Socials

Is de Blue Lagoon in IJsland de moeite waard? Tips voor je bezoek

Travel must do // Blue Lagoon go or no go?

Is de Blue Lagoon in IJsland de moeite waard? Tips voor je bezoek

Een van de bekendste bezienswaardigheden van IJsland; de Blue Lagoon. Bij een korte stop op IJsland gaan vele toeristen nog snel even dobberen in het blauwe water. Maar tegenwoordig hoor ik ook van veel mensen, vooral de mensen die wat langer rondreizen, dat ze de Blue Lagoon overslaan. Tijdens mijn reis aan IJsland kon ik het niet laten om toch een bezoek te brengen. Het blijft toch een van de bekendste attracties van het land en voor een keer waren we niet gebonden aan de tijden van de zon. Is de Blue Lagoon in IJsland de moeite waard? Tips voor je bezoek!

The Blue Lagoon in IJsland, waar ligt het?

In IJsland vind je genoeg natuurlijke thermale baden. In tegenstelling tot de Blue Lagoon, deze is namelijk niet op een natuurlijk manier ontstaan. De Blue Lagoon ligt op een kilometer of vijftig van de hoofdstad Reykjavik en op ongeveer twintig minuten rijden van het vliegveld. Het is een ideale stop tijdens een rondreis in IJsland. Daarnaast wordt het vaak gecombineerd met een stop-over of een citytrip Reykjavik. 

Is de Blue Lagoon in IJsland het bezoeken waard? Tips voor je bezoek.
Is de Blue Lagoon in IJsland het bezoeken waard? Tips voor je bezoek.

Wat is precies de Blue Lagoon in IJsland?

De Blue Lagoon is aangelegd door bewoners uit de omgeving, het bad wordt gevuld met water uit de nabij gelegen Svartsengi centrale. Het water in de Blue Lagoon heeft een gemiddelde temperatuur van ongeveer 38 graden. Het water is enorm zout en bevat veel kiezelzuur. Sinds 1991 is de Blue Lagoon een van de trekpleisters van het eiland. Helemaal sinds ze erachter zijn wat voor heilzaam effect het water heeft op allerlei huidziekten, is het een populaire plek geworden. Ieder jaar wordt het bezocht door ruim 400.000 toeristen. De enorm blauwe kleur van het water komt door de hoge temperatuur waardoor mineralen en sulfer worden opgewarmd. Wanneer je de normale toegangsprijs betaald, kun je je gezicht alleen insmeren met silica. Hierdoor zie je allemaal mensen om je heen dobberen met witte gezichten. Heerlijk voor je huid. Helaas is het water minder fijn voor je haar.

Is de Blue Lagoon in IJsland het bezoeken waard? Tips voor je bezoek.
Is de Blue Lagoon in IJsland het bezoeken waard? Tips voor je bezoek.

Mijn ervaringen met de Blue Lagoon IJsland

Onze road trip in IJsland sloten we af bij de Blue Lagoon. We konden het niet laten om hier een bezoek aan te brengen en dit zelf te ervaren, ondanks de enorme prijs die ervoor betaald. Normaal ga ik eigenlijk nooit naar een spa, dus dit was voor mij dan ook even wennen. Het complex is enorm groot en ik voelde mij niet helemaal op mijn gemak met mijn wandelschoenen nog aan tussen alle vrouwen die eruit zagen alsof ze een alleen een stedentrip maakten. Na een douche, doken we vanuit het gebouw het water in. De temperatuur buiten was rond het vriespunt, dus gelukkig konden we vanuit het gebouw het bad in. Gewapend met een Go-Pro probeerde ik een aantal foto’s te maken. Toch handig om een camera mee te nemen die nat kan worden. Uiteindelijk wilde ik natuurlijk ook een aantal foto’s maken met mijn telefoon. Zorg dat je hiervoor een waterdicht hoesje meeneemt. Kopen daar is namelijk ontzettend duur en zwemmen met alleen je telefoon in handen voelt niet prettig. Het was heerlijk om te dobberen in het warme water in de buitenlucht. Op sommige plekken is het water iets warmer dan op andere. Mijn gezicht insmeren met silica moest natuurlijk ook even gebeuren. Na een uur had ik het wel redelijk gezien, het is en blijft toch een populaire bezienswaardigheid waar veel mensen komen om te drinken.

