Socials

Inspiratie // De mooiste boeken over Amerika

Boeken amerika

Inspiratie // De mooiste boeken over Amerika

Wat is er nou fijner dan je te verliezen aan een goed boek. En als dat boek over je favoriete land gaat kan ik helemaal wegdromen en inspiratie op doen. Ik lees graag boeken over mijn favoriete vakantieland: Amerika. Leuk om thuis te lezen of te bewaren voor op reis in Amerika. Ik heb voor jullie mijn favorieten op een rijtje gezet: De mooiste boeken over Amerika die je niet mag missen als Amerika liefhebber.

De mooiste boeken over Amerika

De mooiste Boeken over New York

Max Westerman – Max & the City / In alle staten

Voordat ik plannen had om naar New York te gaan had ik dit boek al eenmaal gelezen, toch kon ik het niet laten om Max & The City nog een keer te lezen voordat ik daadwerkelijk naar New York ging. Max Westerman woont en werkt al 25 jaar in Amerika en we kennen hem natuurlijk als correspondent van RTL4. Verschillende gebeurtenissen en items die in zijn Amerika periode afspeelden komen voorbij. Wat is er nou leuker dan een boek lezen van iemand die zoveel kennis heeft van Amerika. Hij geeft prachtige observaties van gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. Max & The City is meer gericht op New York, terwijl hij In Alle Staten meer Amerika beschrijft.  Beide zijn goede boeken, overigens heb ik van andere correspondenten uit Amerika nog geen boeken gelezen.

Els Quaegebeur – Bij de Starbucks heet ik Amy

Een aantal jaar geleden vertrok Els naar New York City. In het boek Bij de Starbucks heet ik Amy beschrijft ze op een luchtige manier haar gebeurtenissen in haar dagelijks leven. Ontmoetingen met bijzondere New Yorkers en haar persoonlijk zoektocht naar onder andere de liefde staan centraal. Het boek bestaat uit 8 hoofdstukken die elk een aantal korte verhalen bevatten. Haar humoristische verhalen zorgen ervoor dat je meegenomen wordt in de gewoontes van New Yorkers.

Jacqueline Goossens & Tom Ronse – New York

Het boek New York van Jacqueline Goossens en Tom Ronse was eigenlijk het eerste boek dat ik las over de geschiedenis van de stad New York. Aan de hand van verschillende onderwerpen nemen de auteurs je mee door de jaren heen. Van Nieuw Amsterdam in de zeventiende eeuw, de geschiedenis van Ellis Island tot aan de ontwikkeling van de wijken de Bronx en Harlem. Iconische plekken komen voorbij in het boek en worden ondersteund door veel beeldend archiefmateriaal. Naast de vele informatie over de geschiedenis van New York reis je ook mee aan de hand van de ervaringen van de auteurs die al geruime tijd in New York wonen. Een must voor iedere liefhebber van New York.

De mooiste boeken over reizen door Amerika

Bill Bryson – Terug in Amerika

In 1998 bracht Bill Bryson het boek A Walk in the Woods uit. Een boek vol humor, de geschiedenis van de trail, met uitstapjes over beren, planten en andere dieren. Hij wordt nieuwsgierig naar het wandelpad vlakbij zijn huis. Hij start met zijn oude vriend Stephan Katz in Georgia aan de Appalachian trail. Niet alleen is het lastig om te lopen met zoveel spullen komt Bryson achter, ook met een vriend lopen is niet altijd makkelijk. Een humoristisch boek met veel informatie over het lopen van een trail en dan met name de Appalachian Trail.

Johan Tuyaerts – Highway 50

In Highway 50 neemt de Belgische mediaman Johan Tuyaerts je mee tijdens zijn roadtrip over de loneliest road in Amerika. De 5500 kilometer lange Highway 50 loopt van Ocean City tot San Francisco. In het begin moest ik wennen aan de Belgische woorden die Tuyaerts af en toe gebruikt, maar al snel wil je hem niet meer wegleggen. Tuyaerts gaat in zijn tocht op zoek naar zijn jeugdherinneringen aan Amerika. Leuke ontmoetingen met Amerikanen, wetenswaardigheden en zijn gedachten over de Amerikaanse cultuur komen voorbij. In Highway 50 vind je ook diverse foto’s van zijn reis.

John Steinbeck – Reizen met Charley

Een al wat ouder boek, maar zeker een die je niet mag overslaan, over de Amerikaanse samenleving. In Reizen met Charley maakt John Steinbeck in de jaren ‘60 een lange reis door Amerika; van Long Island via de Pacific, Texas, het diepe zuiden en weer terug naar New York. Hij rijdt samen met zijn hond Charley rond in een zelf gebouwde camper ‘Rocinante’ genaamd . Anno 2020 is het boek een echte klassieker geworden in Amerika en buiten Amerika.

Cherryl Strayed – Wild

Dit blijft toch wel een van mijn favoriete boeken over Amerika. Het is echt geen hoogstaande literatuur, maar je wordt helemaal meegenomen in het verhaal,  zo erg dat je de trail eigenlijk zelf ook wilt lopen. Ik kon dan ook niet wachten tot de film met Reese Witherspoon uit kwam. In Wild gaat Cheryl Strayed redelijk onervaren de Pacific Crest Trail lopen. Bepakt met een te grote rugzak ‘Monster’ gaat ze van start. We lezen haar ervaringen en ontmoetingen met andere hikers. Leuk om te lezen als je zelf in die streek geweest bent, maar ook voor natuurliefhebbers.

Tim  Voors -Alleen

Na het lezen van Wild blijf ik geïnteresseerd in boeken over wandelingen in Amerika. Ook het boek van Tim Voors kan ik aan mijn favorieten toevoegen. Voor mij zijn dit soort wandelingen enorm buiten mijn comfort zone, maar ik mag graag lezen over de ervaringen van andere op de grote trails in Amerika. Tim loopt in zes maanden de Pacific Crest Trail – van Mexico naar Canada. Net als Cheryl Strayed gaat hij alleen wandelen. Al snel blijkt dat je totaal niet alleen bent op de trail en er een community ontstaat. De belevenissen van Tim zorgen ervoor dat een trail als dit bij mij gaat knagen, maar voorlopig blijft het alleen bij dromen.

Gijs Middelkoop- Amerikanen Fietsen niet / Beren op de weg

Gijs en zijn vriendin fietsen van Miami naar San Francisco in het eerste boek. Ze bundelen hun tocht in 15 verschillende verhalen. Een leuke en originele inkijk in het Amerika van nu. Van ontmoetingen met Amerikanen, tot fietspech, tornadogevaar of verblijven in eenzame gebieden je leest het allemaal in Amerikanen fietsen niet. In het tweede deel Beren op de weg gaan Gijs en zijn vriendin fietsen door de Rocky Mountains. Hun trip start deze keer in Canada en deze keer zorgen beren voor de nodige complicaties. Ook hebben ze te maken met natuurgeweld. Weer een bundel met leuke en inspirerende verhalen over hun avonturen in Amerika.

Lotte Stegeman – Country Roads

Nog een boek over een fietstocht in Amerika. In Country Roads gaan Lotte Stegeman en Peter Smolders op zoek naar de vooroordelen van Amerikanen. Ze fietsen bijna 11.000 kilometer van Florida naar Alaska om het echte Amerika te ontdekken. Een heerlijk boek om bij weg te dromen en zelfs heel interessant om meer te weten te komen over het echte Amerika.

Rick Nieman -Wat wij van Amerika kunnen leren

Rick Nieman kennen we van het RTL Nieuws, maar dat hij groot Amerika liefhebber is, wist ik niet. In de zomer van 2016 maakt hij met zijn vrouw een motorrit van Nashville naar New Orleans. Een tocht door het “echte Amerika”. Hij heeft in Wat wij van Amerikanen kunnen leren zijn visie over de positieve eigenschappen die het in het land van de onbegrensde mogelijkheden ziet. Eigenschappen waar wij Nederlanders nog wat van kunnen leren aldus Nieman.

Renee & Matthew Hahnel – Roaming America

Renee Hahnel volg ik al een tijdje op Instagram (@reneeroaming) en ik ben fan van haar foto’s. Iedere keer weer komen er prachtige natuurfoto’s voorbij en krijg ik spontaan zin om op reis te gaan. In 2017 maakte zij met haar man Matthew een reis langs alle 59 nationale parken van Amerika. Een droom voor velen. Blij verrast was ik toen ik las dat er van deze reis een boek zou uitkomen. In het boek Roaming America lees je informatie over alle 59 nationale parken en krijg je tips voor het maken van een roadtrip, het fotograferen in de natuur, mooie wandelroutes en leven in een campervan. Waar het bij Roaming America vooral om draait is de fotografie. Adembenemend mooi zijn alle foto’s die ik in het boek tegenkom. Het is een echt ‘keukentafelboek’ geworden die iedere Amerika liefhebber op zijn tafel wil hebben liggen! Ik heb ondertussen al een aantal nationale parken op mijn lijstje gezet voor mijn volgende Amerika trip.
Lees meer: de mooiste koffietafelboeken over reizen

Bas van Oort- Het wonder van Iowa

Reisverhalen over fietstochten en wandelingen door Amerika vind je genoeg in dit overzicht. Het fietsverhaal van Bas van Oort kan daarbij niet ontbreken. Bas besluit samen met een vriend van Washington naar Seattle te fietsen, een fietstocht van 5000 kilometer. Het wordt een reis met veel improviseren onderweg, maar ook met vele hartelijke ontmoetingen met Amerikaanse burgers. Een verhaal over zijn ervaringen met fietsen door een land dat de laatste tijd vaak negatief in het nieuws is. Dit soort verhalen geven mij altijd een hoop inspiratie!

Lian de Jel – Een half jaar met drie onderbroeken

Weer een boek over de Pacific Crest Trail denk je vast? Maar toch is een half jaar met drie onderbroeken weer een aanrader, een die je meeneemt tijdens de gehele trail van Mexico tot Canada. De ervaringen van wandelaars die de 4600 kilometer afleggen in de Amerikaanse wildernis. Er wordt afgewisseld tussen de perspectieven van Lian en Andre en beiden vertellen op een fijne manier over hun ervaringen onderweg.

Jolanda Linschooten – Keerpunt Alaska

Jolanda staat in Alaska op een keerpunt in haar leven. Wat wil ik gaan doen in de toekomst? Haar reis, samen met partner Frank, door Alaska geeft inzicht in haar plannen en ze komt erachter dat ze het liefst in de natuur is. Tijdens de trip leggen ze een deel per fiets, een deel lopend en een deel per kajak af door de wildernis van Alaska. Een meeslepend verhaal met belevenissen in de prachtige natuur van Alaska.

J.D. Vance – Hillbilly Blues

Niet helemaal een reisverhaal, maar wel een memoir die je kennis laat maken met de hillbilly cultuur in Amerika. J.D. Vance groeit op in deze cultuur in het Appalachen gebied. Waar zijn familie vroeg verhuisde naar Ohio in de hoop problemen achter zich te laten, blijkt de hillbilly cultuur dieper te zitten. Familieruzies, opgroeien zonder vader, een verslaafde moeder maakt opgroeien voor J.D. lastig. Toch weet hij het, met dank aan zijn oma, te schoppen tot de universiteit van Yale. Een inkijk in de cultuur van de hillbillies in Amerika.

Gestalten – Wanderlust USA

Naast de eerste editie van Wanderlust, is er nu ook een speciale Wanderlust USA editie. Wegdromen bij de mooiste foto’s van Amerika met daarbij de mooiste en legendarische wandelroutes die je kunt vinden in Amerika. Natuurlijk vind je hier wandelingen in de bekendste parken Yellowstone, en Yosemite, maar ook in de canyons in Utah en de minder bekende plekken. Niet alleen de fotografie zorgt ervoor dat dit boek een must is voor zowel wandel- als Amerika liefhebbers, maar ook de informatie over de gebieden waar de wandelingen zijn, is uitgebreid. Kortom weer zo’n prachtig vormgegeven boek van Gestalten.

Boeken over de geschiedenis en politiek in Amerika

Mart Smeets – Mijn Amerika

Dat Mart Smeets sportboeken kon schrijven wisten we al, maar dat hij een interessant boek over Amerika kon schrijven nog niet. Hoewel niet iedereen even gecharmeerd is van Mart Smeets, kan ik het boek zeker aanraden. Het zijn allemaal losse verhalen over gebeurtenissen in bepaalde gebieden. En dat Smeets veel van Amerika weet is wel duidelijk. Feiten over Amerika genoeg in Mijn Amerika. Het is misschien even wennen al die feitjes, maar lees zeker door. Mijn Amerika is echt een aanrader!

Pieter Uittenbogaard -Detroit

Een van de meest complete boeken over de geschiedenis van Detroit is het boek van Pieter Uittenbogaard. Echt alles wat er ooit in de stad is gebeurd, staat beschreven in deze dikke pil. Van de opkomst van Ford Motors – Motor City Detroit, tot Motown – de opkomst van de muziekindustrie. Detroit heeft in de afgelopen jaren een belangrijke plek ingenomen in de geschiedenis van Amerika. Een stad waar veel zwarten zich vestigden vanwege de werkgelegenheid, maar waar ook, net als in de rest van Amerika, problemen voorkwamen. Detroit is in al die jaren een stad geworden met hoogte- en vooral ook dieptepunten. De stad krabbelt nu langzaam weer iets op, maar grote delen zijn nog steeds verloedert.

Mark Verhees – Wij kennen Amerika helemaal niet

In Wij kennen Amerika helemaal niet neemt Mark Verhees ons mee naar de Rust Belt in Amerika, ‘het echte Amerika’. Hij maakt een reis door Pennsylvania, Ohio en Michigan en laat ons het dagelijks leven zien in deze staten. Wie zijn deze mensen, waarom stemden ze op Trump in 2016 en wat gaan ze in 2020 doen? Hij duikt het ‘echte Amerika’ in om de problemen in het land te begrijpen. Verhees schetst het decor van de staten die waarschijnlijk de Amerikaanse verkiezingen gaan bepalen. Hij neemt je mee naar de alledaagse verhalen van Amerika en haar inwoners.

Arjen van Veelen -Amerikanen lopen niet

Een titel die mij bekent voorkomt van mijn reizen naar Amerika. Toen wij destijds in Palm Springs voorstelden om ergens lopend naar toe te gaan, werden we raar aangekeken. Amerikan, hartstikke sportminded, maar pakken toch liever de auto. Overigens is lopen ook niet altijd mogelijk ervaart van Veelen in St. Louis, de stad waar hij naar toe verhuisd. St. Louis is voor mij een onbekende stad en Arjen neemt je mee in zijn belevenissen in de stad waar hij een cultuur clash krijgt. Dit is geen New York of Hollywood, dit is een derdewereldland. De kloof tussen arm en rij, zwart en wit, stad en platteland is enorm groot in St. Louis. En dat is verrassend interessant om te lezen. Het laat je zien dat de American Dream best lastig is om te ervaren.

Mary L. Trump – Het Amerikaanse trauma

Mary L. Trump, de achternaam zegt al genoeg, is de nicht van oud-president Donald Trump. Haar eerste boek Teveel en nooit genoeg geeft een inkijk in het leven van de Trumps. Het Amerikaanse trauma neemt je mee naar de jaren na het presidentschap van Trump. Na de spannende verkiezingen in 2020 staat Amerika voor een ‘nieuw tijdperk’: het herstellen van het trauma van vier jaar Trump zoals Mary dat omschrijft. Niet alleen is Mary de nicht van Trump, ze is ook gespecialiseerd in trauma en dat laat ze zien in het boek. Ze duikt enorm de diepte in wat betreft het ‘trauma’ van Amerika. Het Amerikaanse trauma is een vrij pittig boek om doorheen te komen, er komen vele geschiedenisverhalen in voor waarmee Mary verbanden probeert te leggen en erg makkelijk leest het niet altijd. Toch leert het boek je als buitenstaander van alles over de geschiedenis van Amerika, het kiessysteem en hoe het leven tussen verschillende bevolkingsgroepen in Amerika is. Volgens Mary moeten we erkennen welke rol het verleden heeft gespeeld om in de toekomst andere stappen te ondernemen.

Tom Vandyck – Amerika zoals het is

Nog een ervaring van een immigrant naar Amerika uit Nederland / België. Tom Vandyuck is getrouwd   met een Amerikaanse en na jaren in België te hebben gewoond, verhuisd hij naar Boston. Hij schrijft met een mengeling van verwondering en liefde over zijn nieuwe woon-en werkplaats. Niet alleen zijn hometown Boston wordt  besproken, ook onder andere New York, Florida, de Bible Belt en West USA komen aan bod. Lees mee met de ervaringen van de immigrant die zich uiteindelijk Amerikaan begint te voelen.

Op zoek naar de leukste reisgidsen van New York?

Barbara Ehrenreich – De achterkant van de Amerikaanse Droom

Barbara Ehrenreich besluit in de achterkant van de Amerikaanse droom te kijken in de wereld van het minimumloon. Ze verhuist naar Florida om aan de slag te gaan als serveerster, kamermeisje, schoonmaakster en andere banen waarbij vaak het minimumloon betaalt wordt. Ze ervaart hoe minima leven in de VS en dat een baan niet genoeg is om een dak boven je hoofd te hebben. Een verhelderend boek over de Amerikaanse samenleving waar je vaak weinig over leest.

Pia de Jong – Pia’s Amerika

Sinds een aantal jaren woont Pia in Princeton Amerika. Vanuit een welvarend universiteitsstadje schrijft ze over dagelijkse gebeurtenissen in het leven van haar gezin in Amerika. Allemaal kleine columns zorgen voor veel afwisselende verhalen over gebeurtenissen die wij in Nederland niet echt kennen. Vermakelijk om zo een inkijk te krijgen in de Amerikaanse samenleving.

Björn Soenens – Dagen zonder Trump

Een gewild onderwerp is de president van Amerika al een paar jaar. Ook Björn Soenens waagt zich aan dit onderwerp. Hij is al jaren journalist en woont in New York sinds de dag dat Trump President werd. Hij ziet het land veranderen, helaas niet altijd in positieve zin. Maakt allerlei dingen mee naast zijn baan als correspondent in New York. Hierdoor is Björn de juiste persoon om de gebeurtenissen rondom Trump in Amerika in kaart te brengen en dat doet hij op een fijne manier.

Steven de Foer – Amerikanen, het had zo mooi kunnen zijn

Voor velen nog steeds het land van de onbegrensde mogelijkheden, het land van de American Dream. Maar het land laat steeds meer scheuren zien in conflicten, ongelijkheid en maatschappelijke achteruitgang. Steven de Foer beschrijft al deze problemen die Amerika tegenkomt in Amerikanen, het had zo mooi kunnen zijn. Het voelt confronterend hoe Amerika er voor staat na het lezen van het boek. Voor iedereen die meer te weten wil komen over de achtergrond in Amerika is Amerikanen, het had zo mooi kunnen zijn een must.

Michael Persson- De val van Amerika

Voor de Volkskrant verhuisde journalist Michael Persson naar Amerika in 2015. Niet wetende dat hij verslag moest doen van de periode dat Amerika werd geregeerd door Donald Trump. Tijdens zijn rond zwervingen in Amerika om verhalen te schrijven voor de Volkskrant, komt hij veel in aanraking met de Amerikaan. Hij komt op verschillende plekken in het land en ontdekt hoe ‘slecht’ het eigenlijk gaat met Amerika op het gebied van onder andere onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. In De val van Amerika legt Persson op een fijne manier de knelpunten van Amerika uit waar het land de laatste jaren tegenaan loopt.

Meer lezen over Amerika?

Disclaimer: In dit artikel vind je affiliate links van Bol.com. Wanneer jij op zo’n link klikt en iets op de desbetreffende website bestelt, ontvang ik een klein percentage. Jij betaalt daar niks extra’s voor.
Het artikel wordt regelmatig geupdate met nieuwe aanwinsten, ik heb alle boeken zelf gelezen die hier vermeld staan.

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Your Travel Guide

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers.

Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on