Christmas Guide // Tips voor kerst in New York

Kerst in New York

Christmas Guide // Tips voor kerst in New York

Jingle Bells, kerstliedjes, gerinkel van de bellen, overal lampjes. Eind november, begin december is het weer zover. De steden worden omgetoverd in de kerstsfeer. Een heerlijke periode om in Amerika te verblijven. New York is zo’n stad waar ik graag de kerstsfeer wilde ervaren. Overal lampjes, kerstliedjes en versieringen, iets wat de Amerikanen goed kunnen. Het is een fijne stad om de crazy kerst-gekte van Amerikanen mee te maken. In deze Christmas Guide vind je tips voor kerst in New York en je alle highlights van de stad in december.

Vanaf wanneer kerst in New York?

December is de beste maand logischerwijs om New York in kerstsfeer te proeven. Eind november, begin december veranderen de etalages in kerstsferen. Na Thanksgiving wordt pas de boom bij Rockefeller onthuld. Ook na de kerstdagen kun je nog overal lichtjes en versieringen bekijken. Pas na oud en nieuw worden deze weggehaald. De boom bij Rockefeller staat vaak nog tot in de eerste week van januari.

Kerst in New York

Hoe kom je in de kerstsfeer in New York?

Sommige mensen hebben een hekel aan de too-much kerstversieringen waar de Amerikanen bekend om staan. Ik vind het wel wat hebben, de sfeer is namelijk goed en hierdoor wordt een donkere stad net even wat gezelliger. Ook word ik stiekem wel blij van kerstliedjes die je overal hoort. Je hoeft niet veel moeite te doen in New York om in de kerststemming te komen. Versierde etalages, kerstbomen, schaatsbanen en kerstmarkten; New York is een hele toffe bestemming rond de kerstdagen.

Tips voor kerst activiteiten in New York

Bezoek The Rockettes in Radio City Music Hall

Oke, mijn vader kreeg ik niet mee naar de Christmas Show, maar ik vond het geweldig. Het dansen van The Rockettes is werkelijk zo goed en synchroon, twee uur genieten. Je wordt meegevoerd naar de wonderlijke kerstwereld door middel van een magisch kerstverhaal, spectaculaire danspasjes en de Wooden Soldiers. Natuurlijk komt ook de Kerstman in het verhaal voor. Het hoogtepunt van de show is het omvallen van The Rockettes als dominostenen. Een onvergetelijke show. Ook al ben je eerder geweest, je kunt prima nog een keer gaan. De show wordt namelijk steeds een beetje aangepast. 
Tickets Rockettes

Kerst in New York

Bekijk de versiering bij Radio City Music Hall

Voor de Radio City Musical Hall vind je een plein dat in december omgetoverd wordt in de kerstsfeer. Vergaap je aan de grote kerstballen, de kerstversieringen en de Wooden Soldiers. Vooral in de avond is het een aanrader om hier een bezoek aan te brengen om zo de verlichting te aanschouwen.

De ultieme plek voor kerstversiering: Dyker Heights in Brooklyn

In Manhattan kun je nog redelijk ontsnappen aan het kerstgeweld, in Dyker Heights in Brooklyn niet. De wijk is omgetoverd tot een complete lichtshow. Het is een traditie in de wijk om de huizen zoveel mogelijk te versieren. Niets is te gek. Zo kwam ik bij één huis zelfs een DJ-installatie tegen. Het was overweldigend en super leuk om dit te zien. Waar in Nederland kom je nou zo’n complete versierde wijk tegen?

Boek hier een tour door Dyker Heights

Kerst in New York

Schaatsen in New York

Eén van de dingen die vaak terug komt op een bucketlist, is schaatsen in New York. Zeker het schaatsen voor Rockefeller Center is iets waar mensen van dromen. Ook in Central Park is het mogelijk om te schaatsen. Wat is er nou mooier dan schaatsen met uitzicht op de skyline van New York? Een andere locatie waar je de schaatsen onder kunt binden in Bryant Park. 

Informatie over schaatsen in New York:

 • De schaatsbanen zijn over het algemeen geopend van oktober tot en met april.
 • Bryant Park is de goedkoopste van de drie. Deze is ook een stuk groter dan Rockefeller Center. Bij Bryant Park kun je gratis schaatsen, je betaalt wel voor eventuele schaatshuur.
 • Rockefeller is verreweg de meest populaire, maar ook de duurste. Voor een sessie van ongeveer 1,5 uur betaal je rond de $30. Schaatshuur komt daar nog overheen.
 • Central Park is misschien wel de mooiste locatie om je schaatsen onder te binden. Omringd door de wolkenkrabbers uit de skyline een baantje schaatsen. Je bent hier ongeveer $10 kwijt om te schaatsen.

Kerstbomen bij Rockefeller & de lichtshow Saks 5th Avenue

De grote kerstboom bij het Rockefeller Center kun je natuurlijk niet missen tijdens je bezoek aan New York in december. Overdag is hij al prachtig, maar helemaal wanneer het donker wordt ’s avonds. Vergeet niet de lichtshow op de gevel van Saks 5th Avenue te bekijken wanneer je toch in de buurt bent.

Het aanzetten van de lampen bij de Rockefeller Christmas Tree is altijd een heel spektakel. Je kunt proberen een plekje te bemachtigen in de buurt, maar vaak is het druk. Wil je de ceremonie wel bekijken, zorg dan voor een plekje voor de tv. In 2023 is de ceremonie op 1 december.

Andere kerstbomen in New York

Naast de bekende boom bij Rockefeller Center zijn er nog meer kerstbomen die het bezoeken waard zijn. De meesten worden onthuld door middel van een complete show. Bij de kerstboom op Wall Street (traditie sinds 1923) wordt de eerste opvoering van The Rockettes vertoond, de onthulling van de boom in Washington Square Park is altijd leuk om te bezoeken. Het is namelijk de 2e oudste ceremonie in New York. Ook in twee musea vind je bomen die het bezoeken waard zijn: The MET en American Museum of Natural History.

De leukste Kerstmarkten in New York

Kerstmarkten kunnen natuurlijk niet ontbreken in december in New York. Je vindt diverse markten in de stad. In Bryant Park en Union Square vind je de grootste markten. Hier kun je natuurlijk versieringen kopen voor in de kerstboom, wafels eten, gezellig wat drinken en andere producten kopen van lokale ondernemers. Niet goedkoop, maar wel een goede manier om de kerstsfeer te proeven en inkopen te doen.

Informatie kerstmarken in New York:

 • Op de volgende plekken vind je kerstmarkten in Manhattan: Union Square, Columbus Circle, Bryant Park, Bowling Green Park, Grand Central Terminal.
 • Op de volgende plekken vind je kerstmarkten in Brooklyn en Queens: Brooklyn Flea, Astoria Market.
 • De eerste kerstmarkten verschijnen al in oktober in New York, maar de meesten pas in november. De exacte openingstijden en locaties kun je hier vinden.

Versierde etalages en winkels in kerstsfeer in New York

De etalages van de meeste winkels in New York zijn rondom de kerstdagen prachtig. Vaak zijn ze al lange tijd bezig met het bedenken van de versieringen. Warenhuizen en winkels die het bezoeken waard zijn, zijn: Saks 5th Avenue, Macy’s, Bloomingdales, Bergdorf Goodman en Tiffany’s. Ook in de winkels vind je vaak genoeg inspiratie voor cadeau’s en versieringen. Zo heeft Macy’s een eigen afdeling waar je zelfs op de foto kunt met de kerstman. In New York vind je overigens ook allerlei popup stores die artikelen verkopen voor in je kerstboom.

wandeling langs versierde etalages en lichtjes

 1. Barneys New York – 660 Madison Avenue
 2. Tiffany & Co – 727 5th Avenue
 3. St. Patrick’s Cathedral – 5th Avenue
 4. Rockefeller Center – 45 Rockefeller Plaza
 5. Saks Fifth Avenue – 615 5th Avenue
 6. Macy’s – 151 West 34th Street
 7. Bryant Park
 8. Times Square
 9. Columbus Circle

Kerst in New York

Je kunt natuurlijk ook de feestdagen in New York doorbrengen. Houdt daarbij rekening dat de Amerikanen maar 1 kerstdag hebben. De New Yorkers komen samen om cadeaus te geven en eten vaak uitgebreid. Ben je met de kerstdagen in New York en wil je ergens eten? Zorg dan dat je ruim op tijd reserveert. Qua activiteiten hoef je je dus niet te vervelen met kerst, er is genoeg te doen.

Meer informatie voor je stedentrip naar New York

MEER LEZEN OVER NEW YORK?

Eten en drinken:

Tips voor je bezoek:

Bezienswaardigheden:

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on