Wist je dat je ook kunt overnachten bij de Blue Lagoon?

Is de Blue Lagoon in IJsland het bezoeken waard? Tips voor je bezoek.

Is de Blue Lagoon in IJsland de moeite waard? Tips voor je bezoek

Doordat het enorm toeristisch is geworden, zijn de bedragen inmiddels redelijk opgelopen. En voor werkelijk alles vragen ze geld. Wat dacht je van een drankje voor 10 euro of betalen voor handdoeken en slippers. Wij hebben het dan ook zo goedkoop mogelijk gehouden en alleen het entree ticket betaald (ongeveer 40 a 50 euro). Is het uiteindelijk de moeite waard geweest om te bezoeken? Ik vond het een leuke eerste ervaring met een natuurlijke bron. Het is en blijft toeristisch en er hangt een prijskaartje aan. Maar ik vond een ervaring die je niet mag missen tijdens een bezoek aan IJsland, maar wel een keer. De volgende keer ga ik op zoek naar een natuurlijke bron.

Er zijn ook genoeg warmwaterbronnen –hotpools in IJsland die je kunt bezoeken, deze zijn vaak minder toeristisch dan de Blue Lagoon.

Hoe kom je vanuit Reykjavik bij de Blue Lagoon?

De Blue Lagoon ligt in het Reykajvik Unesco Geopark op ongeveer 50 minuten rijden van Reykjavik. Vanaf vliegveld Keflavik is het ongeveer 20 minuten rijden. Heb je geen auto tot je beschikking? Vanuit Reykjavik gaan er ieder uur bussen richting de Blue Lagoon. Lees hier meer over de tijden van de bussen vanuit Reykjavik.

Is de Blue Lagoon in IJsland het bezoeken waard? Tips voor je bezoek.

Prijzen en openingstijden van de Blue Lagoon

Een entreeticket voor de Blue Lagoon is niet goedkoop. Vanaf 45 euro kun je het goedkoopste pakken aanschaffen. Voor iets meer luxe, betaal je meer dan 64 euro. Schaf je tickets vooraf al aan, dat scheelt drukte bij de Blue Lagoon zelf. De Blue Lagoon heeft ruime openingstijden het hele jaar door:
1 jan – 4 juni / 8.00-21.00 uur
5 juni – 23 aug / 8.00-23.00 uur
24 aug – 31 dec / 8.00-21.00 uur
24 dec / 8.00-15.00 uur
Check de website voor de zekerheid nog even voordat je afreist naar IJsland.

Tips voor je bezoek aan de Blue Lagoon in IJsland

  • Neem je eigen (liefst meerdere) handdoeken en slippers mee.
  • Wil je je telefoon gebruiken, koop dan in Nederland alvast een waterdicht hoesje.
  • Reserveer vooraf. Er worden een maximum aantal bezoekers toegelaten, dus mocht je het willen bezoeken, reserveer dan in Nederland alvast je kaartje.
  • De meeste mensen plannen het bezoek net voordat ze naar Nederland terug gaan. Ideaal want de Blue Lagoon ligt namelijk op 20 minuten van de luchthaven.
  • ’s Avonds is het een stuk rustiger. De meeste touringcars zijn dan al vertrokken.
  • Doe je sierraden af van te voren. Deze kunnen namelijk verkleuren.
  • Spoel je haar af met conditioner.
  • Je moet naakt douchen voordat je in zwemkleding het bad betreed.
  • Wanneer de zon schijnt is een zonnebril geen overbodige luxe.

Wil je naar IJsland?


Blue Lagoon
A: Nordurljosavegur 9 Grindavík.
Meer lezen over mijn rondreis door IJsland?
Route rondreizen in het zuiden van IJsland
Roadtrip Guide; tips voor roadtrippen in IJsland
Waarom je niet in de winter naar IJsland moet gaan
Vliegtuigwrak in IJsland
Gletsjermeer Jokulsarlon
5x Natuur in IJsland
Golden Circle IJsland
Hotspots in Reykjavik
12 uur in Reykjavik
Ode aan IJsland
Is de Blue Lagoon in IJsland het bezoeken waard? Tips voor je bezoek.

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on