Socials

Wat te doen in Edmonton – tips voor bezienswaardigheden & hotspots

Wat te doen in Edmonton

Wat te doen in Edmonton – tips voor bezienswaardigheden & hotspots

Mijn eerste kennismaking met Canada. Edmonton, de hoofdstad van Alberta, voor velen niet een plek om te stoppen tijdens een rondreis door het westen van Canada. Voor mij de plek om te beginnen, om Canada te ontdekken. Een stad die totaal niet aanvoelde als een toeristische plek. Juist daarom is Edmonton een goede plek om je roadtrip in Canada te beginnen. In deze city guide vind je tips voor bezienswaardigheden en hotspots in Edmonton die je niet mag missen.

Wat te doen in Edmonton?

Neem de 100 Street Funicular

Op mijn eerste dag pakte ik de 100 Street Funicular om de Saskatchewan River Valley te bekijken. De dag ervoor had ik vanaf de metro gezien hoe mooi de herfstkleuren rondom de rivier waren. Vanaf Downtown Edmonton liep ik richting 100 Street en daar genoot ik eerst van het uitkijkplatform over de Saskatchewan rivier. Daarna pakte ik de glazen lift naar beneden. In amper 50 seconden stond ik beneden in de Saskatchewan River Valley waarna ik een wandeling maakte langs de rivier.
A: 100 Street NW

Louise McKinney Riverfront Park

Na de 100 Street Funicular wandelde ik langs de rivier in het Louise McKinney Riverfront Park. De bomen kleurden al langzaam oranje / rood, prachtig om door heen te wandelen. Een fijn park om door heen te wandelen of in de zomer te genieten van het mooie weer.

Wat te doen in Edmonton

Go Oilers! – ijshockey wedstrijd bezoeken

De trots van de stad! De ijshockeyers van Edmonton, de Oilers, spelen in het centrum van Edmonton. Wanneer er een thuiswedstrijd is, zie je de blauw oranje kleuren terug in het straatbeeld. Een wedstrijd bezoeken is dan ook een aanrader. Hoewel we het in Nederland niet voor kunnen stellen, zitten de fans van beide clubs door elkaar op de tribune. IJshockey is in Nederland niet echt een populaire sport, maar in Canada wel. Een spektakel dat uiteindelijk bijna drie uur duurde. En echt een familie- vrienden aangelegenheid.
Edmonton Oilers
A: Rogers Place – 106 Avenue

Lees meer: hoe je het beste aan kaarten voor sportwedstrijden in Amerika en Canada kunt komen.

West Edmonton Mall

De grootste shoppingmall in Canada. Een plek waar je je ogen uitkijkt. Aangezien wij in Nederland dit niet kennen, wilde ik een bezoek brengen aan de shoppingmall. Je kunt er niet alleen shoppen bij een van de 800 winkels, maar ook naar een attractiepark, een zwemparadijs of midgetgolfen. Er is zoveel te doen dat je er wel een dag kunt blijven. Natuurlijk kunnen restaurants ook niet ontbreken in een van de grootste shoppingmalls die ik ooit gezien heb.
West Edmonton Mall
A: 170 Street

Hotspot – Little Brick

In een oud huis in een buitenwijk van Edmonton bevindt zich Little Brick. Het café was vroeger de plek waar men ‘stenen’ kon halen en die vind je uiteindelijk terug in een heleboel gebouwen in Edmonton. Het huis staat al sinds 1903 op deze plek en is tegenwoordig een café. Een plek, ondanks dat het niet in het centrum ligt, die het bezoeken waard is. Er hangt een fijne sfeer en de gerechten zijn vers.
Little Brick
A: 90 Street

Old Strathcona & Whyte Avenue

Al wandelend verkende ik de wijken in het oude gedeelte. Ik sliep zelf in Downtown Edmonton en aan de overkant van de Sakatchewan rivier hing een ander sfeertje. Een hippe buurt met opkomende concept stores, leuke restaurants en street art, maakt Old Strathcona het bezoeken waard. Ik bezocht wat kleinere winkels, struinde de straten af naar street art en proefde de authentieke sfeer van Edmonton.

Highest Level Bridge Street Car

Een ritje met een oude streetcar om de rivier over te steken om van downtown naar Strathcona te reizen is een van de bezienswaardigheden die je niet mag overslaan. Een unieke ervaring om over de hoogste brug waar nog een streetcar rijdt te gaan. Ik pakte de oude streetcar vanaf Downtown en raakte onderweg met de machinisten en guides aan de praat. Tijdens het ritje vertellen ze van alles over de geschiedenis van de street car bridge en eenmaal in Strathcona mocht ik even mee de loods in om allerlei andere oude streetcars te bekijken. Ga terug in de tijd en stap in een oude streetcar van bijvoorbeeld 1900. Of wie weet maak je een ritje uit een oude streetcar uit Japan of Australie.
High Level Bridge Street Car
A: 8408 Gateway Boulevard NW

Old Strathcona Farmers market

De grootste boerenmarkt die binnen wordt gehouden in Edmonton. Doordat deze binnen wordt gehouden, is de markt het hele jaar toegankelijk. Ooit begonnen in 1983 met slechts 10-15 buitenkraampjes, in 1986 werd de markt verplaatst naar binnen en uiteindelijk zijn er meer dan 300 verkopers. Ik bezocht de markt op zaterdagochtend. En zoals wel vaker tijdens mijn verblijf in de stad, merkte ik nauwelijks toeristen op. Je waant je tussen de locals die hun zaterdagochtend boodschappen doen. Ook ik vond het heerlijk om te struinen tussen alle locale producten en even plaats te nemen in het zitgedeelte om de sfeer te proeven.
Old Strathcona Farmers Market
A: 83 Avenue NW

Neon Sign Museum

Een openlucht museum waarin je allerlei oude neon borden kunt bekijken. Het zijn oude neon borden die vroeger te vinden waren op de gevels van bedrijven in Edmonton. Inmiddels vind je ongeveer dertig verschillende reclameborden op straat hangen. Hoewel het maar een klein stukje is waar je deze borden ziet hangen, is het interessant om er even langs te lopen.
Neon Sign Museum
A: 104 Street & 104 Avenue

Elk Island National Park

Mocht je meer tijd hebben, dan is Elk Island een echte aanrader om de natuur op te zoeken. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn er veel bizons te spotten. De perfecte plek om even de stad achter je te laten en de natuur op te zoeken. Je kunt er goed wandelen en veel wildlife spotten.
Elk Island National Park

Overnachten in Edmonton

Voor een overnachting in Edmonton heb je genoeg keuze. Je kunt in het oude en sfeervolle Strathcona overnachten of in Downtown. Zelf koos ik voor Downtown Edmonton omdat ik vanaf daar mijn reis weer makkelijk kon vervolgen. Ik overnachtte bij Days Inn, een prima hotel op een goede locatie. Prima bereikbaarheid van allerlei bezienswaardigheden en ook voor het openbaar vervoer.

Meer lezen over West Canada?

Natuur in Canada

Vancouver & Edmonton

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on