Socials

De mooiste koffietafelboeken over reizen om bij weg te dromen

De mooiste koffietafelboeken over reizen om bij weg te dromen

Een stapeltje boeken op de keukentafel. Stiekem kan ik het niet laten om door de boeken heen te bladeren. Boeken met afbeeldingen waar je bij weg droomt, inspiratie op doet voor mooie bestemmingen. Ik heb een zwak voor koffietafelboeken over reizen. Her en der in huis liggen stapels met reisboeken, boeken waar ik nieuwe inspiratie uit haal. Tips voor de mooiste koffietafelboeken over reizen.

Koffietafelboeken

In het Nederlands nog niet een echt gangbare naam, maar een koffietafelboek is simpelweg een boek, meestal met een harde kaft en vrij groot, die op de keukentafel ligt. Het boek bevat vaak veel foto’s die dienen ter inspiratie. De term komt uit het Engels en wordt sinds de jaren ’80 gebruikt. In die tijd waarschijnlijk om aan te duiden dat het boek te groot is voor een normale boekenkast. Het boek dient ook echt om eventuele gasten te vermaken of om een gesprek te inspireren.

De mooiste koffietafelboeken over reizen

In mijn huis staan een aantal stapeltjes met koffietafelboeken die vooral dienen ter inspiratie voor het maken van nieuwe reizen. Van bucketlist boeken, boeken over nationale parken tot boeken met tips voor leuke bestemmingen. Dit zijn mijn favoriete koffietafelboeken.

Renee Hahnel – Roaming America

Een van de mensen die ik al een tijdje volg op Instagram is Renee Hahnel (@reneeroaming). Zij en haar man reizen de wereld over om mooie plekken in de natuur te ontdekken. Voor Roaming America reisden zij zeven maanden rond in een busje om alle nationale parken in Amerika te ontdekken. Een roadtrip die je once in a lifetime maakt. In het boek geven ze tips voor een bezoek aan de nationale parken en laten daarbij de meest mooie foto’s zien. Je krijgt direct zin om deze nationale parken te ontdekken.

Gestalten – Wanderlust

Wauw, wat heeft de wereld toch een prachtige natuur. Dit koffietafelboek verdient een plekje op tafel. Of je nu van wandelen houdt of niet. In Wanderlust staan de mooiste en meest legendarische wandelroutes ter wereld. Niet per se wandelroutes van meerdere dagen, ook een aantal die wat korter zijn. Ook dicht bij huis zijn er genoeg prachtige wandelingen te maken. Zo vind je in Duitsland, Noorwege, Engeland, Italie en Spanje ook mogelijkheden tot het maken van (meerdaagse) wandelingen. Wanderlust nodigt uit tot wandelen, niet alleen door de schitterende foto’s, maar ook door de kaarten, achtergrond informatie en praktische tips. Dit boek wil je op de tafel hebben liggen om af en toe weer even in te bladeren.

Gestalten – Wanderlust USA

Naast de eerste editie van Wanderlust, is er nu ook een speciale Wanderlust USA editie. Wegdromen bij de mooiste foto’s van Amerika met daarbij de mooiste en legendarische wandelroutes die je kunt vinden in Amerika. Natuurlijk vind je hier wandelingen in de bekendste parken Yellowstone, en Yosemite, maar ook in de canyons in Utah en de minder bekende plekken. Niet alleen de fotografie zorgt ervoor dat dit boek een must is voor zowel wandel- als Amerika liefhebbers, maar ook de informatie over de gebieden waar de wandelingen zijn, is uitgebreid. Kortom weer zo’n prachtig vormgegeven boek van Gestalten.

Klaar Wauters – This must be Belgium

This must be Belgium is een boek dat thuis hoort op je tafel. Een boek om regelmatig doorheen te bladeren. Om inspiratie op te doen voor Belgium. Een land waar ik te weinig kom. Hopelijk komt daar snel verandering in, want de eerste plekken uit This must be Belgium staan inmiddels op het lijstje. In het boek ligt vooral de nadruk op het visuele. Een Instagramproof boek met vele tips door heel België. Uitleg vind je in verschillende talen, want dat hoort toch wel een beetje bij een boek over België. Een aantal bekende plekken zijn prachtig vastgelegd, maar er staan ook een heleboel minder bekende tips in. Tips die je direct op je lijstje wilt zetten voor een reis naar België.

Elke Salverda en Sarah Reinhoudt – Off the Beaten Track

Tegenwoordig merk je dat er bij veel bekende plekken op de wereld een grote mensenmassa aanwezig is. Een highlight voor je zelf gebeurt bijna nooit meer. Natuurlijk ontzettend jammer, want sommige plekken gaan ten onder aan het massatoerisme. In Off the Beaten Track vind je pareltjes die nog niet ontdekt zijn door het grote publiek. Plekken waar je nog een unieke reiservaring hebt. Waar je de rauwe schoonheid ontdekt. Ook deze plekken vind je prima in steden als Amsterdam en New York. Je moet alleen even weten dat ze er zijn. En in dit boek vind je ze. Het is een boek boordevol tips voor onontdekte plekken over de hele wereld. Niet alleen tips van Elke en Sarah, maar ook van bekende reisjournalisten, fotografen en bekende Nederlanders. Mijn lijstje met bestemmingen die ik nog wil bezoeken is alvast weer aangevuld door Off the Beaten Track.

Lonely Planet – National Parks of America

Nog een prachtig boek die alle schoonheid van de natuur in Amerika laat zien is het boek National Parks of America. Alle 59 nationale parken van Amerika komen voor in dit boek. Je vindt daarbij gedetailleerde voorbeelden voor reizen met handige tips voor je bezoek aan het nationale park. Alle tips voor het maken van een planning wanneer je een van de parken gaat bezoeken. Met de populaire bezienswaardigheden in de parken, maar ook de minder bekende unieke plekken, is dit boek een aanrader voor liefhebbers van Amerika, maar ook voor natuurliefhebbers.

Lonely Planet – National Parks of Europe

Ook voor de mensen die wat dichter bij huis de natuur is opzoeken heeft Lonely Planet een boek uitgegeven: National Parks of Europe. Want ook dicht bij huis zijn namelijk genoeg mooie plekken te ontdekken. Wat dacht je van de toppen van de Pyreneeën of de Alpen, het Arctische gebied of de Tatras in het midden van Europa. In het boek vind je meer dan zestig nationale parken. Aan de hand van gedetailleerde voorbeelden voor reizen en met tips voor je bezoek aan het park, is het een complete gids.

Lonely Planet – De Ultieme Reisplanner / Where to go when

Ben je in een bepaalde periode vrij en weet je even niet waar je naar toe kunt? Dan is de Ultieme Reisplanner het boek voor jou. Het boek staat namelijk vol met bestemmingen die worden aanbevolen in een bepaalde maand. Omdat het weer dan goed is, omdat je waar voor je geld krijgt of omdat er veel leuke evenementen georganiseerd worden. Voor iedere reiziger zijn er genoeg tips; of je houdt van culturele uitstapjes, avontuurlijk reizen, roadtrips of wildlife expedities. Laat je eens verrassen door een bestemming uit dit boek en wie weet ontdek je een bestemming waar je anders niet zo snel aan had gedacht.

Silvie Bonne – NYC Guide for Instagrammers

Een koffietafelboek over mijn favoriete stad kan natuurlijk niet ontbreken in huis. Dit boek van Silvie Bonne is een van mijn favorieten. Het boek staat vol prachtige foto’s van New York met daarbij handige informatie. Dat New York enorm fotogeniek is, wist ik wel, maar het leuke aan dit boek is dat je net even een andere invalshoek voorbij ziet komen. Elke Instagram hotspot wordt dus uitgelicht met een klein stukje achtergrondinformatie, leuke facts en praktische informatie. Ideaal om eens thuis te komen met net even wat andere foto’s van New York.

Aurelie Hagen – The Lazy Frenchie in NYC

Op zoek naar leuke en unieke spots in New York? Dan is het koffietafelboek van Aurelie Hagen een aanrader. Deze Instagram gids met adresjes voor eten, drinken, shoppen, sightseeing en street art laat je unieke plekken zien die je niet in iedere reisgids tegenkomt. Het kleurrijke boek is een must have voor mensen die vaker in New York komen.

Marloes de Hooge – Bucketlist Reizen

De meesten hebben vast wel een bucketlist met reizen die ze nog willen maken. In het boek Bucketlist Reizen staan 25 reizen die je volgens Marloes nog kunt maken, reizen met een hoog bucketlist gehalte. Van een roadtrip door het westen van Amerika, rondreizen door IJsland, een stedentrip Marrakech of het bezoeken van Jordanië. Stuk voor stuk reizen die je eens gemaakt zou moeten hebben. Een boek met inspiratie voor nieuwe reizen en daarbij vol met handige tips hoe je deze het beste kunt maken.

Lonely Planet – 80 Duurzame reizen

Dit boek komt als geroepen in een tijd waarin het vliegtuig pakken minder toegankelijk is. Europa kun je namelijk ook prima per trein, op de fiets op zelfs per kajak ontdekken. Tachtig voorbeelden van inspirerende reizen waar je zelfs misschien niet zo snel aan denkt. Voor allerlei soorten avonturen zijn er mogelijkheden. Niet alleen voorbeelden van reizen, ook alle informatie die nodig is voor het maken van een reis is aanwezig. Hoe lang blijf je ergens, waar kun je nog verder naar toe, wat mag je niet missen op de bestemming. Daardoor is het boek 80 Duurzame reizen enorm informatief geworden. Ik heb er mijn eerste reizen al uitgehaald inmiddels!

Lonely Planet – De Mooiste Treinreizen

Sinds ik zelf een prachtige treinreis maakte in Canada, heb ik het voornemen om vaker met de trein te reizen. Je kunt dan wel niet alles zien onderweg, want uitstappen is soms niet mogelijk, maar het zorgt er wel voor dat je in alle rust de omgeving kunt opnemen. Dit boek kocht ik om meer inspiratie op te doen voor treinreizen. Het bevat de klassieke reizen zoals The Rocky Mountaineer in Canada en The Ghan in Australie, mar ook de onbekende routes die je nog een keer kunt doen. Bij elke treinreis vind je informatie over tickets, dienstregelingen, haltes en een routekaart. Ideaal voor mensen die nog een keer met de trein willen reizen.

Maartje Diepstraten – Little Escapes

Een koffietafelboek met adresjes dicht bij huis. In Little Escapes laat Maartje je zien dat je echt niet de hele wereld over hoeft om er even tussen uit te zijn. Natuurlijk vind je in dit boek de grote steden in Nederland en België, maar ook de kleinere en onbekende steden. Adresjes om te overnachten, te eten en te drinken, ideaal voor een weekend weg dicht bij huis. Vier thema’s met aan de kust, stedentrip, terugtrekplek of welkom met een hond worden behandeld in Little Escapes.

Lonely Planet – Ultieme Bestemmingen

Als er een koffietafelboek is die niet mag ontbreken bij reizigers, is het Ultieme Bestemmingen van Lonely Planet. Hierin staat de ultieme top 500 van de beste plekken op aarde. Zowel de toeristische trekpleisters als verborgen parels komen voorbij. Prachtige foto’s met inspirerende verhalen en je bucketlist is weer gevuld na het bekijken van dit boek.

Meer reisboeken inspiratie?


– De mooiste reisboeken
– De leukste boeken over Amerika
Fotografieboek voor Noord Nederland

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on