Socials

Roadtrip IJsland // De ultieme route voor een roadtrip IJsland van 1 week

Roadtrip IJsland

Roadtrip IJsland // De ultieme route voor een roadtrip IJsland van 1 week

Wegdromen tussen de vlaktes met af en toe bergen die op duiken. Of nog mooier; gletsjers die je vanaf de weg ziet. IJslandse paarden die in de sneeuw dartelen, kerkjes die voorbij komen. Zoveel moois waar je wel wilt stoppen, maar wat niet altijd mogelijk is. Dan maar op slaan in mijn eigen geheugen. Plekjes waar bijna niemand woont of de gezelligheid van het grote Reykjavik. Je vindt het allemaal in het magische en mysterieuze IJsland. Een land dat veel te bieden heeft, nog meer moois dan dat ik al gezien heb in een week. In een week kun je een roadtrip maken in het zuiden en westen van het land. Bekijk hier een route voor roadtrip IJsland 1 week.

De ultieme route IN Roadtrip IJsland 1 week

Vanaf Reykjavik heb je de mogelijkheid tot het maken van diverse rondreizen door IJsland. De meesten kiezen voor een rondje zuid-westen. Hiervoor heb je aan een week genoeg. In principe kun je heel IJsland rond in tien dagen, maar wil je iets rustiger reizen dan is twee weken een betere optie. Hieronder zie je de reis die wij maakten tijdens een roadtrip van 1 week door het zuiden van IJsland.

Route roadtrip IJsland in de winter – 1 week rondreizen in het westen en zuiden.

Dag 1
Amsterdam – Keflavik – Reykjavik

Met WOW Air vliegen we van Amsterdam naar Keflavik, de vlucht gaat voorspoedig en rond 14.00 uur zijn we in IJsland. We halen de auto op en rijden naar Reykjavik. We hopen de stad nog even te zien in het licht. Op mijn lijstje staat in ieder geval de Hallgrimskirkja, de kerk van waaruit je de stad kan overkijken. Overigens is de kerk zelf ook een bezoekje waard. Eenmaal boven maken we kennis met de harde IJslandse wind en regen. Na het bezoek aan de kerk, merk je al dat er minder licht is tijdens het fotograferen. Het is nog niet helemaal donker, maar de zon is inmiddels onder. We zien de Sun Voyager nog met op de achtergrond de donkere wolken en het duurt niet lang voordat de regen losbarst. Dan maar een cafe opzoeken om wat te eten. In de gezellige Lebowski bar besluiten we wat te eten. Na het eten is het inmiddels opgeklaard en drinken we nog ergens koffie voordat we nog even door de stad rondlopen. We lopen nog langs het Harpa en zijn hierdoor redelijk laat in het hotel.

Bezienswaardigheden: Hallgrimskirkja | Sun Voyager | Harpa | Winkelstraat | Cafe’s in Reykjavik
Overnachten: Overnachten in Reykjavik (helaas bestaat ons hotel niet meer)
Aantal kilometers: 51 km
Restaurant: Big Lebowksi

Dag 2
Reykjavik – Skeidflotur – Vik

Door het uur tijdsverschil zijn we op tijd wakker. We zitten in een accommodatie waarin we een gedeelde douche hebben, maar gelukkig kunnen we direct douchen. We besluiten dan ook maar gelijk te ontbijten. Het is nog pikkedonker als we om 8.00 uur vertrekken en het regent. Het is een rare gewaarwording zo donker is het nog. Kennelijk rijden we onderweg over een aantal bergen, want onderweg wordt het weer steeds slechter en mistiger. Bij een tussenstop wordt dit inderdaad bevestigd. De eerste stop voor vandaag is de Seljalandfoss. We zijn niet de enige bezoekers bij de waterval ondanks de regen. Door de gladheid durf ik het niet aan om achter de waterval te komen. Na 15 minuten lijkt het alsof we onder de waterval hebben gestaan in plaats van ervoor. Niet alleen de regen maar ook de waterval zorgt ervoor dat je hier niet droog vandaan komt. De volgende waterval zit maar op een klein stukje rijden: Skogafoss. We besluiten om deze waterval vanuit de hoogte te bekijken en lopen de 300 trappen omhoog. Het blijven prachtige natuurverschijnselen om te bewonderen.

Een van de volgende dingen die ik graag wil bezoeken is het Air Plane Wreck. Even twijfelen we of we gaan, het wrak ligt namelijk in ‘the middle of nowhere’ en het is zo’n 3,5 kilometer lopen door maanlandschap. We zijn nog redelijk nat van de watervallen van de ochtend, maar we besluiten toch te gaan. Het is een zwart wit plaatje, onderweg en bij het vliegtuig. Gelukkig zijn er maar twee mensen op het moment dat we er zijn, onderweg naar de terug naar de auto komen we namelijk 100 tegenliggers voorbij. Toch fijn om dit bijzondere plekje alleen mee te maken.

We zijn nog net op tijd voor de zon onder gaat om naar Dyrholaey te rijden, een uitkijkpunt over een aantal rotsen in de zee. Het zonnetje breekt net een beetje door wat prachtige plaatjes oplevert. Nog net voordat de zon helemaal ondergaat arriveren we bij Guesthouse Farmhouse vlakbij Dyrholaey. Gelukkig, want daardoor kunnen we nog net het fantastische uitzicht zien vanuit de kamer. Een leuk en gezellige accommodatie om te overnachten. Ondanks dat het maar een badkamer/wc heeft voor tien gasten, leverde dat eigenlijk verrassend genoeg geen problemen op. We sluiten de avond af bij de Pizzeria in Vik. Een van de weinige eetgelegenheden waar we niet alleen aan het eten waren deze week.

Bezienswaardigheden: Seljalandfoss |Skogafoss | Air plane wreck | Dyrholaey
Overnachten: Overnachten in de buurt van Vik (Farmhouse Lodge Skeidflotur is niet te boeken)
Aantal kilometers: 187 km
Restaurant: Pizzeria Vik

Dag 3
Skeidflotur – Jokulsarlon – Kalfafell

Na een heerlijk ontbijt in het hotel en een snelle douche gaan we op pad. Achteraf zijn we net iets te laat gaan rijden. Het is een redelijke afstand naar Jokulsarlon en onderweg is zoveel moois te zien. We rijden langs de enorme bergen aan de zuidkust en zien vele watervallen voorbij komen. Stoppen is grotendeels niet mogelijk, behalve bij de groene lava rotsen maken we een korte stop. Rond half 12 zijn we bij Jokulsarlon. Wauw, wat een geweldige ervaring. Zo mooi om te de ijsschotsen te zien drijven. Na het bewonderen van het enorme meer lopen we naar het strand waar ijsschotsen op het zwarte zand liggen. Enorme golven beuken op het strand en gooien ijsblokken neer alsof ze niets wegen. Een fatsoenlijke lunch scoren zat er helaas op deze route niet in. Bij Jokulsarlon kun je eventueel een broodje kopen, maar deze zijn redelijk prijzig. Mijn tip is ook om zeker wat eten mee te nemen vanuit Nederland of eventueel wat in supermarkten in te slaan.

Na het gletsjermeer rijden we naar Skaftafell National Park en vragen we wat we nog kunnen bezoeken. Omdat de zon bijna ondergaat adviseren ze ons naar de gletsjer te lopen. Een wandeling van een klein half uurtje heen en terug. We kunnen niet helemaal tot de gletsjer lopen, maar wat een natuurpracht.

In het donker rijden we terug naar Kalfafell waar ons hotel voor die nacht staat. In de omgeving blijken niet al te veel restaurants te zijn, of eigenlijk geen. We eten dus maar een hapje in het hotel. Niet een hele uitgebreide menukaart waardoor we besluiten te gaan voor IJslandse Lam. Een redelijk prijzige maaltijd zoals we op meerdere plekken tegenkomen tijdens de roadtrip. In de avond probeer ik steeds of ik het Noorderlicht kan spotten. De voorspellingen zijn niet heel gunstig, maar wie weet. Met mij staan er meerdere buiten. Helaas krijgen we ’s avonds nog niets te zien. Ik val na een lange dag in slaap en wordt rond 00.00 uur wakker en ga het nog een keer proberen. Helaas is het met het blote oog niet te zien, maar op de camera krijg ik de groene gloed in beeld. Schitterend.

Bezienswaardigheden: Groene lava rotsen | Jokulsarlon | Diamond Beach | Skaftafell Gletsjer | Noorderlicht
OvernachtingFosshotel Nupar
Aantal kilometers: 306 km
Restaurant: Fosshotel Nupar

Dag 4
Kalfafell – Skogar

Wat is er beter dan de ochtend starten met een goed ontbijt. Wafels, vers brood, fruit, heerlijk. Afgelopen nacht waren de temperaturen rond het vriespunt, waardoor we moesten krabben. Gisteren hadden we, doordat het al donker was, geen tijd meer voor de Svartifoss waterval en besloten we een stukje terug te rijden. De zon laat zich voor het eerst echt zien deze dagen, wat een prachtige reflectie opleverde. Een korte wandeling naar de Svartifoss leverde een mooi uitzicht op de ‘zwarte’ waterval. En doordat we zo vroeg waren, was er verder niemand aanwezig.

We rijden door naar de ‘Grand Canyon’ van IJsland: De Fjadrarglufur Canyon. Een highlight die je zeker niet mag overslaan. Op de kaart wordt officieel off-road aangegeven, dus we rijden ‘braaf’ niet helemaal door. Hoewel de meeste auto’s wel doorrijden, lopen wij het laatste stuk naar de canyon. We lopen de besneeuwde helling omhoog en kijken in een fantastisch mooie kloof. Het zonnetje is net hoog genoeg om mooie schaduwen te creëren. Wanneer je weer naar beneden loopt, vergeet ook niet even om op de brug te gaan staan en de kloof in te kijken.

Wanneer we verder rijden, worden de wegen langzaam wit. We rijden naar Reynisdrangar beach. Het strand dat gezien wordt als een van de mooiste stranden ter wereld. Ik kan ze geen ongelijk vinden, hoewel het absoluut geen tropisch strand is zoals de rest in de top tien. Het zand is zwart en de golven zijn zo hoog, dat zwemmen er niet in zit. Toch zijn er hele mooie basaltzuilen en rotsen op het strand te vinden.

Inmiddels is de zon aan het ondergaan als we naar het hotel rijden. We overnachten vlakbij de Skogafoss, in de buurt van de waterval. We blijken de enige gasten in het hotel te zijn en mogen dan ook zelf aangeven wanneer we willen ontbijten. Om nog te eten die avond besluiten we naar Skogafoss te rijden. Ook hier blijken we ongeveer de enige te zijn. We besluiten voor de burger te gaan en nemen als toetje Skyr Cake. Bij het hotel probeer ik nog even te kijken of het Noorderlicht ook te fotograferen is, maar dat laat zich helaas niet zien.

Bezienswaardigheden: Svartifoss| Fjadrargljufur| Reynisdrangar
OvernachtingHotel Drangshlid
Aantal kilometers: 219 kilometer
Restaurant: Skogafoss Streetfood

Dag 5
Skogar – Gulfoss

In de ochtend worden we wakker van de regen. Toch besluiten we maar te gaan rijden om 9.00 uur. We gaan naar de Solheimajokull, een gletsjer dichtbij Skogafoss. Eenmaal aangekomen is het dus nog niet helemaal licht en het regent nog steeds. We lopen naar het cafe te gaan om te vragen of we al kunnen wandelen naar de gletsjer en dat blijkt geen probleem. De route is prima te doen en even later staan we tegen de ijsschotsen aangeleund. Nadat we de regen getrotseerd hebben en de gletsjer van dichtbij te hebben gezien, lopen we terug naar het café voor een hotdog.

Daarna is het tijd om naar de Golden Circle te rijden. Onderweg maken we af en toe een stop als ik weer fotogenieke plekken tegen kom, zoals een aantal IJslandse paarden in de sneeuw of een schattig kerkje. Ook maken we een stop in Skalholt, waar een historische kerk staat. Onderweg is het landschap nog steeds wit. We bezoeken als eerste de Geysir. De lucht komt je al lichtjes tegemoet op de parkeerplaats en overal zie je dampen om je heen. De eerste keer dat zo’n geiser omhoog komt, is fantastisch. We hebben een aantal keer de geiser omhoog zien komen, het duurt niet heel lang voordat deze weer uitbarst.

Na de geisers is het tijd voor de Gulfoss waterval. Het begint al iets te schemeren en bij de waterval ligt veel sneeuw. Ik bind mijn spikes onder om naar beneden te lopen. Wat een enorme waterval! En met de sneeuw is het een prachtig gezicht. Omdat het al wat donkerder wordt besluiten we morgen nog even langs te rijden. We overnachten bij het Gulfoss Hotel vlakbij de watervallen. Het hotel is net opgeknapt en dat is te zien. Alles is gloednieuw, prachtig. We eten dan ook een hapje in het hotel; vegetarische lasagne.

Bezienswaardigheden: Solheimajokull | Skalholt | Geysir | Gulfoss
OvernachtingGulfoss Hotel
Aantal kilometers: 144km
Restaurant: Gulfoss Hotel

Dag 6
Gulfoss- Thingvellir – Gulfoss

Na een prima ontbijt in het hotel rijden om 9.15 uur over de besneeuwde wegen naar Thingvellir National Park. Hoewel de wegen vol sneeuw liggen, regent het lichtjes. Thingvellir National Park is een belangrijke historische plaats in de IJslandse geschiedenis. Vrijwel alles wat vroeger met belangrijke gebeurtenissen te maken had, gebeurde in Thingvellir. Ook vind je er de scheidingslijn tussen het Noord- Amerikaanse en Euraziatische continent. We kiezen voor de wandeling naar het verste punt, de Oxarafoss. Naarmate we verder lopen, wordt de toeristenstroom minder. Onderweg kom je langs de Logberg, waar vroeger veel belangrijke besluiten werden genomen. Met de auto rijden we nog naar het kleine kerkje in het park en neem ik nog even een kijkje bij de Sifra. Een kloof waar je kan duiken, ook in de winter. Ook nu zijn er duikers onderweg om te gaan duiken bij Sifra.

Na het Thingvellir National Park rijden we weer terug naar Gullfoss. Tijd om nog bij iets beter licht foto’s te maken. Er ligt nog steeds veel sneeuw en het regent er ook nog bij, maar dat mag de pret niet drukken. We besluiten te eten bij een van de restaurants bij de Geysir. Erg toeristisch, maar we gaan deze keer voor een iets ‘goedkopere’ maaltijd en ik probeer dan ook de vleessoep, een IJslandse specialiteit.

Bezienswaardigheden: Thingvellir National Park | Gullfoss
Overnachting: Gullfoss Hotel
Aantal kilometers: 126 km
Restaurant: Tegenover de Geysir

Dag 7
Gulfoss – Kerid Crater – Blue Lagoon – Keflavik

We zitten op tijd aan het ontbijt en rijden om 9 uur richting de Kerid Crater. Afgelopen nacht heeft het geregend en alle sneeuw is gesmolten. De Kerid Crater is een vulkaan vlakbij Selfoss. Je kan rondom de krater lopen en je kan zelfs nog tot aan het water in de krater komen. Een leuke bezienswaardigheid voor onderweg.

We rijden door richting het doel voor vandaag: de Blue Lagoon. Onderweg stoppen we nog bij Krisuvik. Ook hier zijn warmwaterbronnen te vinden en je ziet dus overal kringetjes met damp. Mocht je een sterke maag hebben, dan kun je deze bezoeken. De geur is namelijk enorm heftig en ik moet zeggen niet heel fijn.

Om 14.00 uur was het tijd voor de Blue Lagoon. Hier had ik in Nederland al voor gereserveerd. Alle tips over de Blue Lagoon had ik van tevoren gelezen om ons een beetje voor te bereiden. Een enorm leuke ervaring, maar zowel de entree als de dingen die er kunt kopen zijn enorm prijzig. Desondanks toch iets wat je zelf moet ervaren als je in IJsland bent.

