsland

Bezienswaardigheden in Reykjavik

Voor mij was het een korte, maar aangename kennismaking met Reykjavik. Na een vlucht op Kevlavik Airport reden wij richting de hoofdstad die je vanaf de weg in een baai ziet liggen. Op zoek naar de Hallgrimskirkja, voor ons de enige mogelijkheid om de stad te overzien terwijl het nog licht is. Want ook in de stad, is het in de winter al vroeg donker. Regen en donkere wolken pakken samen boven de stad. Toch konden ze ons niet tegenhouden. Zo weinig tijd in de stad, die moesten we wel optimaal benutten.

Hallgrimskirkja beklimmen

De Hallgrimskirkja zie je al van verre boven de stad uitsteken. Zowel van binnen, als van buiten een prachtige, maar wel absurde kerk. Een vorm die ik nog nooit eerder had gezien. Je kunt met een lift omhoog, jep een lift, om het 360 graden uitzicht te bekijken over Reykjavik. Je betaalt om boven te komen zo’n 7 euro, maar het is het uitzicht zeker waard.

12 uur in Reykjavik

Sun Voyager

Een van de meest gefotografeerde plekken in Reykjavik. Een beeld van staal gemaakt door Jon Gunnar Arnason dat op het eerste gezicht een op Viking Schip lijkt, maar wat vooral een ode is aan de zon. Het beeld staat aan de zee en daarachter heb je uitzicht op Mount Esja, vandaar fotografisch gezien een mooie plek.

Bezienswaardigheden en restaurants in Reykjavik IJsland

Harpa concertgebouw

Nog zo’n blikvanger in Reykjavik. Het belangrijkste gebouw in de culture en sociale sector. In Harpa vind je een conference centrum en worden de belangrijkste concerten gegeven. Het gebouw is fotografisch zeker een must om te bezoeken, zeker als het al wat donker wordt. De lichten op het gebouw veranderen steeds, waardoor het zeker de moeite waard is om ook in het donker naar Harpa te lopen.

Bezienswaardigheden en restaurants in Reykjavik IJsland

Overige bezienswaardigheden in Reykjavik

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen om te bezoeken in Reykjavik, waar wij helaas door tijdgebrek geen tijd voor hadden:

  • Je kunt naar het enige echte Penis museum in de stad
  • De stad bekijken van het Perlan
  • Het Hofdi huis, bekend van Wie is de Mol, bekijken.
  • En ben je in de zomer in de stad, dan is een walvistocht een must.
Bezienswaardigheden en restaurants in Reykjavik IJsland

De leukste hotspots in Reykjavik

The Big Lebowski

The Big Lebowski, wie kent de cult film uit 1998 niet. In Reykjavik is er een bar naar vernoemt, compleet met diner style interieur, bowlingbaan en oog voor detail. Een plek waar een mix aan bezoekers komt; locals en toeristen. En een plek waar je je ogen uit kijkt, zoveel mooie details van de film vind je hier terug. Omdat het begon te regenen besloten wij alvast bij The Big Lebowksi naar binnen te gaan om wat te eten. Op dat moment was er net een voetbalwedstrijd op tv en zaten de locals vol spanning te kijken. Met een burger en een frietje konden wij de locals een beetje bespieden. Erg leuk om te zien hoe erg ze meeleven met de wedstrijd, die notabene in Engeland was. Kennelijk zat er een IJslander in de selectie. Overigens vergeet ook niet om even een bezoekje te brengen aan de toiletten. Ik heb nog nooit zulke leuke beschilderde toiletten gezien. En ik denk dat het zelfs leuk is om meerdere keren naar dit café te gaan, je ontdekt iedere keer nieuwe dingen.

The Big Lebowski
A: Laugavegur 20b

Bezienswaardigheden en restaurants in Reykjavik IJsland
Bezienswaardigheden en restaurants in Reykjavik IJsland

Koffie drinken tussen de boeken bij Cafe Laundromat

Wasmachines en een café? Een vreemde combi, maar je vindt het bij Café Laundromat in Reykjavik. Overigens staan deze wasmachines wel in een aparte ruimte hoor. Het café is namelijk voorzien van een hele rij boeken, wereldkaarten en leuke quotes. Op de muur hangen foto’s van andere Laundromat Cafes. Op de kaart vind je allerlei heerlijke gerechten terug. Het ontbijt is vanaf 8.00 uur, maar ben je te laat, dan is er nog een speciale kaart voor ‘the late breakfast’. Een kaart met speciale biertjes zorgt ervoor dat je eigenlijk de hele dag wel kunt blijven zitten in het Laundromat Cafe. Wij deden alleen een kopje koffie en thee, maar ik zou hier zeker een keer willen eten.

Cafe Laundromat
A: Austurstræti 9

Bezienswaardigheden en restaurants in Reykjavik IJsland
Bezienswaardigheden en restaurants in Reykjavik IJsland

Wil je naar IJsland?

De goedkoopste vliegtickets vind je bij Skyscanner
Tips voor goedkope hotels in Reykjavik

Meer lezen over mijn rondreis door IJsland?
Route rondreizen in het zuiden van IJsland
Roadtrip Guide; tips voor roadtrippen in IJsland


Vliegtuigwrak bezoeken in IJsland
Blue Lagoon, go or no go?
Gletsjermeer Jokulsarlon
5x Natuur in IJsland
Golden Circle IJsland
Ode aan IJsland
Bezienswaardigheden en restaurants in Reykjavik IJsland
Bezienswaardigheden en restaurants in Reykjavik IJsland

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 comments

  1. Wat een handig en leuk artikel! Ik ga in april naar IJsland voor een rondreis en ik ben ook maar kort in Reykjavik. Handig om dan te weten wat je kan doen in beperkte tijd!

    1. Dank je Esther. Misschien heb jij nog wel meer tijd, aangezien het langer licht is. Binnenkort komen er nog twee leuke eetetentjes online in Reykjavik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *