Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld

Het fotogenieke Jokulsarlon

Drijvende ijsschotsen die loslaten van grote ijsblokken en richting zee gaan. Zeehondjes die hun kop boven het water steken of gewoon de weersomstandigheden in IJsland; het opkomen van de mist of de zon die begint te schijnen. Reden genoeg om je uren te vermaken bij het grootste gletsjermeer in IJsland. Voor mij de verrassing van het land, de plek waar we de meeste tijd kwijt waren omdat ik weer zeehondjes spotte of omdat er ineens mist kwam opzetten. Het gletsjermeer Jokulsarlon is een enorm fotogenieke plek in IJsland en zeker een die je niet mag missen tijdens een rondreis door het zuiden en westen van IJsland. Waarom? Bekijk dan onderstaande foto’s.

Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld

Veranderend landschap

Jokulsarlon is het bekendste gletsjermeer in IJsland. Echter was dit niet altijd een meer, pas na 1934-1935 ontstond dit meer door het smelten van de gletsjers. Inmiddels is het meer al meer dan 23km² groot. Het is ruim 250 meter diep een daarmee het diepste meer van IJsland. Het meer wordt door smalle rivier strook verbonden met de Atlantische Oceaan. Gevreesd wordt dat in de toekomst het stukje land dat het meer en de oceaan nog scheidt, zal verdwijnen. Hopelijk zal hier snel een oplossing voor gevonden worden. Niet alleen vanwege het behoudt van het meer, maar ook voor de inwoners van het land is het de enige toegangsweg in het zuiden.

Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld

Fotogeniek

De heldere blauwe kleuren zorgen ervoor dat de schotsen die in het meer liggen erg fotogeniek zijn. Daarnaast voelt Jokulsarlon als iets magisch. Bij ons scheen de zon in eerste instantie, maar even later kwam er een mist opzetten waardoor het mysterieus werd. Niet alleen rond het meer is het prachtig om een tijdje te gaan staan kijken, ook op het zwarte strand waar je soms ijsschotsen als doorzichtig glas ziet liggen, kun je je wel even vermaken. IJsschotsen worden op het strand gegooid door enorme golven alsof het niets is. Of de toeristen die toch altijd net even iets te dicht bij de waterkant komen en een natte broek overhouden aan hun avontuur.

Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld

Ik heb nog meer geschreven over IJsland. Onder andere over de mooiste natuurgebieden in het zuiden en westen van IJsland, maar ook over de meest handige route. Alle blogs vind je op op een pagina IJsland?

Het fotogenieke gletsjermeer Jokulsarlon in IJsland in beeld

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

10 comments

  1. Dit lijkt me zo bijzonder om te zien. Dit is dé reden waarom ik nog een keer terug wil naar IJsland. Ik was er een aantal jaar geleden, maar heb dit helaas niet bezocht. De wegen waren afgesloten wegens een vulkaanuitbarsting en we mochten niet verder dan Vik 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *