Inspiratie // Boeken over Amerika

Inspiratie // Boeken over Amerika

Wat is er nou fijner dan je te verliezen aan een goed boek. En als dat boek over je favoriete land gaat kan ik helemaal wegdromen en inspiratie op doen. Ik lees graag boeken over mijn favoriete vakantieland: Amerika. Leuk om thuis te lezen of te bewaren voor op reis in Amerika. Ik heb voor jullie mijn favorieten op een rijtje gezet:

Max Westerman – Max & the City / In alle staten

Voordat ik plannen had om naar New York te gaan had ik dit boek al eenmaal gelezen, toch kon ik het niet laten om Max & The City nog een keer te lezen voordat ik daadwerkelijk naar New York ging. Max Westerman woont en werkt al 25 jaar in Amerika en we kennen hem natuurlijk als correspondent van RTL4. Verschillende gebeurtenissen en items die in zijn Amerika periode afspeelden komen voorbij. Wat is er nou leuker dan een boek lezen van iemand die zoveel kennis heeft van Amerika. Hij geeft prachtige observaties van gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. Max & The City is meer gericht op New York, terwijl hij In Alle Staten meer Amerika beschrijft.  Beide zijn goede boeken, overigens heb ik van andere correspondenten uit Amerika nog geen boeken gelezen.

Nieuwsgierig geworden naar Alle Staten? Je kunt het boek hier bestellen. Helaas is Max & The City alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Els Quaegebeur – Bij de Starbucks heet ik Amy

Een aantal jaar geleden vertrok Els naar New York City. In het boek Bij de Starbucks heet ik Amy beschrijft ze op een luchtige manier haar gebeurtenissen in haar dagelijks leven. Ontmoetingen met bijzondere New Yorkers en haar persoonlijk zoektocht naar onder andere de liefde staan centraal. Het boek bestaat uit 8 hoofdstukken die elk een aantal korte verhalen bevatten. Haar humoristische verhalen zorgen ervoor dat je meegenomen wordt in de gewoontes van New Yorkers.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt het boek hier bestellen.

Bill Bryson – Terug in Amerika

In 1998 bracht Bill Bryson het boek A Walk in the Woods uit. Een boek vol humor, de geschiedenis van de trail, met uitstapjes over beren, planten en andere dieren. Hij wordt nieuwsgierig naar het wandelpad vlakbij zijn huis. Hij start met zijn oude vriend Stephan Katz in Georgia aan de Appalachian trail. Niet alleen is het lastig om te lopen met zoveel spullen komt Bryson achter, ook met een vriend lopen is niet altijd makkelijk. Een humoristisch boek met veel informatie over het lopen van een trail en dan met name de Appalachian Trail.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt het boek hier bestellen.

Johan Tuyaerts – Highway 50

In Highway 50 neemt de Belgische mediaman Johan Tuyaerts je mee tijdens zijn roadtrip over de loneliest road in Amerika. De 5500 kilometer lange Highway 50 loopt van Ocean City tot San Francisco. In het begin moest ik wennen aan de Belgische woorden die Tuyaerts af en toe gebruikt, maar al snel wil je hem niet meer wegleggen. Tuyaerts gaat in zijn tocht op zoek naar zijn jeugdherinneringen aan Amerika. Leuke ontmoetingen met Amerikanen, wetenswaardigheden en zijn gedachten over de Amerikaanse cultuur komen voorbij. In Highway 50 vind je ook diverse foto’s van zijn reis.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt het boek hier bestellen.

John Steinbeck – Reizen met Charley

Een al wat ouder boek, maar zeker een die je niet mag overslaan, over de Amerikaanse samenleving. In Reizen met Charley maakt John Steinbeck in de jaren ‘60 een lange reis door Amerika; van Long Island via de Pacific, Texas, het diepe zuiden en weer terug naar New York. Hij rijdt samen met zijn hond Charley rond in een zelf gebouwde camper ‘Rocinante’ genaamd . Anno 2016 is het boek een echte klassieker geworden in Amerika en buiten Amerika.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt het boek hier bestellen.

Cherryl Strayed – Wild

Dit blijft toch wel een van mijn favoriete boeken over Amerika. Het is echt geen hoogstaande literatuur, maar je wordt helemaal meegenomen in het verhaal,  zo erg dat je de trail eigenlijk zelf ook wilt lopen. Ik kon dan ook niet wachten tot de film met Reese Witherspoon uit kwam. In Wild gaat Cheryl Strayed redelijk onervaren de Pacific Crest Trail lopen. Bepakt met een te grote rugzak ‘Monster’ gaat ze van start. We lezen haar ervaringen en ontmoetingen met andere hikers. Leuk om te lezen als je zelf in die streek geweest bent, maar ook voor natuurliefhebbers.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt het boek hier bestellen.

Tim  Voors -Alleen

Na het lezen van Wild blijf ik geïnteresseerd in boeken over wandelingen in Amerika. Ook het boek van Tim Voors kan ik aan mijn favorieten toevoegen. Voor mij zijn dit soort wandelingen enorm buiten mijn comfort zone, maar ik mag graag lezen over de ervaringen van andere op de grote trails in Amerika. Tim loopt in zes maanden de Pacific Crest Trail – van Mexico naar Canada. Net als Cheryl Strayed gaat hij alleen wandelen. Al snel blijkt dat je totaal niet alleen bent op de trail en er een community ontstaat. De belevenissen van Tim zorgen ervoor dat een trail als dit bij mij gaat knagen, maar voorlopig blijft het alleen bij dromen.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt het boek hier bestellen!

Gijs Middelkoop- Amerikanen Fietsen niet / Beren op de wegInspiratie // Boeken over Amerika

Gijs en zijn vriendin fietsen van Miami naar San Francisco in het eerste boek. Ze bundelen hun tocht in 15 verschillende verhalen. Een leuke en originele inkijk in het Amerika van nu. Van ontmoetingen met Amerikanen, tot fietspech, tornadogevaar of verblijven in eenzame gebieden je leest het allemaal in Amerikanen fietsen niet. In het tweede deel Beren op de weg gaan Gijs en zijn vriendin fietsen door de Rocky Mountains. Hun trip start deze keer in Canada en deze keer zorgen beren voor de nodige complicaties. Ook hebben ze te maken met natuurgeweld. Weer een bundel met leuke en inspirerende verhalen over hun avonturen in Amerika.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt het boek Amerikanen fietsen Niet hier bestellen of Beren op de Weg.

Lotte Stegeman – Country Roads

Nog een boek over een fietstocht in Amerika. In Country Roads gaan Lotte Stegeman en Peter Smolders op zoek naar de vooroordelen van Amerikanen. Ze fietsen bijna 11.000 kilometer van Florida naar Alaska om het echte Amerika te ontdekken. Een heerlijk boek om bij weg te dromen en zelfs heel interessant om meer te weten te komen over het echte Amerika.

Benieuwd naar Country Roads? Bestel hem dan hier!

Mart Smeets – Mijn Amerika

Dat Mart Smeets sportboeken kon schrijven wisten we al, maar dat hij een interessant boek over Amerika kon schrijven nog niet. Hoewel niet iedereen even gecharmeerd is van Mart Smeets, kan ik het boek zeker aanraden. Het zijn allemaal losse verhalen over gebeurtenissen in bepaalde gebieden. En dat Smeets veel van Amerika weet is wel duidelijk. Feiten over Amerika genoeg in Mijn Amerika. Het is misschien even wennen al die feitjes, maar lees zeker door. Mijn Amerika is echt een aanrader!

Benieuwd naar Mijn Amerika van Mart Smeets? Bestel het boek dan hier!

Pieter Uittenbogaard -Detroit

Een van de meest complete boeken over de geschiedenis van Detroit is het boek van Pieter Uittenbogaard. Echt alles wat er ooit in de stad is gebeurd, staat beschreven in deze dikke pil. Van de opkomst van Ford Motors – Motor City Detroit, tot Motown – de opkomst van de muziekindustrie. Detroit heeft in de afgelopen jaren een belangrijke plek ingenomen in de geschiedenis van Amerika. Een stad waar veel zwarten zich vestigden vanwege de werkgelegenheid, maar waar ook, net als in de rest van Amerika, problemen voorkwamen. Detroit is in al die jaren een stad geworden met hoogte- en vooral ook dieptepunten. De stad krabbelt nu langzaam weer iets op, maar grote delen zijn nog steeds verloedert.

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je kunt hem hier bestellen!

Arjen van Veelen -Amerikanen lopen niet

Een titel die mij bekent voorkomt van mijn reizen naar Amerika. Toen wij destijds in Palm Springs voorstelden om ergens lopend naar toe te gaan, werden we raar aangekeken. Amerikan, hartstikke sportminded, maar pakken toch liever de auto. Overigens is lopen ook niet altijd mogelijk ervaart van Veelen in St. Louis, de stad waar hij naar toe verhuisd. St. Louis is voor mij een onbekende stad en Arjen neemt je mee in zijn belevenissen in de stad waar hij een cultuur clash krijgt. Dit is geen New York of Hollywood, dit is een derdewereldland. De kloof tussen arm en rij, zwart en wit, stad en platteland is enorm groot in St. Louis. En dat is verrassend interessant om te lezen. Het laat je zien dat de American Dream best lastig is om te ervaren.

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je kunt hem hier bestellen!

Tom Vandyck – Amerika zoals het is

Nog een ervaring van een immigrant naar Amerika uit Nederland / België. Tom Vandyuck is getrouwd   met een Amerikaanse en na jaren in België te hebben gewoond, verhuisd hij naar Boston. Hij schrijft met een mengeling van verwondering en liefde over zijn nieuwe woon-en werkplaats. Niet alleen zijn hometown Boston wordt  besproken, ook onder andere New York, Florida, de Bible Belt en West USA komen aan bod. Lees mee met de ervaringen van de immigrant die zich uiteindelijk Amerikaan begint te voelen.

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je kunt hem hier bestellen!

Rick Nieman -Wat wij van Amerika kunnen leren

Rick Nieman kennen we van het RTL Nieuws, maar dat hij groot Amerika liefhebber is, wist ik niet. In de zomer van 2016 maakt hij met zijn vrouw een motorrit van Nashville naar New Orleans. Een tocht door het “echte Amerika”. Hij heeft in Wat wij van Amerikanen kunnen leren zijn visie over de positieve eigenschappen die het in het land van de onbegrensde mogelijkheden ziet. Eigenschappen waar wij Nederlanders nog wat van kunnen leren aldus Nieman.

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je kunt hem hier bestellen!

Op zoek naar nog meer tips? Neem dan een kijkje in mijn shop! Wil je meer lezen over Amerika?

Inspiratie // Boeken over Amerika

In dit artikel vind je affiliate links van Bol.com. Wanneer jij op zo’n link klikt en iets op de desbetreffende website bestelt, ontvang ik een klein percentage. Jij betaalt daar niks extra’s voor.

 

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

4 reacties

  1. Leuk zeg! Ik heb geen van allen gelezen. De eerste twee (/drie) lijken me het leukst, welke raad jij aan?

    1. Dank je! Die lezen inderdaad makkelijk weg. Ik moet zeggen dat je bij de boeken van Gijs Middelkoop ook heerlijk kunt wegdromen 🙂

    1. Leuk om te horen! En leuke route ook. Niet een standaard rondje. Ben benieuwd waarom deze route 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *