Roadtrip IJsland // De ultieme route voor 1 week rondreizen in IJsland

Roadtrip IJsland in de winter – 1 week rondreizen in het westen en zuiden.

Wegdromen tussen de vlaktes met af en toe bergen die op duiken. Of nog mooier; gletsjers die je vanaf de weg ziet. IJslandse paarden die in de sneeuw dartelen, kerkjes die voorbij komen. Zoveel moois waar je wel wilt stoppen, maar wat niet altijd mogelijk is. Dan maar op slaan in mijn eigen geheugen. Plekjes waar bijna niemand woont of de gezelligheid van het grote Reykjavik. Je vindt het allemaal in het magische en mysterieuze IJsland. Een land dat veel te bieden heeft, nog meer moois dan dat ik al gezien heb in een week. In een week kun je rondreizen in het zuiden en westen van het land, zeker in de zomer heb je alle tijd om de bezienswaardigheden te bezoeken. Bekijk hier de route van de roadtrip in IJsland die wij maakten in de winter. 

Dag 1: Amsterdam – Keflavik – Reykjavik (51 kilometer)

Met WOW Air vliegen we van Amsterdam naar Keflavik, de vlucht gaat voorspoedig en rond 14.00 uur zijn we in IJsland. We halen de auto op en rijden naar Reykjavik. We hopen de stad nog even te zien in het licht. Op mijn lijstje staat in ieder geval de Hallgrimskirkja, de kerk van waaruit je de stad kan overkijken. Overigens is de kerk zelf, zowel van de binnen- als de buitenkant, ook een bezoekje waard. Eenmaal boven maken we kennis met de harde IJslandse wind en regen. Na het bezoekje aan de kerk, merk je al dat er minder licht is tijdens het fotograferen. Het is nog niet helemaal donker, maar de zon is inmiddels onder. We zien de Sun Voyager nog met op de achtergrond de donkere wolken en het duurt niet lang voordat we allebei nat worden. Dan maar een cafe opzoeken om wat te eten. Na het eten is het inmiddels opgeklaard en drinken we nog ergens koffie voordat we nog even door de stad rondlopen. We gaan langs het Harpa en ik besluit om de Hallgrimskirkja ook nog even in het donker te willen fotograferen. We komen hierdoor redelijk laat aan in het hotel voor die nacht.

Gezien:

Overnachting: Capital Inn

Roadtrip IJsland in de winter – 1 week rondreizen in het westen en zuiden.

Dag 2: Reykjavik – Skeidflotur – Vik (187 kilometer)

Door het uur tijdsverschil zijn we op tijd wakker. We zitten in een accommodatie waarin we een gedeelde douche hebben, maar gelukkig kunnen we direct douchen. We besluiten dan ook maar gelijk te ontbijten. Het ontbijt valt erg tegen en we stappen dan ook snel in de auto om maar te gaan rijden. Het is nog pikkedonker als we om 8.00 uur vertrekken en het regent. Kennelijk zijn we over een aantal bergen gereden, want onderweg wordt het weer steeds slechter en mistiger. Bij het tankstation wordt het inderdaad bevestigd. De eerste stop voor vandaag is de Seljalandfoss. We zijn niet de enige bezoekers bij de waterval ondanks de regen. We kleden ons goed aan en bewonderen de waterval. Door de gladheid durf ik het niet aan om achter de waterval te komen. Na 15 minuten lijkt het alsof we onder de waterval hebben gestaan in plaats van ervoor. Niet alleen de regen maar ook de waterval zorgt ervoor dat je hier niet droog vandaan komt. De volgende waterval zit maar op een klein stukje rijden: Skogafoss. We besluiten om deze waterval vanuit de hoogte te bekijken en lopen de 300 trappen omhoog.

Op mijn lijstje staat een wandeling naar het Air Plane Wreck, voor sommigen bekend uit Wie is de mol? We twijfelen even of we gaan. Het wrak ligt namelijk in ‘the middle of nowhere’ en het is dan ook zo’n 3,5 kilometer lopen. We zijn nog redelijk nat van de watervallen van de ochtend, maar we besluiten te gaan. Het is een zwart wit plaatje, onderweg en bij het vliegtuig. Gelukkig zijn er maar 2 mensen op het moment dat we er zijn, onderweg naar de auto komen we namelijk 100 tegenliggers voorbij.

We rijden nog net op tijd naar Dyrholaey, een uitkijkpunt over een aantal rotsen in de zee. Het zonnetje breekt net een beetje door wat prachtige plaatjes oplevert. Nog net voordat de zon helemaal ondergaat arriveren we bij Guesthouse Farmhouse vlakbij Dyrholaey. Gelukkig, want daardoor kunnen we nog net het fantastische uitzicht zien vanuit de kamer. Een leuk en gezellige accommodatie om te overnachten. Helaas heeft het maar 1 badkamer/wc voor 10 gasten, maar dat leverde eigenlijk verrassend genoeg geen problemen op. We sluiten de avond af bij de Pizzeria in Vik. Een van de weinige eetgelegenheden waar we niet alleen aan het eten waren deze week 🙂

Gezien:

Overnachting: Guesthouse Farmhouse Skeidflotur

Roadtrip IJsland in de winter – 1 week rondreizen in het westen en zuiden.

IJsland is helaas een duur land om in rond te reizen. Tips om geld te besparen tijdens je reis?

Dag 3: Skeidflotur – Jokulsarlon – Kalfafell (207 + 99 kilometer)

Het ontbijt was heerlijk in het hotel en ik kon zelfs nog een keer douchen voordat we op pad gingen. We zijn, achteraf, net iets te laat gaan rijden. Het is een redelijke afstand naar Jokulsarlon en onderweg proberen alvast iets te eten te scoren voor de lunch wat helaas niet lukt. We rijden langs de enorme bergen aan de zuidkust en zien vele watervallen voorbij komen.  Natuurlijk kan ik het af en toe niet laten om te stoppen om foto’s te maken, zoals bij de groene lava rotsen onderweg. Dat zorgt wel voor enig oponthoud. Rond half 12 zijn we bij Jokulsarlon. Wauw, wat een geweldige ervaring. Zo mooi om te zien. Na het bewonderen van het enorme meer lopen we naar het strand waar ijsschotsen op het zwarte zand liggen. Enorme golven beuken op het strand en gooien ijsblokken neer. Helaas is een lunch nog niet gelukt, ik weiger om een klef broodje van 10 euro te eten, dus ik eet een van de proteïne repen die ik  heb meegenomen.

Na het gletsjermeer rijden we naar Skaftafell National Park en vragen we wat we nog kunnen doen. Omdat de zon zo ondergaat adviseren ze ons naar de gletsjer te lopen. Een wandeling van een klein half uurtje heen en terug. We kunnen niet helemaal tot de gletsjer lopen, maar wat een natuurpracht.

In het donker rijden we terug naar Kalfafell waar ons hotel voor die nacht staat. In de omgeving blijken niet al te veel restaurants te zijn, of eigenlijk geen. We eten dus maar een hapje in het hotel. Niet een hele uitgebreide menukaart waardoor we besluiten te gaan voor IJslandse Lam. Niet heel bijzonder, zeker niet als je bedenkt hoe duur (33 euro) dit was, maar de smaak was prima. In de avond probeer ik steeds of ik het Noorderlicht kan spotten. De voorspellingen zijn niet heel gunstig, maar wie weet. Met mij staan er meerdere buiten. Helaas krijgen we ’s avonds nog niets te zien. Ik val na een lange dag in slaap en wordt rond 00.00 uur wakker en ga het nog een keer proberen. Bij de eerste poging krijg ik nog niets te zien, maar een foto naar het binnenland vertoond groene strepen. Binnenkort meer over het Noorderlicht.

Gezien:

 • Groene lava rotsen
 • Jokulsarlon
 • Diamond Beach
 • Skaftafell Gletsjer
 • Noorderlicht

Overnachting: Fosshotel Nupar

Roadtrip IJsland in de winter – 1 week rondreizen in het westen en zuiden.

Dag 4: Kalfafell – Skogar (46 + 46 + 127 kilometer)

Wat een fantastisch ontbijt kregen we hier. Wafels, vers brood, fruit, heerlijk. Afgelopen nacht had het gevroren waardoor we moesten krabben. Gisteren hadden we, doordat het al donker was, geen tijd meer voor de Svartifoss waterval en we besloten terug te rijden. De zon liet zich voor het eerst echt zien, wat een prachtige reflectie opleverde. Een korte wandeling naar de Svartifoss leverde een mooi uitzicht op de ‘zwarte’ waterval. En doordat we zo vroeg waren, was er verder niemand aanwezig. Hoe fijn!

We rijden door naar de ‘Grand Canyon’ van IJsland: De Fjadrarglufur Canyon. Een highlight die je zeker niet mag overslaan. Op de kaart wordt officieel off-road aangegeven, dus we rijden ‘braaf’ niet helemaal door. Hoewel de meeste auto’s wel doorrijden, lopen we het laatste stuk naar de canyon. We lopen de besneeuwde helling omhoog en kijken in een fantastisch mooie kloof. Het zonnetje is net hoog genoeg om mooie schaduwen te creëren. Vergeet ook niet even als je beneden bent om op de brug te gaan staan en de kloof in de kijken.

Wanneer we verder rijden, worden de wegen langzaam wit. We rijden naar Reynisdrangar beach. Het strand dat gezien wordt als een van de mooiste stranden ter wereld. Ik kan ze geen ongelijk vinden, hoewel het absoluut geen tropisch strand is zoals de rest in de top 10. Het zand is zwart en de golven zijn zo hoog, dat zwemmen er niet in zit. Toch zijn er hele mooie basaltzuilen en rotsen op het strand te vinden. Op het moment dat wij er waren, stond er een harde wind en was er net een bus Aziaten uitgestapt. Altijd gezellig.

Inmiddels is de zon al aan het ondergaan en rijden we naar het hotel. We overnachten vlakbij de Skogafoss, maar niet op het terrein zelf bij de watervallen. We blijken de enige gasten in het hotel te zijn en mogen dan ook zelf aangeven wanneer we willen ontbijten. Bij de online recensies lees ik dat we beter bij de Skogafoss kunnen eten en besluiten daar heen te gaan. Ook hier blijken we ongeveer de enige te zijn. Voor het eerst zie ik pasta op de menukaart terug, maar dan zonder groenten. We besluiten toch maar voor de burger te gaan en sluiten af met Skyr Cake. Bij het hotel probeer ik nog even te kijken of het Noorderlicht ook te fotograferen is, maar dat is niet het geval. Overigens is het vandaag voor het eerst droog geweest!

Gezien:

 • Svartifoss
 • Fjadrargljufur
 • Reynisdrangar

Overnachting: Hotel Drangshlid

Roadtrip IJsland in de winter – 1 week rondreizen in het westen en zuiden.

Dag 5: Skogar – Gulfoss (144 kilometer)

Het ontbijt in het hotel was matig en de kamer begon halverwege de nacht ergens naar te ruiken wat ik niet kon thuis brengen. Het regent ’s ochtends, maar we besluiten toch maar te gaan rijden om 9.00 uur. Even gezellig in het lege hotel zitten is ook niet een optie. We gaan naar de Solheimajokull, een gletsjer dichtbij Skogafoss. Eenmaal aangekomen is het dus nog niet helemaal licht en het regent nog steeds. We besluiten toch maar naar het cafe te gaan om te vragen of we al kunnen lopen en dat blijkt geen probleem. De route is prima te doen en even later staan we tegen de ijsschotsen aangeleund. Mijn camera is de avond ervoor van het kleine statief omgevallen, de lens is gelukkig nog heel, maar het gedeelte wat zoomt, zit toch niet helemaal goed vast. Ik kan gelukkig nog foto’s maken! Nadat we de regen getrotseerd hebben, eten we een hotdog bij het café.

Tijd om naar de Golden Circle te rijden. Onderweg maken we af en toe een stop als ik weer mooie foto spots tegen kom, zoals een aantal IJslandse paarden in de sneeuw. Ook maken we een stop in Skalholt, waar een historische kerk staat. Onderweg is het landschap nog steeds wit. We bezoeken als eerste de Geysir. De lucht komt je al lichtjes tegemoet op de parkeerplaats en overal zie je dampen om je heen. De eerste keer dat zo’n geiser omhoog komt, is fantastisch. We hebben een aantal keer de geiser omhoog zien komen en geprobeerd vast te leggen.

Na de geisers is het tijd voor de Gulfoss waterval. Het begint al iets te schemeren en bij de waterval ligt veel sneeuw. Ik bind mijn spikes onder om naar beneden te lopen. Wat een enorme waterval! En met de sneeuw is het een prachtig gezicht. Omdat het al wat donkerder wordt besluiten we morgen nog even langs te rijden. We overnachten bij het Gulfoss Hotel vlakbij de watervallen. Het hotel is net opgeknapt en dat is te zien. Alles is gloednieuw, prachtig. We eten dan ook een hapje in het hotel; vegetarische lasagne. Eindelijk wat groenten deze week.

Gezien:

 • Solheimajokull
 • Skalholt
 • Geysir
 • Gulfoss

Overnachting: Gulfoss Hotel

Roadtrip IJsland in de winter – 1 week rondreizen in het westen en zuiden.

Dag 6: Gulfoss- Thingvellir – Gulfoss (63 + 63 kilometer)

Na een prima ontbijt in het hotel rijden om 9.15 over de besneeuwde wegen naar Thingvellir National Park. Hoewel de wegen vol sneeuw liggen, regent het lichtjes. Thingvellir National Park is een belangrijke historische plaats in de IJslandse geschiedenis. Vrijwel alles wat vroeger met belangrijke gebeurtenissen te maken had, gebeurde in Thingvellir. Ook vind je er de scheidingslijn tussen het Noord- Amerikaanse en Euraziatische continent. We besluiten tussen alle bussen vol toeristen de wandeling te maken naar het verste punt, de Oxarafoss. Naarmate we verder lopen, wordt de toeristenstroom minder. Onderweg kom je langs de Logberg, waar dus vroeger veel belangrijke besluiten werden genomen. Met de auto rijden we nog naar het kleine kerkje in het park en neem ik nog even een kijkje bij de Sifra. Een kloof waar je kan duiken, ook in de winter.

Na het Thingvellir National Park rijden we weer terug naar Gullfoss. Tijd om nog bij iets beter licht foto’s te maken. Er ligt nog steeds veel sneeuw en het regent er ook nog bij, maar dat mag de pret niet drukken. We besluiten te eten bij de restaurants bij de Geysir. Lekker toeristisch, maar we gaan voor een iets ‘goedkopere’ maaltijd en ik probeer dan ook de vleessoep. Een IJslandse specialiteit. Doordat alles al vroeg sluit, zijn we ook vroeg in de hotelkamer. Tijd om nog even te relaxen.

Gezien:

 • Thingvellir National Park
 • Gullfoss

Overnachting: Gullfoss Hotel

Roadtrip IJsland in de winter – 1 week rondreizen in het westen en zuiden.

Dag 7: Gulfoss – Kerid Crater – Blue Lagoon – Keflavik (156 + 22 kilometer)

We zitten op tijd aan het ontbijt en rijden om 9 uur richting de Kerid Crater. Afgelopen nacht heeft het geregend en alle sneeuw is gesmolten. De Kerid Crater is een vulkaan vlakbij Selfoss. Je kan rondom de krater lopen en je kan zelfs nog tot aan het water in de krater komen. Een leuke bezienswaardigheid om even bij te stoppen.

