Socials

Uitwaaien op de Wadden – tips voor een weekend Ameland

Ameland

Uitwaaien op de Wadden – tips voor een weekend Ameland

Uitwaaien op de Wadden, eigenlijk kan dat in ieder jaargetijde. Wind is er bijna altijd, dus voor je gevoel heb je altijd de wind door je haren. Het is daarom ook een ultieme bestemming in Nederland om even tot rust te komen. Een van de eilanden om een weekendje te ontspannen is Ameland. Wat te doen op Ameland? Mijn tips voor een weekend Ameland.

Weekend Ameland – Wat te doen op Ameland?

Of je nu een dagje, weekend, midweek of week op Ameland verblijft, een bezoek geeft je altijd het gevoel even je beslommeringen aan de vaste wal te kunnen laten. Even alles los te laten en genieten van het moois dat een Waddeneiland te bieden heeft. Of dat eindeloze wandelingen of fietstochten zijn, dorpjes bezoeken, van strandtent naar strandtent gaan of gewoon even lekker niets doen, geniet van je tijd op het eiland.

Aankomst op Ameland – ontdek Nes of fiets naar het Oerd

De boot naar Ameland komt vlak bij het plekje Nes aan op het eiland. Een gezellig dorpje met vele winkels, cafe’s en restaurants. Je kunt na aankomst op Ameland ervoor kiezen om Nes te ontdekken en gezellig op een terras belanden of je fietst naar Het Oerd. Het Oerd is een natuurgebied aan de oostkant van het eiland op zo’n tien kilometer fietsen vanaf Nes. En stiekem ideaal om de drukte van het vasteland alvast achter je te laten want bij Het Oerd sta je midden in de natuur. Je vindt er de hoogste duin van Ameland en kijkt uit over zowel de Waddenzee als de Noordzee. Na je fietstocht kun je nog een korte wandeling maken in het gebied of kies er voor om te mijmeren op de bankjes boven op de duin. Uitwaaien kan beginnen.

Fietsen naar Hollum

Na je fietstocht weer terug naar Nes, tip duik nog even op het terras van Van Heeckeren, is het tijd om naar de westkant van het eiland te fietsen. Hier merk je direct de weidsheid van Ameland, want vanaf Het Oerd fiets is de afstand naar Hollum bijna twintig kilometer. Fietsen kun je doen door de duinen of via de grote weg die de dorpen Ballum en Hollum met Nes verbindt. Direct merk dat je de wind vrij spel heeft op het eiland, fietsen met wind tegen kan best pittig zijn.

Fietsen huren kan onder andere bij Kiewiet die aan het einde van de steiger zit. Heb je het weekend last van veel wind, betaal dan echt dat beetje extra voor een elektrische fiets.

Stop in Ballum bij Nobeltje

Een goede reden om even bij te komen in Ballum is het restaurant en slijterij Nobeltje, het drankje van Ameland. Waar we in eerste instantie belanden op het terras voor een warme chocolademelk met Nobel, konden we het niet laten om ook de slijterij binnen te lopen. Enthousiast word je ontvangen en mag je direct allerlei soorten Nobeltjes proberen. Niet alleen het standaard Nobeltje is er, inmiddels ook kun je een variant combineren met Gin. Je mag werkelijk alles proberen en vaak kan men het niet laten om met een fles naar buiten te gaan.

Ameland

Overnachten bij Sunset Apartments in Hollum

Het meest westelijke plekje op Ameland is Hollum. Na nog een kleine fietstocht vanuit Ballum komen we aan in Hollum. Inchecken hebben we die middag al gedaan bij Van Heeckeren Hotel in Nes en de code voor de sleutel hebben we meegekregen. Aan de rand van Hollum liggen de Sunset Apartments, appartementen die Van Heeckeren verhuurd. Het zijn nieuwe appartementen en dat is te zien, alles voelt aan als nieuw en het enorme bed is direct een blikvanger in de kamer. Geen overbodige poespas in het appartement, maar wel van alle gemakken voorzien. En het mooiste? Vanuit je bed kun je uitkijken over het weiland waar de schapen stiekem proberen het gras aan de andere kant van het hek te eten.

Bekijk hier Sunset Apartments in Hollum

Vuurtoren van Ameland beklimmen

In de eerste shift van de ochtend beklim ik de 236 trappen van de rood witte vuurtoren van Ameland. Om alleen boven te zijn, loop ik in één keer door. Op 55 meter hoogte kijk ik uit over Hollum en zie in de verte te contouren van Terschelling. Vanaf hier ontdek ik een zandplaat tussen Ameland en Terschelling. Wat kan een uitzicht vanuit de hoogte je nieuwe inzichten geven over het landschap. Op de weg terug naar beneden wordt het langzaam drukker en ik ben blij dat ik praktisch in mijn eentje boven was.

Wandel door het Hollumerbos

Nu je toch bij het Hollumerbos bent is het een mooie optie om door het bos terug te lopen naar Hollum. Je kunt een van de routes lopen die uitgestippeld zijn in het bos of gewoon zelf een route lopen. Vlakbij de vuurtoren vind je de eendenvijver waar tal van eenden in zwemmen.

Ameland

Lunchen bij Tante An in Hollum

Een heerlijk plekje om te stoppen voor een lunch is Tante An in Hollum. Met een fijn terras in de zon en een goede menukaart misschien wel de leukste plek om te lunchen in Hollum. Onder het genot van een belegd naanbrood en een smoothie genoot ik van het zonnetje op het terras. Tante An heeft een goede menukaart waar aandacht is besteed aan lokale en verse producten. Op de kaart vind je gerechten als Meintje Dôbbe, de Finnen, de Kampen of Engelsmandûûn (het lunchgerecht met het naanbrood).

Ameland

Wandeling Hollumer duinen

Na de lunch is het tijd voor een wandeling rond de vogelkijkhut in Hollum. Rond de vogelkijkhut kun je diverse routes lopen. Via de gele paaltjes volg je een route van 9,3 kilometer die eventueel in te korten is tot 4,8 kilometer. Je wandelt door de Hollumer en Lange duinen. Starten kun je doen op de parkeerplaats bij de vuurtoren.

Mijmeren op het strand

Ameland verlaten zonder op het strand te zijn geweest kan natuurlijk niet. Aan de kant van Hollum zijn genoeg mogelijkheden om een strandwandeling te maken of gewoon even mijmeren op het strand. Het strand nabij Sunset Beach is in dit gedeelte het populairst omdat je daar ook de voorzieningen vindt.

Ameland

Dineren bij Sunset Beach

Een goede plek om uit eten te gaan is bij het altijd populaire Sunset Beach en inderdaad, ook dit hoort bij Van Heeckeren. Het is een fijne strandtent bij de strandopgang van Hollum. De sfeer is gezellig en zeker in de avond voelt als een fijne plek om je dag af te sluiten. Ook de menukaart is gevarieerd met opties voor vega, vis en vlees. Vergeet ook niet om het echte Amelander Blond Biertje te proeven bij Sunset Beach.

Wakker worden aan de wadkant van het eiland

Om je dag goed te starten is het een optie om een wandeling te maken aan de Wadkant van het eiland. Zeker met laag water is het een fijne plek om te ontwaken. Overal scharrelen steltlopers op zoek naar eten en vliegen scholeksters over het strand. Ga bij Hollum de dijk over en wandel richting Ballum voor de beste ervaring van het Wadstrand.

Lunchen bij Strandpaviljoen Ballum

Na het ontbijt en het uitchecken is het tijd om alvast richting Ballum te fietsen. Om direct een lunch, of koffie met gebak te scoren, is het Strandpaviljoen bij Ballum een optie. Met een fijn terras kijk je uit over het Noordzeestrand. Een strand dat voor mij enigszins vergelijkingen vertoonde met het strand van Schiermonnikoog. Her en der nog wat groene stukken strand en een zee op redelijke afstand van de duinenrij. Strandpaviljoen Ballum heeft een leuke menukaart voor een goede lunch.

Laatste strandwandeling of struin door Nes

Voordat je terug gaat naar de boot heb je nog een laatste mogelijkheid om het eiland te verkennen. Maak bij Ballum of Nes nog een strandwandeling of fiets alvast door de duinen naar Nes om daar nog even rond te kijken. Daarna is het tijd om het eiland weer te verlaten. Precies zoals altijd na een bezoek aan de Wadden, stapte ik heerlijk uitgewaaid weer op de boot.

Hoe kom je op Ameland?

De boot naar Ameland vertrekt vanuit het Friese plaatsje Holwerd. Hier kun je zowel met de auto als met het openbaar vervoer komen. In het hoogseizoen vertrekt de boot ongeveer ieder uur. De overtocht is ongeveer 50 minuten. Sneller kan ook, de sneldienst doet er 20 minuten over (wel een toeslag). Kaarten kun je van te voren aanschaffen, je koopt geen ticket voor een specifieke tijd.

Hoelang blijven op Ameland?

Een weekend is perfect voor Ameland. Er zijn mensen die soms een dagje Ameland gaan, maar dan kun je je eigenlijk vooral beperken tot Nes, het eiland is daarvoor eigenlijk te groot. Een lang weekend of midweek kan ook prima op Ameland. Je hebt dan wat meer tijd om te wandelen in de diverse natuurgebieden op het eiland.

Lees meer over de Waddeneilanden

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on