Socials

Het vliegtuigwrak DC-3 bezoeken bij Solheimasandur in IJsland

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Het vliegtuigwrak DC-3 bezoeken bij Solheimasandur in IJsland

Turend in de verte probeer ik het vliegtuig wrak te ontdekken. In het grauwe weer zien we eigenlijk niet meer dan mist en het zwarte pad tussen de gele bordjes. IJsland laat zijn mysterieuze kant zien tijdens de wandeling door de regen naar het vliegtuigwrak. Van te voren twijfelend of we door die regen de wandeling in het open land willen maken, achteraf ben ik blij ook dit stuk van IJsland gezien te hebben. Wanneer je naar IJsland gaat is een bezoek aan het Air Plane Wreck eigenlijk een must, niet per se om de geschiedenis, maar om de wandeling door afgezonderd IJsland en het feit dat het vliegtuig indrukwekkend is om te zien. Tips om het vliegtuigwrak te bezoeken bij Solheimasandur in IJsland. 

Het verhaal van het Amerikaanse vliegtuigwrak

Op 24 november 1973 stortte een Amerikaanse Dc-3 neer op het strand van Solheimasandur. In die tijd was er nog een Amerikaanse basis op IJsland, dus het is niet raar dat er een vliegtuig neerstortte op IJslands grondgebied. Iedereen overleefde gelukkig de crash. Onduidelijk is waarom het vliegtuig neerstortte, maar de geruchten gaan dat de brandstof op was of dat het IJslandse weer invloed had. Inmiddels is het een populaire trekpleister op IJsland, zeker na het zien in Wie is de Mol. 

Het vinden van de juiste plek aan de snelweg

Het is even zoeken, de afslag naar de ‘parkeerplaats’ om naar het Air Plane Wreck toe te lopen. Net na de Skogafoss is het opletten. Aan de rechterkant van de weg doemen ineens een paar auto’s op. Gewoon op een stukje naast de weg. Waar je vroeger nog met de auto het wrak kon bezoeken, moet je het nu te voet doen. De parkeerplaats is alleen bestemd voor auto’s. Vanaf de weg gaat het vrij stijl naar beneden, waardoor het voor campers en touringcars onmogelijk is om er op en af te komen. Aan de ene kant natuurlijk fijn, want dat zorgt ervoor dat er geen busladingen vol toeristen met je mee lopen. Nergens staat aangegeven dat er een vliegtuigwrak ligt, dus je moet even alert zijn na de Skogafoss.
(Edit; ik was er in december 2016, na die tijd is er meer ruimte gemaakt om te parkeren.)

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Wandeling naar het DC 3 vliegtuigwrak

Gewapend in regenkleding besluiten we er toch voor te gaan. Geen idee hoe lang de wandeling precies zal zijn, daarom besluit ik mijn Iwatch aan te zetten. Je kunt eigenlijk niet verdwalen richting het Air Plane Wreck. Tussen de gele bordjes het zwarte grindpad volgen. Wanneer het mistig en regenachtig is, valt er niet veel te kijken. Een typisch IJslands landschap komt voorbij. We blijven dan ook turen naar de contouren van het wrak. Pas na een kilometer of drie, vier zien we het vliegtuigwrak liggen. We hebben geluk, er zijn maar twee mensen aan het fotograferen.

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Air Plane Wreck – een zwart wit plaatje

Wat een geluk dat er maar een paar mensen aanwezig zijn. Het maakt de foto’s mysterieus. Daarnaast is het net een zwart-wit plaatje door de zwarte grond, het witte vliegtuig en de mistige achtergrond. Indrukwekkend om te zien hoe goed de staat eigenlijk nog is na al die jaren. Het vliegtuig maakt indruk op je wanneer je in een desolaat landschap staat met alleen maar vulkanische grond om je heen en een beperkt zicht door de weersomstandigheden. 

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Afsluiting van een dag vol IJslands weer

Na alle foto’s te hebben genomen, komen er meer mensen aan. Wij besluiten weer terug te lopen. Aangezien de route niet heel spectaculair is en het zelfde als de heenweg, tellen we het aantal mensen dat we tegenkomen; 100. We zijn net op tijd geweest om het vliegtuig voor ons zelf te hebben. We worden nog verrast met de eerste IJslandse zonnestralen, een van de weinige die week. En daarmee hebben we een fijne eerste dag in IJsland en maken we kennis met de verschillen in het weer in IJsland. 

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

In de buurt van het vliegtuigwrak overnachten? Wij sliepen bij Farmhouse Lodge in de buurt van Vik met een fantastisch uitzicht over de vlaktes van IJsland.

Meer lezen over mijn rondreis door IJsland?
Route rondreizen in het zuiden van IJsland
Roadtrip Guide; tips voor roadtrippen in IJsland
Waarom je niet in de winter naar IJsland moet gaan
Blue Lagoon, go or no go?
Gletsjermeer Jokulsarlon
5x Natuur in IJsland
Golden Circle IJsland
Hotspots in Reykjavik
12 uur in Reykjavik
Ode aan IJsland

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on