Socials

Tips voor het fotograferen van het Noorderlicht in IJsland

Tips voor het fotograferen van het noorderlicht in IJsland

Tips voor het fotograferen van het Noorderlicht in IJsland

Het noorderlicht in IJsland was voor mij een van de redenen om in de winter die kant op te gaan. Het lijkt mij zo’n prachtige ervaring om de groene gloed voorbij zien te komen. Voor mij echt een bucketlist ding. Hoewel ik iedere nacht een poging deed tijdens mijn roadtrip in IJsland, kwam ik niet verder dan het fotograferen van het noorderlicht. Met het blote oog heb ik het noorderlicht helaas nog niet gezien. 

Noorderlicht spotten in IJsland

Vanaf ongeveer september tot en met maart is het mogelijk om in IJsland het noorderlicht te spotten. Het moet vooral donker zijn en daarvoor zijn deze maanden natuurlijk erg geschikt. Daarnaast heeft de zonneactiviteit veel invloed op de mogelijkheid tot het zien van de groene gloed. Om de elf jaar maakt de zon een actieve periode mee en worden er meer geladen deeltjes de atmosfeer in gestuurd. Hierdoor heb je meer kans tot het zien van het noorderlicht. In IJsland maak je de meeste kans tot het zien van het noorderlicht in het noorden. In de buurt van Reykjavik maak je dus iets minder kans. Wanneer het bewolkt is maak je minder kans, dus wanneer er een heldere nacht voorspeld wordt kun je het beste de weer apps in de gaten houden. De app Aurora is bijvoorbeeld een goede om te installeren. Je kunt natuurlijk zelf iedere nacht een poging doen, maar er gaan ook georganiseerde tours door IJsland. Hier kun je met een gids het noorderlicht spotten. 

Mijn ervaringen met het noorderlicht in IJsland

Tijdens onze reis in IJsland hadden we niet het mooiste weer van de wereld en was het vaak bewolkt. Zeker ook ’s nachts. Toch kon ik het niet laten om de app Aurora in de gaten te houden en ’s nachts naar buiten te gaan. Helemaal nadat we een groep toeristen tegenkwamen met een paar Nederlanders die aangaven dat je het noorderlicht kunt fotograferen, zonder het daadwerkelijk te zien. Die tip had ik eerder moeten krijgen! Dan was ik waarschijnlijk de eerdere nachten ook naar buiten gegaan.

Gelukkig was het dezelfde avond helder en koud. Een mooie sterrenhemel stond buiten op ons te wachten. Rond een uurtje of 19.00 uur was er buiten nog niets te zien, maar toen ik rond middernacht naar buiten ging stond er nog een stelletje buiten. Ook ik probeerde de donkere lucht te fotograferen, helaas. Toen ik mij omdraaide en nog een poging deed, keek ik nog eens goed naar mijn schermpje: een groene waas in de lucht! Na een uur fotograferen werd de groene gloed minder op de foto’s.

De foto’s waarop de achtergrond het minst scherp is, geven de beste kleur weer. Het zijn niet de mooiste foto’s, want de scherpe foto’s geven minder goed de kleur weer. Dus sorry voor de onduidelijke achtergrond!

Noorderlicht: Ondanks foto’s van de groene gloed, nog steeds op mijn bucketlist.

 

Tips voor het fotograferen van het noorderlicht in IJsland Noorderlicht: Ondanks foto’s van de groene gloed, nog steeds op mijn bucketlist.
Tips voor het fotograferen van het noorderlicht in IJsland

Tips om het noorderlicht te fotograferen 

Om het noorderlicht het beste te fotograferen heb je een spiegelreflex camera nodig. Daarnaast is een statief aan te raden omdat je een lange sluitertijd gaat gebruiken en je vaak niet zolang stil kunt staan. Het handigste is om een lens te gebruiken met een grote hoek. De sluitertijd is het belangrijkst om in te stellen. Vaak kun je variëren tussen de 15-20 seconden. Het diafragma is aan te raden tussen de F2,8 en 5,6. Je ISO stel je in tussen 200-1600. Het is zelf even uitvogelen, want geen enkel noorderlicht is natuurlijk hetzelfde. Een handige app om te gebruiken is Aurora. En vergeet niet warme kleding mee te nemen want ’s nachts kan het koud zijn, zeker bij helder weer. 

Helaas heb ik het Noorderlicht dus zelf nog niet mogen ervaren, dus staat het nog op mijn bucketlist. Ik kan dus wel iedereen aanraden om tijdens een heldere nacht in IJsland, Noorwegen, Zweden of Finland buiten te gaan fotograferen.

Meer lezen over mijn rondreis door IJsland?
Route rondreizen in het zuiden van IJsland
Roadtrip Guide; tips voor roadtrippen in IJsland
Waarom je niet in de winter naar IJsland moet gaan
Blue Lagoon, go or no go?
Vliegtuigwrak IJsland
Gletsjermeer Jokulsarlon
5x Natuur in IJsland
Golden Circle IJsland
Hotspots in Reykjavik
12 uur in Reykjavik
Ode aan IJsland

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on