City Guide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Dresden Duitsland?

Travel Inspiratie // Wat te doen in Dresden

Dresden, een stad die voor mij tot een aantal jaren geleden redelijk onbekend was. Totdat ik een film zag over het bombardement dat plaatsvond in de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de film een fictief verhaal verteld, heeft het bombardement wel echt plaatsgevonden in februari 1945. De stad werd hierdoor grotendeels verwoest. Inmiddels is de stad weer helemaal opgebloeid en bracht ik een bezoek aan het Duitse Dresden. Benieuwd wat je hier allemaal kunt doen en bezoeken?

Wat moet je weten over Dresden in Duitsland?

Het Duitse Dresden stond lange tijd bekent om de prachtige bouwwerken in de stad. Helaas gooiden de Britten en Amerikanen in de nacht van 13 op 14 februari 1945 roet in het eten. Ze lieten een bommentapijt vallen over de stad. Het veroorzaakte een helse vuurstorm die vele duizenden mensenlevens heeft gekost. De oude binnenstad werd compleet verwoest.

Pas na de val van de Muur werd Dresden langzaam aan weer opgebouwd. In de tijd van de DDR werd het verval van de stad alleen maar erger. De stad bestond nog uit vele ruïnes. Ook de parel van de stad, de Frauenkirche, was nog steeds niet herbouwd en gerestaureerd. Inmiddels wordt de stad langzaam weer de stad die het voor de oorlog was. De meeste gebouwen in de binnenstad zijn eigenlijk replica’s van de gebouwen die er destijds stonden. In Dresden kun je niet om de geschiedenis heen, het heeft de stad gevormd.

Travel Inspiratie // Wat te doen in Dresden

Welke bezienswaardigheden in Dresden mag je niet missen tijdens je stedentrip?

Bezoek de parel van de stad: de Frauenkirche

De kerk is het symbool van Dresden zoals de Eiffeltoren dat is voor Parijs of de Brandenburger Tor voor Berlijn. De Frauenkirche bevindt zich in het oude gedeelte van de stad en is werkelijk prachtig om te bekijken en te bezichtigen. Het speelt een grote rol in het leven van de stadbewoners want er vinden veel trouwerijen of dopen plaats. Tijdens het bombardement van 1945 brandde de kerk volledig uit. Het was dan ook niet zomaar een bombardement, de reeks bommen die gegooid werden resulteerde in een vuurstorm. De brand die hierdoor ontstond zorgde ervoor dat alles in de omgeving werd opgezogen en dat mensen stikten. In eerste instantie bleven de muren overeind, maar na een paar dagen stortten deze alsnog in.  In de tijd van de DDR bleven de resten liggen en werd de plek tot monument verklaard, pas in 1991 werd besloten om te gaan herbouwen. In 2005 werd de kerk pas weer voor het eerst in gebruik genomen tijdens een eredienst. Een deel van de oorspronkelijke stenen zijn weer gebruikt bij de bouw, dit kun je zien aan de donkere kleuren aan de buitenkant. Je kunt de kerk vrij bezichtigen, maar wil je naar de top dan dien je een kaartje te kopen aan de zijkant van de kerk.

Wat te doen tijdens een stedentrip in Dresden Duitsland?

Bekijk het tegeltableau Furstenzug

De Fürstenzug is een tegeltableau dat sinds 1904 in de stad prijkt. Je kunt deze tegels vinden aan de buitenkant van het plein de Stalhoff aan de kant van de Augustinusstrasse. De portretten geven de heersers weer die acht eeuwen lang regeerden in de Saksen. Het tableau is uitgevoerd met 25.000 porseleinen tegels in goud, zwart en wit.

Wat te doen tijdens een stedentrip in Dresden Duitsland?

Wandelen langs de Elbe

Een goed overzicht op Dresden zie je vanaf de kades van de Elbe. Niet alleen een mooie plek om langs te wandelen, ook bevinden zich hier vele terrassen en kleine parken waar je even kunt bijkomen en genieten van het uitzicht over de stad.

Wat te doen tijdens een stedentrip in Dresden Duitsland?

Bekijk de kleurrijke huizen in de Kunsthofpassage

Een redelijk verbogen plek in Dresden is de Kunsthofpassage. Je loopt dit redelijk snel voorbij als je niet weet waar je moeten zijn. Bij de Alaunstrasse 70 kun je deze passage betreden. Achter deze huizen zijn de binnenplaatsen veranderd in kunstwerken. De meest bekende is de Hof Des Wassers. Een felblauw huis waar een constructie van regenbuizen de buitenkant siert. Als het regent dan gaat het water met speciale effecten naar beneden. Ook als het niet regent dan is het leuk om hier te kijken, want er stroomt op gezette tijden, water naar beneden. Een andere bekende is Hof der Tiere. Een groen huis met een enorme giraf op de gevel. Samen vormen deze huize Hof der Elemente ontworpen door Annette Paul, Christoph Rossner en Andre Tempel. In deze binnenplaatsen vind je leuke winkels die net even andere dingen verkopen. Een must om even te bezoeken. Wij waren hier op zondag en troffen net de gelegenheid om alle bewoners samen zien te ontbijten.

Wat te doen tijdens een stedentrip in Dresden Duitsland?
Wat te doen tijdens een stedentrip in Dresden Duitsland?
Wat te doen tijdens een stedentrip in Dresden Duitsland?
Wat te doen tijdens een stedentrip in Dresden Duitsland?

Overnachten in Dresden

Er zijn genoeg opties om te overnachten in Dresden, de prijzen variëren qua accommodatie. Zowel de Neustadt als de Altstadt zijn prima locaties om je weekend door te brengen. In Neustadt liggen de prijzen over het algemeen iets lager. Tips voor leuke hotels in Dresden. Zelf overnachtte ik bij Pension Altstadtperle.

Meer lezen over Berlijn of Duitsland?
Hotspots Berlijn
Toffe Hangouts Berlijn
Uitzichtpunten Berlijn
– Reisverhaal: Berlijn de stad waar je niet om de geschiedenis heen kan
Budget Berlijn; Hoeveel kosten 5 dagen Berlijn
– De leukste wijken in Berlijn om te overnachten
– 21 Must Sees die je niet mag missen in Berlijn


Borkum
Rugen
Eifel

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *