Socials

Het mooiste gletsjermeer Jökulsárlón in IJsland

Het fotogenieke Jokulsarlon

Het mooiste gletsjermeer Jökulsárlón in IJsland

Drijvende ijsschotsen die loslaten van grote ijsblokken en richting zee gaan. Zeehondjes die hun kop boven het water steken of gewoon de weersomstandigheden in IJsland; het opkomen van de mist of de zon die begint te schijnen. Reden genoeg om je uren te vermaken bij het grootste gletsjermeer in IJsland. Voor mij de verrassing van het land, de plek waar we de meeste tijd kwijt waren omdat ik weer zeehondjes spotte of omdat er ineens mist kwam opzetten. Het gletsjermeer Jökulsárlón is een enorm fotogenieke plek in IJsland en zeker een die je niet mag missen tijdens een rondreis door het zuiden en westen van IJsland: Het fotogenieke gletsjermeer Jökulsárlón in IJsland.

Het mooiste Gletsjermeer Jökulsárlón in IJsland

Veranderend landschap

Jökulsárlón is het bekendste gletsjermeer in IJsland. Echter was dit niet altijd een meer, pas na 1934-1935 ontstond dit meer door het smelten van de gletsjers. Inmiddels is het meer al meer dan 23km² groot. Het is ruim 250 meter diep een daarmee het diepste meer van IJsland. Het meer wordt door smalle rivier strook verbonden met de Atlantische Oceaan. Gevreesd wordt dat in de toekomst het stukje land dat het meer en de oceaan nog scheidt, zal verdwijnen. Hopelijk zal hier snel een oplossing voor gevonden worden. Niet alleen vanwege het behoudt van het meer, maar ook voor de inwoners van het land is het de enige toegangsweg in het zuiden.

Mooiste gletjsermeer van ijsland – Jökulsárlón

De heldere blauwe kleuren zorgen ervoor dat de schotsen die in het meer liggen erg fotogeniek zijn. Daarnaast voelt Jökulsárlón als iets magisch. Bij ons scheen de zon in eerste instantie, maar even later kwam er een mist opzetten waardoor het mysterieus werd. Niet alleen rond het meer is het prachtig om een tijdje te gaan staan kijken, ook op het zwarte strand waar je soms ijsschotsen als doorzichtig glas ziet liggen, kun je je wel even vermaken. IJsschotsen worden op het strand gegooid door enorme golven alsof het niets is. Of de toeristen die toch altijd net even iets te dicht bij de waterkant komen en een natte broek overhouden aan hun avontuur.

Hoe kom je bij jökulsárlón in IJsland?

Het gletsjermeer Jökulsárlón ligt in het zuid-oosten van IJsland. Wanneer je een roadtrip maakt door het hele land, kom je er langs. Het meer ligt vlakbij Hofn en het Skaftafell National Park op ongeveer 4,5 uur rijden vanaf de hoofdstad Reykjavik. Wij bezochten Jökulsárlón op de tweede dag vanaf Reykjavik. De eerste dag stopten we bij de watervallen en het air-plane wreck. Net voor Vik overnachtten we en zo vroeg mogelijk reden we richting Jökulsárlón. Je vindt het meer direct aan ringweg 1, dus het is niet moeilijk om te vinden.

Lees meer: Route roadtrip IJsland

Jokulsarlon op eigen gelegenheid of met een tour?

Wij bezochten Jökulsárlón zelf met de auto. Het was voor ons de verste bestemming op ringweg 1. Je kunt vrij makkelijk parkeren bij Jökulsárlón en vanaf daar naar het meer lopen of het zwarte strand op. Mocht je IJsland zonder auto verkennen, dan zijn er tours vanuit Reykjavik naar Jökulsárlón. Het nadeel is dat je hier aan een tijd gebonden zit, mocht je keuze hebben, kies dan voor een tour waarbij je zoveel mogelijk tijd bij het gletsjermeer besteed. Je kan hier namelijk wel uren kijken naar alle ijsschotsen.

Bij Jokulsarlon zijn er ook diverse tours die je kunt boeken. Met een zodiac vaar je tussen de ijsschotsen door en af en toe komt er een zeehond gedag zeggen. De boottochten gaan overigens vaak alleen in de zomermaanden.

Lees meer: Op zoek naar toffe excursies bij Jokulsarlon?

Het fotogenieke Jokulsarlon

Overnachten bij Jökulsárlón?

Overnachten in de buurt van Jökulsárlón is mogelijk. Opties dicht bij Jokulsarlon zijn:

Zelf hebben we bij Fosshotel Glacier Lagoon in Hnappavellir overnacht, een klein stukje al weer op de route terug naar Reykjavik. Een fijn hotel waar een prima ontbijt bij zit.

Meer lezen over mijn rondreis door IJsland

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on