We eten in het plaatsje Grindvik iets bij Pappa’s Pizza. We blijken weer de enige te zijn in het restaurant, maar dat is helemaal prima. De pizza smaakt goed. Na het eten rijden we naar Keflavik. Ons laatste hotel zit op tien minuten rijden van het vliegveld en aangezien onze vlucht om 06.00 uur gaat, een goede locatie voor de laatste nacht. Een gezellig hostel, waarbij we leuk hebben gekletst met de receptioniste. Ze vertelde over van alles en wilde ons overal wel bij helpen. En het mooiste, we kunnen om 3.15 uur al gebruik maken van het ontbijt!

Bezienswaardigheden: Kerid Crater | Krisuvik | Blue Lagoon
Overnachting: Start Hostel Keflavik
Aantal kilometers: 178 km
Restaurant: Pappa’s Pizza Grindvik

Dag 8 
Keflavik – Amsterdam- Groningen

Zoals beloofd kunnen we al om 3.15 uur ontbijten. Het vliegveld is op tien minuten rijden en na nog wat gedoe met de auto, zijn we ruim op tijd bij het vliegveld. Ondertussen blijken we ook een uur vertraging te hebben omdat de Amerikaanse vluchten anders niet aansluiten. Met een boekje lezen en een rondje lopen over het vliegveld doden we de tijd. Ik ben blij dat we al gegeten hebben. Voor de meeste broodjes leg je ongeveer 10 euro neer. De vlucht gaat verder voorspoedig. Helaas zit de reis er al weer op. De week is voorbij gevlogen. We hebben een prachtig IJsland gezien, mysterieus en wat een schoonheid. Een land om nog een keer naar terug te keren wanneer er iets meer licht is.

Handige informatie voor een roadtrip IJsland

Beste reisperiode voor een roadtrip IJsland?

Je kunt IJsland het gehele jaar bezoeken. In de wintermaanden is het aanpassen aan de tijden van het daglicht, maar heb je meer kans op noorderlicht. In de zomermaanden daarentegen heb je bijna 24 uur daglicht, ideaal om veel te ondernemen want daar loop je met beperkt daglicht toch tegenaan. Wil je langer daglicht en toch kans op het noorderlicht? Kies dan voor februari t/m maart en september t/m november.

Wanneer heb je kans op het noorderlicht in IJsland?

Het noorderlicht kun je in IJsland zien tussen september en maart. Helaas is er niet één maand waarin je het meeste kans hebt. Download sowieso de app Aurora voor je vertrek om het noorderlicht in de gaten te houden.
Lees meer: Noorderlicht in IJsland

Heb je een 4×4 nodig om te rijden in IJsland?

Wanneer je route 1 afgaat leggen kun je zonder 4×4. Op de meeste auto’s zitten standaard winterbanden voor de verschillende weersomstandigheden in IJsland. Ga je echt offroad, kies dan voor een 4×4. Een auto kun je huren bij verschillende aanbieders. Bij bijvoorbeeld Sunny Cars ben je all in verzekerd, ideaal voor eventuele steentje of andere onvoorziene omstandigheden. Bij Alamo kun je kiezen welke verzekeringen je er bij neemt. Bekijk hier het aanbod van Sunny Cars en hier Alamo.

Lees meer: Auto huren IJsland

Wat kost een roadtrip door IJsland?

Een van de dingen dat zeker is; IJsland is duur. Helaas zijn accommodaties, de auto en vooral het eten een enorme hap uit je budget. Eten en drinken kun je gelukkig zo duur maken als je zelf wilt en eventueel zelf wat meenemen. Een hotel met ontbijt is een handige optie, zeker omdat je daarna direct op pad kunt en ook omdat de supermarkten onderweg niet overal zitten.
Houdt als richtlijn aan:

  • Hotel: 80-100 euro per nacht
  • Auto: 250-500 euro – zonder benzinekosten
  • Bezienswaardigheden: grotendeels gratis, Blue Lagoon 50-75 euro
  • Uit eten (’s avonds): 50 euro per persoon

Kies je voor een samengestelde reis of plan je zelf?

Voor een land als IJsland waar je vier seizoen in één dag kunt hebben, kan het fijn zijn om met een groep te reizen of dat iemand de reis voor je uitstippelt. Organisaties als Voigt zijn specialist in IJsland en bieden meerdere reizen aan. Bekijk hier hun opties.

IJsland met Voigt Travel

Meer lezen over mijn rondreis door IJsland?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on