We rijden door richting de Blue Lagoon en onderweg stoppen we nog bij Krisuvik. Ook hier zijn warmwaterbronnen te vinden en je ziet dus overal kringetjes met damp. Mocht je een sterke maag hebben, dan kun je deze bezoeken. De geur is namelijk enorm heftig en ik moet zeggen niet heel fijn. Na een kort bezoekje zijn we dan ook weer verder gereden.

Om 14.00 uur was het tijd voor de Blue Lagoon. Hier had ik in Nederland al voor gereserveerd. Alle tips over de Blue Lagoon had ik van tevoren gelezen, wat erg handig was. Zo hadden we een badhanddoek bij ons waardoor we geen 20 euro voor het huren van een badjas hoefden te betalen. Een enorm leuke ervaring, maar zowel de entree als de dingen die er kunt kopen zijn enorm prijzig. Desondanks toch iets wat je moet doen als je in IJsland bent.

We eten in het plaatsje Grindvik iets bij Pappa’s Pizza. We blijken de enige te zijn, maar hierdoor hebben we snel ons eten. Een prima maaltijd om mee af te sluiten. Na het eten rijden we naar Keflavik. Ons laatste hotel zit op 10 minuten rijden van het vliegveld en aangezien onze vlucht om 06.00 uur gaat, geen straf. Een gezellig hostel, waarbij we leuk hebben gekletst met de receptioniste. Ze vertelde over van alles en wilde ons overal wel bij helpen. En het mooiste, we konden om 3.15 uur al gebruik maken van het ontbijt!

Gezien:

Overnachting: Start Hostel Keflavik

Route roadtrip

Dag 8  Keflavik – Amsterdam- Groningen

Zoals beloofd kunnen we al om 3.15 uur ontbijten, wat een top service. Het vliegveld is op 10 minuten rijden en na nog wat gedoe met de auto, zijn we ruim op tijd bij het vliegveld. Ondertussen blijken we ook een uur vertraging te hebben omdat de Amerikaanse vluchten anders niet aansluiten. Met een boekje lezen en een rondje lopen over het vliegveld doden we de tijd. Ik koop toch nog een magneetje voor de koelkast (de hele week getwijfeld, met zulke prijzen) en ik ben blij dat we al gegeten hebben. Voor de meeste broodjes leg je ongeveer 10 euro neer. De vlucht gaat verder voorspoedig. We hebben het geluk dat de plekken bij de nooduitgang niet bezet zijn waardoor mijn 2 meter lange vader daar kan zitten en dat betekent ook meer ruimte voor mij. Helaas zit de reis er al weer op. De week is voorbij gevlogen. We hebben een prachtig IJsland gezien, mysterieus en wat een schoonheid. Een land om nog een keer naar terug te keren wanneer er iets meer licht is.

Wij reisden een week rond in het zuiden van het land, maar mocht je meer tijd hebben dan kun je ook een road trip maken door heel IJslandRoute roadtrip IJsland in de winter – 1 week rondreizen in het westen en zuiden.

Meer lezen over mijn rondreis door IJsland?
Roadtrip Guide; tips voor roadtrippen in IJsland
Waarom je niet in de winter naar IJsland moet gaan
Blue Lagoon, go or no go?
Vliegtuigwrak
Gletsjermeer Jokulsarlon
5x Natuur in IJsland
Golden Circle IJsland
Hotspots in Reykjavik
12 uur in Reykjavik
Ode aan IJsland

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

6 comments

 1. Je hebt echt een fantastische reis gemaakt! Leuk om een overzicht te zien 😀

 2. Superleuk om te lezen! Fijn om een overzicht te hebben van alle plekken waar je geweest bent. Ik ga dit artikel volgend jaar vast nog eens lezen, voordat wij vertrekken 🙂 Enne, ik ben benieuwd naar je foto’s van het Noorderlicht!

  1. Altijd handig zo’n overzicht. Ik ben benieuwd welke plekken er bij jullie op het lijstje staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *