Socials

Ontdek Southampton aan de hand van deze historische plekken

Southampton

Ontdek Southampton aan de hand van deze historische plekken

Southampton, voor velen bekend van de voetbalclub en de geschiedenis als havenstad waar tegenwoordig nog steeds cruiseschepen aanmeren. Toch heeft Southampton meer te bieden. Het is een stad met vele historische plekken, waar de geschiedenis jaren teruggaat. De stad ligt in het zuiden van Engeland en is daardoor makkelijk te bereiken vanaf Nederland. Ideaal voor een korte stedentrip! En weer eens wat anders dan een stedentrip Londen. Ontdek de fascinerende plekken van Southampton, een gezellige stad met een rijk verleden.

Achtergrond Southampton

Wat weinig mensen weten is dat Southampton een unieke combinatie biedt voor een stedentrip; cultuur, shoppen, lekker eten en drinken en daarbij een redelijk aantal plekken die bepalend zijn geweest in de historie. Hoe kan het dat Southampton zoveel historische plekken heeft? Southampton isl jaren een belangrijke havenplek, al sinds de komst van de Noormannen rond 1066. De stad was voor hun de verbinding tussen de rest van Engeland en het vaste land van Europa.

De belangrijkste poort van de stad was The Bargate die je midden in High Street vindt. Rond 1180 na Christus was dit de hoofdingang van de middeleeuwse ommuurde stad. Daarnaast werd de stad bekend doordat in 1620 de Pilgrims de Mayflower charterden om naar de nieuwe wereld te ontsnappen. Indrukwekkend om te weten dat er 30 miljoen Amerikaanse burgers afstammen van het gezelschap van The Pilgrims.

Southampton had tijdens de verschillende oorlogen een belangrijke functie. Het was de start van de plek waar vandaan vele oorlogsschepen vertrokken. De beroemde Britse schrijfster Jane Austen verbleef enige tijd in Southampton waardoor er nog vele herinneringen aan haar te vinden zijn in de stad. Kortom redelijk wat belangrijke gebeurtenissen die de stad op de kaart hebben gezet en die je nog steeds kunt bezoeken in Southampton.

Southampton

Welke bezienswaardigheden mag je niet missen in Southampton?

Titanic Engineers’ Memorial

Southampton was de stad van waaruit de Titanic in 1912 vertrok. Eindbestemming: New York. Het verhaal van de Titanic is bij velen bekend en was destijds een enorme tragedie. Sinds 1914 staat in Southampton een memorial ter nagedachtenis aan deze ramp en alle slachtoffers die omkwamen bij de Titanic.

Wil je meer weten over de Titanic? Bezoek dan het SeaCity Museum in Southampton.

Southampton

Historische hotels

Dat een stad als Southampton zoveel historie heeft verbaasd je misschien. Vele gebouwen in de stad hebben ook hun eigen verhaal. Zo ook diverse hotels. Het Dolphin hotel is een van de oudste hotels in Southampton met zijn 500 jaar. In dit hotel vierde schrijfster Jane Austen haar 18e verjaardag. Het hotel bevat nog vele originele kenmerken, maar daarnaast ook de moderne gemakken van deze eeuw.

Een ander hotel is met veel historie is het Star Hotel. Het was ooit een van de koetsiersherbergen van Southampton en werd rond 1880 regelmatig bezocht door royalty’s. Zo sliep in 1831 prinses Victoria, later koningin Victoria, in de Victoria kamer.

Tudor House & Garden

Een van de belangrijkste historische gebouwen in Southampton is het Tudor House. Doordat het gebouwd werd in de late 15e eeuw geeft het een uniek inzicht in het leven van de bewoners van Southampton destijds en hoe de stad eruit zag. De Tudor Garden is 300 jaar oud. In de tuin en het huis vind je een aantal interessante artefacten die de afgelopen eeuwen weergeven. Denk aan een koffer met Victoriaanse opgezette vogels, een paar schoenen uit 1920 en een middeleeuwse juwelenkist.

Southampton

The Bargate

De stadspoort van Southampton staat bekend als de meest complexe stadspoort van Groot-Brittannië. In al die jaren, hij staat als sinds de 12e eeuw in de stad, heeft hij verschillende functies gehad. In de vroege jaren was het een Guildhall, de plek waar kooplieden samen kwamen om hun waren te verhandelen. In de Tweede Wereldoorlog werd The Bargate een schuilplek voor de inwoners van de stad.

Southampton

Mayflower Pilgrims’ Memorial

Hoewel vaak nog gedacht werd dat de Pilgrim Fathers vanuit Plymouth vertrokken, was hun eigenlijke vertrekpunt Southampton. In 1913 werd in de stad een monument gebouwd ter herdenking aan de vele afvaarten van de Mayflower in 1620.

Southampton

Medieval Merchant’s House

Het Merchant’s House in Southampton is een middeleeuws koopmanshuis uit de 13e eeuw. Het werd voor het eerst gebouwd rond 1290 door koopman John Fortin en heeft ondertussen honderden jaren van huishoudelijk en commercieel gebruik overleefd.
Let op; alleen in het hoogseizoen geopend op zaterdag en zondag.

Watergate Ruin

Southampton was in de vroege eeuwen omringd door stadsmuren. Enkele overblijfselen van deze vestigingsmuren zijn nog steeds te bezichtigen. The Watergate Ruin bood toegang tot het commerciële deel van de oude binnenstad tot aan Town Quay. Je vindt Watergate Ruin vlak bij het Westquay Shopping Centre.

Dagtrip vanuit Southampton – Stonehenge

Je verblijf in Southampton nog iets uitbreiden? Op een uurtje rijden van Southampton ligt Werelderfgoed van UNESCO: Stonehenge. Stonehenge, een megalithisch monument uit de Jonge Steentijd, blijft voor velen een mysterie. Hoe de stenen op hun plek kwamen en waarom? Er is nog steeds weinig bewijs voor het ontstaan van Stonehenge. Ontdek naast Southampton ook deze unieke plek in Engeland.

Hoe kom je in Southampton?

Je kunt vliegen naar Southampton vanaf Schiphol Airport. KLM vliegt dagelijks naar Southampton Airport. In net iets meer dan een uurtje sta je op Southampton Airport. Ideaal voor een stedentrip van een weekend, je bent amper reistijd kwijt.
Meer informatie vind je op de website van KLM.

Southampton

Meer lezen over Engeland

*Disclaimer: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CityZapper, KLM en Southampton Airport

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on